קולונל גנרל קים יונג בוק עם מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און, בביקור בבסיס כוחות מיוחדים בספטמבר / צילום: Reuters, KCNA
במדינה שבה אנשי האליטה הצבאית זוכים ליחס של סלבריטאים, אלוף משנה קים יונג בּוֹק כמעט ולא נראה - או אפילו הוזכר - בפומבי. תפקידו בהובלת הכוחות המיוחדים של קוריאה הצפונית דרש ממנו לשמור על פרופיל נמוך כדי להסתיר את זהותו. אך כעת הוא דמות ציבורית מאוד.
● ביידן אישר לאוקראינה לתקוף את רוסיה באמצעות טילים אמריקאים ארוכי טווח
● פרשנות | ביום ה-1,001 של הפלישה הרוסית: האם אוקראינה עוברת את סף העייפות?
הוא הגורם הצבאי הצפון קוריאני הבכיר ביותר ברוסיה, שם נפרסו יותר מ-11 אלף חיילים צפון קוריאנים, כדי לסייע למאמצי מוסקבה לסלק כוחות אוקראינים שתפסו חלק מהשטח הרוסי.
גורמים רשמיים בקייב ובסיאול אישרו את נוכחותו ברוסיה. בימים האחרונים, נתן הנשיא ביידן אור ירוק לאוקראינה להשתמש בנשק ארוך טווח שסופק על ידי ארה"ב כדי לפגוע ברוסיה - כשהנוכחות הצפון קוריאנית החדשה היא גורם מניע לכך. אוקראינה שיגרה את הטילים הללו בפעם הראשונה ביום שלישי, ופגעה במתקן אחסון תחמושת באזור בריאנסק ברוסיה.
באופן רשמי, מופקד סגן ראש המטה הכללי של הצבא, אל"מ גנרל קים, על שילוב הכוחות הצפון קוריאנים עם הכוחות הרוסים, על הבאת תובנות משדה הקרב הביתה ועל ביסוס הקו בין המדינות לצורך לפריסות עתידיות.
"100 חיילים מקוריאה הצפונית"
מספר החיילים הצפון קוריאנים שיישלחו לרוסיה עשוי להגיע בסופו של דבר עד ל-100 אלף, אמר נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי ביום שלישי. הוא לא ציטט ראיות ספציפיות לטענה.
אל"מ גנרל קים אינו צפוי להשתתף בשום קרב בעצמו. אולם שליחתו של אחד מבכירי הצבא החשובים ביותר בקוריאה הצפונית, מאותת על האינטרס של קוריאה הצפונית לסייע לרוסיה גם במהלך השנה הקרובה.
עד לאחרונה הייתה זהותו מוסווית יחסית, משום שיחידת הכוחות המיוחדים שעליה פיקד - שמאמינים כי היא הגדולה בעולם, ומונה כ-200 אלף איש - תבצע משימות חשאיות במקרה של מלחמה בחצי האי הקוריאני. כך אומרת ג'און קיונג-ג'ו, עמיתת מחקר במכון קוריאה לניתוחי הגנה במימון ממשלת קוריאה הדרומית. קוריאה הצפונית החלה להבליט את אלוף משנה קים כדי להראות לרוסיה כי תישלח דמות מהימנה כדי להוביל את פריסת הכוחות, הכוללת כוחות מיוחדים, היא הוסיפה.
"הייתה סיבה נוספת להסתיר אותו עד עכשיו," אמרה ג'און. "מאחורי הקלעים, הוא הוכיח את עצמו בבירור כאמין".
פיונגיאנג החלה להוציא את הגנרל קים מן הצללים לאחר ביקורו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בפיונגיאנג ביוני, כאשר שתי המדינות חתמו הסכם הגנה הדדי. אלוף משנה קים עבר לגלם את תפקיד המלווה של מנהיג קוריאה הצפונית קים ג'ונג און.
הם ביקרו באזורים מוכי שיטפונות, צפו באימוני כוחות מיוחדים ובתרגילי ארטילריה. אל"מ קים אחז לעתים קרובות בעט ובפנקס בעת שעמד לצד הדיקטטור בן ה-40. ההתייחסות האחרונה בתקשורת הממלכתית של קוריאה הצפונית לאלוף משנה קים הייתה ב-6 באוקטובר. בתוך ימים סברו כי הוא נסע לרוסיה עם המשלחת הראשונה של כוחות קוריאה הצפונית.
"קיומו אפוף ערפל"
במשך רוב הקריירה שלו, היה קיומו של אלוף משנה גנרל קים אפוף ערפל בדרך כלל. במסד הנתונים הממשלתי של קוריאה הדרומית על אנשי האליטה הצפון קוריאנים - הכולל יותר מ-680 שמות של גורמים רשמיים בהתבסס על מידע מודיעיני מסוכנות הריגול שלה ועל מידע זמין לציבור - מפורטים רק שמו והתפקיד שלו. עדיין לא ידועים גילו, עיר הולדתו או כל פרט ביוגרפי אחר.
הדבר אינו תואם את החשיבות המיוחסת לרוב לאליטות הצבאיות של קוריאה הצפונית בתקשורת הממלכתית שלה. הופעותיו הפומביות של קים ג'ונג און השולטות בטלוויזיה, ברדיו ובעיתונים המנוהלים על ידי המדינה, מציגות בדרך כלל אנשי צמרת צבאית.
אלוף משנה קים הוזכר בתקשורת הממלכתית ב-2015 כשקודם לפקד על הכוחות המיוחדים של קוריאה הצפונית. שנה לאחר מכן, הוא נבחר לקחת חלק בגוף הראשי הקובע את המדיניות במדינה, הוועד המרכזי של מפלגת הפועלים.
מעמדו התבהר בפגישה ביולי 2020, שבה העניק קים ג'ונג און לגנרלים הבכירים של קוריאה הצפונית אקדחים עם סמלי הנצחה. כלי הנשק נקראו "פאקטו", שם המתייחס להר קדוש שעל פי המסורת הצפון קוריאנית שימש כבסיס ללוחמי גרילה שנלחמו ביפנים. זה היה גם מקום הולדתו לכאורה של אביו של קים, קים ג'ונג איל, אם כי היסטוריונים עצמאיים מערערים על כך. אל"מ קים, עם האקדח שקיבל במתנה בידו, רכן כדי להצטלם לתמונה, ומוקם במרחק של אדם אחד בלבד מן המנהיג הצפון קוריאני.
הוא חמק שוב אל הצללים עד למרץ האחרון, כאשר התפרסם תפקידו הנוכחי כמספר 3 בצבא העם הקוריאני. כגנרל בדרגת שלושה כוכבים, הוא אחד מעשרת אנשי הצבא החשובים ביותר של קוריאה הצפונית, והצלחה במשימה ברוסיה עשויה להזניק אותו לדרגה גבוהה יותר, לפי אלה העוקבים אחרי פיונגיאנג.
אך ההופעות האחרונות של אלוף משנה קים בקוריאה הצפונית היו מעבר לסוגי האירועים שקודמיו היו נוכחים בו, אמר מייקל מאדן, מומחה להנהגה של קוריאה הצפונית במרכז סטימסון, צוות חשיבה שבסיסו הוושינגטון הבירה.
"קים ג'ונג און אומר לרוסים: 'אני שולח את אחד מהחבר'ה המובילים שלי. הוא יושב ממש לידי", אמר מאדן.
נכנסים לקרב
צבירת ניסיון בשדה הקרב על ידי חיילים צפון קוריאנים תעזור לקוריאה הצפונית לעדכן את הטקטיקות הצבאיות שלה באמצעות התבוננות באופן שבו מתנהלת מלחמה מודרנית. כוחות רוסיים אימנו את הצפון קוריאנים במיומנויות קריטיות לקו החזית כמו ארטילריה, פינוי תעלות והפעלת כטב"מים, לדברי מחלקת המדינה בשבוע שעבר.
אל"מ גנרל קים היה בין כ-500 הקצינים הצפון קוריאנים שנשלחו לרוסיה, לפי גורמים אוקראינים ודרום קוריאנים. לחיילים צפון קוריאנים הונפקו תעודות זהות מזויפות כדי להסוות אותם לחיילים רוסים, כך מסרה סוכנות הריגול של סיאול. הם עברו לקווי החזית כשהם נושאים ציוד רוסי ולובשים מדים רוסיים, על פי גורמים רשמיים בארה"ב.
בנוסף לכוחות, תחמושת וטילים, נראה שהתרומה של צפון קוריאה לרוסיה מתרחבת כאשר אלוף משנה קים נמצא בשטח. לדברי סגן אנדריי קובלנקו, ראש המרכז לסיכול דיסאינפורמציה במועצה לביטחון לאומי ולהגנה של אוקראינה, החלה פיונגיאנג לספק מערכות שיגור רקטות רב-קניות מסוג M-1991 ומערכות Koksan howitzer M-1989. זאת על פי תצלום שבו רואים אותן על גבי רכבת שנעה בקרסנויארסק, עיר במרכז רוסיה.
כלי הנשק מיועדים לאזור קורסק ברוסיה, הוסיף סגן קובלנקו. זהו המקום שהחיילים הצפון קוריאנים מוצבים בו, והמקום שבו התקיימה מתקפת נגד רוסית להדיפת כוחות אוקראינים שכבשו חלק מן האזור באוגוסט.
האפשרות שפיונגיאנג, בתמורה לשליחת החיילים שלה, תוכל להשיג ממוסקבה טכנולוגיה גרעינית או טכנולוגיית טילים רגישה, היא סיבה משמעותית לדאגה עבור וושינגטון, סיאול ואחרות. שר ההגנה של קוריאה הדרומית אמר כי לא ניתן לשלול סיוע רוסי פוטנציאלי בשיגור הטיל הבליסטי הבין-יבשתי של קוריאה הצפונית לאחרונה.
הפריסה של מספר רב של חיילים וגנרלים בכירים כדוגמת אלוף משנה קים, מראה שצפון קוריאה רצינית לגבי מחויבותה לרוסיה, אמר ריו הינטה-ימאגוצ'י, עמית בכיר ב-Atlantic Council, צוות חשיבה מוושינגטון. "המשמעות היא גם שהצפון קוריאנים יכולים לפנות לרוסים ולומר, 'איפה החלק שלנו בעסקה?' ולהתמקח על טכנולוגיה מתקדמת נוספת מרוסיה", אמר.
ג'יין ליטוויננקו תרמה למאמר זה.