בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
10:20
חברת ההחזקות קנון שבשליטת עידן עופר הודיעה על כוונתה למכור מניות של חברת התובלה הימית צים, עם אפשרות למכירת כל ההחזקה שלה בחברה.
צים מחזיקה ב-16.5% ממניות צים בשווי נוכחי של כ-472 מיליון דולר. לפני כחצי שנה קנון מכרה מניות צים תמורת כ-111 מיליון דולר, וחתמה על עסקת אופציה למכירת כ-5 מיליון מניות נוספות, עסקה שבוטלה כעת ובמקומה נחתמה עסקת capped call (עסקת אופציות) שבמסגרתה המניות יימכרו לבנק שאיתו חתמה על העסקה. צים תקבל בתמורה את מחיר המניות בניכוי מחיר עסקת ה-capped call, כ-93 מיליון דולר.
10:07
בורסת תל אביב נפתחה בעליות קלות. מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-0.3%. בקרב המדדים הענפיים, ת"א קלינטק בולט לחיוב עולה ב-0.8%.
בולטות לחיוב מניות שטראוס , ישרוטל , קנון , אקויטל ונייס .
מנגד, ג'י סיטי , משק אנרגיה , שופרסל , תדיראן גרופ ודוניץ .
08:16
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב
1. שוקי המניות
שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח בעליות קלות. ביום חמישי האחרון, המסחר בבורסה המקומית ננעל במגמה מעורבת. ת"א 35 עלה ב-0.3% בעיקר תודות למדד הבנקים שעלה ב-1.3%. מדד ת"א 90 ירד ב-0.6%.
● זה השליט הבלתי מעורער של הבורסה בתל אביב, כך תרוויחו ממנו
המסחר בתל אביב השבוע התאפיין בשונות כאשר מדדי ת"א 90 ות"א SME60 רשמו עליות שערים, בעוד שמדד ת"א 35 ירד. הירידות במדד ת"א 35 הושפעו מהחולשה במדדים בחו"ל, אשר העיבה על המניות הדואליות, מניות הטכנולוגיה ומניות הביומד הכלולות בו.
זה היה שבוע דוחות דרמטי בבורסה התל אביבית. ארבעה מתוך חמשת הבנקים הגדולים פרסמו את התוצאות הכספיות שלהם לרבעון השלישי של השנה. כולם דיווחו על רווחי שיא, וחלוקת דיבידנדים נדיבה, אבל סעיף אחד עורר דאגה אצל חלק מהמשקיעים - גידול בהפרשות להפסדי אשראי לעומת הרבעון הקודם. אם הבנקים מגדילים את כריות הביטחון למצב בו לווים לא יעמדו בחובותיהם, האם זה סימן שהסיכון במשק עלה? כך, בסיכום השבוע מדד הבנקים ירד בכ-1%. עם זאת, מתחילת השנה המדד עלה ביותר מ-30% וכבר ביום חמישי נרשמה התאוששות.
● שטראוס מוכרת את חלקה בפעילות החומוס והסלטים העולמית תמורת 900 מיליון שקל
פרט לבנקים גם חברות התעופה הישראליות פרסמו את תוצאותיהן. הללו גוזרות קופון משמעותי מהמלחמה לאחר שנשארו כמעט לבד בנתב"ג. אל על הציגה זינוק של פי 3.6 ברווח הנקי (187 מיליון דולר) וקפיצה בהכנסות שהגיעו לשיא של יותר ממיליארד דולר ברבעון אחד. גם בדוחות ישראייר נרשמו רווחי שיא של 20 מיליון דולר ברבעון ומנייתה זינקה בכ-6.5% ביום הדיווח, ואל על קפצה בכמעט 5% בימים ד'-ה'.
בת"א עונת הדוחות לקראת סיום ובין החברות שיפרסמו בשבוע הקרוב ניתן להזכיר את יבואנית הרכב דלק רכב , חברות הקניונים מליסרון וביג , הבנק הבינלאומי ויצרנית המזון שטראוס .
● מצטרף למרוץ: בנק ירושלים עומד להגיש הצעה לרכישת ישראכרט
גם בוול סטריט נרשם שבוע דרמטי ותנודתי במיוחד כאשר מדד הדגל האמריקאי S&P 500 עלה ב-1.7%. עם זאת, מתחילת השנה המדד רשם תשואה מרשימה של כ-24%. בתוך כך הבורסה המקומית מצמצמת פערים מול וול סטריט, ומדד הדגל ת"א 35 עלה בכ-21% מתחילת השנה.
ביום שישי האחרון, המסחר בוול סטריט ננעל בעליות שערים: דאו ג'ונס עלה ב-1%, S&P 500 עלה בכ-0.4% ונאסד"ק עלה ב-0.2%.
עונת הדוחות לרבעון השלישי מתקרבת לסיומה, עם 95% מחברות ה-S&P 500 שכבר פרסמו את תוצאותיהן. כ-75% מהחברות הפתיעו לטובה בשורת הרווח, ו-61% דיווחו על הכנסות מעל התחזיות.
המניה שתפסה את תשומת הלב של משקיעים מכל העולם השבוע הייתה כמובן אנבידיה . ביום רביעי אחרי המסחר היא פרסמה את התוצאות שלה לרבעון שהסתיים בחודש אוקטובר. ענקית השבבים הכתה את התחזיות בפעם השמינית ברציפות ודיווחה על הכנסות ורווחי שיא, כהרגלה. ההכנסות מתחום הדאטה סנטרים זינקו פי 2 לסכום עתק של 30 מיליארד דולר ברבעון. ובכל זאת, נראה שהמשקיעים לא התרשמו מהדוח, כשהמניה ירדה בכ-5% בימי המסחר לאחר פרסום הדוח.
בבנק אוף אמריקה הדגישו כי הם שומרים על תחזית הרווח למניית אנבידיה לשנת 2026, ומצפים שהמנייה תנוע בטווח הקרוב ככל שהמשקיעים יעכלו את התחזית הפושרת: "אנו ממשיכים לאהוב את המנייה לאור הביקוש החזק למוצריה, מעמדה כמובילה בשוק, הצמיחה המהירה והיכולת לייצר תזרים מזומנים חופשי משמעותי. להערכתנו, גורמי סיכון שצפויים לענקית השבבים הם ציפיות גבוהות מצד המשקיעים, גידול בהוצאות התפעול, סיכונים תפעוליים הקשורים לשינויים במוצרים וקצב ייצור מהיר, ותנודתיות בהשקעות הון של לקוחות גדולים". בבנק האמריקאי מציינים כי הם חוזרים על המלצת "קנייה" עם מחיר יעד של 190 דולר.
במקביל, בנק אוף אמריקה מעריך שהתקופה המאתגרת העוברת על מניות מוצרי היוקרה לא הסתיימה, למרות שישנו שיפור מסוים. "אנחנו מאמינים שרוב חברות הסקטור הופתעו מההרעה בצמיחת ההכנסות במהלך הרבעון השלישי, מה שאומר שבסיס ההוצאות לא שיקף את מצב ההכנסות, וייצור לחץ גדול יותר על שולי הרווח ברמת המחצית", כתבו כלכלני הבנק.
הם מפרטים בנוגע לשיפור הקל באוקטובר: בארה"ב למשל הוצאות על מוצרי יוקרה ירדו ב-5% לעומת ירידה של 8% ברבעון השלישי, וההוצאות על תכשיטים עלו ב-6% לעומת ירידה רבעונית של 3%. הם מעריכים גם שדולר חזק יותר יכול לתת לסקטור רוח גבית ב-2025.
בבנק ממליצים ב"קנייה" על מניות פראדה, פנדורה , הרמס וברונלו קוצ'ינלי , במחירי יעד שמשקפים אפסייד של 12%-19% על המחירים הנוכחיים.
בהתייחס לחברת התכשיטים פנדורה, שנסחרת בבורסה של דנמרק בשווי כ-11.5 מיליארד דולר, מחיר היעד (בקרונות) גבוה בכ-20% מהמחיר הנוכחי, על רקע תחזית הבנק להאצה בצמיחה בעסקיה.
מנגד, מומלצות ב"תשואת חסר" מניות הוגו בוס , סלווטורה פרגאמו ו-ברברי גרופ . במניית האחרונה מזהים בבנק אוף אמריקה הכי הרבה דאונסייד, וחברת האופנה הנסחרת בלונדון "זוכה" מהם למחיר יעד (בפני) נמוך ב-44% מהנוכחי. זאת בשל המומנטום החלש לדבריהם במותג ברברי, ואי ודאות סביב אסטרטגיית החברה ויישומה.
ביום חמישי הקרוב לא ייערך מסחר בוול סטריט בשל חג ההודיה. במהלך השבוע יתפרסמו דוחות של חברות הטכנולוגיה זום , דל ו-קראודסטרייק (שעמדה מאחורי תקלת הסייבר הגדולה בעולם בחודש יולי).
2. שוקי האג"ח
בשוק החוב המסחר התנהל במגמה חיובית ביום חמישי, עם עליות קלות במדדי איגרות החוב הממשלתיות ובקונצרניות. יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון כתבו כי ההתמתנות הצפויה באינפלציה בישראל תומכת בחלוקה שווה בין האפיקים הצמודים לאפיקים השקליים. מודי שפריר, אסטרטג ראשי-שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, ממשיך להמליץ על הגדלת החשיפה לשוק המקומי, גם באמצעות הגדלת החשיפה לאג"ח של ישראל במטבעות זרים.
בסיכום שבועי, נרשמו השבוע בשוק איגרות החוב הממשלתיות עליות שערים הן באפיק השקלי והן באפיק הצמוד. אגרות החוב הממשלתיות השיקליות עלו בשיעור של 1.1% ואיגרות החוב הממשלתיות הצמודות עלו בשיעור של 0.6%.
גם בשוק אגרות החוב הקונצרניות נרשמו עליות שערים. מדד תל בונד צמודות עלה בשיעור של 0.4% ומדד תל בונד שקלי עלה בשיעור של 0.7%. התשואה לפידיון של אג"ח ממשלתי שקלי ל-10 שנים ירדה ועמדה על כ-4.6%.
בשוק החוב האמריקאי, התשואות נותרו יציבות במהלך השבוע האחרון, עם ירידה קלה של 2 נ"ב בתשואה ל-10 שנים לרמה של 4.41%. התשואה לשנתיים נסחרה סביב 4.36%.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
ביום שישי השקל התחזק ב-0.6% מול הדולר שנסחר סביב 3.70 שקלים. מתחילת השנה הדולר התחזק ב-3% והאירו נחלש ב-2.1% מול השקל. אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב, מסביר כי "השקל מטבע חזק מאוד. מתחילת המלחמה רק 4 מטבעות בעולם התחזקו ביחס אליו, וכל היתר נחלשו. המשקיעים המקומיים, במיוחד המוסדיים, נמצאים בחשיפה הגבוהה ביותר למט"ח אי-פעם. ירידה בפרמיית הסיכון צפויה להוביל להקטנת החשיפה".
● מלחמת המטבעות חוזרת: האירו נחלש מול הדולר, וזאת לאו דווקא בשורה טובה לשקל
מחיר הביטקוין המשיך לטפס בסוף השבוע האחרון ואף תקרב ל-100 אלף דולר שנסחר סביב מחיר של 99,170 אלף דולר. הבוקר (א'), מחיר הביטקוין עומד על 98,235 דולרים.
סילביה יבלונסקי מנכ"לית ומנהלת השקעות ראשית ב -Defiance ETFs מסבירה כי: "הביטקוין ממשיך בתנופה ונושק לרמת 100 אלף דולר למטבע. זוהי רמת ההתנגדות המשמעותית הראשונה, שעשויה לסמן תיקון מסוים. לאחר מכן, ברמה הטכנית, ההתנגדות הבאה ניצבת ב-120 אלף דולר, ותיקון עשוי להוביל את המחיר חזרה לרמות שקדמו לבחירות, באזור 75-80 אלף דולר. עם זאת, בטווח הארוך יותר, אם אכן יתרחב האימוץ והקבלה של הביטקוין, מחירו עשוי להיות גבוה פי שתיים ושלוש. מטבעות נוספים שנהנים מרוח גבית לאחר הבחירות הם הדוג'קוין והאיתריום.
"בקהילת הקריפטו יעקבו כעת לראות מי יאייש את משרת יו"ר הרשות לניירות ערך, במקומו של גארי גנסלר, שידוע כבעל עמדה מסויגת כלפי קריפטו. אנחנו עדים להון רב, בהיקפים של מיליארדי דולרים, נכנסים לתעודות סל שעוקבות אחר ביטקוין ונכסים שקשורים לתחום הקריפטו".
4. מאקרו
במהלך השבוע הקרוב יתפרסמו מספר נתוני מאקרו בולטים בעולם, ביניהם מדד Core PCE בארה"ב, המודד את האינפלציה בהוצאות הצריכה האישיות, ובמקביל גם התמ"ג בארה"ב לרבעון השלישי. כמו כן יפורסמו נתוני מכירות בתים חדשים בארה"ב, מדד המחירים לצרכן בגרמניה ובהמשך גם מדד המחירים לצרכן בגוש האירו.
5. תחזית
ביום שני הקרוב יפרסם בנק ישראל את החלטת הריבית שלו. מרבית הכלכלנים מעריכים כי הריבית תישאר ללא שינוי ברמה של 4.5%.
● לראשונה מזה חודשים: איתותים על אפשרות להורדת ריבית
מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס מסביר כי מאז החלטת הריבית האחרונה ב-09/10 (ועד היום), נראה שחל שיפור בנתוני המאקרו בישראל, התפתחות מעודדת שיכולה לרמוז על שינוי אפשרי במדיניות המוניטארית במבט למחצית השנייה של 2025:
"מדד המחירים לצרכן עלה באוקטובר בהתאם לצפי, ובספטמבר אף הפתיע לטובה (כלפי מטה), ציפיות האינפלציה ירדו לאורך כל העקום ומעוגנות בתוך היעד, סביב 2.4%-2.5%, ציפיות החזאים שנה קדימה התמתנו גם הם ל-2.9%, השקל התחזק בכ-3.7% מול סל המטבעות וב-1.6% מול הדולר, לרמה של 3.70 שקלים לדולר, מחיר ה-CDS (פרמיית הסיכון) ל-5 שנים ירד בכ-45 נ"ב לרמה של 119 נ"ב, התשואה על אג"ח ממשלתיות ל-10 שנים ירדה ב-33 נ"ב ל-4.63%. במקביל, נתוני הצמיחה לרבעון השלישי הפתיעו כלפי מעלה על רקע צמיחה חזקה בצריכה הפרטית ובהשקעות, אך רמת הפעילות הכלכלית עדיין רחוקה מקו המגמה (מחישוב שלנו - פער של כ-3.6%).
"לראייה, בשוק הריביות (IRS) חזרו לתמחר הפחתת ריבית בהסתברות מלאה במהלך הרבעון האחרון של 2025. אמנם עדיין מוקדם לפתוח את השמפניות, במיוחד שאי הוודאות עדיין כאן והאינפלציה השנתית צפויה להמשיך לטפס ולהגיע לשיאה בתחילת 2025, אך ביחס למה שתומחר עד לאחרונה, אפשר להגיד בזהירות שיש קצת אור בקצה המנהרה".