גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביום ה-1,001 של הפלישה הרוסית: האם אוקראינה עוברת את סף העייפות?

תחקיר בי.בי.סי מתאר דמורליזציה חמורה בצבא האוקראיני: עריקה של עשירית מהחיילים, כמעט 100,000 ● סקר מראה כי רוב האוקראינים רוצים משא ומתן לשלום מייד ● רוסיה אינה מחוסנת. כלכלנים מעמידים בספק את יכולתה לעמוד במשימות הצבא מעבר לאמצע 2025

חיילים אוקראינים נחים לאחר ירי על עמדות רוסיות במחוז דונייצק, סוף אוקטובר / צילום: Reuters, Fermin Torrano
חיילים אוקראינים נחים לאחר ירי על עמדות רוסיות במחוז דונייצק, סוף אוקטובר / צילום: Reuters, Fermin Torrano

רוב המלחמות הבולטות של 125 השנה האחרונות לא הוכרעו חד משמעית בשדה הקרב. הן היו מלחמות התשה, והמפסידים היו מי שתש כוחם תחילה. מלחמת ההתשה הארוכה ביותר, זו שאנחנו קוראים לה מלחמת העולם הראשונה, עדיין הייתה מלחמת חפירות נייחת באירופה, ארבע שנים לאחר שהתחילה.

WSJ | טילים ארוכי טווח נכנסים לתמונה באוקראינה. אבל האם זה מאוחר מדי?
גרמניה ושבדיה נערכות למלחמה אבל פולין לוקחת את האיום למחוזות חדשים
WSJ | מדוע חיילים צפון־קוריאניים מוכנים למות ברוסיה

מלחמות קוריאה, וייטנאם ואפגניסטן ארכו שנים. קוריאה התקרבה להכרעה, אבל הגלגל חזר והתהפך על המובילים, והיא הסתיימה בתיקו. כשלון האמריקאים בווייטנאם התחוור בערך שנתיים לאחר יציאתם. ישראל הייתה בלבנון 'הראשונה' 18 שנה, והיו נחוצות 6 עד 23 שנים כדי לעמוד על מלוא כישלונה.

מלחמת רוסיה נגד אוקראינה נועדה להסתיים בתוך ימים. איש לא העלה בדעתו בפברואר 2022, שהיא עדיין תשתולל אלף ימים אחר כך. מחוץ לשתי תקופות קצרות, בחודש הראשון שלה ובחודש השביעי, היא הייתה מלחמת התשה כמעט נייחת. עכשיו יש בה ניידות כלשהי, והרוסים כובשים כפרים ועיירות בחזית המזרח, בזחילה ואגב אבדות איומות. הערכות בימים האחרונים מעמידות את מספר האבדות הרוסיות על 1,500 עד 2,000 ביום, הרוגים ופצועים.

שני הצדדים עשו ניסיונות להכריע את הכף בנוקאאוט - לשווא. כל אחד מהם הקריב רבבות חיילים במהלך ניסיונות הסרק. אבל אין זאת אומרת שאנחנו צופים בתיקו. הכף נוטה לטובת רוסיה. משימתו של הצבא האוקראיני אינה עוד לצאת להתקפת־נגד, אפילו לא לבלום. בחזית המזרח משימתו העיקרית, או היחידה, היא להאט את קצב התקדמותו של האויב.

אישור הטילים של ביידן

ביום האלף למלחמת־השווא הזו, ממשל ביידן הסיר סוף סוף את האיסור על שימוש ב־ATACMS, טילים ארוכי־טווח מתוצרת ארה"ב נגד מטרות צבאיות בשטח רוסיה. האיסור לא הוסר רשמית, אבל אוקראינה כבר שיגרה שבעה טילים כאלה לעבר מחוז בריאנסק, הסמוך לגבול.

מאחר שהסרת האיסור לא הוכרזה, היא גם לא הוסברה רשמית. נראה שהיא קשורה בעיקר בהופעת חיל־המשלוח הצפון־קוריאני במחוז קורסק, שהאוקראינים כבשו נתח קטן שלו לפני ארבעה חודשים. אפשר שהיא קשורה בהסלמת ההתקפות הבליסטיות הרוסיות על תשתית האנרגיה של אוקראינה. והיא קשורה אל נכון בעובדה שהבחירות הסתיימו, והממשל המובס מחוסן פוליטית מפני האשמות טראמפ שהוא מפיח "מלחמת עולם שלישית". הנשיא המיועד שמר על שתיקה, לפחות עד יום ד' בבוקר.

ולדימיר פוטין עדכן השבוע את הדוקטרינה הגרעינית של רוסיה. מעכשיו היא תוכל להשתמש בנשק גרעיני כדי להתגונן מפני התקפה מצד ״מדינה לא גרעינית, שהיא בעלת ברית של מדינה גרעינית״. לשון אחר, כמעט כל ארץ אירופית היא עכשיו מטרה לגיטימית.

לאיש אין מושג מה יעשה דונלד טראמפ תיכף לכניסתו לבית הלבן. הוא חזר ודיבר במרוצת השנים על הערך המוסף של התנהגות "לא חזויה". מה יהיה "לא חזוי" בהתנהגותו? האם הוא ימהר לשמוט את הקרקע מתחת לרגלי אוקראינה, או ינסה להפגין שרירים מול פוטין?

מלחמה עד הניצחון?

השאלה החשובה ביותר ביום האלף־ואחד למלחמה היא יכולת העמידה של אוקראינה. הסימנים אינם מבשרים טובות. עייפות עגומה משתלטת עליה.

סקר של גאלופ, המתפרסם השבוע, מראה כי 52% מן האוקראינים רוצים משא ומתן מיידי לסיום המלחמה. רק 38% מעוניינים ב'מלחמה עד הניצחון'. זו ירידה תלולה מ־73% ב־2022 ומ־63% ב־2023.

אוקראינה אינה מפרסמת עדכונים קבועים של אבדותיה, אבל המספר מוערך ב־300 עד 400 אלף, הרוגים ופצועים. סך כל אבדותיה של רוסיה מוערך ב־725 אלף, הרוגים ופצועים.

תחקיר שעשה השירות הרוסי של הבי.בי.סי, חושף השבוע תמונה מצמררת של דמורליזציה באוקראינה. התחקירנים מעריכים, כי מאז שרוסיה פלשה, בפברואר 2022, עשירית החיילים האוקראיניים ערקו, כמעט 100 אלף.

בכירי ממשל מייחסים את גל העריקות ל"עייפות הגוברת מחמת היעדר רוטציה, או הגדרה ברורה של תנאי השירות". עוד מוזכרות "שגיאות פיקוד, שהובילו למקרי מוות אשר יכלו להימנע, והסבת מגויסים לתפקידים שבהם לא היה להם כל ניסיון", כמו הצבת אנשי יחידות הנדסה למשימות קרביות.

עריק אחד מצוטט שם: "היו לנו אבדות כבדות, היינו מותשים וחולים, וחיכינו שיחליפו אותנו. נאמר לנו לצאת לחזית, להתחפר ליד טנקים של האויב ולשבת בשקט כמו עכברים. כאשר סירבנו, איימו עלינו והתייחסו אלינו בבוז". רק אחוז קטן של העריקים נתפסים, מועמדים למשפט ומורשעים. השלטונות מציעים לחזור להם לשירות מבלי להיענש, ורבים אמנם חוזרים. אבל הנסיבות שהניבו את עריקתם לא השתנו.

על פי הערכה של האו"ם, אוכלוסיית אוקראינה, שעמדה בערך על 44 מיליון לפני המלחמה, פחתה מאז תחילתה ברבע. הנזק הישיר לכלכלה נאמד בסוף השנה שעברה ב־151 מיליארד דולר. שיקום ההריסות יעלה כמעט חצי טריליון דולר, פי 2.8 מן התוצר האוקראיני ב־2023. המלחמה עולה לאוקראינה 140 מיליון דולר ביום, וחלקו של הביטחון בתקציב השנה הבאה יעמוד על 26%.

ידיים עובדות או יורות

שני כלכלנים, בריטי ואוקראיני, כותבים השבוע במגזין האמריקאי 'פוריין פוליסי', על חולשותיה של כלכלת המלחמה הרוסית. על אף כל המאמצים, היא אינה מסוגלת לעמוד בצורכי החימוש של הצבא. בערך חצי מכל הפגזים ברוסיה מיוצרים בצפון קוריאה. "בנקודה מסוימת במחצית השנייה של 2025, רוסיה תיתקל בקשיים חמורים במספר קטגוריות נשק", הם אומרים.

רוסיה מאבדת בממוצע מאה טנקים ו־220 קני ארטילריה בחודש. היא אינה מסוגת לייצר יותר מ־20 קני ארטילריה בחודש. כיוצא בזה, רוסיה איבדה כמעט 5,000 נגמ"שים מאז תחילת המלחמה, אבל היא מסוגלת לייצר רק 17 נגמ"שים בחודש. ועוד, רוסיה מסוגלת לייצר שלושה מיליון פגזים בשנה, רבע ממה שירתה ב־2022.

כדי לעמוד במשימות הענקיות האלה, התעשייה הרוסית זקוקה לעובדים. אבל התעסוקה ברוסיה כמעט מלאה. הברירה היא בין ידיים עובדות לבין ידיים יורות. הצבא זקוק ל־30,000 מגויסים חדשים בחודש, כדי למלא את שורותיו המידלדלות.

שני הכלכלנים מגיעים למסקנה, שרוסיה לא תוכל לשאת בעול המלחמה מעבר לאמצע השנה הבאה. "בניגוד למיתוס של משאבי רוסיה הבלתי כלים, צבאות הקרמלין רחוקים מלהיות בלתי מנוצחים", הם כותבים. "אבל כדי להביס את רוסיה מתחייבת דרגה של סבלנות מערבית ושל מחויבות, העומדת בספק לרגל הצירוף של הססנות המנהיגים המערביים ושל חוסר היציבות הפוליטית".

השאלה התלויה ועומדת היא מי עדיין תעמוד על רגליה בנובמבר 2025. לא גבוהה היא הסבירות של "סבלנות מערבית ושל מחויבות" כדי לעזור לאוקראינה להוסיף ולעמוד.

עוד כתבות

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סכנה ליזמים וחוסר ודאות לרוכשים: המשכנתאות הנדחות תופסות נתח הולך וגדל

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל - מדובר במספר נמוך יחסית לחמשת החודשים שקדמו לו, אך הוא ניתן להסבר בריבוי חופשות החגים ● המשכנתא הממוצעת בחודש שעבר הגיעה לרמה של 1.03 מיליון שקל ● מגזר הלוואות הבולט והבלון ממשיך להוות חלק משמעותי מכלל ההלוואות שנלקחות לדיור, ובאוקטובר הוא היווה כ-16%

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה שוב עקפה את הציפיות; המניה ירדה במסחר המאוחר

זהו הרבעון התשיעי ברציפות בו החברה עקפה את ציפיות האנליסטים ● החברה הרוויחה 81 סנט למניה, ההכנסות היו 35 מיליארד דולר, זינוק של 94% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה ● ההכנסות ממרכזי הנתונים היו 30.1 מיליארד דולר, יותר מפי שניים מהרבעון המקביל ● תחזית ההכנסות לרבעון הרביעי, אף שהיא גבוהה מממוצע תחזיות האנליסטים, מאכזבת את המשקיעים

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

17 מיליון דולר למחקר: האם אוטיזם קשור לזיהום אוויר?

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

מנות טריות, צבעוניות וטעימות להפליא בבר הנמוך בעולם / צילום: אסף ורומי - תיירות קלי''ה

אחד החופים היפים בישראל נמצא במקום שלא חשבתם עליו

מוזיאון שמאגד 30 אמני גרפיטי מכל הארץ, תצפית עוצרת נשימה, תערוכה לאורך כביש 90 ובר כיפי שמיועד גם לילדים ● יום בקיבוץ קלי"ה שבים המלח ● חגית אברון תופרת יום

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

מחזיקים מטבע דיגיטלי בחו"ל? בקרוב, המידע עליכם יגיע בקלות לרשות המסים

ישראל מצטרפת לתקן ה־CRAF של ה־OECD, במסגרתו ישתפו המדינות במידע בנושא קריפטו ● המנגנון ייכנס לתוקף ב־2027, וברשויות עובדים על הטמעתו ● מומחה למיסוי: "הכרחי להשלים המהלך בגילוי מרצון" ● לאחרונה הגבירה רשות המסים את פעילות האכיפה בנושא

שני כבלי תקשורת באירופה נחתכו: האם המתיחות ביבשת עלולה להגיע לישראל?

המתיחות באירופה מעמיקה עד קרקעית הים, עם חיתוכם של שני כבלי תקשורת מרכזיים באורח מסתורי ● בישראל חוששים מפגיעה דומה בתשתית הימית המיושנת ממילא

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם מספר הנרצחים בחברה הערבית ירד תחת כהונת המפכ"ל דני לוי

המפכ"ל הטרי התגאה בתוצאות שהביא בלחימה בפשיעה בחברה הערבית. אבל עוד מוקדם לחגוג ● המשרוקית של גלובס

מרב בהט, מנכ''לית דאזז ואסף רפפורט, מנכ''ל וויז / צילום: בן חכים, נתנאל טוביאס

המשקיעים המשותפים והמניות של Wiz: החברים הטובים ממיקרוסופט ממזגים את החברות שהקימו

וויז השלימה את רכישת דאזז המזהה חולשות אבטחה בקרב אפליקציות ●  מנכ"ל וויז אסף רפפורט עבד יחד עם בעלי דאזז מרב בהט במיקרוסופט והם נחשבים לחברים ● בנוסף לשתי החברות משקיעים משותפים ● סכום העסקה לא פורסם אך הוא מוערך בכ-450 מיליון דולר במזומן ובמניות וויז

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

"הבוס מבסוט": התכתבות יועצי ראש הממשלה לאחר הפרסום ב"בילד"

כתב האישום בפרשה חושף את הקשר בינו לבין יועץ רה"מ הוותיק יונתן אוריך ● בין היתר, פלדשטיין כתב לאוריך: "מה שאני בונה לך עכשיו לסופ"ש שווה מיליון דולר" ● פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרו עד תום ההליכים

גוגל כרום / אילוסטרציה: Shutterstock, Evan Lorne

משרד המשפטים האמריקאי לוחץ על גוגל להיפרד מדפדפן כרום

משרד המשפטים האמריקאי מבקש מבית המשפט הפדרלי להורות לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, כפתרון לתיק ההגבלים העסקיים המתנהל נגד החברה ● בבקשה נכתב כי אילוץ החברה למכור את כרום יסייע ליצירת תנאים שווים יותר עבור המתחרים בתחום ● באוגוסט האחרון נקבע כי גוגל מחזיקה במונופול בשוק החיפוש

בנייה בישראל. ''הוצאות חריגות שוחקות את הרווחיות של היזמים'' / צילום: Shutterstock

קבלני הביצוע נשארו בלי רווח, ויזמי הנדל"ן נדרשים לפתוח את החוזים והכיס

חברות הביצוע דורשות מהיזמים לפתוח חוזי בנייה סגורים וקבועים מראש, בשל התייקרויות בשוק מעבר למדדי הלמ"ס ● תוספות התשלום מגיעות כיום לעד 5% מעלויות פרויקטים ● בדניה סיבוס דורשים מלמ"ס לעדכן את המדדים, "ואם הדברים לא ייפתרו, נשקול הגשת בג"ץ"

מטה אנבידיה בסנטה קלרה, קליפורניה / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אנבידיה עקפה את התחזיות בפעם התשיעית רצוף, אז למה המניה ירדה?

החברה הגדולה בעולם במונחי שווי שוק פרסמה אמש את דוחותיה הרבעוניים ועקפה שוב את כל התחזיות ● למרות זאת, המניה איבדה גובה במסחר המאוחר כתוצאה ממספר חששות של המשקיעים: קצב הצמיחה עדיין מסחרר אך נמוך מבעבר, והחברה מתקשה לעמוד בביקושים לשבב המתקדם שלה

אילוסטרציה: Shutterstock

ההורים נתנו כסף במתנה לרכישת דירה, ואז הזוג התגרש. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג רכשו דירה תמורת 1.8 מיליון שקל, כשסך של 300 אלף שקל שולם ע"י הורי האישה ● כשזו התגרשה, הוריה תבעו שהבעל לעבר ישיב להם את הסכום שהשקיעו בדירה, לטענתם במסגרת "מתנה על-תנאי" ● כיצד הכריע בית המשפט?

סמ''ר רון אפשטיין ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמ"ר רון אפשטיין נפל בקרב ברצועת עזה

יורט לפחות טיל אחד שנורה מתימן לעבר אזור ים המלח ● שר הביטחון כ"ץ והרמטכ"ל הלוי נפגשו עם השליח המיוחד הוכשטיין • בראין דירקטור, בן 27 ממעלות תרשיחא, נרצח מירי רקטה לנהריה • גורם ביטחוני בכיר: חמאס רוצה עסקה - כבר עכשיו • בית הדין הפלילי הבין-לאומי הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט • הותר לפרסום: סמל גור קהתי, לוחם בגדוד 13, נפל בקרב בדרום לבנון • כל העדכונים

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

מלחמת המטבעות חוזרת: האירו נחלש מול הדולר, וזאת לאו דווקא בשורה טובה לשקל

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו ● מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר ● וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק

טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי

אחרי שאיבדה יותר מ-3,500 טנקים, רוסיה מצאה פתרון יצירתי

אזרבייג'ן מגדילה את תקציב הביטחון שלה ● תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין ● קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה ● וגם: הכצב"ם יוצא הדופן שמתכננת סין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים

התוכנית שמנסים לקדם בימים אלו באוצר, מבקשת להגביל את היכולת של המילואימניקים לקבל תגמול על השירות ועל שכר עבודה במקביל ● מטרת התוכנית היא לצמצם את עלויות התשלום העודפות ולייעל את מערך המילואים

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

מירי רגב לא האריכה את הקדנציה, ועכשיו חברת נתיבי איילון פועלת ללא יו"ר

מקסין פסברג, שמונתה ליו"ר הדירקטוריון ב־2021 ע"י מרב מיכאלי, עזבה השבוע את תפקידה, לאחר שרגב בחרה שלא להאריך לה את הקדנציה ● הטענות המושמעות בענף נגד רגב הן שהיא נוהגת להשתלט על חברות תשתית ממשלתיות דרך יו"ר הדירקטוריון, המנכ"ל ושומרי הסף

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות מאגר לוויתן: יצחק תשובה יקבל עוד 125 מיליון שקל

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת ה-IT חילן מציגה דוחות חיוביים, אך מנייתה יורדת בכ-4% ● גם קבוצת עזריאלי מסיימת רבעון חיובי עם הכנסות של 1.2 מיליארד שקל ● בזכות מאגר לוויתן: יצחק תשובה יקבל עוד 125 מיליון שקל, למרות הירידה בהפקה של איתקה ● מנכ"ל מגדל: "מחירי ביטוחי הרכב מתייצבים, לא צפויה התייקרות דרמטית נוספת"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מזה חודשים: איתותים על אפשרות להורדת ריבית

ביום שני הבא יפרסם בנק ישראל את החלטת הריבית האחרונה לשנת 2024, והוא צפוי להשאיר אותה ללא שינוי ● אך בינתיים בשווקים מתחילים לצפות את סוף המלחמה, ושם כבר רואים את הורדת הריבית באופק