הפגנת תמיכה בעזה, באיסטנבול / צילום: ap, Khalil Hamra
מזכירות האוצר האמריקאית הודיעה היום (ג') על השתת סנקציות נגד שישה בכירי חמאס, כשמחציתם יושבים בטורקיה. בעקבות ההחלטה, כל הנכסים שלהם, או כאלו שבבעלותם רק במחצית, שנמצאים בארה"ב או בשטחים בשליטת ארה"ב מוחרמים.
● בעלות מצחיקה: הרשת שלוכדת רחפנים וכבר מככבת באוקראינה
● בגיל 21 הוא חתם על אקזיט ראשון, עשור לאחר מכן הוא מיליארדר מבטיח, בתחום הנשק
הראשון שבהם הוא עבד אל־רחמן גנימאת, פעיל ותיק בזרוע הצבאית של חמאס, גדודי עז א־דין אל־קסאם, שממוקם בטורקיה. הוא השתתף בשורת פיגועים - בהם פיצוץ בית קפה בתל אביב ב־1997. הוא נמנה על המחלקה בחמאס שאחראית על סיוע לפעילות הטרור ביהודה ושומרון, שכללה את סלאח אל־עארורי שחוסל, ובה זאהר ג'בארין מהווה דמות מובילה.
הדמות השנייה שממוקמת בטורקיה הוא משוחרר עסקת שליט, מוסא עקארי, שהיה חבר בחוליה שרצחה את שוטר מג"ב ניסים טולדנו ז"ל. בשנת 2014, אחיו אברהים משועפט ביצע פיגוע דריסה בירושלים. כיום, מוסא עקארי הוא גורם בכיר שמעורב בניווט המימון של חמאס מטורקיה לרצועת עזה וליהודה ושומרון. איסטנבול מהווה את מוקד פעילות ההשקעות של חמאס, שמחזיקה בנכסים בסך כחצי מיליארד דולר.
בטורקיה, נעשית פעילות זו דרך קרנות השקעה, חברות ועמותות סיוע. גוף בולט במארג הנכסים הוא חברת הנדל"ן טרנד GYO. בעת שתוכננה הנפקתה בשנת 2018 היו בכירי חמאס הבעלים של 75% מהחברה. מזכירות האוצר האמריקאית סימנה את החברה כבר במאי 2022 כחלק מהפורטפוליו של משרד ההשקעות של חמאס. בשנה שעברה, ב־27 באוקטובר, בשל פשעי 7 באוקטובר, הושתו סנקציות כלכליות על החברה ובכיריה, אלאדין שנגולר, גולשה ייע'ידולו וארווה מנגוש, וזאת בשל מתן סיוע מהותי, חסות ותמיכה כספית לחמאס.
משוחרר עסקת שליט נוסף שהושתו עליו כעת סנקציות וממוקם בטורקיה הוא סלאמה מרעי, שהיה מעורב בפיגוע ירי באזור בורקין ב־1993, בו נרצח חייל צה"ל. במזכירות האוצר האמריקאית מציינים את פעילותו במערך הפיננסי, כזו שכבר באה לידי ביטוי ב־2018. באותה עת, עצר השב"כ שני חשודים בגיוס לפעילות חמאס שמקורה על אדמת טורקיה. מרעי משמש כיד ימינו של "שר האוצר" של חמאס, זאהר ג'בארין.
התרומה של טורקיה להתעצמות הצבאית של חמאס
חקירת אותה פרשה הביאה ללמידה בין השאר, כי טורקיה תורמת להתעצמות הצבאית של חמאס באמצעות חברת "סאדאת" (SADAT) שהוקמה בהנחיית עדנאן בשא, יועץ המקורב לגורמי ממשל טורקי. החברה הוקמה כדי לסייע בכספים ובאמל"ח להקמת "צבא פלסטין", שייעודו הוא להילחם נגד ישראל. אחד מעובדי החברה אף סייע לבכירי חמאס לבקר בתערוכת נשק בטורקיה ב־2015, שבמהלכה הביעו עניין ביכולות מזל"טים.
בכירים מחוץ לטורקיה שהושתו עליהם סנקציות וכלפי חוץ מוכרים יותר הם מוחמד נזאל, באסם נעים וראזי חאמד. נזאל הוא חבר הלשכה המדינית של חמאס, שרבים ממנה חוסלו. הוא מנצל את נוכחותו מחוץ לרצועת עזה במטרה להתראיין לשלל כלי תקשורת ערביים שבאחד מהמקרים, ביולי האחרון, מצא עצמו מותקף על ידי עיתונאי רשת "אל־ערבייה" על המצב ברצועת עזה שאליו הביא חמאס.
נעים מעורב במשך שנים ביחסים הבינלאומיים של חמאס, ואף נטל חלק בפגישות עם רוסיה. בחודש שעבר, הוא היה הבכיר של חמאס שאישר לרשת CNN ,0, כי המנהיג יחיא סינוואר חוסל. חאמד, הוא שמוביל את פעילות התעמולה של חמאס, ולאחר טבח ה־7 באוקטובר - הביע שוב ושוב את תמיכתו בפשעים המזעזעים שביצעו אנשי חמאס. קודם לכן, הוא היה אמון על המעברים לרצועת עזה, שדרכם חמאס העביר אמל"ח והבריח חומרי בנייה לטובת פיתוח רשת המנהרות המסועפת.