גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת החוקה אישרה לקריאה ראשונה את הצעת החוק בנושא תקציב לשכת עורכי הדין

יוזם ההצעה, ח"כ מילביצקי, ויתר על הדרישה כי שר המשפטים ישלוט ישירות בתקציב לשכת עוה"ד, ובנוסף בנוסח שאושר לא נכללה בסופו של דבר הדרישה כי חשב משרד המשפטים יאשר את תקציב הלשכה ● הלשכה התנגדה לחוק: "ניסיון סחיטה לאור יום" ● הייעוץ המשפטי לוועדה סבור כי לא התקבלו מספיק נתונים להצדקת החקיקה

עו''ד עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין, בוועדת החוקה, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
עו''ד עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין, בוועדת החוקה, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת חוקה, חוק ומשפט אישרה היום (ב') לקריאה ראשונה את הצעת החוק של ח"כ חנוך מילביצקי (הליכוד) להחלשת עצמאותה של לשכת עורכי הדין בנושא ניהול תקציב הלשכה.

בנוסח שאושר היום לא נכללה בסופו של דבר הדרישה כי חשב משרד המשפטים יצטרך לאשר את תקציב הלשכה. כמו כן, במקום הדרישה המקורית להסכמה מקרב כל ראשי המחוזות להעברות תקציביות בין המחוזות, נקבע כי תידרש הסכמה של שני שליש מהם. 

"מאפיה", "עסקן סוג ז'": דיון סוער בהצעת החוק לשליטה בתקציב לשכת עורכי הדין
לשכת עורכי הדין נערכת למאבק על הישרדותה 

דיון סוער 

מוקדם יותר היום, ועדת החוקה התכנסה להמשיך את הדיון בהצעת החוק של ח"כ מילביצקי בנושא, אך במקום נוצרה מהומה. בתום דברים שנשאו בני משפחות חטופים וכן ח"כ יואב סגלוביץ' (יש עתיד) ואיתו חברי כנסת נוספים מהאופוזיציה ובהן ח"כ נעמה לזימי (העבודה) וח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), הודיעו כי לא יאפשרו את קיום הדיון. 

יו"ר הוועדה, ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית), הוציא את חברי הכנסת סגלוביץ', לזימי ואלהרר מהדיון וטען כי האופוזיציה משתמשת במשפחות החטופים לצורך פיליבסטר נגד הצעת החוק, תוך שהוא מכנה זאת "ניסיון נלוז" ו"בריונות". משפחות החטופים יצאו נגד מה שכינו האיום של רוטמן להוציא גם אותן מהדיון אם יפריעו לקיומו. בהמשך הופסק הדיון מספר פעמים עד שהתחדש. 

ח''כ שמחה רוטמן, יו''ר ועדת החוקה, בדיון היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ח"כ מילביצקי - אשר לטענתה של לשכת עורכי הדין פועל בשליחותו הישירה של שר המשפטים יריב לוין - ויתר על דרישתו המקורית כי השר ישלוט ישירות בתקציב הלשכה, אך דורש במקומה להגביל משמעותית את עצמאות הלשכה בניהול התקציב בדרכים אחרות.

כך, ח"כ מילביצקי מבקש לקבוע כי הלשכה לא תורשה להשתמש בדמי החבר למימון הפעילות הציבורית שלה - לרבות הבעת עמדתה בנושאי חקיקה והשתלמויות מקצועיות - אלא רק לצורך תפקידי החובה שלה, ובהם הסמכת עורכי דין ומתמחים. יו"ר הוועדה רוטמן תומך בדרישה זו.

עוד מציע מילביצקי כי חשב משרד המשפטים יקבל זכות וטו בפועל על אישור תקציב הלשכה. מילביצקי אמר בדיון כי אם חשב המשרד לא יהיה מוכן לחתום על התקציב, המשמעות היא שהלשכה מנסה לפעול בצורה לא מקובלת. בנוסף, ולפי הצעת החוק העדכנית, העברות תקציביות שתבקש הלשכה לבצע לטובת חלק ממחוזותיה יותנו באישור של שני שלישים מהמועצה הארצית ושל כל ראשי המחוזות בלשכה. 

הלשכה: "ניסיון סחיטה לאור יום" 

לשכת עורכי הדין מתנגדת נחרצות לשינויים הללו. בנייר עמדה שהגיש לוועדת החוקה מסביר יו"ר הלשכה, עו"ד עמית בכר, כי התפקידים הציבוריים שממלאת הלשכה הם חלק בלתי נפרד מהסמכויות שנקבעו לה בחוק. איסור על שימוש בדמי החבר לביצוע המטרות ישתק אפוא את יכולת הלשכה להגן על שלטון החוק.

בלשכת עורכי הדין מתנגדים גם למתן זכות וטו לחשב משרד המשפטים על אישור התקציב שלה, וטוענים כי מדובר בהפקעת סמכותה, תוך פגיעה אנושה בעצמאות הלשכה. לדברי עו"ד בכר, "מדובר בשינוי 'קוסמטי', אך זהה במהותו להצעה הקודמת שבה שר המשפטים הוא שיקבע את שיעור דמי החבר והאגרות".

בלשכה עומדים על כך שמניעי ההצעה פסולים מראש ומגדירים אותה "ניסיון סחיטה לאור יום על רקע המהפכה המשפטית".

עוד מתנגדים בלשכת עורכי הדין לדרישה שכל ראשי המחוזות יצטרכו להסכים להעברות תקציביות בתוך הלשכה, ומסבירים כי הדבר פוגע באוטונומיה של הלשכה ויוביל לשיתוק של מחוזות מסוימים עקב מחלוקות פנימיות. 

הייעוץ המשפטי לוועדה: דרושים נתונים נוספים  

הייעוץ המשפטי של ועדת החוקה ביקש להבין האם יש בכלל בעיה במצב הנוכחי, והאם הצעת החוק נותנת לכך פתרון. סגן היועץ המשפטי של הוועדה, עו"ד אלעזר שטרן, מנה מספר שאלות, ובהן האם דמי החבר הנוכחיים גבוהים בהשוואה למקצועות אחרים, האם דמי החבר מופנים לשימושים לא נדרשים, והאם ישנה חלוקה לא מוצדקת בין המחוזות השונים של הלשכה - כל אלה מצריכות, לדבריו, תשתית עובדתית שעד כה לא התקבלה.

בייעוץ המשפטי לוועדה אף מסבירים כי ניתן עקרונית לשקול שינוי בהקצאה של תקציב הלשכה בין תפקידי החובה שלה לבין פעילותה הציבורית, אך על הכנסת לבחון לצורך כך מה ראוי שיהיו תפקידי החובה ותפקידי הרשות.

ח"כ מילביצקי טען כי דרישת הייעוץ המשפטי לקבל הסברים נוספים לגבי תכלית החקיקה היא "חסרת בסיס", וכי קיימת בעיה בפועל בהתנהלות לשכת עורכי הדין, אשר חברי הכנסת רשאים לחוקק לגביה.

בייעוץ המשפטי לא חולקים על סמכות חברי הכנסת, אך מסבירים כי חלק מתפקידי הלשכה בחוק הוא לפעול במידת הצורך נגד השלטון ולחוות דעה על הליכי חקיקה, כמו גם לממן השתלמויות מקצועיות. בייעוץ המשפטי רומזים כי חלק מהפעילות הציבורית של הלשכה עשוי להיות מוגדר כתפקיד חובה, ומבהירים כי תפקיד הייעוץ המשפטי הוא להציף את המחסור הקיים בתשתית עובדתית לחקיקה.

בייעוץ המשפטי גם קוראים לשקול מחדש את המועד שבו ייכנס לתוקף החוק, ואשר מתוכנן כעת לתחילת 2025 - כלומר, כבר בעוד כחודש ימים. בייעוץ המשפטי מדגישים כי המועד הקרוב עלול להיחשב לחקיקה רטרואקטיבית, וגם לפגוע בחוזים קיימים שעליהם חתומה לשכת עורכי הדין עם צדדים שלישיים. 

דמי החבר אחראים ל-66 מיליון שקל מתקציב הלשכה

ח"כ אימאן ח'טיב-יאסין (רע"ם) אמרה בדיון כי אם לשכת עורכי הדין לא סובלת מגירעון תקציבי ולא ביקשה סיוע בנושא - אין מקום לחקיקה המתערבת בניהול התקציב שלה.

ח"כ משה סעדה (הליכוד) תקף את מה שכינה הפעילות הפוליטית של הלשכה, ואשר חורג, לטענתו, מתפקידה לתת שירות לעורכי הדין. סעדה קרא לשנות את הגדרות התפקיד של הלשכה בחוק.

עו"ד איתמר פנץ, יו"ר ועדת הכספים והמכרזים בלשכת עורכי הדין, יצא נגד ההצעה להפריד בין תפקידי החובה לפעילות הציבורית של הלשכה, והסביר כי ליווי ותמיכה למתמחים שהוסמכו הם חלק מפעילות הרשות אך חיוניים לא פחות מתפקידי החובה.

לפי נתונים שהציגה הלשכה בדיון, דמי החבר אחראים ל-66 מיליון שקל מתוך תקציבה הכולל, המתקרב לכ-90 מיליון שקל. מתוך אלה, 56 מיליון שקל מופנים לפעילות החובה של הלשכה כגון הסמכת עורכי דין וניהול הדין המשמעתי, ו-6 מיליון שקל בלבד מופנים לפעילות הציבורית, כולל ההשתלמויות המקצועיות. הכנסת השנתי של הלשכה באילת, שעלותו כ-3 מיליון שקל, ממומן במחציתו על-ידי המשתתפים בכנס, ובמחציתו השנייה על-ידי חסויות. עוד מסרה הלשכה כי דמי החבר עומדים מאז 2017 על 966 שקל לשנה.

עו"ד נדב ויסמן הוצא מהדיון

עו"ד נדב ויסמן, חבר המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין, הדגיש כי גם בגרסה המתוקנת חותרת הצעת החוק לפגוע בעצמאות של הלשכה, וכי עורכי הדין ממלאים תפקיד שונה ממקצועות אחרים, הכרוך לעתים בעימות עם השלטון. לדבריו, מקורות התקציב של הלשכה גדלו בשנתיים האחרונות לנוכח העלייה במספר עורכי הדין שחזרו לפעילות בה. ח"כ רוטמן ביקש לעצור את הדברים בטענה להגבלת זמן, והוציא את עו"ד ויסמן מהדיון.

עו"ד לאה רקובר ממשרד המשפטים אמרה בדיון כי בנוסף לתפקידי החובה, שאותן מממנת הלשכה מדמי החבר ומהאגרות עבור התמחות והסמכה, יש להוסיף פעילויות רשות, אשר גם לגביהן מותר יהיה ללשכה להקצות דמי חבר.

ח"כ מילביצקי התנגד לכך שדמי החבר יממנו השתלמויות מקצועיות, והפטיר לעברו של יו"ר הלשכה כי מטרתו היא שבכר לא ישלוט בהשתלמויות האלה. רוטמן הצטרף לכך ואמר כי ככל שלא מדובר בהשתלמויות שהן חובה, אין לממן אותן באמצעות דמי החבר אלא באמצעות תשלומי רשות.

יו"ר הוועדה רוטמן הודיע כי קביעת המועד המדויק שבו תיכנס הצעת החוק לתוקף ייקבע בהמשך, לקראת הקריאה השנייה והשלישית, וכי עוד היום תתקיים הצבעה על הצעת החוק. כאמור, בהמשך היום ועדת החוקה אישרה לקריאה ראשונה את הצעת החוק. 

עוד כתבות

מייסד ומנכ''ל אימג'נדיירי ד''ר אייל אפרגן, ופרופ' תמיר טולר / צילום: איל יצהר

חלב מפטריות מהונדסות: אישור שלישי בישראל לחברה שמייצרת חלבון אלטרנטיבי

משרד הבריאות אישר את חלבון החלב של ImaginDairy, אחרי שבתחילת השנה קיבלה החברה אישור FDA ודיווחה על הקמת מפעל ייצור ● מה נדרש כדי לאשר מזון חדש, מה אלרגיים צריכים לדעת, וגם: למה הטכנולוגיות המבטיחות בתחום מתקשות להגיע למדפים?

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

בעקבות סלייס: יוגבר הפיקוח על ניגודי עניינים של סוכנויות ביטוח

רשות שוק ההון הודיעה כי תדרוש מסוכנויות ביטוח, המשווקות השקעות אלטרנטיביות, לדווח על ניגודי עניינים ● הדרישה מגיעה אחרי שעם קריסתה של חברת הגמל סלייס התגלה כי סוכני ביטוח גייסו מאות מיליוני שקלים מעמיתים, חלקם תמורת הלוואות, וניידו את הכספים לקרנות השקעה בבעלותם בחו"ל ● יותר מ-850 מיליון שקל מכספי חוסכים נעלמו כך

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הפיתוח המשותף של אנבידיה ומכון ויצמן שיסייע בהתמודדות עם סוכרת

חוקרים ממכון ויצמן, יחד עם אנבידיה, פיתחו מודל AI שנועד ליצור תחזיות של רמות סוכר בדם, ואף לחזות סיכון לפתח סוכרת בעתיד ● חברת ImmunAI חתמה על הסכם שת"פ רב־שנתי עם טבע ● גיוס של 125 מיליון דולר לחברה הישראלית המפתחת תרופה לדלקת הנובעת מכבד שומני, ועוד סיפורים ● השבוע בביומד

מוצרי חברת סברה בסופרמרקט בקליפורניה / צילום: ap, Monica Escamilla

נתח השוק של סברה צנח בחצי, אך היא עדיין סיפקה אקזיט ענק לשטראוס

בשוק אהבו את עסקת המכירה של יצרנית החומוס והסלטים המובילה בארה"ב לפפסיקו, שתניב לשטראוס רווח של יותר מ־300 מיליון שקל ● לידר שוקי הון: "המהלך מתכתב עם האסטרטגיה של שטראוס להתמקד בפעילויות ליבה צומחות ורווחיות, מאפיינים בהם סברה לא עמדה"

סניף של רשת קרפור / צילום: פנינה בן שלום

אחרי שנים של הפסדים: קרפור עברה לרווח, ומניית אלקטרה צריכה מזנקת

מגזר המזון של אלקטרה צריכה רשם לראשונה רווח מגזרי קטן של 820 אלף שקל, לאחר שהפסיד של 23 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנה שעברה ● נרשם שיפור גם בפעילות מוצרי החשמל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים קפץ ב-2.3%, שוב אנרגיה בכ-7%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1% ● השקל התחזק מול הדולר בסוף השבוע האחרון ● בבנק אוף אמריקה מעריכים כי מניית אנבידיה תגיע ל-190 דולר ● מחיר הביטקוין נושק למחיר של 100 אלף דולר, ויש המעריכים כי התיקון יגיע אך מחירו עשוי להכפיל ולשלש את מחירו בשנים הקרובות ● וגם: מה צפוי בהחלטת הריבית הקרובה בארץ?

פרויקט ''שריקי הילס'' ביישוב צופים. בעיגול: חי שריקי / הדמיה: סנפשוט הדמיות, צילום: שריקי גרופ

יזם הנדל"ן שמתחת לרדאר: "העובדים מהודו משתלבים לא רע באתרי הבנייה"

חי שריקי, אחיו של עודד שריקי בעלי חברת "ארזי הנגב", הוא בעליה של חברת נדל"ן משלו שמתמקדת באזור השרון ● על הפרויקט שהוא בונה מעבר לקו הירוק הוא אומר: "יש פער של מיליון וחצי שקל לעומת כפר סבא"

תהליך הקפאת ביציות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

דרמה בשוק תרומת הביציות: מנור בייבי לא תקבל מטופלות חדשות

בנוסף אליה, גם חברת ל.ב. הפסיקה את פעילותה בשל מאסרו של מנכ"ל החברה, כך ששתי חברות מובילות נגרעו מהשוק ● מנור נרכשה לפני כמה שנים ע"י חברת דנאל, שכבר הספיקה למחוק את רוב ההשקעה בה בעקבות נזקי הקורונה והמלחמה באוקראינה ● לכך הצטרפו לאחרונה תקנות חדשות של משרד הבריאות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"חברות מסוות מעורבות עם ישראל": השפעת צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט

המהלך התקדימי של צווי המעצר, עשוי להרחיב את הפגיעה בעסקאות וחברות ישראליות שהיתה קיימת נוכח המהלכים הבינלאומיים נגד ישראל ● מומחה: "אם מנכ"ל צריך לכתוב בדוח הרבעוני שהוא עושה עסקים עם ישראל, כשיש סיכון לפשעי מלחמה, אז הוא יעדיף שלא"

רבים מהקורבנות עשויים להיות בתסבוכת מס איומה / צילום: Shutterstock

המשקיעים האמריקאים שקיבלו הבטחה לתשואה של 15%, והסתבכו

ריצ'רד וויטאקר העביר את כל כספי חשבון הפרישה שלו לחברה שהציעה תשואה "מובטחת" של 15.25%, שכבר הזהרתי מפניה בטורים קודמים ● האם הוא יזכה לראות שוב את הכסף שלו?

גאוטם אדאני / צילום: Reuters, Amir Cohen

בעלי נמל חיפה הסתבך בשוחד, אך הפוליטיקה של הודו לא תגרום למעצרו

כתב האישום נגד גאוטם אדאני בניו יורק בגין מתן שוחד, וקשריו ההדוקים עם ממשלת הודו, לא הזיקו למפלגת השלטון שם. להפך, היא נחלה ניצחון עצום ממדים בבחירות חשובות ● המפסיד הגדול של הבחירות במדינת מהרשטרה: "הודו הופכת לארץ של מפלגה יחידה"

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; ענקית הקמעונאות הבריטית שנופלת ב-13%

הדאקס עולה בכ-0.5% ● ג'יי.די. ספורטס פאשן עולה בכ-5.7%, קומרצבנק יורדת ב-6.2% ● המסחר בחוזים העתידיים על המדדים המרכזיים בוול סטריט מתנהל בעליות ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרות בירידות שערים ● הדולר נחלש מול המטבעות הזרים ● מחירי הנפט רושמים ירידות

ינון מגל / צילום: שלומי יוסף

התביעה החדשה של חדשות 12 נגד ינון מגל

חדשות 12 וגיא פלג הגישו תביעת דיבה נגד ינון מגל מערוץ 14 על סך מיליון שקל, בגין "פרסומים שקריים ופוגעניים במיוחד" ● בפארק עתידים ייפתח מלון חדש בהשקעה של 120 מיליון שקל, ורשת iDigital משיקה סניף חדש בדיזנגוף סנטר ● אירועים ומינויים

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המועמד של קרעי אושר: מרדכי מרדכי יכהן כיו"ר מועצת הרשות השנייה

אחרי מעל שלושה חודשים ללא יו"ר קבוע למועצת הרשות השנייה, מרדכי צפוי להיכנס לתפקיד החל מדצמבר הקרוב ● מרדכי יחליף את ממלאת־המקום ד"ר אודליה מינס - מינוי שהגיע עד בג"ץ

שלמה קרעי וגלי בהרב-מיארה / צילומים: דוברות הכנסת

למרות התנגדות היועמ"שית: ועדת השרים אישרה את הצעת החוק להפרטת התאגיד

המהלך שמקדם שר התקשורת שלמה קרעי, באמצעות הצעת חוק פרטית של ח"כ טלי גוטליב, נועד לבטל תוך שנתיים את שירותי הטלוויזיה והרדיו של תאגיד השידור הציבורי ● היועמ"שית מזהירה כי הצעת החוק תוביל ל"שינוי יסודי במפת התקשורת בישראל", במיוחד על רקע מהלכים נוספים שמקדמת הממשלה ● כמו כן, היא מבהירה לקרעי כי קידום חקיקה פרטית לא נועד לעקוף את גורמי המקצוע

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הולמס פלייס שוברת שיא רבעוני, מקס עם צמיחה של 13% ברווח הנקי

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● מקס רשמה צמיחה של 5% בהכנסות שלה ברבעון השלישי ● הולמס פלייס מדווחת על צמיחה של כ-10% בהכנסות ושיא רבעוני ברווח התפעולי

מדד תשומות הבניה / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

השינוי שתבצע הלמ"ס ויקפיץ את מחירי הדירות

לאחר שגלובס חשף את טענות קבלני הביצוע על כך שמדד התשומות לא משקף את העלויות בפועל, תתכנס הוועדה המייעצת לדון בשינוי המשקלות והרכב המדד ● הצפי: אופן חישוב שכר הפועלים ישתנה, ומשקלו במדד יעלה ● קפיצת המדד תשפיע על יזמי הנדל"ן וצפויה להתגלגל גם לרוכשי הדירות - ייתכן שאף רטרואקטיבית

אסותא ראשל''צ / צילום: דוברות אסותא

מחדל העוברים באסותא: ביהמ"ש קבע כי התינוקת תועבר להוריה הביולוגיים

במסגרת הפרשה, בשל מחדל ביחידת ההפריות באסותא ראשל"צ הוחדר עובר לרחמה של האם הלא נכונה, שילדה אותה וגידלה אותה עם בעלה ● כעת, בהחלטה דרמטית, ביהמ"ש לענייני משפחה קבע כי התינוקת, בת כשנתיים היום, תועבר להוריה הביולוגיים ● ההורים המגדלים צפויים לערער למחוזי ולעכב את ביצוע ההחלטה

השקל מתחזק מול הדולר/ עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מתחזק בחדות מול הדולר. אלו הסיבות

בחודש האחרון השקל התחזק ביותר מ-1.5% מול הדולר, כשברקע מתרחשים מספר אירועים גאו-פוליטיים ● מתקפת טלים חסרת מעצורים לעבר לישראל מצד אחד - ורגיעה מצד איראן כמו גם דיבורים על הפסקת אש מול לבנון מצד שני ● וגם לבחירות בארה"ב יש משקל

במקום העשירי בדירוג האתרים הבינלאומיים נמצא האתר של חברת הלואו קוסט וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חוסר ודאות בענף התעופה? הישראלים מזמינים חופשות וטיסות ל-2025

אתרי האיקומרס של חברות התיירות והתעופה רושמים גידול בפעילות במהלך אוקטובר ● בטרמינל X מאמינים בסגמנט האיפור והטיפוח, ועוברים לרווח ● המדד החודשי של הרכישות באתרי האונליין