גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברות לא חוזרות? מנהל רשות התעופה האזרחית לא מבין מה רוצים מהממשלה

היצע הטיסות בשפל, המחירים בשמיים, והפתרון להשבת כ־100 חברות תעופה זרות לא נראה באופק ● למרות המשבר שנמשך 14 חודשים לתוך המלחמה, מנהל רשות התעופה האזרחית במשרד התחבורה, שמואל זכאי, טוען: "ישראל לא נמצאת במצור אווירי, עמדנו במשימה"

שמואל זכאי, מנהל רשות התעופה האזרחית (רת''א) / צילום: נתב''ג
שמואל זכאי, מנהל רשות התעופה האזרחית (רת''א) / צילום: נתב''ג

ביקורת ציבורית נרחבת נשמעת מאז פרוץ המלחמה על תפקוד ענף התעופה, כאשר החברות הישראליות שדיווחו על רווחי שיא בדוחותיהן הכספיים בשבוע שעבר מפקיעות מחירים לישראלים שנהפכו לקהל כמעט שבוי בידיהן ובידי תשע חברות זרות בלבד שעדיין טסות לכאן - בהשוואה ל־110 חברות בימי שגרה. 

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה
1,350 דולר לניו יורק: חברת התעופה של ההייטקיסטים חושפת מחירים

למרות זאת, שמואל זכאי, מנהל רשות התעופה האזרחית במשרד התחבורה, טוען כי "אין תקדים בעולם לפעילות שלנו", משוכנע שהחברות הישראלית הן הפתרון ולא הבעיה, ולא נבהל מהליכי החקיקה הנדרשים להגדלת ההיצע, שעדיין לא הושלמו 14 חודשים מתחילת המלחמה.

 

מי דואג לאזרח?

רבים בענף התעופה תולים את חזרתן של חלק מחברות התעופה הזרות לישראל בתיקון שמבקשים במשרד התחבורה לעשות בחוק שירותי תעופה (המכונה "חוק טיבי"), שמטרתו לספק וודאות לחברות ולמתן את זכויות הנוסעים.

כך, בחוק הקיים החברות מחויבות לסל פעולות במקרה של ביטול טיסה עד 14 יום לפני המועד: פיצויים, הלנת הנוסע במדינה זרה וכן חובה לספק טיסה חלופית או החזר כספי.

ההצעה המדוברת מבקשת להחיל שינויים באופן רטרואקטיבי, כשמפרוץ המלחמה ועד לסוף חודש נובמבר 2023 חברות לא יחוייבו להעניק פיצוי כלל, ובחודשים דצמבר 2023 עד פברואר השנה תקופת ההודעה המוקדמת תופחת מ־14 ימים לשלושה. ואולם חברות תעופה דורשות הקלות נוספות כמו החלת התיקון עד לסיום המלחמה. נציגה של 15 מהחברות טענה בוועדת הכלכלה של הכנסת בשבוע שעבר כי 5 מהן יחזרו אם התיקון יעבור.

איך זה שאתם לא מצליחים להתאים את הרגולציה יותר משנה? אנחנו מתמודדים עם אותן בעיות מאז פרוץ המלחמה.
"הממשלה אישרה את התיקון במאי בקריאה ראשונה, הדיונים בוועדת הכלכלה להכנה לקריאה שנייה ושלישית לוקחים זמן, ואי־אפשר לעשותם בהינף יד, וככה זה צריך להיות למען האיזון בין האינטרסים. מה יקרה אם נבטל את כל ההגנות? החברות יציפו את לוח הטיסות בטיסות פיקטיביות, כך שאם לא יהיה להן כדאי לטוס, הן יבטלו יומיים לפני.

"בכל אופן, זה לא משנה מתי החוק מאושר, כי הוא חל רטרואקטיבית, ולכן למועד התיקון אין חשיבות. אל תדאג, החברות לא שילמו עוד את הפיצוי".

זה רלוונטי כי החברות דורשות שהתיקון לא יהיה רק רטרואקטיבי אלא עד לסיום המלחמה.
"אז אני שואל אותך - אתה רוצה לקנות כרטיס ולא לקבל כסף אם החברה לא טסה בסוף? את זה היה אפשר לעשות תוך שתי דקות ולרמוס את זכויות האזרח. זה שחברות התעופה רוצות - אז הן רוצות. מי דואג לאזרח?".

אתם. אז בוא נסתכל על התפקיד שלכם. למה חברות התעופה הישראליות לא התאספו במשרדכם, ונתתם להן מחיר גג לטיסות, תוך הבנה שאם הן לא יעמדו בו, תאיימו לקחת להן את הרישיון, כמו שלפי גורמים בענף עשיתם בקורונה.
"קוראים לזה הגבלת תחרות, ולנו אין סמכות חוקית לעשות דברים כאלה. מי הגביל בקורונה מחירים? מה פתאום".

עוד נטען שאתם לא עושים את זה בגלל שבעלי חברות התעופה מקורבים לשרה, כמו רמי לוי והאחים נקש.
"גם יהיו כמה אנשים שיגידו שאני סוכן של חיזבאללה. אז מה?".

ובכל זאת?
"אני מזכיר לך ששרת התחבורה פנתה במכתב לשר הכלכלה שיבחן את מה שאתה אומר לפני כמה חודשים, כי הוא הסמכות לעשות זאת, והוא קרא למנכ"לים אליו לשימוע".

ואז אתה רואה את הדוחות הכספיים של אל על ושל ישראייר ומבין שזה ישראבלוף.
"אני אומר לך באחריות, ויש פרוטוקולים, ששרת התחבורה קראה להן וביקשה להגביל המחירים, ופנתה לשר הכלכלה שיפעיל סמכותו החוקית לשם כך. הוא קרא לשימוע, ואל על עשו הגבלה מסוימת לארבעה יעדים, ושתי החברות האחרות פרסמו שהראו שממוצע המחירים שלהן לא גבוה ממה שהיה, או שהעלייה סבירה, והשר החליט מה שהחליט".

14 מיליון נוסעים

למרות הביקורות, במהלך הראיון זכאי מתגאה בפעילות רשות שדות התעופה ומשרד התחבורה. "מדינה שיורים עליה כטב"מים, טילים בלסטיים ורקטות, שטסים אליה וממנה 14 מיליון נוסעים (מתחילת השנה) ב־300 תנועות מטוסים ביום - וזה מה שיש היום בנתב"ג - לא נמצאת במצור אווירי. מה היה ב־2023? היו 20 מיליון נוסעים. עכשיו בוא נשווה את זה לאוקראינה.

"הרגולטורים בעולם אסרו על טיסות לאוקראינה ולרוסיה מסיבות בטיחותיות, אבל לא על טיסות לישראל. זה אומר דבר אחד: שרשות התעופה האזרחית בישראל מנהלת בטיחות בצורה מיטבית. הרוב מסתכלים על החברות הישראליות כבעיה של הפקעת מחירים, אבל הן לא הבעיה, הן הפתרון".

אולי הבעיה במשרד התחבורה, שלוקח לו כל־כך הרבה זמן לשנות חוק.
"תגיד, באיזו מדינה אתה רוצה לחיות? שהממשלה מחוקקת בלי פיקוח פרלמנטרי של הכנסת? הממשלה הגישה לוועדת הכלכלה כבר בסוף מאי. הכנסת, לפני שהיא משנה חוק שיכול להוביל לפגיעה באזרח, צריכה לשמוע את כולם".

אני טוען שאפשר להגיע לאיזון הנדרש בפרק זמן קטן מ־14 חודשים, בשעה שבה כל המשק נדרש לשנות את פעילותו, ואזרחים תקועים במקומות שונים בעולם.
"בוא נפריך את האגדה. נוסע שטס במלחמה יודע שיכול להיות מצב שחברת התעופה תבטל את הטיסה. צי המטוסים הישראלי הוא הגדול ביותר מקום המדינה, במלחמה הוקמה חברת תעופה נוספת, כל ההסכמים התעופתיים של ישראל נפתחו, כשמול פליי דובאי למשל הוגדלו מספר הטיסות שהיא מפעילה לישראל, מחמש לשמונה.

"הדבר השלישי - הקמנו באתונה ובלרנקה האבים. לאורך כל המלחמה הפננו נוסעים שטיסותיהם בוטלו ללרנקה או לאתונה, ומשם יהיו 20 טיסות ביום שיאפשרו להגיע לישראל - אומנם לא בשעה או ברגע שתרצה, אבל תוכל להגיע לישראל. מה הזמן המקסימלי שלקח לנוסע לחזור ארצה גם אם חברת התעופה ביטלה? ארבעה עד חמישה ימים. זה 'המדינה לא עשתה דבר'?".

"אין לזה תקדים בעולם"

עוד ציין זכאי כי הוא משוחח עם חברות התעופה הזרות ונותן להן הערכות מצב, אבל "אני מדבר עם המנכ"לים שלהן ויודע למה לא טסים לישראל: לא בגלל חוק טיבי, אלא כי יש פה מלחמה. חברת תעופה שהיא עסק כלכלי לא רוצה להתעסק עם הדברים האלה של ביטולים ודאגה ללינה בבתי מלון וצוותים שלא רוצים לטוס לישראל".

יש משהו שהייתם צריכים לעשות אחרת בדיעבד?
"מאז ה־7 באוקטובר פועל צוות לניהול משברים תעופתיים בראשותי, והוא משותף גם לחיל האוויר, לפיקוד העורף ולרשות שדות התעופה. המשימה שאני הגדרתי לתעופה האזרחית ברורה: שמירת הקשר האווירי הרציף ממדינת ישראל ואליה, תוך שמירת בטיחותם של הנוסעים וכלי הטיס וסיוע לחיל האוויר בביצוע משימותיו.

"האם עמדנו במשימה? האם הקשר האווירי הרציף מישראל ואליה נמשך? אין לזה תקדים בעולם. אתה יודע מה התרומה העיקרית לחזרתן של חברות? שלא תהיה מלחמה".

עוד כתבות

כיצד הסדר בצפון צפוי להשפיע על השווקים? / אילוסטרציה: Shutterstock

מה יעשה הסכם בצפון לשווקים ואיפה כדאי לשים את הכסף?

הדיווחים על הפסקת אש בין ישראל לחיזבאללה צפויים לתת רוח גבית לשוק המקומי ● עם זאת, עולה השאלה עד לאן השוק יעלה ומתי התחזקות השקל תיעצר ● וגם: בנק ישראל יפחית את הריבית מוקדם מהצפוי?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

5 מאנשי לשכת בן גביר נחקרים בפרשת חלוקת הנשקים

יחידת להב 433 חוקרת חשד שעובדים זמניים שהעסיק השר לביטחון לאומי אחרי 7 באוקטובר בשל העומס - הנפיקו רישיונות נשק זמניים וסופיים שלא עפ"י התבחינים הקבועים בתקנות • גם אנשים מלשכת השר נחקרים בנושא • בן גביר בתגובה טוען ל"הפיכה נגד הדמוקרטיה" מצד היועמ"שית ופרקליט המדינה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הולמס פלייס שוברת שיא, הרווח הנקי של מיטב זינק יותר מפי 2

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● מקס רשמה צמיחה של 5% בהכנסות שלה ברבעון השלישי ● הולמס פלייס מדווחת על צמיחה של כ-10% בהכנסות ושיא רבעוני ברווח התפעולי ● ובית ההשקעות מיטב סיכם רבעון שלישי חזק שהקפיץ את שווי השוק שלו לשיא כל הזמנים

הזוכים בתחרות המיתוג של Brand Academy / צילום: רמי זרנגר

אל על היא הזוכה הגדולה בתחרות המיתוג הישראלית

לתחרות Israel Brand Award Show שנערכה במוזיאון תל אביב הוגשו כ-200 עבודות של החברות הגדולות במשק ● חברת אלטמן בריאות רוכשת את פעילות מותג ההנקה לנסינו, ו-NESS ומיקרוסופט משיקות יחד תוכנית סטארט-אפים ● אירועים ומינויים

הפריה חוץ-גופית במעבדה / צילום: Shutterstock, bezikus

ההחלטה הדרמטית והביקורת: מחדל העוברים והדילמה האנושית

סופיה בת השנתיים תועבר להוריה הגנטיים מההורים שגידלו אותה והאם שילדה אותה - כך פסק ביהמ"ש לענייני דיני משפחה בראשל"צ ● על ההחלטה יוגש ערעור, והסוגיה צפויה להגיע עד לעליון ● "ההנחה של השופט שהורים גנטיים הם הורים משפטיים באופן מוחלט ובלתי ניתן לערעור לא נכונה", טוענת פרופ' רות זפרן מאוניברסיטת רייכמן, המתמחה בדיני משפחה והסדרה של הולדה בסיוע

במקום העשירי בדירוג האתרים הבינלאומיים נמצא האתר של חברת הלואו קוסט וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חוסר ודאות בענף התעופה? הישראלים מזמינים חופשות וטיסות ל־2025

אתרי האיקומרס של חברות התיירות והתעופה רושמים גידול בפעילות במהלך אוקטובר ● בטרמינל X מאמינים בסגמנט האיפור והטיפוח - ועוברים לרווח ● המדד החודשי של הרכישות באתרי האונליין

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי - בהתאם לצפי

הריבית בישראל נותרה על רמה של 4.5%, בהתאם לתחזיות ● זאת הפעם השביעית השנה שהבנק מותיר את הריבית על כנה ● למרות שנשמעו קולות על סיכוי מסוים להעלאת ריבית, השווקים החלו לשנות כיוון ● והאם האינפלציה תמשיך לעלות?

רבים מהקורבנות עשויים להיות בתסבוכת מס איומה / צילום: Shutterstock

המשקיעים האמריקאים שקיבלו הבטחה לתשואה של 15%, והסתבכו

ריצ'רד וויטאקר העביר את כל כספי חשבון הפרישה שלו לחברה שהציעה תשואה "מובטחת" של 15.25%, שכבר הזהרתי מפניה בטורים קודמים ● האם הוא יזכה לראות שוב את הכסף שלו?

אלי כהן, מנכ''ל הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הבנק הבינלאומי רשם זינוק של 36% ברווח הנקי ל-620 מיליון שקל

העלייה החריגה ברווח הנקי הושפעה מהוצאות גבוהות להפסדי אשראי שנרשמו ברבעון המקביל ● התשואה על ההון שהציג הבנק הבינלאומי עמדה בתום הרבעון על 19.4%, מהגבוהות במערכת הבנקאית

קרן פרידמן, מנכ''לית משותפת טוויסטד / צילום: גיל חיון

טוויסטד הופכת לסוכנות פרסום שמבוססת כולה על בינה מלאכותית

הבינה המלאכותית תוטמע בכל התחומים של הסוכנות: מחקר, אסטרטגיה, תכנון מדיה, קריאייטיב, אנליזה ואופטימיזציה

''תאונת מס'' / איור: Shutterstock

"תאונת מס": הגרוש ישלם לאישה 1.3 מיליון שקל בגלל מיסוי על מכירת בתים בשרון

בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב קיבל לאחרונה תביעה של אישה לחייב את הגרוש שלה לשלם לה יותר מ־1.3 מיליון שקל עבור מסים ישראליים ואמריקאים שנגרמו לה בעקבות מכירת אחד הבתים שהיו בבעלותם המשותפת

אנגלה מרקל בחגיגות יום הולדתה ה־70 בסוף ספטמבר / צילום: Reuters, Kay Nietfeld

ההשפלה מצד טראמפ והאיום של פוטין: מרקל חושפת זיכרונות בביוגרפיה חדשה

השבוע תושק הביוגרפיה של קנצלרית גרמניה לשעבר ביותר מ־30 מדינות ● בין דפי הספר, מרקל מספקת הצצה ליחסיה עם מנהיגי העולם, בהם דונלד טראמפ וולדימיר פוטין ● בראיונות לקראת ההשקה ציינה כי היא "עצובה על הבחירה שוב בטראמפ" ● ובינתיים, אף מילה על ישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בת"א; אלקטרה צריכה זינקה ב-13%, מספנות ישראל ב-11%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1% ● מדד רשתות השיווק קפץ בכ-2%, בהובלת אלקטרה צריכה ● השקל התחזק בחדות מול המטבעות הזרים לאור ההתקדמות במגעים להפסקת אש בצפון ● במגדל מעריכים: "מהלך העליות הנוכחי בבורסת ת"א מוצה" ● השקל מתחזק מול הדולר והאירו ● במיטב מציינים: המוסדיים מורידים חשיפה למט"ח ● בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ● ובוול סטריט, סופר מיקרו קומפיוטר סיימה את השבוע הטוב ביותר בתולדותיה

ניו יורק / צילום: Shutterstock

1,350 דולר לניו יורק: חברת התעופה של ההייטקיסטים חושפת מחירים

במטה ההייטק הכריזו על יוזמה להפעיל טיסות לניו יורק, עכשיו יש לה שם ואתר ● כמה זה יעלה, ואילו מכשולים עדיין יש בדרך?

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

בעקבות סלייס: יוגבר הפיקוח על ניגודי עניינים של סוכנויות ביטוח

רשות שוק ההון הודיעה כי תדרוש מסוכנויות ביטוח, המשווקות השקעות אלטרנטיביות, לדווח על ניגודי עניינים ● הדרישה מגיעה אחרי שעם קריסתה של חברת הגמל סלייס התגלה כי סוכני ביטוח גייסו מאות מיליוני שקלים מעמיתים, חלקם תמורת הלוואות, וניידו את הכספים לקרנות השקעה בבעלותם בחו"ל ● יותר מ-850 מיליון שקל מכספי חוסכים נעלמו כך

המלחמה באוקראינה ציינה אלף ימים לצד התפתחות משמעותית, והפייקים התפשטו

המלחמה בין רוסיה לאוקראינה רשמה בשבוע שעבר מספר התפתחויות חשובות, וכשהעניינים מתחממים בצורה כזו, יצרני הפייקים שמחים לרכוב על הפאניקה ● המשרוקית של גלובס

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בממשלה פועלים לסגירת התאגיד. המשמעות: מאות מפוטרים וחיסול היצירה הישראלית

הצעת החוק של ח"כ טלי גוטליב בעניין תאגיד השידור הציבורי עלולה להוציא משוק התקשורת שחקן משמעותי, שאחראי על כמחצית מהפקות המקור בטלוויזיה ● גורם בשוק: "זו תהיה מכת מוות לתעשייה המקומית"

מפעל הממתקים של שטראוס-עלית בנצרת / צילום: יחצ שטראוס

שטראוס: צמיחה בהכנסות וחזרה לנתחי השוק טרום הריקול לצד ירידה ברווחיות

הכנסות הקבוצה הסתכמו לכ-3 מיליארד שקל, עלייה של כ-12% בהשוואה לרבעון השלישי בשנה שעברה ● יחד עם זאת, הרווח הנקי לבעלי המניות עמד על כ-102 מיליון שקלים, ירידה של כ-15.4% מהרבעון המקביל

קריאה להגדיל השקעות בבורסת תל אביב ובמשק הישראלי / צילום: שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ישראל קטנה על המוסדיים: למה הקריאה להגדיל השקעות בשוק המקומי לא רצינית

בעת האחרונה נקראים המשקיעים המוסדיים הגדולים להשקיע יותר בבורסה ובמשק הישראלי, מטעמים פטריוטיים בעיקר ● האם הטיעון הזה לגיטימי או ציני, ומה אפשרויות התשואה המיטביות של המוסדיים בשוק המקומי, ששוויו מהווה 7% משוויה של מניית אפל לדוגמה?

יוון וטורקיה לוטשות עיניים למערכות נשק ישראליות, ויש להן סיבה טובה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: יוון וטורקיה רוצות מערכות הגנה כמו של ישראל, נתניהו סומך יותר מדי על תמיכת טראמפ, ולמה איראן עשויה להסכם לפירוק חיזבאללה מנשקו ● כותרות העיתונים בעולם