גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי נמל חיפה הסתבך בשוחד, אך הפוליטיקה של הודו לא תגרום למעצרו

כתב האישום נגד גאוטם אדאני בניו יורק בגין מתן שוחד, וקשריו ההדוקים עם ממשלת הודו, לא הזיקו למפלגת השלטון שם. להפך, היא נחלה ניצחון עצום ממדים בבחירות חשובות ● המפסיד הגדול של הבחירות במדינת מהרשטרה: "הודו הופכת לארץ של מפלגה יחידה"

גאוטם אדאני / צילום: Reuters, Amir Cohen
גאוטם אדאני / צילום: Reuters, Amir Cohen

הודו כה מסובכת עד שכמעט אי אפשר לדון בה מבלי להניח כרך של אנציקלופדיה על השולחן. הנה מדוע אנחנו עוסקים בה היום.

כתב אישום על הונאת ענק: הבעלים ההודי של נמל חיפה מסתבך 
פרשנות | התנ"ך העברי הוא עכשיו הפק"ל הפוליטי של בכירי ממשל טראמפ 

קודם כול, היא בעלת ברית אסטרטגית של ישראל ויש להן מכנים משותפים מפתיעים. שנית, את הודו מנהל זו השנה ה־11 ראש ממשלה כול יכול, נרנדרה מודי, שהמנדט שלו יפקע רק ב־2029. הוא עומד בראש קואליציה ימנית לאומנית־דתית, המקצינה משנה לשנה. בנוסף, הודו, כמו ישראל ובניגוד לרוב הארצות הדמוקרטיות, חגגה החודש את ניצחון טראמפ. רביעית, האיש העשיר ביותר בהודו מחזיק באחד המפתחות החשובים של ישראל, נמל חיפה.

הבה נתחיל באיש עם המפתח. גאוטם אדאני הוא סיפור הצלחה מעורר השתאות, עם אימפריה גלובלית. עלייתו מסחררת. אבל היא קשורה בעיקרה בעובדה שהוא בא ממדינתו של ראש הממשלה, ויחסי הון־שלטון הדוקים מאפיינים את יחסיו עם מודי.

בתחילת 2023, רינונים על נסיבות התעשרותו, ועל חברות־הקש שהוא מחזיק בכל רחבי העולם, מחקו עשרות מיליארדים משווי השוק שלו. בית המשפט העליון (הממלא תפקיד יוצא דופן בהגנה על הדמוקרטיה ההודית ועל ניקיון הכפיים הציבורי) הורה לרשות ניירות הערך לחקור. החקירה לא אישרה את הטענות, ואדאני התאוששה בבורסה.

האופוזיציה בפרלמנט ההודי לא הרפתה מאדאני, והעמידה אותו ואת עסקיו במרכז מערכת הבחירות שלה, בתחילת השנה. אמנם מפלגת הקונגרס הוותיקה לא הצליחה לחזור לשלטון, אבל הכפילה את הייצוג שלה בפרלמנט, והחזירה לעצמה את המעמד של אופוזיציה רשמית. התעורר הרושם שמשהו משתנה בהודו.

מופת של חוסר יציבות

בהודו יש 28 מדינות. בניגוד לארה"ב הן בוחרות את ממשלותיהן בתאריכים שונים, והבחירות בהן מספקות רמזים, דקים או עבים, על מצב הרוח הציבורי. בשבוע שעבר היו בחירות בשתי מדינות, שהחשובה בהן היא מהרשטרה, שמומבאיי היא בירתה. היא השנייה בגודלה, עם אוכלוסייה של 125 מיליון.

בשנים האחרונות היא הייתה מופת של חוסר יציבות. ממשלות קמו ונפלו, מפלגות התפלגו, שושלות משפחתיות נאבקו. מעשי כחש נעשו באישון לילה, כולל הברחת צירי פרלמנט למדינות אחרות, כדי להגן עליהן מפני הברחות נגדיות. אם מהרשטרה היא מראה, הודו גילתה בה בבואה לא נעימה מעיקרה של עצמה.

יש להודו לא מעט תכונות דמוקרטיות, בראש ובראשונה בחירות תקינות. אבל הממשלה המרכזית בדלהי מפעילה משטרה נגד יריבים פוליטיים, משליכה אותם לכלא ללא משפט, מצנזרת את המדיה החברתית, וחותרת תחת ממשלות מקומיות של האופוזיציה. התקשורת הקלאסית (עיתונים וטלוויזיה) נוטה ללכת בתלם, גם בעזרת סובסידיות עקיפות של הממשלה ושליטת התאגידים.

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, חוגג את ניצחון מפלגתו בבחירות האחרונות במהרשטרה / צילום: Reuters, INA

נשיא קניה ביטל הסכם

מהרשטרה עמדה לספק הזדמנות פז לאופוזיציה להרחיב את הישגיה. יום אחד לפני ההצבעה באה הידיעה הדרמטית מניו יורק, שתובע פדרלי במנהטן הגיש כתבי אישום נגד גאוטם אדאני ונגד אחיינו סאגאר. הם מואשמים ששילמו שוחד של 265 מיליון דולר לאנשי ממשל בהודו כדי לזכות במכרזי אנרגיה. הרשות האמריקאית לניירות ערך גם מאשימה את אדאני על הסתרת חקירתו. גם החוק האמריקאי וגם החוק ההודי מחייבים חברה הנסחרת בבורסה לדווח על חשדות פליליים נגדה.

בארה"ב יש חוק המאפשר העמדה לדין של חשודים בשחיתות גם מחוץ לגבולותיה. אין הסכם הסגרה בין הודו לארה"ב, וממילא הודו לא הייתה מסגירה מבוקש, המואשם שהפר את חוקיה שלה. אבל בעינה עומדת השאלה מה הודו תעשה בחשדות שגדול הטייקונים שלה משחד את פקידי ממשלתה מעשה שגרה.

מנהיג האופוזיציה, ראהול גאנדהי, קרא מייד לשלטונות לעצור את אדאני. הממשלה השיבה, שעצם דרישתו של גאנדהי מחבלת בכלכלת הודו.

מעבר לים, בקניה, הנשיא ויליאם רוטו הודיע בסוף השבוע שעבר לפרלמנט, כי הוא מבטל הסכם רב־מיליארדים עם אדאני, שעמד להעביר לידי הטייקון ההודי את נמל התעופה של ניירובי. הנשיא עושה כן, הוא אמר, ״על יסוד ראיות ללא עוררין, או מידע אמין על שחיתות״. אדאני עמדה להשקיע 1.85 מיליארד דולר בשיפוץ הנמל תמורת הזכות לנהל אותו במשך 30 שנה ותמורת חוזה של 736 מיליון דולר להניח קווי חשמל.

אדאני צריך לחשוש?

קשה לדעת איזה רושם, אם בכלל, עשו כתבי האישום בארה"ב על הבוחרים במהרשטרה. אולי הם באו סמוך מדיי להצבעה, לפני שניתנה להם ההזדמנות לחלחל. כך או אחרת, תקוות האופוזיציה נכזבו מעיקרן. מפלגת השלטון ושותפותיה נחלו ניצחון עצום ממדים, 80% מן המושבים באסיפה המחוקקת (עם 49% מן הקולות, תוצאה של שיטת הבחירות שהודו ירשה מבריטניה).

פרשן הודי (באתר הרשת theprint.in) כתב בהיוודע התוצאות, כי ״אין בארצנו קולות לטובת מצע אנטי־תאגידי… מצביעים צעירים רוצים להיות עשירים ומצליחים כמו האמבאנים והאדאנים, לא לשלוח אותם לכלא״. ייתכן, אם כי מאות מיליוני הודים טרודים בשאלות מיידיות של פרנסה ושל אוכל, וילדיהם סובלים מתת־תזונה. התקווה להשתוות לאדאנים ולאמבאנים (שושלת הודית אחרת המבורכת בעושר מופלג) אינה מפעמת בהם לעתים קרובות.

המפסיד הגדול של הבחירות במהרשטרה, איש ששמו אודהאב טאקריי, יורש של שושלת פוליטית, אמר בעקבות מפלתו כי הודו ממשמשת את תקוותיו הגלויות של ראש הממשלה מודי, והופכת בהדרגה ל"ארץ של מפלגה יחידה". אין זה בלתי סביר להניח שעוד שנים רבות של שלטון לפניה.

בימים האלה הודו מקבלת תזכורות על פיגור, על הזנחה ועל כישלון. חלקים ניכרים של צפון הודו מכוסים ערפיח עבה ומחניק, ועריה הגדולות רושמות שיאים עולמיים יומיים של זיהום אוויר. עשרות מיליונים מתקשים לנשום. בית המשפט העליון מנסה להכריח פוליטיקאים לעמוד בהבטחותיהם לטפל בזיהום.

כל הדברים האלה אינם קשורים זה בזה באופן מיידי. אבל הם מציינים את קשייה העצומים של הודו להפיק את מלוא התועלת מעלייתה הכלכלית. כן, היא עומדת לחלוף בשנה הבאה על פני יפן, ולהפוך לכלכלה הרביעית בגודלה בעולם (אחרי ארה"ב, סין וגרמניה). אבל הפוליטיקה, האתיקה והאקלים מעמידים את הישגיה בקונטקסט הראוי.

אשר לגאוטם אדאני, התביעה בניו יורק העניקה לו בשבוע שעבר 21 יום להשיב על ההאשמות נגדו, שאם לא כן יינתן נגדו פסק דין בהיעדר התייצבות. אדאני אולי ירצה להיזהר בלוח נסיעותיו ברחבי העולם, אם כי נראה שדווקא בנמל חיפה הוא אינו צריך לחשוש מפני מעצר.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

יירוטים / צילום: ap, Leo Correa

540 אזעקות מחצות: רבע מההתרעות החודש - רק היום

יותר מ-540 אזעקות הופעלו בצפון, בשרון ובגוש דן • דיווחים בלבנון: צה"ל תוקף בדאחיה בביירות • גבר נפצע קשה מירי לכפר בלום, הרס רב במושב רינתיה בעקבות נפילה • פגיעות ישירות בחיפה ובנהריה • המל"ל עדכן את אזהרת המסע בנוגע לתאילנד • אותרה גופתו של שליח חב"ד לאמירויות, כמה חשודים נעצרו • כל העדכונים

יבגן קורניצ'וק / צילום: באדיבות שגרירות אוקראינה

"הרוסים מנצחים על המלחמה באוקראינה אבל גם במזרח התיכון"

כשיבגן קורניצ'וק נכנס לתפקידו כשגריר אוקראינה בישראל לפני ארבע שנים, הוא לא דמיין שבמהלך כהונתו שתי המדינות יימצאו במלחמה: "יש לנו את אותו האויב" ● כשברקע ניצחון טראמפ והצהרתו שישים סוף לשתי המערכות, הוא לא מתרגש מההכרזה של פוטין על שימוש בנשק גרעיני: "הוא יאבד את בעלות הברית האחרונות"

בניסיון להילחם במל"טים האיראנים, שיתוף הפעולה החדש של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: רוסיה מגייסת בכפייה לוחמים תימנים בסיוע החות'ים, שיתוף הפעולה של ישראל ואוקראינה, והחיים בביירות בצל המלחמה עם חיזבאללה ● כותרות העיתונים בעולם  

פורטו / צילום: Shutterstock

צוואות בינלאומיות: כך תבטיחו את חלוקת הירושה בנכסים מחוץ לישראל

מס עיזבון של 40%, צווי ירושה לא תקפים ובנקים שלא מכירים ביורשים: לא בטוח שצוואה ישראלית תעזור למשקיעים בחו"ל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים קפץ ב-2.3%, שוב אנרגיה בכ-7%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1% ● השקל התחזק מול הדולר בסוף השבוע האחרון ● בבנק אוף אמריקה מעריכים כי מניית אנבידיה תגיע ל-190 דולר ● מחיר הביטקוין נושק למחיר של 100 אלף דולר, ויש המעריכים כי התיקון יגיע אך מחירו עשוי להכפיל ולשלש את מחירו בשנים הקרובות ● וגם: מה צפוי בהחלטת הריבית הקרובה בארץ?

אילון מאסק / צילום: ap, Evan Vucci

ותודה לטראמפ: אילון מאסק הוא האיש העשיר בהיסטוריה

מאז הניצחון של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, זינק הונו של אילון מאסק ב-70 מיליארד דולר ● תמיכתו של המיליארדר במסע הבחירות של טראמפ והתרומה שלו לקמפיין בגובה 100 מיליון דולר הפכו אותו לאישיות רצויה וקרובה למועמד הרפובליקאי

סיכום שווקים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים נוהרים לאפיק הזה בבורסה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

עליות חדות בבורסה בת"א הפכו את אוקטובר לחודש התשיעי שבו נרשמות תשואות חיוביות מתחילת השנה ● קצת יותר משנה מפרוץ המלחמה, חששות המשקיעים נעלמו כמעט לחלוטין בשוק החוב הקונצרני המקומי ● וגם: האופציות החדשות של משקיעי הביטקוין

קולונל גנרל קים יונג בוק עם מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און, בביקור בבסיס כוחות מיוחדים בספטמבר / צילום: Reuters, KCNA

קוריאה הצפונית שלחה איש-מסתורין לפקד על חייליה הנלחמים נגד אוקראינה

לקים יונג בוק, גנרל בדרגת שלושה כוכבים בצבא של קוריאה הצפונית, לא היה פרופיל ציבורי, עד שפיונגיאנג הפכה אותו למקבל ההחלטות הממונה על כ-11 אלף החיילים שלה ברוסיה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

עוד מינויים מעוררי מחלוקת למערכת הבריאות האמריקאית: את מי מינה טראמפ לראשות ה-FDA וה-CDC?

נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ המשיך במהלך סוף השבוע במינויים אנטגוניסטיים למערכת הבריאות: הוא מינה את ד"ר מרטין מקארי לראש ה-FDA ואת דייב וולדון לראש ה-CDC - שתי בחירות המעוררות חשש בקהילות הרפואה והביומד

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המועמד של קרעי אושר: מרדכי מרדכי יכהן כיו"ר מועצת הרשות השנייה

אחרי מעל שלושה חודשים ללא יו"ר קבוע למועצת הרשות השנייה, מרדכי צפוי להיכנס לתפקיד החל מדצמבר הקרוב ● מרדכי יחליף את ממלאת־המקום ד"ר אודליה מינס - מינוי שהגיע עד בג"ץ

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הפיתוח המשותף של אנבידיה ומכון ויצמן שיסייע בהתמודדות עם סוכרת

חוקרים ממכון ויצמן, יחד עם אנבידיה, פיתחו מודל AI שנועד ליצור תחזיות של רמות סוכר בדם, ואף לחזות סיכון לפתח סוכרת בעתיד ● חברת ImmunAI חתמה על הסכם שת"פ רב־שנתי עם טבע ● גיוס של 125 מיליון דולר לחברה הישראלית המפתחת תרופה לדלקת הנובעת מכבד שומני, ועוד סיפורים ● השבוע בביומד

עסקאות השבוע

אחרי שלושה חודשים על המדף: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשדרות?

הדירה בשטח של 110 מ"ר נמכרה תמורת 1.3 מיליון שקל ● הרוכשים הם בני זוג שעלו לארץ לפני כחמש שנים, והמוכרים הם משקיעים שלא גרו בעיר ורצו לממש את הכסף כדי לקנות במקום אחר ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

בנימין נתניהו ויואב גלנט / צילום: חיים צח-לע''מ

בית הדין הפלילי: ניתן לבטל צווי מעצר רק אם תהיה חקירה ישראלית באותם חשדות

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג מבהיר, כי הוא חוקר ומעמיד לדין ראשי מדינות רק במקרים בהם מערכות החוק של המדינות הרלוונטיות אינן מבצעות חקירות אמינות של הפשעים, לכאורה ● דובר בית הדין מסביר כעת מה נדרש כדי לבטל את אותם צווי המעצר

הפריה חוץ-גופית במעבדה / צילום: Shutterstock, bezikus

ההחלטה הדרמטית והביקורת: מחדל העוברים והדילמה האנושית

סופיה בת השנתיים תועבר להוריה הגנטיים מההורים שגידלו אותה והאם שילדה אותה - כך פסק ביהמ"ש לענייני דיני משפחה בראשל"צ ● על ההחלטה יוגש ערעור, והסוגיה צפויה להגיע עד לעליון ● "ההנחה של השופט שהורים גנטיים הם הורים משפטיים באופן מוחלט ובלתי ניתן לערעור לא נכונה", טוענת פרופ' רות זפרן מאוניברסיטת רייכמן, המתמחה בדיני משפחה והסדרה של הולדה בסיוע

הצהרת משפחות החטופים / צילום: אלון גלבוע

שנה להסכם לשחרור החטופים: "שבי זה גיהנום, בכל רגע החיים עלולים להסתיים"

101 גברים, נשים וילדים נמצאים בשבי כבר 415 ימים ● "קשה לי להאמין שנותרה בקרב החטופים עוד תקווה ושהם יכולים לדמיין את חזרתם", אמרה גבריאלה ליימברג, שנחטפה עם בתה ואחיה, בהצהרת משפחות החטופים לציון שנה לעסקה בזכותה שוחררו 105 נשים וילדים

בשבוע הבא: ועידת ישראל לעסקים של גלובס. כל הפרטים

הוועידה שתתקיים ביום שלישי הבא (3.12) היא האירוע המרכזי של קהילת העסקים בישראל ● הוועידה תעסוק השנה ב"סדר הגאו-כלכלי החדש" ותבקש לבחון איך תיראה כלכלת ישראל בתוכו ● נארח בין היתר את נגיד בנק ישראל אמיר ירון, המיליארדר היהודי ומייסד קרנות הגידור ביל אקמן (בווידאו), מייסד ומנכ"ל צ'ק פוינט גיל שויד, אדם נוימן בהופעה ראשונה, מנכ"לים, יזמים ואנשי ציבור וכלכלה

אמיר שלכט, אייל הררי, דורון ארזי / צילום: איל יצהר, ליאורה כץ

הישראלית שרשמה תשואה של פי 2 מההנפקה וזאת שזינקה ב-15%

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • גלובל-אי הציגה דוח רבעוני חזק, שבעקבותיו אופנהיימר וג'פריס העלו את מחיר היעד של המניה ● גם אלוט סגרה שבוע חיובי לאחר שפרסמה דוחות חזקים ● וסרגון ממשיכה במומנטום החיובי כשקפצה ב-15% ביום שישי האחרון

צילום: שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אימפריית האג"ח: שוק החוב הוא המלך של הבורסה בתל אביב. כך תוכלו להרוויח ממנו

שוק החוב הישראלי צומח בקצב מסחרר: מחזורי המסחר גדולים פי שניים מבשוק המניות, עשרות הנפקות נרשמו רק השנה, ומדובר בחלק הארי של הפעילות בבורסה בתל אביב ● כך, בזמן ששוק המניות סובל מבעיית נזילות, האג"ח הפכו לדומיננטיות בבורסה ● וגם: ההזדמנויות והסיכונים

המחש Yoga Slim 7i Aura Edition של לנובו / צילום: יח''צ

המחשב החדש של לנובו מנסה לקחת את ה־AI צעד קדימה

בחודשים האחרונים נכנסו לשוק מספר לפטופים שמשלבים את יישומי הבינה המלאכותית ● ה־Yoga Slim 7i Aura Edition‏ של לנובו אומנם מציג ביצועים יפים, אך עדיין דורש מקצה שיפורים

שלמה קרעי וגלי בהרב-מיארה / צילומים: דוברות הכנסת

למרות התנגדות היועמ"שית: ועדת השרים אישרה את הצעת החוק להפרטת התאגיד

המהלך שמקדם שר התקשורת שלמה קרעי, באמצעות הצעת חוק פרטית של ח"כ טלי גוטליב, נועד לבטל תוך שנתיים את שירותי הטלוויזיה והרדיו של תאגיד השידור הציבורי ● היועמ"שית מזהירה כי הצעת החוק תוביל ל"שינוי יסודי במפת התקשורת בישראל", במיוחד על רקע מהלכים נוספים שמקדמת הממשלה ● כמו כן, היא מבהירה לקרעי כי קידום חקיקה פרטית לא נועד לעקוף את גורמי המקצוע