צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיצוב: טלי בוגדנובסקי
אחרי שהבטיחו: "אנחנו לא מתחרות" - גמידה סל וביוליין נפגשות תחת אותו הגג
שתי חברות ישראליות העוסקות בתחום תאי הגזע, נפגשות במפתיע תחת אותה קורת גג. ביוליין וגמידה סל היו שתיים מן החברות הישראליות שמוצריהן החדשניים שקיבלו את אישור ה-FDA ב-2023, "שנת האישורים" (בה התקבלו ארבעה אישורים לתרופות חדשות ממוצא ישראלי, אחרי שנים ארוכות של בצורת בתחום). אולם, גמידה סל נקלעה למצוקת תזרים ונרכשה מן הבורסה על־ידי קרן הייבדרידג' הפרטית. ביוליין החלה לבנות את פעילותה העסקית בהדרגה.
● שאלות ותשובות | פיטורי מאות עובדי FDA ואנטי-אייג'ינג: המהפכה שמתכנן שר הבריאות של טראמפ
● ניתוח גלובס | במורגן סטנלי מסמנים שתי מניות מבטיחות. לאחת מהן צופים זינוק של 660%
● השבוע בביומד | עונת הדוחות מסתיימת בבשורות טובות לחברות ביומד ישראליות בנאסד"ק
כעת, החברה שהקימה הייברידג' כדי לקדם את פעילות גמידה, רוכשת גם את הזכויות על המוצר המוביל של ביוליין ב-10 מיליון דולר מיידית, ועד 87 מיליון דולר בתשלומי אבני דרך ותמלוגים, בהיקף של 18%-23% מן ההכנסות. השוק פחות אהב את העסקה, ומניית ביוליין איבדה 31% מאז יום חמישי, ונסחרת כעת לפי שווי של כ-30 מיליון דולר.
גמידה סל פיתחה שיטה להרבות תאי גזע ולהעלות את צפיפותם בדגימה, מבלי לגרום להתמיינותם. המוצר המוביל שלה גורם להתרבות של תאי גזע בתרומת דם עוברי, באופן המשפר את קליטת הדם הטבורי לשיקום מערכת החיסון. ביוליין פיתחה תרופה העוזרת לניוד של תאי גזע בתוך גוף המטופל, לשם איסוף מוצלח יותר של דגימת תאי גזע עצמיים. המוצרים של שתי החברות משווקים פחות או יותר לאותן קליניקות רפואיות, ולכן השיווק של שני המוצרים על־ידי אותה החברה הוא הגיוני.
חברת Ayrmid, הרוכשת, הוקמה על־ידי המנהלים של חברת Amryt Pharma, חברה שעסקה ברכישה של תרופות מחברות קטנות יותר ובשיווקן, ובין היתר, רכשה את חברת כיאזמה הישראלית. לאחר שהיו בידיה קרוב לעשרה מוצרים כאלה, היא נמכרה לענקית התרופות קייסי (שותפתה השיווקית של חברת פרוטליקס) ב-1.25 מיליארד דולר מיידית, בנוסף לעוד תשלומי אבני דרך ותמלוגים.
כאשר הצוות הניהולי של החברה השתחרר, קרן הייברידג', שהייתה אחת המשקיעות ב-Amryt, הציעה לצוות הניהולי להקים חברה חדשה סביב המוצר של גמידה סל ולרכוש מוצרים נוספים, כפי שעשו בחברה הקודמת שניהלו. המוצר השני שרוכשת Ayrmid כעת הוא המוצר של ביוליין, וסביר שתרכוש גם מוצרים נוספים.
פיל סרליין, מנכ"ל ביוליין, מסר כי "מדובר בסינרגיה שיווקית טובה. אנחנו נוכל לחסוך כך עלויות שיווק, המהוות היום 2/3 מן העלויות שלנו. אנחנו יודעים וגם רואים עכשיו על בשרנו ששיווק של מוצר אחד זה קשה. התכוונו לרכוש בעצמנו מוצרים נוספים, אך הגיעה לידינו ההזדמנות הזו והחלטנו לנצל אותה. כעת, אנחנו חוזרים להיות חברה ישראלית ממוקדת מו"פ, ומפתחים את המוצר הנוכחי בתחום של גידולים מוצקים ואת המוצר שלנו לסרטן הלבלב. יהיה לנו תזרים מזומנים מן ההסכם הזה, ומהסכם קטן יותר שעשינו לפני כן בסין".
קשה לומר כמה השקעתם במוצר הספציפי, אך מאז שאתם ממוקדים בו, גייסתם קרוב ל-100 מיליון דולר - בערך ההחזר הצפוי לכם על המוצר הנוכחי בעסקה הזו, למעט התמלוגים. האם אתם כבר רואים קדימה איך אפשר להגיע לתשואה טובה יותר במוצר הבא שתפתחו?
סרליין: "זו שאלת השאלות, נכון? לא תמיד חברת ביומד יכולה לצפות את מצב השוק, את התחרות או אפילו את התוצאות של המוצר כשהיא מתחילה בתהליך פיתוח, שיכול לקחת שנים רבות מאוד. אני לא מדבר דווקא על המוצר שלנו, אלא באופן כללי. אנחנו מאמינים שעכשיו, כשהראינו שאנחנו יכולים להביא מוצר לשוק, אנחנו נגיע מעמדה נוחה לשוחח עם חברות צעירות יותר, ולרכוש מהן את המוצרים שלהם לפיתוח בתנאים טובים. ההשקעה שאת מדברת עליה לא הייתה רק במוצר הזה להתוויה הזו, אלא גם בשני המוצרים שנותרו לנו בצנרת".
גיוס של 125 מיליון דולר ל-89Bio לקראת פרסום תוצאות ניסוי שלב III בכבד שומני
חברת 89bio, הנסחרת בנאסד"ק, המפתחת תרופה לדלקת הנובעת מכבד שומני, גייסה לפני כשבועיים 125 מיליון דולר. החברה יצאה לגייס 100 מיליון דולר, אך הגדילה את הגיוס בעקבות ביקושי יתר. כעת, היא נסחרת לפי שווי של 1.03 מיליארד דולר, לאחר שידעה עליות ומורדות בשנה האחרונה, אך בסך הכל רשמה תשואה של 10%.
89bio הוקמה על־ידי יוצאי טבע. היא פועלת בארה"ב כיום, אך יש לה מרכז פיתוח ברחובות. החברה נמצאת בשלב III של הניסויים הקליניים בתרופה להצטלקות ולשחמת הנובעות מכבד שומני. אין לה עדיין מוצר בשוק, ועלויות הניסוי הן משמעותיות, כך שהיא רשמה ברבעון השלישי הפסד נקי של 149 מיליון דולר. לפני הגיוס, היו בקופתה 91.4 מיליון דולר, כך שהגיוס הנוכחי משמעותי לחברה וצפוי להספיק להשלמת הניסוי, שתוצאותיו עשויות להגיע עוד ב-2025.
לאחרונה, פרסמה החברה תוצאות ניסויים קודמים, המראות כי התרופה שלה עשויה להיות יעילה במניעת הפיכת הצטלקות לשחמת כבד, בחולים עם מחלת כבד שומני מתקדמת.
מכון ויצמן ואנבידיה יחזו את רמות הסוכר בדם שלכם אחרי אכילת העוגיה הזו (או עוד 4 שנים קדימה)
חוקרים ממכון ויצמן, ענקית השבבים ועיבוד המידע אנבידיה והסטארט־אפ Pheno.AI, פיתחו מודל בינה מלאכותית יוצרת, אשר נועד ליצור תחזיות של רמות הסוכר בדם ומדדי בריאות אחרים, בהתבסס על ניטור נתוני עבר מתוך מדי סוכר רציפים.
המודל אומן על ניטור מדדי סוכר של למעלה מ-10,000 משתתפי מחקר שאינם חולי סוכרת במשך 14 ימים, עם נתונים שנאספו כל 15 דקות באמצעות מכשיר ניטור לביש, והצליח לחזות דפוסים של רמות סוכר. בסך הכל, אומן המודל על 10 מיליון נתוני רמת סוכר.
כעת, מודל ה-GluFormer יכול לחזות את רמות הסוכר בתגובה לפעולות של המטופל - למשל, אם יאכל ארוחה מסוימת בתנאים סביבתיים מסוימים. התגובה של המודל אמורה להיות מותאמת אישית למטופל.
המערכת יכולה לחזות גם את הסיכון העתידי למטופלים מסוימים לפתח סוכרת בעתיד, אפילו עד ארבע שנים קדימה, ולהשוות את התוצאות עם ובלי טיפול תרופתי מסוים, כדי להתאים תוכנית טיפול עתידית ולעזור למטופלים להתמיד בה. עבור חברות התרופות, המערכת יכולה לעזור לחזות תוצאות של ניסויים קליניים.
ערכים נוספים שהמודל אמור להיות מסוגל לחזות הם: רקמת השומן סביב הכבד והלבלב, לחץ דם ודום נשימה בשינה, זאת באמצעות ניטור רציף של השינויים במדדי סוכר של אותו מטופל ובדיקות רפואיות נוספות.
את המחקר והפיתוח של GluFormer הובילו פרופ' ערן סגל, מהמחלקה למדעי המחשב במכון ויצמן למדע; פרופ' גל צ'צ'יק, מנהל מרכז המחקר של אנבידיה בישראל ומהמחלקה למדעי המחשב באוניברסיטת בר אילן; חגי רוסמן, מנהל צוות המחקר ב-Pheno.AI; גל ספיר, חוקר בצוות מדעי הנתונים ב-Pheno.AI; והחוקר המוביל, גיא לוצקר, חוקר ב-NVIDIA ודוקטורנט במכון ויצמן.
הסכם אסטרטגי בין ImmunAI לטבע מצטרף להסכם שנחתם מול אסטרהזנקה
חברת ImmunAI, שהייתה היוניקורן הראשון בין חברות הבינה המלאכותית לפיתוח תרופות בישראל, הודיעה כי חתמה הסכם שיתוף פעולה רב־שנתי עם טבע , תמורת "סכום של שבע ספרות", כך נמסר מן החברה. טבע תשתמש בטכנולוגיה של ImmunAI כדי לקבל החלטות בניסויים קליניים בתחום האימונולוגיה והאימונו-אונקולוגיה. בהמשך, ייתכן שיורחב שיתוף הפעולה לתחומים נוספים.
ImmunAI מעסיקה 170 עובדות וגייסה עד היום מעל 300 מיליון דולר, מהם כ-215 מיליון דולר בסבב יחיד, בו הוערך שוויה במעל מיליארד דולר. לפני כמה חודשים, חתמה החברה על הסכם עם אסטרהזנקה, תמורת סכום התחלתי של 18 מיליון דולר ואפשרות להרחיב את הפעילות בהמשך. ל-ImmunAI כבר יש הסכמים אסטרטגיים עם 30 חברות תרופות, אם כי רובם בהיקפים כספיים קטנים יותר.
ImmunAI פיתחה מערכת שהינה מודל של הגוף האנושי ובעיקר של מערכת החיסון. היא מציעה לחברות התרופות להשתמש במודל כדי לשפר את יעילות פיתוח התרופות שלהן - כלומר, לבחור בין כמה מולקולות אפשריות, לבחור קומבינציות נכונות של תרופות לניסוי, לבחור מינונים וכדומה.
טיילורמד מגייסת 40 מיליון דולר בהון וחוב
חברת טיילורמד, שהוקמה על־ידי ישראלים, ופיתחה טכנולוגיה מבוססת בינה מלאכותית העוזרת ללקוחות מערכת הבריאות בארה"ב למצוא את מקורות המימון המיטביים לטיפול הרפואי שלהם, הודיעה על גיוס של 40 מיליון דולר בהון וחוב.
את הגיוס הובילה קרן Windham Capital Partners, בהשתתפות סמסונג נקסט, BrightEdge ,Citi Impact Fund, מספר קרנות הון סיכון אמריקאיות ייעודיות לתחום הבריאות ומספר זרועות השקעות של רשתות בתי חולים ושירותי בריאות אמריקאיות. בסבב השתתפות גם המשקיעות הקודמות של החברה, הקרנות הישראליות אלמדה וונצ'רס, סנארה ונצ'רס, טריוונצ'רס, אקסלמד ו-Bridges.
טיילורמד פועלת כדי לאתר את תוכניות הביטוח או המימון הציבורי, הפילנתרופי או מימון על־ידי חברות תרופות, כדי לעזור למטופלים לשלם עבור הטיפול הרפואי שלהם. לקוחותיה הם גם בתי החולים, שמשתמשים בטכנולוגיה כדי לוודא כי המטופלים שלהם יכולים לשלם על הטיפול; גם חברות הפארמה, שדואגות להשלים למטופלים שידם אינה משגת את ההשתתפות העצמית שלהם, כדי שיוכלו לקבל את הטיפול וחברת התרופות תוכל לגבות את יתרת התשלום מן הביטוח; והן חברות הביטוח עצמן, שרוצות לעזור למטופלים למצות את האפשרויות שלהם ולקבל טיפול, כדי שמצבם לא יתדרדר.
שרוליק דוברובסקי, מנכ"ל החברה, מסר כי "בשש השנים האחרונות, בנינו מומנטום להנגשת טיפול רפואי בסדר גודל מסיבי. המימון החדש יעזור לנו לשבור עוד יותר חסמים בפני טיפול רפואי". על פי מאגר המידע IVC, עד היום, גייסה החברה כ-68 מיליון דולר.
ג'ימיני הלת' גייסה 8 מיליון דולר כדי "לתקן את בריאות הנפש"
חברת ג'ימיני הלת' הודיעה על גיוס של 8 מיליון דולר וחשפה את פעילותה לשילוב בינה מלאכותית בתחום בריאות הנפש. החברה גייסה את ההון מן הקרנות Zetta Venture Partners ,LionBird ,PsyMed BoxGroup ,Arkitekt Ventures ,SCB ואחרים.
ג'ימיני משלבת בין מטפלים אנושיים ובינה מלאכותית, כך שהבינה תתמוך במטופל, בין המפגשים, תוך פיקוח של המטפל. המטרה היא להפוך את הטיפול הצמוד יותר לסקלאבילי. המטרה היא שהבינה המלאכותית תוכל לתמוך במטופלים במשימות שונות בחיי היום יום שלהם, בנוסף לטיפול הקבוע עם המטפל בן האנוש.
מנכ"ל החברה ואחד ממייסדיה הוא לואיס וולך, שהיה גם אחד ממייסדי ImmunAI, שהוזכרה לעיל. מייסדים נוספים הם מרק ג'ייקובסטיין, גם הוא בעבר מ-ImmunAI ומחברת Guardant Health, וסהיל סוד, בעבר מהחברות Ribbon Health ופלנטיר.