עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ
גלי ההדף של פרשת סלייס מגיעים לרגולציה בשוק ההון: בעקבות חשיפת התפקיד המרכזי שמילאו סוכני ביטוח בפרשת קריסתה של חברת הגמל, אשר נעלמו ממנה קרוב למיליארד שקל בכספי חוסכים, רשות שוק ההון הודיעה היום (א') על הגברת הפיקוח בתחום.
● קרנות אלטרנטיביות ודירות יוקרה: כך נעלמו כספי החוסכים באחת הפרשות הפיננסיות החמורות שהיו במדינה
● אחרי שיותר מ־2 מיליארד שקל נעלמו: איך להימנע מהשקעה מסוכנת בנכס אלטרנטיבי
לפי טיוטת הוראות שפרסמה היום הרשות, בראשותו של עמית גל, כ-2,000 סוכנויות ביטוח ותאגידי ייעוץ פנסיוני יידרשו להוסיף לדיווח התקופתי שהם מעבירים לרשות פירוט לגבי ניגודי עניינים מול הלקוחות בשיווק השקעות אלטרנטיביות.
הדרישה החדשה מגיעה אחרי שלמעלה מ-850 מיליון שקל מכספי העמיתים בסלייס, שנוהלו בקופות גמל בניהול אישי (IRA), נעלמו אחרי שנוידו לקרנות השקעה עלומות ובלתי מפוקחות בחו"ל. בשל כך, קרנות אלה זכו לכינוי "קרנות אדומות". הכספים הושקעו בנכסים אלטרנטיביים, דוגמת אשראי ונדל"ן, אשר אינם סחירים ומצויים בסיכון גבוה.
כ-550 מיליון שקל גויסו תמורת מתן הלוואות
בסקירה שהגישה רשות שוק ההון לוועדת הכספים של הכנסת בספטמבר האחרון, קבעה הרשות כי "לכאורה, בידיעת החברה (סלייס - ע"ג), סוכני ביטוח וגורמים אחרים שכנעו עמיתים להעביר את כספי הפנסיה והחיסכון שלהם לקופת גמל בניהול אישי בחברה, ולהשקיע את הכספים בקרנות, אשר לפחות חלקן היו קשורות ואף בבעלות של אותם סוכני ביטוח או אותם גורמים".
עוד קבעה אז הרשות, כי "בחלק משמעותי מהמקרים, התמורה לעמיתים עבור העברת הכספים הייתה מתן הלוואה לעמית בתנאים נוחים על־ידי הקרן. כלומר, אנשים שנזקקו להלוואה שוכנעו להעביר את הכספים הפנסיוניים שלהם לקופת גמל בניהול אישי, 'ולהשקיע' את כספיהם בקרנות, בתמורה להלוואה בשיעור של כ-30% מהסכום שהעביר העמית לקרן". רשות שוק ההון מצאה כי כ-550 מיליון שקל מתוך יותר מ-850 מיליון שקל גויסו על ידי סוכני ביטוח תמורת הלוואות.
באחרונה הגיש המנהל המורשה של סלייס, רו"ח אפי סנדרוב, מתווה לבית המשפט עבור תוכנית הסדר מקיפה לחברה. סנדרוב פירט כיצד פעלו, לכאורה, שורה של שחקנים בתחום הביטוח כדי לגייס את כספי החוסכים תוך שהם מצויים בניגודי עניינים.
בין היתר, סנדרוב תיאר כיצד סוכנות הביטוח פינברט גייסה למעלה מ-61 מיליון דולר מ-1,143 עמיתים, אשר הושקעו בקרנות בארה"ב הנשלטות באופן מוחלט על ידי פינברט וגורמים הקשורים אליה. מתוך סכומים אלה, מצא סנדרוב, כ-10 מיליון דולר מימנו את פעילותה של פינברט, לרבות תשלום משכורות למקורבים שלא עבדו בפועל בחברה, טיסות וטרקליני אירוח. 2.5 מיליון דולר נוספים ניתנו כהלוואה לחברה בגיאורגיה, המצויה בבעלות חברו הקרוב של יו"ר דירקטוריון פינברט. סכומים נוספים שאינם ידועים הוענקו כהלוואות ללא בטוחות. לפי סנדרוב, פינברט השיבה עד כה כ-15.4 מיליון דולר.
הדיווח יידרש לגבי השקעות שאינן מפוקחות
לפי טיוטת ההוראה החדשה של רשות שוק ההון, סוכנויות ביטוח וחברות לייעוץ פנסיוני יידרשו, כאמור, לפעול ביתר שקיפות. עסקים אלה יידרשו לפרט בדיווח התקופתי לרשות את ניגודי העניינים שלהם ב"שיווק השקעות שלא במסגרת רשיון הסוכנות". ניגודי העניינים עשויים להתייחס למבנה הבעלות בקרנות השקעה או לעמלות שגובות הסוכנויות והחברות מהלקוחות.
הרשות מפרטת, כי הדיווח יידרש לגבי השקעות שאינן מפוקחות, כלומר השקעות במוצרים שאינם מוצרי ביטוח או מוצרים פנסיוניים המנוהלים על ידי הגופים המוסדיים. הדרישה תחול גם על כל מי שהועסק על ידי סוכנות הביטוח או החברה לייעוץ פנסיוני, כולל סוכנויות משנה וסוכני משנה יחידים.
יודגש, כי כבר כיום קיימת דרישה מסוכנויות הביטוח ומתאגידי הייעוץ ליידע את הלקוחות לגבי ניגודי העניינים, כך שהדרישה החדשה לגבי הדיווח צפויה להגביר את השקיפות הן מול הלקוחות והן כלפי הרגולטור.
שקיפות גם בשכר הטרחה
מהלך נוסף שיוזמת כעת הרשות יחייב דיווח מצד סוכנויות הביטוח על גביית תשלומים ישירים במתכונת של שכר טרחה מלקוחות. תשלומים אלה עשויים להתלוות לשירותים דוגמת משיכת כספי חסכון או הלוואות, והם נפרדים מהמבנה המסורתי של עמלות בשוק הפנסיוני - מבנה שבו סוכן הביטוח מקבל תשלום מהגוף שאת המוצר שלו הפיץ (לרוב, חברות ביטוח). הצורך בהגברת השקיפות בנושא זה עלה לנוכח מספר מקרים בתקופה האחרונה, בהם נדרשו לקוחות לשלם שכר טרחה לסוכנים.
עד כה פעלה רשות שוק ההון לאסוף מידע בנושא זה, כמו גם בנושא ניגודי העניינים, במסגרת ביקורות יזומות, וההוראה החדשה נועדה להסדיר דיווח קבוע ותקופתי לגביהם. ההוראה אף כוללת דרישה לייעול הדיווח של מערך הייעוץ הפנסיוני בבנקים.
יו"ר רשות שוק ההון, עמית גל, מסר כי "בעלי הרישיון הפנסיוני ממלאים תפקיד חשוב במתן המלצה וליווי החוסך בקבלת החלטות מושכלות בנושא החיסכון הפנסיוני שלו. כדי להבטיח שהליווי ייעשה בצורה המקצועית והטובה ביותר, חשוב שתהיה לרשות תמונה מלאה על פעילותם של בעלי הרישיון בשוק, במיוחד כאשר לאחרונה אנו רואים פעילות מוגברת של בעלי הרישיון בתחומים העלולים ליצור חשש לניגוד עניינים. תיקון הוראות הדיווח לרשות יאפשר לקבל תמונה רחבה ועדכנית על פעילות ערוצי ההפצה הפנסיוניים בישראל ובכך להבטיח את השמירה על האינטרס של ציבור החוסכים".