על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● נשק ב-20 מיליארד דולר על הפרק: אחד הרגעים הגורליים של ישראל מתקרב
● רוסיה עוצרת את יצוא האורניום המועשר לארה"ב, ומטלטלת את השוק כולו
1כדי להימנע מגינוי בינלאומי: איראן שוקלת להפסיק את ייצור הדלק הגרעיני
"במשך שנים איראן מנעה ממפקחי האו"ם גישה לאתרי הגרעין שלה", כך נטען בדוח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), מסמך סודי שמופץ בין מדינות חברות הסוכנות. בניו יורק טיימס דווח אתמול (ג') כי בעקבות הדוח איראן שוקלת להפסיק להגדיל את מלאי האורניום בשביל להימנע מגינוי בינלאומי שיוביל לסנקציות נגדה.
"הדוח הסודי מציין כי במהלך פגישות שקיימה הסוכנות בטהרן ב-14 בנובמבר, איראן העלתה את האפשרות שתפסיק להרחיב את מלאי האורניום שלה המועשר לרמה של 60% - קרוב מאוד לרמה הנדרשת לייצור פצצה", כך נאמר בכתבה. יומיים אחר כך הדוח הוסיף כי הסוכנות אימתה עם איראן כי היא "החלה ביישום צעדים מקדימים שמטרתם לעצור את הגדלת המלאי שלה בשני מתקני ההעשרה המרכזיים".
מועצת המדינות החברות בסבא"א תתכנס היום (ד') עד שישי וצפויה להצביע על ההחלטה האם לגנות את איראן באופן רשמי. "במידה וההחלטה תעבור, היא תוביל לדוח רשמי ומפורט שעלול בסופו של דבר להביא את הנושא למועצת הביטחון של האו"ם לצעדי תגמול אפשריים נגד איראן", נכתב בכתבה.
ד"ר דיוויד אולברייט, מומחה גרעין אמריקאי מקווה שהסוכנות לא תוותר על הגינוי. "הגבלת העשרה תהיה חסרת משמעות כי איראן יכולה לחדש את הייצור בכל רגע נתון", אמר לניו יורק טיימס.
מתוך הניו יורק טיימס מאת וויליאם ג'. ברוד. לקריאת הכתבה המלאה.
2הדילמה של צבא לבנון
המאמצים להשגת הפסקת אש בלבנון, מעלים מחדש את חשיבות תפקידו של צבא המדינה, שמחד צריך לשמור על דרום לבנון מפורז מנשק חיזבאללה, ומאידך אינו מסוגל להתעמת עם ארגון הטרור שנתמך על ידי איראן. כך דווח אתמול (ג') ברויטרס.
"למרות שחיזבאללה הולך ונחלש עקב התקיפות הישראליות, הוא מאז ומתמיד היה חזק יותר מבחינה צבאית מאשר הכוחות המזוינים הלבנוניים", נכתב. במידה ותושג הפסקת אש, צבא לבנון יידרש לפרוס אלפי חיילים בדרום לבנון, זה עשוי להיות מורכב במיוחד משום שהוא יזדקק לאישור חיזבאללה על מנת לעשות זאת. לאורך המלחמה, הצבא הלבנוני נמנע מעימותים הן עם ישראל והן עם חיזבאללה. "הסתמכותו של הצבא הלבנוני על מימון זר, במיוחד מאות מיליוני דולרים מוושינגטון, מסבכת עוד יותר את מצבו", נכתב.
"צבא לבנון נמצא במצב רגיש וקשה. הוא אינו יכול לבצע משימות רגילות באופן דומה לצבאות של מדינות אחרות מהסיבה הפשוטה שיש נוכחות של כוח צבאי נוסף במדינה", צוטט בכתבה התת-אלוף הלבנוני בדימוס, חסן ג'וני.
ארה"ב אמרה לבכירים לבנוניים שהיא מעוניינת שהצבא הלבנוני יתעמת עם חיזבאללה באופן ישיר. במידה והצבא הלבנוני יתנגד לארגון הטרור, הזרועות הארוכות של חיזבאללה, הן בממשלת לבנון והן בפרלמנט הלבנוני יכולות לגרום לסכסוך פנימי במדינה.
בשבוע שעבר אמר דובר חיזבאללה, מוחמד עפיף, שנהרג על ידי צה"ל ביום ראשון האחרון, כי הקשר בין חיזבאללה לצבא לבנון הוא קשר חזק. "לא תצליחו לנתק את החיבור בין הצבא לבין ההתנגדות (חיזבאללה)", צוטט בכתבה.
הצבא הלבנוני נמצא בקונפליקט עמוק, האם להתעמת עם ארגון הטרור העוצמתי או לסכן את הסיוע הכלכלי מארה"ב. "הצבא רואה עצמו בעיקר כמבטיח השלום האזרחי", כך אמרו לרויטרס גורמים צבאיים לבנוניים.
מתוך רויטרס, מאת מאיה גביילי. לקריאת הכתבה המלאה.
3איראן וסעודיה מתקרבות
במהלך השנה האחרונה, טהרן וריאד הגדילו באופן משמעותי את שיתוף הפעולה הכלכלי והפוליטי, תוך צעדים זהירים לקראת שיתוף פעולה ביטחוני, נכתב בניו ערב הסעודי. לאחרונה, נפגש ראש המטה של ערב הסעודית, הגנרל פיאד אל-רווואיי, עם הגנרל האיראני מוחמד באגרי בטהרן, והדגיש את הקשרים האסטרטגיים והביטחוניים המתגברים. נכתב כי "הפיוס האחרון בין ריאד לטהרן משקף את מאמציהם להשגת יעדים לאומיים ואזוריים. עבור ערב הסעודית, חזון 2030 שלה תלוי בסביבה אזורית יציבה, מה שלא יהיה אפשרי על רקע המתיחות המתמשכת עם איראן. עבור איראן, עשרות שנים של בידוד כלכלי ופוליטי, יחד עם סכסוכים פנימיים מתגברים, הופכים את ההשלמה עם יריבתה ההיסטורית להכרחי".
נכתב כי "מאז החלה המלחמה בעזה, שיתוף הפעולה בין שתי המדינות הואץ על רקע חוסר היציבות הגואה ברחבי המזרח התיכון. למרות התקדמות חיובית בשנה האחרונה, היחסים בין ריאד לטהרן נותרו מסובכים בשל חוסר אמון הדדי והקשרים העמוקים של ערב הסעודית עם ארה"ב. ריאד רודפת אחר הסכם ביטחוני עם וושינגטון, אך המשא ומתן נתקע עקב הקשר של העסקה לנורמליזציה של היחסים עם ישראל. במקביל, חוסר רצונה של ישראל במדינה פלסטינית הופך את הנורמליזציה לכמעט חסרת סיכוי, שכן ערב הסעודית תומכת בתוקף בהקמת מדינה פלסטינית, שבירתה מזרח ירושלים".
עוד נכתב כי "תוקפנות ישראלית מתמשכת בעזה בעקבות בחירתו של טראמפ לנשיאות ארה"ב, יחד עם הסיכוי למדיניות של לחץ אמריקאי מירבי על איראן עלולים לאתגר עוד יותר את היחסים בין ערב הסעודית ואיראן".
מתוך הניו ערב, מאת האנה אלשהאבי. לקריאת הכתבה המלאה.
4אינדונזיה מנסה להוביל חרם על ישראל
אינדונזיה קראה לקהילה הבינלאומית, במיוחד העולם הערבי והמוסלמי, לנתק את כל קשרי הכלכלה, הסחר וההשקעות עם ישראל כאמצעי ללחוץ על המדינה להפסיק את התוקפנות שלה נגד פלסטין, נכתב בעיתון האינדונזי, הג'קרטה. "את הדרישות השמיע סגן שר החוץ מוחמד אניס מאטה בפסגה יוצאת הדופן של הארגון לשיתוף פעולה אסלאמי (OIC) והליגה הערבית בסעודיה ב-12 בנובמבר. בראש הפסגה עמדו יורש העצר הסעודי וראש הממשלה הנסיך מוחמד בן סלמאן ובהשתתפות נציגים ממדינות החברות ב-OIC והליגה הערבית, כמו אלג'יריה, איראן, לבנון, מצרים, פלסטין וטורקיה".
השבוע ציין אניס כי "אנו קוראים להמשך ניתוק הקשרים הכלכליים, המסחריים וההשקעות עם ישראל וחברות הקשורות לציונות העולמית". כדי להפעיל לחץ נוסף על ישראל, "אניס קרא גם למדינות החברות ב-OIC ולמדינות החברות בליגה הערבית לעצור את כל הפרויקטים הישראליים במדינותיהן".
נכתב כי אניס המליץ על יצירת ברית גלובלית בין הדרום הגלובלי לבין מדינות אחרות התומכות בעצמאות פלסטינית. "במקביל, אנחנו גם קוראים לראות את כל צורות ההתנגדות של פלגים פלסטיניים כזכות החוקית של כל אומה מדוכאת ולא כ'מעשי טרור'", אמר אניס. הוא גם דגל בלחץ מדיני ודיפלומטי על ישראל לסיים את מלחמתה בעזה ובלבנון, כולל דחיית נורמליזציה של היחסים ודחיפה לגירוש ישראל מהאו"ם. אניס הזכיר לחברי ה-OIC כי המאבק הפלסטיני היה מרכזי בהקמת הארגון והפציר בהם לפעול לתמיכה בעצמאות הפלסטינית.
מאמר מערכת מתוך הג'קרטה. לקריאת הכתבה המלאה.