אנגלה מרקל בחגיגות יום הולדתה ה-70 בסוף ספטמבר / צילום: Reuters, Kay Nietfeld
קרוב לשלוש שנים אחרי שפרשה מהפוליטיקה, חזרה השבוע אנגלה מרקל למרכז הבמה הציבורית. זה קרה לקראת פרסום הזיכרונות הפוליטיים של הקנצלרית לשעבר בביוגרפיה הנקראת "חופש" (Freedom), שתושק ביום שלישי הקרוב ביותר מ-30 מדינות ברחבי העולם.
מדובר בפרויקט הוצאה לאור מורכב ויוצא דופן בגרמניה. מרקל בחרה בהוצאה לאור שנחשבת "שמאלית", ששמרה בחשאיות על עותקי הביוגרפיה בחודשים האחרונים, כולל אבטחה מיוחדת במפעל הדפוס שעמל על המהדורה הגרמנית. באופן יוצא דופן, ההוצאה לאור בגרמניה לא העניקה עותקים לקריאה מוקדמת לעיתונאים.
● החלטת בית הדין הפלילי בהאג: מהלומה קשה ליחסים בין ישראל לאירופה
● מדיניות "האפס השחור" שהובילה לנפילת הממשלה בגרמניה
● מורשת מרקל: מה הותירה אחריה מי שהפכה לאישה החזקה באירופה
אבל נדמה כי אין בכך צורך. העניין הציבורי במרקל ובזיכרונות שלה מ-16 שנות השלטון הרצופות כקנצלרית גרמניה, מ-2005 ועד 2021, חוצה גבולות באירופה ובעולם כולו. כמה קטעים שפורסמו מראש בעיתון "די צייט", ביחד עם שורת ראיונות מקדימים לכלי תקשורת, הספיקו כדי ליצור בימים האחרונים גל של התעניינות בדעותיה של הקנצלרית על הנעשה כיום. האבחנות שלה לגבי נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ, המחשבות שלה לגבי נשיא נרוסיה ולדימיר פוטין והדעיכה הכלכלית של גרמניה, כמו גם המאבק שלה לשמור על מורשתה החיובית למרות משבר ההגירה הלא-חוקית, כיכבו בכותרות הראשיות בימים האחרונים.
השבוע תדבר מרקל גם באירוע ההשקה הפומבי של הביוגרפיה בברלין, שכל הכרטיסים לו נמכרו מראש. בשבוע הבא כבר תטוס לארה"ב להשקת המהדורה האמריקאית, בהופעה חיה יחד עם הנשיא לשעבר ברק אובמה. מהדורה קולית כבר הוכנה.
לפי הדיווחים, מרקל קיבלה כ-12 מיליון אירו רק כמקדמה על כתיבת הספר. בעברית, אגב, טרם נרכשו זכויות התרגום, לפי ההוצאה הגרמנית.
"טראמפ רואה את הפוליטיקה כמשחק סכום אפס"
אז מה כוללים הקטעים שפורסמו עד כה? לגבי טראמפ, הרי שהקנצלרית לשעבר נזכרת עד כמה הייתה צריכה "לשנות גישה" כדי לעבוד עם הנשיא האמריקאי לשעבר, שנבחר מחדש לכהונה נוספת בתחילת החודש. בספרה היא נזכרת בפגישתם הראשונה בבית הלבן ב-2017, אז טראמפ סירב בהפגנתיות ללחוץ את ידה. "לחשתי לו 'אנחנו צריכים ללחוץ ידיים', וברגע שהמלים עזבו את שפתיי, ניענעתי בראשי כלפי עצמי. איך יכולתי לשכוח שטראמפ יודע בדיוק מה הוא עושה? הוא רצה לתת לאנשים משהו לדבר עליו עם ההתנהגות הזאת, בעוד שאני התנהגתי כאילו ניהלתי שיחה עם מישהו נורמלי לחלוטין", כתבה.
מרקל מנתחת בספר גם את הדינמיקה של הפגישות הבאות שלה עם טראמפ, וכותבת כי איבחנה שהוא מאוד "אמוציונלי", בניגוד לגישה שלה, שהיא יותר "מבוססת עובדות". "היה נראה כאילו המטרה שלו (בשיחות אישיות) הייתה לגרום לבן-שיחו להרגיש אשם, אבל היה לי גם את הרושם שהוא רוצה שבן-שיחו יאהב אותו", כתבה.
מרקל מגלה כי גם מאחורי דלתיים סגורות לטראמפ הייתה "אובססיה" לגבי מכוניות גרמניות, והוא אמר כי הוא לא רוצה לראות מכונית יוקרה גרמנית אחת במנהטן בעתיד.
באירוע המפורסם בתום פסגת ה-7G בקנדה ב-2018, אז טראמפ סירב לחתום על ההצהרה המשותפת של הכלכלות המובילות בעולם, ניסה הנשיא האמריקאי גם להתבדח עם הקנצלרית הגרמנית, או להשפיל אותה. היא מתארת בביוגרפיה כיצד טראמפ זרק שני ממתקים על השולחן ואמר לה: "הנה אנגלה, כדי שלא תסתובבי ותגידי לכולם שלא נתתי לך כלום". "אבל לא הייתי מקנה לזה חשיבות גדולה מדי", אמרה השבוע בראיון ל"קוריירה דלה סרה".
לדבריה, חילוקי הדעות המרכזיים שלה עם הנשיא האמריקאי היו סביב העובדה כי "הוא רואה את הפוליטיקה במשקפיים של איל הנדל"ן שהיה קודם לכן - משחק סכום אפס". היא, לעומת זאת, מאמינה כי באמצעות דיאלוג ופשרה "שני הצדדים יכולים להרוויח". "בשביל טראמפ, כל המדינות יריבות זו לזו, וההצלחה של אחת גוררת כישלון של האחרת. הוא לא חושב ששגשוג יכול לגבור על-ידי שיתוף-פעולה", כתבה.
בראיונות שלה השבוע אמרה כי היא חשה "עצב" על בחירתו המחודשת של טראמפ, ולביוגרפיה שלה היא הצליחה להכניס ברגע האחרון איחולי הצלחה לקמלה האריס, המועמדת הדמוקרטית.
"ידעתי שפוטין הוא לא ידיד של אירופה"
לגבי מנהיג אחר שעדיין נמצא בשלטון, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, מרקל טוענת בביוגרפיה שלה כי לא טעתה לחשוב שמדובר בנשיא שוחר-שלום, אך כי אינה מתחרטת על מדיניות הפיוס שנקטה בה.
מרקל הובילה את השיחות לגיבוש הסכם אי-לוחמה אחרי שרוסיה סיפחה את קרים ב-2014, והתקדמה מול מוסקבה כדי לייבא גז רוסי בזול. מרקל אפילו רומזת כי ייתכן שפוטין הורה על פלישה לאוקראינה בשל פרישתה. לפי הביוגרפיה, הנשיא הרוסי אמר לה: "את לא תהיי קנצלרית לתמיד, ואז הם יצטרפו לנאט"ו, ואני רוצה למנוע את זה".
"ידעתי היטב מה הכוונות של פוטין", אמרה בראיון ל"אל-פאיס" הספרדי השבוע, "הוא תמיד הביע אותם באופן פומבי וגם באופן פרטי. ידעתי מה המטרות שלו, ושאנחנו לא מתמודדים עם ידיד של אירופה. השאלה היא איך אדם מגיב לכך. התגובה שלי הייתה לא לנתק את הקשר עם פוטין, אלא לנסות ולמנוע פלישה לאוקראינה באמצעות שיחות. למשך זמן זה עבד, אבל עם התחלת המלחמה נגד אוקראינה (ב-2022, א"א) כמובן שהמצב השתנה באופן משמעותי".
הוא הוסיפה כי באופן אישי, "מה שהיה האושר הגדול ביותר בחייה" - קריסת מזרח גרמניה והגוש הסובייטי -"הוא האסון הגדול של המאה ה-20" בשביל פוטין.
"ראיתי זאת כמשימה שלי כקנצלרית להבטיח שהכלכלה הגרמנית תוכל לנצל את האפשרות של גז טבעי זול", אמרה בנוגע להחלטה להתקדם עם צינור נורד סטרים 2, למרות הפלישה לקרים ולמרות מדיניות רוסית אגרסיבית. "אנחנו רואים כיום את ההשלכות של מחירי אנרגיה גבוהים על גרמניה".
בנוסף, אמרה, "רציתי לשמר את היחסים הכלכליים עם רוסיה כדי שגם היא תוכל ליהנות משגשוג".
בנוגע למערכת היחסים בין טראמפ לפוטין, אמרה מרקל כי להערכתה "טראמפ היה מרותק לנשיא הרוסי, מה שהיה נכון גם לגבי פוליטיקאים אחרים בעלי מאפיינים אוטוקרטיים או דיקטטורים".
התייחסות להגירה הלא-חוקית
נושא נוסף המעיב על מורשתה של מרקל הוא החלטה ב-2015 לפתוח את גבולות גרמניה למהגרים לא-חוקיים, ולהשעות את האמנות הרלוונטיות, מה שתרם לגל של פליטים ומבקשי מקלט להשתקע בגרמניה ובמדינות מערביות אחרות, להתגברות ההגירה הלא-חוקית וגם לשרטוט מחדש של המפה הפוליטית באירופה עם "שבירה לימין".
"ההחלטה שלי נגעה לאנשים שהיו כבר על אדמה אירופית", אמרה מרקל בראיון השבוע. בספרה היא כותבת כי "לא הייתה יכולה לדמיין" כיצד כוחות ביטחון גרמנים הודפים בכוח פליטים מהגבולות, על רקע ההיסטוריה הגרמנית.
מרקל כבר אמרה בעבר כי מה שהתרחש אז "לא יכול להתרחש שוב", וניסתה בראיונות שלה השבוע "למסגר מחדש" את הנושא ולקבוע כי הפתרונות שגיבשה כדי ליצור הסכם עם טורקיה למשל למניעת הגירה לא-חוקית "הם חלק מהפתרון גם כיום". "אירופה לא יכולה לפתור את בעיית ההגירה הלא-חוקית על-ידי בידוד, אלא רק על-ידי שיתוף-פעולה עם מדינות המוצא של המהגרים", אמרה.
"חוויתי דברים מסעירים"
הספר נכתב במהלך השנים האחרונות, אחרי שמרקל נעלמה מעיני הציבור כמעט לחלוטין. צלמים תיעדו אותה לחופי הים הבלטי, בפירנצה ובהרים באוסטריה, אך היא העדיפה להישאר הרחק מהעניין הציבורי.
הספר מכיל כ-700 עמודים ונכתב בעזרת עיתונאית שהפכה לעוזרת של מרקל, ביאטה באומן. חלקו עוסק בילדותה של מרקל, בדרך שבה גדלה בקהילה קטנה מחוץ לטמפלין שבה הכנסייה המקומית שבראשה עמד אביה ניהלה חוות לילדים ומבוגרים בעלי בעיות התפתחות. בנוסף מתאר הספר כיצד נכנסה לפוליטיקה רק אחרי שהשלימה דוקטורט בכימיה קוואנטית ופתחה בקריירה מדעית, בשל השינויים הגלובלים וקריסת ברית-המועצות.
מרקל, שעיצבה מחדש את הפוליטיקה הגרמנית בעזרת "הקואליציה הרחבה", מעין ממשלת אחדות שבראשה עמדה במשך רוב שנות כהונתה, חושפת גם מה היה המצב הפוליטי בביתה. אמה, שהלכה לעולמה לפני כעשור, הייתה מצביעה מסורה של הסוציאל-דמוקרטים, ואחיה ואביה היו תומכי הירוקים.
מרקל מעולם לא שיערה כי תהפוך לקנצלרית לתקופה כה ארוכה, אמרה. כשנשאלה אם בדיעבד היא שמחה על כך, אמרה למראייני "קוריירה דלה סרה": "כשאני מסתכלת לאחור, ברור לי כעת כמה דברים מסעירים חוויתי. זה היה שווה את זה, בלי שום הסתייגות".
מרקל היא בת 70 כיום, מחצית מחייה היו תחת שלטון מזרח גרמניה ומחצית בגרמניה המאוחדת. עם זאת, הבהירה, "אני לא מרגישה צורך לחזור".