גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי 4 שעות: הדיון בוועדה לבחירת שופטים הסתיים ללא מינוי נשיא לעליון

שר המשפטים יריב לוין ביקש לשדר בשידור חי את הדיונים הקרובים של הוועדה לבחירת שופטים ● בג"ץ הורה לאחרונה ללוין למנות נשיא לביהמ"ש העליון, לאחר שנמנע מכך למעלה משנה נוכח רצונו לבטל את שיטת הסניוריטי ● התנועה לאיכות השלטון הגישה בקשה לביזיון בית המשפט

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

היום (ה') התכנסה הוועדה לבחירת שופטים, בעקבות החלטת בג"ץ שחייבה את שר המשפטים יריב לוין למנות נשיא לבית המשפט העליון, זאת לאחר שמאז פרישתה של הנשיאה אסתר חיות באוקטובר 2023 אין נשיא קבוע לבית המשפט. עם זאת, הדיון בוועדה הסתיים אחרי קרוב ל-4 שעות ללא הצבעה על מינוי נשיא.

ועדת החוקה אישרה לקריאה ראשונה את הצעת החוק בנושא תקציב לשכת עורכי הדין
בניגוד לעמדת היועמ"שית: ועדת השרים אישרה לקדם את החוק שימנע חקירה פלילית נגד חברי כנסת

בעקבות הדיון, התנועה לאיכות השלטון הגישה בקשה לביזיון בית המשפט נגד לוין, בטענה להפרת פסק הדין. יו"ר התנועה, עו"ד ד"ר אליעד שרגא, מסר: "שר המשפטים מוביל את מדינת ישראל למצב מסוכן, בו שלטון החוק הופך להמלצה בלבד. יש להטיל עליו קנסות כבדים ואף מאסר".

ח"כ קארין אלהרר, החברה בוועדה לבחירת שופטים, מסרה בסיום הדיון: "צר לי שהשר לוין בוחר פעם נוספת שלא לעסוק בחובתו למנות נשיא לבית המשפט העליון, ומסיט את השיח באמצעות פרובוקציה מיותרת ומתקרבנת. הבחירה למרוח את הזמן ולעסוק במשך דיון שלם אך ורק בדרישתו לשידור הוועדה, היא מסך עשן והסטת השיח, במטרה להמשיך בקידום ההפיכה המשטרית וריסוק מעמד מערכת המשפט".

ביקש שידור חי

הדיון היום עסק בדרישתו של לוין לשידור חי. השופטים, נציגי הלשכה וחברת הכנסת מהאופוזיציה קארין אלהרר, התנגדו. בישיבה לא דנו בהסתייגויות שהוגשו. בישיבה הבאה, מתכנן לוין לדון בשיטת הסניוריטי, ורק לאחר מכן בהסתייגויות הרבות שהוגשו.
ההערכה היא כי לוין ימשיך וידחה את ההצבעה למשך מספר דיונים, ללא קּיום הצבעה. לא נקבע מועד לדיון נוסף.

בפתח הישיבה שהחלה היום בסמוך לשעה 15:00, שר המשפטים יריב לוין ביקש לשדר את הדיונים הקרובים של הוועדה לבחירת שופטים, והודיע כי הציוד ערוך ומוכן. "את הדיונים הקרובים של הוועדה לבחירת שופטים אני מבקש לשדר בשידור חי. יראה הציבור וישפוט כיצד ממונים שופטים בישראל, כיצד ישנם גורמים שמנסים להסתיר זאת, כיצד יש מי שמנסה למנוע דיון ציבורי על התאמת המועמדים לתפקיד".

לוין לא כינס את הוועדה לבחירת שופטים מאז יוני למרות מחסור בשופטים בירושלים והיעדר רוב למועמדים שהוא מבקש לקדם. בדיון היום לוין לא קיים כאמור הצבעה לבחירת נשיא לעליון, אלא דן בהסתייגויות שהוגשו. ההערכה היא שלוין ינסה לדחות כמה שיותר את ההצבעה על בחירת הנשיא.

את הדיון כינס לוין בעקבות פסיקת בג"ץ מספטמבר שחייב אותו למנות נשיא. בישיבה היום האשים לוין את חברי הוועדה כי בשל חוסר הסכמתם למנות מועמד המקובל גם עליו ועל חברי הקואליציה בוועדה, ניתן צו בּג"ץ. "צר לי שהגענו לנקודה בה בחרתם לנטוש את מסלול ההסכמות שעלינו עליו בשנה האחרונה, והחלטתם לעלות על מסלול הצווים. בשנה האחרונה הצלחנו למנות 162 שופטים בהסכמה רחבה של כלל החברים כאן. הגשתי גם הצעה בעניין המינויים לעליון. לא עברו כמה דקות, והיא נדחתה על-ידיכם. לא מאוחר לעצור, לנטוש את הצווים ולשוב למסלול ההסכמות".

ניסיון ללחוץ על לוין

לקראת הדיון היום, ועל-מנת להפעיל לחץ על לוין לקיים את פסיקת בג"ץ, התנועה לאיכות השלטון הודיעה כי אם לא ימונה נשיא היום, היא תגיש נגד לוין בקשת ביזיון בית המשפט, בטענה להפרה של פסיקת בג"ץ שהורה על כינוס הוועדה לשם בחירת נשיא. חברת הוועדה לבחירת שופטים פנתה אתמול (ד') ללוין במכתב, בו כתבה כי הניסיון לבחור משנה לנשיא לפני נשיא יעיד כי לוין "מונע משיקולים זרים", והוסיפה כי "מצופה משר המשפטים, בימים אלה של מלחמה, לחדול מניסיון לדחות את הקץ ולקיים את חובתך כדין".

במקביל, הבוקר התפרסם קמפיין של לשכת עורכי הדין במסגרתו פורסמה תמונתו של לוין ועליה הכיתוב: "חיסול שלטון החוק - פגיעה ישירה בכולנו!" על שערי העיתונים "הארץ", "ידיעות אחרונות", "ישראל היום" ו"מעריב".

עם חצובה ומצלמה

אחד המהלכים שינקוט לוין הוא דרישה להעביר היום בשידור חי את כינוס הוועדה לבחירת שופטים, ודרישתו תועלה בדיון עצמו. הוא מתכוון להגיע היום לדיון בוועדה עם חצובה ומצלמה.

לוין יסתמך על החלטה שהתקבלה בתקופת הממשלה הקודמת, באפריל 2022. הוועדה אישרה אז, בתמיכת נשיאת העליון דאז אסתר חיות ושר המשפטים דאז גדעון סער, החלטה לקיים שימוע פומבי בוועדת המשנה למועמדים לבית המשפט העליון (ולא לנשיא). דרישתו של לוין לשדר את הדיון בבחירת נשיא והדיון בהסתייגויות צפויה להיתקל בהתנגדות רוב חברי הוועדה.

לפי סדר היום שקבע לוין לדיון הקרוב, יתקיים דיון בבחירת משנה לנשיא העליון והנשיא. בדיון צפוי לוין לדון בשאלה באילו הסתייגויות ידונו. הוא עשוי לבקש לדון גם בהסתייגויות לגבי שופטים שכלל לא מועמדים.

לעמדת ד"ר גיא לוריא, עמית מחקר במכון הישראלי לדמוקרטיה, ככל שהשר לוין יכנס את הוועדה לבחירת שופטים רק לשם דיון בסדרי הדיון, מבלי לבחור נשיא קבוע לבית המשפט העליון, "זו עלולה להוות הפרה של צו בית המשפט העליון, אשר קבע כי על שר המשפטים לכנס את הוועדה לצורך מטרה זו".

באשר לבקשתו לשדר את הדיון אומר לוריא כי "הכלל שקבעה הוועדה (באפריל 2022, נ.ש.) כבר שולל אפשרות זו - ועל כן אין צורך בדיון דחוף טרם קבלת ההחלטה על מינוי הנשיא, שכל תכליתו היא רק לדחות עוד את מועד המינוי, תוך סיכול צו בית המשפט. שינוי של הכלל בדבר שידור דיון זה - לאחר שהליך המינוי החל ולאחר פרסום רשימת המועמדים - הוא ניסיון לשינוי כללי המשחק תוך כדי המשחק, ונועד לסכל מינוי בהקדם של נשיא לאחר למעלה משנה שאין יציבות בתפקיד מרכזי זה".

מהלך אפשרי: בחירת משנה ללא בחירת נשיא

לאחר החלטת בג"ץ בספטמבר השנה, לוין פרסם במחאה את שמות כל השופטים בבית המשפט העליון כמועמדים לתפקיד הנשיא, בניגוד לרצונם (למעט השופטים יצחק עמית ויוסף אלרון). הוא כתב בהודעה כי הוא מכריז על כינוס הוועדה "מכוח הפקעת סמכויות שר המשפטים ובהתאם לצו שניתן על-ידי בית המשפט העליון". עשרה שופטים הודיעו כי הם מסירים את מועמדותם, אך לוין דרש אז כי הוועדה תדון במועמדות כל השופטים.

לוועדה הוגשו כ-4,000 הסתייגויות, רובן לגבי השופט עמית, חלקן לגבי אלרון וסולברג ויתר השופטים שאינם מועמדים. הסתייגויות רבות נגד עמית חוזרות על עצמן ובעלות נוסח דומה.

מהלך שלוין עשוי לנקוט הוא ניסיון למנות משנה לפני בחירת נשיא. חוק בתי המשפט קובע כי המשנה לנשיא ישמש כממלא-מקום הנשיא. כיום משמש בתפקיד השופט יצחק עמית, שצפוי להתמנות לנשיא לפי שיטת הסניוריטי. לתפקיד המשנה לנשיא מתמודדים שניים - השופט נעם סולברג בהתאם לוותק כפי שנהוג, והשופט יוסף אלרון. סולברג צפוי לזכות לתמיכת רוב חברי הוועדה. אך כאמור אם ימונה משנה לנשיא, ולא ימונה נשיא - ייווצר מצב שסולברג יהפוך לממלא-מקום. למהלך זה צפויה התנגדות מצד חברי לשכת עורכי הדין, חברת האופוזיציה קארין אלהרר והשופטים.

התנועה לאיכות השלטון פנתה אתמול (א') לחברי הוועדה בבקשה למנות תחילה נשיא בטרם מינוי משנה לנשיא. זאת על-מנת "למנוע ניצול לרעה" של החוק הקובע כי המשנה יקבל את הסמכויות של נשיא בית המשפט העליון בהיעדרו.

רוצה לשנות את שיטת הסניוריטי

לוין נמנע מבחירת נשיא לבית המשפט העליון מאז פרשה חיות, נוכח רצונו לשנות את שיטת הסניוריטי ולמנות את יוסף אלרון, היחיד מבין שופטי העליון שהציע את מועמדותו בניגוד לשיטה.

לפי החוק נדרש רוב רגיל (5 מתוך 9) למינוי נשיא לעליון, וללוין אין בוועדה רוב לכך. לכן הוא נמנע מלהביא להצבעה את מינויו של השופט יצחק עמית, ותיק השופטים, שבינתיים הפך לממלא-מקום. נגד התנהלותו הוגשה עתירה לבג"ץ שהתקבלה בספטמבר השנה.

שלושת שופטי בג"ץ קבעו לאחרונה כי לוין מחויב לממש את חובתו הקבועה בחוק בתי המשפט, לפרסם ברשומות את המועמדים ולכנס את הוועדה לצורך בחירת נשיא. השופטים יעל וילנר, אלכס שטיין ועופר גרוסקופף קבעו כי אומנם מסרו לשר המשפטים שיקול-דעת בשאלה מתי יש לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, והשר רשאי להביא בחשבון את השקפתו בדבר הגעה להסכמה רחבה ביחס למינוי; אך יחד עם זאת, במשך למעלה משנה נמנע השר מכינוס הוועדה לצורך בחירת נשיא. "משמעות מדיניות זו היא הענקת משקל בלעדי ומוחלט לשיקול שעניינו הגעה להסכמה רחבה ביחס למינוי ואי-הענקת כל משקל לתכלית העיקרית של החקיקה הרלוונטית - מניעת מצב שבו אין נשיא קבוע לבית המשפט העליון".

נקבע כי המדיניות שהנהיג לוין "משנה את המנגנון הקבוע בחוק לבחירת נשיא בית המשפט העליון וחורגת מהוראות הדין".

מאז ההחלטה הגיש חבר הכנסת יצחק קרויזר, שגם חבר בוועדה לבחירת שופטים, הצעת חוק לשינוי הרוב הדרוש למינוי נשיא לבית המשפט העליון, כך שיידרש רוב מיוחד של 7 מתוך 9 החברים. בינתיים ההצעה לא קודמה.

עוד כתבות

כותרות העיתונים בעולם

הטיסה הדחופה והזעם בבית הלבן: כך קיבל טראמפ את ההחלטה לצאת למלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה גרם לטראמפ להחליט לתקוף אתמול, נסיך הכתר הסעודי היה בין הדוחפים לתקיפה, ומי עשוי להחליף את חמינאי שחוסל • כותרות העיתונים בעולם

תושבים צופים בפטריית העשן כתוצאה מפיצוצים בטהרן, הבוקר / צילום: ap

פיצוצים וענני עשן: התמונות והסרטונים מאיראן

שורה של פיצוצים וענני עשן במספר מוקדים במרכז טהראן מדווחים בשעה האחרונה במדיה האיראנית ● בין היעדים שהותקפו לפי התקשורת במדינה: מגוריו של נשיא איראן, מטה המודיעין הראשי ובעיקר מערכות תקשורת והגנה אווירית ● אלו התיעודים

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

אזור נפילת טיל איראני בגוש דן / צילום: מד''א

הישראלים נערכו למלחמה: הסתערות על ביטוחי התכולה של רשות המסים

מאז יום שישי בבוקר נרכשו יותר מ-5,800 פוליסות, המאפשרות לקבל מהמדינה כיסוי של למעלה ממיליון שקל לריהוט, מכשירי חשמל ובגדים מעבר לפיצוי שמשלם מס רכוש ותמורת פרמיה שנתית של 0.3% בלבד ● מתחילת השנה נרכשו כבר 20 אלף פוליסות כאלה

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התראה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תנועת הספינות במיצרי הורמוז צונחת - ומחיר המעבר מזנק

בעקבות המבצע נגד איראן, תנועת הספינות באזור הקריטי נחתכה בכ-70%, ובפייננשל טיימס מדווחים כי מחירי הביטוח לכלי השיט העוברים בו צפויים לזנק בחדות ● על אף שאיראן קראה לספינות שלא לעבור במיצרים, בבריטניה המליצו לימאים להתעלם מהקריאות ולנהוג בזהירות

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם