גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חלב מפטריות מהונדסות: אישור שלישי בישראל לחברה שמייצרת חלבון אלטרנטיבי

משרד הבריאות אישר את חלבון החלב של ImaginDairy, אחרי שבתחילת השנה קיבלה החברה אישור FDA ודיווחה על הקמת מפעל ייצור ● מה נדרש כדי לאשר מזון חדש, מה אלרגיים צריכים לדעת, וגם: למה הטכנולוגיות המבטיחות בתחום מתקשות להגיע למדפים?

מייסד ומנכ''ל אימג'נדיירי ד''ר אייל אפרגן, ופרופ' תמיר טולר / צילום: איל יצהר
מייסד ומנכ''ל אימג'נדיירי ד''ר אייל אפרגן, ופרופ' תמיר טולר / צילום: איל יצהר

משרד הבריאות נתן לחברת ImagineDairy אישור שיווק לחלבון חלב בשם BLG, המיוצר במפעל ולא בבעלי חיים. זהו האישור השלישי שניתן בישראל לחלבון אלטרנטיבי. קדמו לו האישורים לחברת ReMilk, המייצרת אותו חלבון, ולאלף פארמס, הפועלת בתחום הבשר המתורבת. שלושתן ישראליות, והמוצרים שלהן עדיין לא הגיעו לשוק.

השבוע בביומד | הפיתוח המשותף של אנבידיה ומכון ויצמן שיסייע בהתמודדות עם סוכרת
שאלות ותשובות | פיטורי מאות עובדי FDA ואנטי-אייג'ינג: המהפכה שמתכנן שר הבריאות של טראמפ

ImagineDairy הוקמה על ידי ד"ר אייל אפרגן, המשמש היום גם כמנכ"ל החברה, וד"ר איל אבו במסגרת חממת דה קיטשן של רשות החדשנות, שזכייניתה היא שטראוס. היא גייסה מאז הקמתה כ־30 מיליון דולר ממשקיעים כמו טרגט גלובל, MoreVC, אנטרי קפיטל, פיק־ברידג', פודספארקס וענקית המזון דנונה, ומעסיקה עשרות עובדים בחיפה.

החברה מפיקה חלבוני חלב מפטריות שהונדסו גנטית כך שיבטאו את חלבון החלב. הפטריות מוכנסות למכלי התססה, המהווים מעין חוות גידול שלהן, ומייצרות את חלבון החלב לצד חומרים אחרים. החלבון מופק מתוך התערובת שנוצרה במכל ההתססה וניתן להוסיפו למוצרי מזון במקום חלבון המופק מחלב בעלי חיים.

המטרה, אומרים בחברה, היא "לאפשר לחברות מזון לייצר מוצרים תחליפיים למוצרי חלב שמגיעים מחלב פרה, עם יתרונות מובהקים - ללא כולסטרול ולקטוז, לדוגמה, והם גם ידידותיים לסביבה".

"עשינו צעד משמעותי"

ImagineDairy כבר קיבלה בינואר השנה אישור FDA לשיווק המוצר שלה בארה"ב ודיווחה אז על הסכמים המתגבשים עם כמה חברות ועל הקמת מפעל ייצור. "ההסכמים הקיימים עם חברות מזון הם תחת סודיות ולכן אנו נמנעים מלפרט בשלב זה", מסרו היום לגלובס. "יש בבעלותנו המלאה קווי ייצור ייעודיים בקנה מידה תעשייתי, ואנחנו החברה הראשונה שהגיעה להישג הזה בתחומנו".

החברה טרם דיווחה על מוצר שהגיע למדף, אך לדברי אנשיה יש לה כבר מוצרים נוספים בקנה שהיא לא חושפת עדיין. מתי אפשר יהיה לטעום את המוצר? בחברה אומרים ש"כעת ניתן לטעום מוצרים כגון גבינות, יוגורט, גלידה ועוד במעבדות שלנו. עם קבלת האישור, התקדמנו צעד משמעותי למסחור מלא של המוצר בשוק הישראלי".

ImagineDairy היא בין המובילות הטכנולוגיות בתחום חלבוני החלב האלטרנטיביים, וכמו חברות אחרות בתחום שמבטיחות עידן חדש בשוק המזון ניצבים בפניה אתגרי מסחור.

המגבלה המסחרית קשורה ליכולת לייצר את המוצרים בכמויות גדולות תוך שמירה על פרמטרים כמו ניקיון החומר והיציבות שלו במקביל לתמחור סביר.

מה משמעות האישור אם המוצר עדיין לא קיים? "זה אומר שאין משהו ברמה הבריאותית שכרגע עוצר את המוצרים הללו מלהגיע למדף, אלא רק מגבלה מסחרית", אומרת לגלובס ד"ר זיווה חממא, ראש המחלקה לניהול סיכונים במזון במשרד הבריאות, שחתומה על האישורים שניתנו עד כה בישראל.

ד''ר זיוה חממא, משרד הבריאות / צילום: טלי מלמד

מבחינה מסחרית, המתחרה המובילה של ImagineDairy היא Perfect Day האמריקאית, שגייסה עד היום כ־840 מיליון דולר והחלבון שלה משולב במוצרי גלידה, שוקולד וגבינה. בינואר 2024, דיווחה שהיא "לקראת סקייל אפ", כלומר נראה שמוצריה עדיין לא מיוצרים בכמות ובתמחור המאפשרים לה לנצל את מלוא פוטנציאל השוק.

"הבנו שקורה משהו"

עד עידן הפודטק, ד"ר זיוה חממא הייתה פחות או יותר לבדה במחלקה לניהול סיכונים במזון, אבל סביב סוף 2020 הבינו שם שמזון חדש דורש התייחסות אחרת. "הבנו שקורה כאן משהו שהולך לשנות סדרי עולם בתחום המזון", היא אומרת.

בישראל כבר פעלו אז כמה חברות המייצרות מזון חדש, כולל חלבונים אלטרנטיביים כמו בשר מתורבת, חלב מתורבת, דבש המופק בקיבות־דבורים מלאכותיות, מוצרי המתקה מחומרים שלא היו מוכרים לציבור, ועוד.

"החלטנו ליצור 'ארגז חול' לבדיקת הטכנולוגיות החדשות הללו, פיילוטים שיאפשרו לחברות להתייעץ איתנו באופן תדיר", אומרת חממא. לצורך כך גויסו עוד חמישה עובדים למחלקה שלה. למשרד יש מנדט לאשר את המוצרים הללו ללא תלות באישורי הרגולטורים המקבילים בעולם.

מה החשש כשאנחנו באים לבחון מזון חדש?
"בייצור של חלבון חלב אנחנו משתמשים במיקרואורגניזמים (למשל פטריות או שמרים) כך שיבטאו את החלבון הרצוי. המיקרואורגניזם הזה חי את חייו, ובין היתר הוא מייצר את החומר שאנחנו רוצים, וגם חומרים אחרים. אז אחד הדברים החשובים הוא להבין מהו המיקרואורגניזם, אילו חומרים נותנים לו לאכול כדי שיגדל, ואילו חומרים אחרים הוא מפריש, כדי לוודא שהם לא רעילים. אנחנו גם מקפידים לא לתת אישור גורף לשימוש. אנחנו מאשרים שימוש בכמות מסוימת, במוצר מסוים".

איך מסמנים מזון חדש?

החברה מייצרת חלבונים שהם חלק מחלב, אבל לא כולו. איך הם יסומנו לצורכי אזהרה מפני אלרגיה?

"זו סוגיה חשובה. הצרכן צריך לדעת למה בדיוק הוא אלרגי ואנחנו צריכים לסמן את המוצרים כך שהוא יידע מה יש בהם. אני מעריכה שתחילה נסמן כל חלבון חלב כך שמי שאלרגי לחלב יבין שהוא עלול להיות בסכנה, ובהדרגה אנשים ילמדו לחפש איזה חלבון בדיוק נמצא במוצר ואם הם אלרגיים אליו. נצטרך גם להעביר את כל המידע על אופן הייצור, כדי שאנשים יידעו אם הוא מתאים להם מבחינת צמחונות, טבעונות, כשרות".

סימון של בשר מתורבת נשמע מורכב יותר.
"במקרה הזה נבדוק את מקור התאים. אנחנו מוודאים שהתאים נלקחו מחיה בריאה שהייתה תחת פיקוח וטרינרי, ובוחנים גם באילו תנאים התאים נשמרו ומה המזון שניתן להם כדי להרבות אותם, ושלא נותרו שאריות מהמזון ברקמה הסופית ברמות לא תקינות.

במאמרים שפורסמו בנושא נטען שיש לבחון אם התאים הגדלים בתנאי סטרס לא מפרישים היסטמינים או פקטורי גדילה, חומרים שיכולים להיות מסוכנים לאנשים מסוימים.

"הרעלות היסטמין מקושרות בעיקר לדגים, ויש חקיקה ברורה המתייחסת לרמות המרביות המותרות. פקטורי גידול מופרשים על ידי החיה, ולכן קיימים באופן טבעי במוצרים קונבנציונליים".

האם יכול להתפתח לדוגמה תהליך סרטני בתאים שגדלים במעבדה ולסכן את מי שאוכל רקמה כזאת?
"אין לנו סיבה ידועה לחשוש שצריכה של תאים כאלה תוביל לתחלואה, ובכל זאת אנחנו מביטים ברקמה שגדלה במעבדה במיקרוסקופ כדי לוודא שהתאים גדלים בהתאם לציפיות. דווקא חלבונים מעוותים כמו פריונים, שגרמו למחלת הפרה המשוגעת, סביר שיופיעו בגוף חי יותר מאשר בגידול מבוקר במעבדה". 

עוד כתבות

נתונים חדשים של רשות המסים הקפיצו את סך ההון של הישראלים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

מי צריך משכורת? עשרות אלפי הישראלים שעושים כסף מכסף

במשך עשרות שנים, הלמ"ס קבעה מי עני ועשיר בישראל בעיקר לפי תלוש השכר ● נתונים חדשים שפרסמה רשות המסים הקפיצו באחת את סך ההכנסות מהון של אזרחי ישראל ● הבעיה האמיתית היא שרק לאחת מכל עשר משפחות יש הכנסה מהון, והיתר נאנקות תחת העומס

סיכום שווקים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים נוהרים לאפיק הזה בבורסה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

עליות חדות בבורסה בת"א הפכו את אוקטובר לחודש התשיעי שבו נרשמות תשואות חיוביות מתחילת השנה ● קצת יותר משנה מפרוץ המלחמה, חששות המשקיעים נעלמו כמעט לחלוטין בשוק החוב הקונצרני המקומי ● וגם: האופציות החדשות של משקיעי הביטקוין

מנות טריות, צבעוניות וטעימות להפליא בבר הנמוך בעולם / צילום: אסף ורומי - תיירות קלי''ה

אחד החופים היפים בישראל נמצא במקום שלא חשבתם עליו

מוזיאון שמאגד 30 אמני גרפיטי מכל הארץ, תצפית עוצרת נשימה, תערוכה לאורך כביש 90 ובר כיפי שמיועד גם לילדים ● יום בקיבוץ קלי"ה שבים המלח ● חגית אברון תופרת יום

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

"ההגנה אינה ערוכה": שוב - נתניהו מבקש לדחות את עדותו ב-15 יום

לדברי סנגורי רה"מ, "ההגנה אינה ערוכה - ולא תעמוד במשימה להיות ערוכה - לתחילת פרשת ההגנה ביום 2.12.2024" ● בנוסף הפנו הסנגורים להחלטת ביה"ד הפלילי הבינ"ל בהאג להוציא צו מעצר נגד נתניהו, וציינו כי האירוע גרם לביטול מספר פגישות הכנה ● לאחרונה דחה ביהמ"ש את בקשת נתניהו לדחות את עדותו בחודשיים וחצי

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

למרות משבר היחסים: הנתונים שחושפים את התלות המצרית בשדות הגז של ישראל

מאמר של המכון למחקרי ביטחון לאומי מדגים שמשבר האנרגיה המצרי, הנובע משילוב של עלייה בצריכה וירידה בתפוקת שדות הגז, מהווה הזדמנות עבור ישראל להידוק היחסים שהגיעו לשפל במלחמה ● על פי הנתונים: 86% מהסחר בין המדינות מושתת על אנרגיה

פיטר הגסת', שר ההגנה המיועד של ארה''ב. על זרועו קעקוע של צלב ו'ישו' בעברית / צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של פיטר הגסת'

התנ"ך העברי הוא עכשיו הפק"ל הפוליטי של בכירי ממשל טראמפ

האנגלו־פרוטסטנטים תמיד אהבו את התנ"ך העברי, לפעמים כדי הגזמה. עכשיו הוא חלק מן הפק"ל של בכירי ממשל טראמפ ● הבה ניזכר בהיסטוריה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"חברות מסוות מעורבות עם ישראל": השפעת צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט

המהלך התקדימי של צווי המעצר, עשוי להרחיב את הפגיעה בעסקאות וחברות ישראליות שהיתה קיימת נוכח המהלכים הבינלאומיים נגד ישראל ● מומחה: "אם מנכ"ל צריך לכתוב בדוח הרבעוני שהוא עושה עסקים עם ישראל, כשיש סיכון לפשעי מלחמה, אז הוא יעדיף שלא"

המחש Yoga Slim 7i Aura Edition של לנובו / צילום: יח''צ

המחשב החדש של לנובו מנסה לקחת את ה־AI צעד קדימה

בחודשים האחרונים נכנסו לשוק מספר לפטופים שמשלבים את יישומי הבינה המלאכותית ● ה־Yoga Slim 7i Aura Edition‏ של לנובו אומנם מציג ביצועים יפים, אך עדיין דורש מקצה שיפורים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הרווח של מליסרון זינק ב-160% ברבעון השלישי, מנועי בית שמש עם הכנסות שיא

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • חברת הקניונים מליסרון הציגה גידול חד ברווח הנקי שהסתכם בכ-311 מיליון שקל ● גם טופ גאם סיכמה רבעון חזק עם גידול ברווח ובהכנסות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

עוד מינויים מעוררי מחלוקת למערכת הבריאות האמריקאית: את מי מינה טראמפ לראשות ה-FDA וה-CDC?

נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ המשיך במהלך סוף השבוע במינויים אנטגוניסטיים למערכת הבריאות: הוא מינה את ד"ר מרטין מקארי לראש ה-FDA ואת דייב וולדון לראש ה-CDC - שתי בחירות המעוררות חשש בקהילות הרפואה והביומד

קולונל גנרל קים יונג בוק עם מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און, בביקור בבסיס כוחות מיוחדים בספטמבר / צילום: Reuters, KCNA

קוריאה הצפונית שלחה איש-מסתורין לפקד על חייליה הנלחמים נגד אוקראינה

לקים יונג בוק, גנרל בדרגת שלושה כוכבים בצבא של קוריאה הצפונית, לא היה פרופיל ציבורי, עד שפיונגיאנג הפכה אותו למקבל ההחלטות הממונה על כ-11 אלף החיילים שלה ברוסיה

הצהרת משפחות החטופים / צילום: אלון גלבוע

שנה להסכם לשחרור החטופים: "שבי זה גיהנום, בכל רגע החיים עלולים להסתיים"

101 גברים, נשים וילדים נמצאים בשבי כבר 415 ימים ● "קשה לי להאמין שנותרה בקרב החטופים עוד תקווה ושהם יכולים לדמיין את חזרתם", אמרה גבריאלה ליימברג, שנחטפה עם בתה ואחיה, בהצהרת משפחות החטופים לציון שנה לעסקה בזכותה שוחררו 105 נשים וילדים

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"זו הייתה פצצה מתקתקת": מחבר הספר "השקעות לעצלנים" מגלה מי הייתה המניה הראשונה שלו

תמיר מנדובסקי, מחבר רב־המכר "השקעות לעצלנים" שנמכר ביותר מ־165 אלף עותקים, מסביר בפודקאסט של גלובס למה לא כדאי להתמקד במניות בודדות, ואיך הפחד הגדול שלו התגשם שנה אחרי השקת הספר: "המשבר של 2022 היה הסיוט שלי"; וחושף את דעתו על ביטקוין: "אנשים משקיעים בזה מתוך ספקולציה"

סקוט בסנט בעצרת תמיכה בדונלד טראמפ, אוגוסט האחרון / צילום: ap, Matt Kelley

טראמפ בחר שר אוצר חדש, מאחורי הקלעים התרחשה דרמה של ממש. כל הפרטים

המשקיע הוותיק סקוט בסנט ובעלי בריתו השיקו קמפיין יחסי ציבור כדי לבסס אותו כמועמד המוביל לתפקיד שר האוצר בארה"ב ● הבחירה חתמה דרמה מותחת, משחקי כס של מאחורי הקלעים, שהיו מלאי חשדנות, איבה אישית ופניות פרסה של הרגע האחרון ● ומה הקשר לאילון מאסק?

עסקאות השבוע

אחרי שלושה חודשים על המדף: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשדרות?

הדירה בשטח של 110 מ"ר נמכרה תמורת 1.3 מיליון שקל ● הרוכשים הם בני זוג שעלו לארץ לפני כחמש שנים, והמוכרים הם משקיעים שלא גרו בעיר ורצו לממש את הכסף כדי לקנות במקום אחר ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

יחסים מסוכנים / עיבוד: Shutterstock

זו כנראה מערכת היחסים החשובה ביותר בעולם, עכשיו היא עושה קאמבק

שיחות חשאיות, מפגשים מבודדים וחקירת עבר בדבר קנוניה אפשרית ● עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן תעמוד במוקד תשומת הלב העולמית מערכת היחסים ההדוקה שלו עם מנהיג המעצמה היריבה פוטין ● האם החיבה ההדדית ביניהם תכריע את המלחמה באוקראינה ואיך היא צפויה להשפיע על אירופה כולה?

הדירה ברחוב גלעד בשכונה ד' בבאר שבע / צילום: הילה מחפודה, לנדסמן

דירה בב"ש נרכשה ב-620 אלף שקל ועברה שיפוץ. בכמה היא נמכרה?

הדירה נקנתה ב־620 אלף שקל ביוני האחרון, שופצה ונמכרה כעת ב־800 אלף שקל ● הקונה היא משקיעה מירושלים שחיפשה נכס בעד מיליון שקל ● המכירה כללה חוזה שכירות לשנה בשכר דירה חודשי של 3,600 שקל

חברת הכנסת טלי גולטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בניגוד לעמדת היועמ"שית: ועדת השרים אישרה לקדם את החוק שימנע חקירה פלילית נגד חברי כנסת

לפי הצעת החוק של טלי גוטליב מהליכוד, ניתן יהיה לפתוח בחקירה כנגד חבר כנסת רק אם 90 ח"כים יאשרו זאת ● היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, הודיעה לפני הדיון כי הצעת החוק הופכת את החסינות של חברי הכנסת דה פקטו לעיר מקלט מפני חקירה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

המפקח הכריע: מתי ניתן לחייב בעלי דירות להשתתף בשיפוץ?

מה הסמכות של בית משפט אזרחי לדון במזונות, אחרי שהוגשה תביעת גירושים בבית הדין הרבני? ● קונה התחרט ביום חתימת החוזה על הבית, בית המשפט הכריע אם לרוכשים מגיע פיצוי ● שני בעלי דירות סירבו להשתתף בשיפוץ הבניין, והמפקח נאלץ להתערב ● 3 פסקי דין בשבוע

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים קפץ ב-2.3%, שוב אנרגיה בכ-7%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1% ● השקל התחזק מול הדולר בסוף השבוע האחרון ● בבנק אוף אמריקה מעריכים כי מניית אנבידיה תגיע ל-190 דולר ● מחיר הביטקוין נושק למחיר של 100 אלף דולר, ויש המעריכים כי התיקון יגיע אך מחירו עשוי להכפיל ולשלש את מחירו בשנים הקרובות ● וגם: מה צפוי בהחלטת הריבית הקרובה בארץ?