נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein
בהתאם לתחזיות, בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4.5%. זאת הפעם השביעית השנה שהבנק המרכזי מודיע על אי-שינוי ברמת הריבית של המשק. גם הכלכלנים הבכירים ציפו כי לא יהיה שינוי בגובה הריבית, וזאת לאור הלחצים האינפלציוניים שנראו בחודשים האחרונים, לצד המציאות הגאו-פוליטית המורכבת.
● ישראל קטנה על המוסדיים: למה הקריאה להגדיל השקעות בשוק המקומי לא רצינית
● אימפריית האג"ח: שוק החוב הוא המלך של הבורסה בתל אביב. כך תוכלו להרוויח ממנו
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, לא צפוי לכנס מסיבת עיתונאים בהחלטה הנוכחית, אולם תצא הודעה המסבירה את החלטת הריבית.
שינוי כיוון: השווקים מתמחרים הורדות ריבית עתידיות
למרות שהחלו להישמע קולות בשוק כי בנק ישראל יעלה את הריבית לאור הלחצים האינפלציוניים והשפעות המלחמה על המשק, נראה כי השוק שינה כיוון והחל לתמחר את סיום המלחמה והורדות ריבית עתידיות.
נגזרי ה-FRA, המתמחרים את הריבית במשק בטווחי זמנים שונים, מאפשרים הסתכלות על תחזית השוק. באמצעות נגזרים אלו ניתן להעריך את הצפי בשווקים לריבית העתידית, נתוני ה-FRA מראים כי הערכות השוק צופות הפחתת ריבית ע"י בנק ישראל כבר ברבעון השני או השלישי של השנה הקרובה. מדובר בשינוי בהלך הרוח של השווקים, כאשר רק בחודש אוקטובר השווקים סברו שעליית ריבית נמצאת על הפרק, סבירות שירדה אחרי נתוני אינפלציה חיוביים במדד ספטמבר.
יונתן כץ, הכלכלן הראשי בלידר שוקי הון, צופה שתי הורדות ריבית במחצית השנייה של השנה הבאה. גם מתן שטרית, הכלכלן הראשי של הפניקס, מדגיש כי במבט לסוף 2025 המשקיעים מעריכים בהסתברות מסוימת כי ייתכן ונתחיל לראות הפחתות ריבית.
האינפלציה תמשיך לעלות?
אין ספק שתרחיש של סיום המלחמה יתן רוח גבית לבנק ישראל להתחיל במתווה הפחתות ריבית. אך חשוב לזכור שבסופו של יום האינפלציה היא זאת שתקבע את כיוון הריבית בישראל.
במדד המחירים לצרכן שפורסם בחודש אוקטובר נרשמה עלייה חודשית של 0.5%, בהתאם לקונצנזוס החזאים, וקצב הגידול השנתי נותר יציב ברמה של 3.5%. מדד הליבה עלה ב-0.64% והקצב השנתי האיץ מ-3.04% ל-3.29%.
שטרית מהפניקס הסביר כי אין יותר מידי הפתעות במדד אוקטובר, אך בבמבט קדימה, האינפלציה צפויה להמשיך לטפס במהלך החודשים הקרובים ולהגיע לשיאה בתחילת 2025, בין היתר על רקע העלאת המע"מ.
בהראל מדגישים כי להערכתם האינפלציה הגבוהה ב-12 החודשים האחרונים 3.5%, תמשיך ותעלה בחודשים הבאים, במיוחד לאחר עליית המע"מ בינואר. עוד הם מציינים כיהתחזית הראשונית שלהם למדד נובמבר עומדת על ירידה של 0.1%-0.2%, יציבות במדד דצמבר (תלוי במחיר הדלק בסוף החודש) ו-2.8% ב-12 המדדים הבאים (בתרחיש של התמתנות מסוימת במחירי הדלק והתחזקות קלה בשקל).