גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בממשלה פועלים לסגירת התאגיד. המשמעות: מאות מפוטרים וחיסול היצירה הישראלית

הצעת החוק של ח"כ טלי גוטליב בעניין תאגיד השידור הציבורי עלולה להוציא משוק התקשורת שחקן משמעותי, שאחראי על כמחצית מהפקות המקור בטלוויזיה ● גורם בשוק: "זו תהיה מכת מוות לתעשייה המקומית"

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

התקשורת הישראלית נמצאת לאחרונה בלב תוכניות העבודה של הממשלה, והשבוע הדבר בא לידי ביטוי בהצעת חוק פרטית להפרטת התאגיד שהגישה ח"כ טלי גוטליב, בתמיכת שר התקשורת שלמה קרעי. לפי ההצעה, שעברה השבוע בוועדת השרים לענייני חקיקה, אם בתוך שנתיים ערוץ הטלוויזיה כאן 11 ורשת ב' לא יימכרו לידיים פרטיות, התאגיד השידור הציבורי ייסגר.

מדובר במהלך ישן שהתעורר לחיים: לפני פרוץ המלחמה קידם קרעי תוכנית לסגירת התאגיד, אך בשל היעדר רוב בקואליציה הוא נאלץ לוותר. ההשלכות של חוק כזה, אם יעבור, יהיו מרחיקות לכת: הן על שוק התקשורת והדעות והן על שוק הטלוויזיה והיצירה.

בדברי ההסבר של הצעת החוק צוינו כמה סיבות למהלך. ראשית, לפי הכתוב, מדובר בשידור ציבורי ש"מבזבז" תקציב של 800 מיליון שקל. שנית, בעידן של טלוויזיה רב-ערוצית ובעידן האינטרנט, "הטענה שנדרש שידור ציבורי כדי לתת מענה לרב-תרבותיות הקיימת בישראל - אינה רלוונטית יותר". ושלישית, ביטול השידור הציבורי בישראל יגביר את התחרות בשוק התקשורת ויעודד שוק חופשי בתחום.

לדברי גורמים בשוק, הצעת החוק נועדה "להלך אימים על תאגיד השידור הציבורי", בניסיון להוריד שחקן משמעותי מהשוק. גם היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, התנגדה להצעה. בחוות-הדעת שלה נכתב כי מדובר ב"ביטול מלא ומוחלט של השידור הציבורי בישראל ושינוי יסודי במפת התקשורת הישראלית". עוד נכתב כי "גם אם המהלכים השונים לא יבשילו לבסוף, בכל אחד מהם בפני עצמו, ודאי בהצטברותם, יש משום אפקט מצנן משמעותי וחמור כלפי התאגיד וכלפי גופי התקשורת האחרים בישראל".

פגיעה בשוק התקשורת

באסיפה שערכו השבוע מאות עובדות ועובדי התאגיד, אמר המנכ"ל גולן יוכפז כי משמעות ההפרטה היא אחת: סגירה של התאגיד. "משמעות ההפרטה היא שלא יהיו יותר 'קופה ראשית', ואירוויזיון, ומונדיאל ויורו בחינם, לא 'האחת' ולא 'המו"לים', סדרה שיכולה להיות משודרת רק בתאגיד ציבורי, ולא סדרת מופת כמו 'היום שלא נגמר', לא 'אגן הים התיכון' ולא 'שיר אחד'". 

במסמך משפטי שנשלח מהתאגיד אל הלשכה המשפטית במשרד התקשורת, נכתב כי "קשה להמעיט בחומרת הדברים מבחינת הפגיעה בדמוקרטיה, בחופש הביטוי והיצירה, במגוון הדעות, פגיעה קשה בקהלי יעד הצורכים תכנים שאינם זוכים למענה בערוצים המסחריים".

עוד הודגש כי מדובר ב"פגיעה כלכלית קשה בכאלף עובדי התאגיד ואלפים רבים אחרים המתפרנסים משוק ההפקות, הטלוויזיה והמוזיקה". נכתב גם כי תכלית החוק אינה ברורה, ומעלה שאלות כמו כיצד תקודם התחרות בשוק אם יעבירו את הנכסים שהתאגיד עמל עליהם במשך שנים.

"ברור שאם זה יוצא לפועל, תהיה פגיעה בפרנסה של אלפי משפחות שחיות מתעשיית הטלוויזיה", אומר גורם בשוק. "במקום שהשר יעודד את רשת וקשת להפיק יותר תוכניות הפקות מקור במקום חדשות כל היום, הוא פוגע בכבשת הרש. זו מכת מוות לתעשייה המקומית".

סגירת התאגיד, אם תתרחש, תוביל לכך שכ-800 עובדים יאבדו את מקום עבודתם והפרנסה שלהם. חלקם הגדול הם מפוטרי רשות השידור, והמשמעות היא שהם יפוטרו פעמיים בתוך 10 שנים. לכך מצטרף המעגל החיצוני - עשרות אלפי עובדים בכל תעשיית התוכן, הקולנוע והטלוויזיה הישראלית. לא מדובר רק בשחקנים, במאים, תסריטאים, צלמים, עורכים ומפיקים, אלא גם בנפגעי "משנה" כמו חברות הסעות וחברות ציוד.

על-פי חוק, התאגיד מספק כ-180 מיליון שקל ליצירת מקור, ועם הצמדות המדד, מדובר בעוד כמה עשרות מיליוני שקלים. למעשה, התאגיד מהווה כ-50% מההפקות בטלוויזיה הישראלית. "אתה מחסל את התעשייה המקומית, כי מפריעה לך חברת החדשות של התאגיד", אומר צביקה גוטליב, מנכ"ל ארגון מפיקי הקולנוע והטלוויזיה. לדבריו, "יש ביקוש לדברים שהתאגיד עושה, ורק הוא יכול לעשות את זה. אחרי ה-7 באוקטובר הם עשו פרויקטים שאף גוף מסחרי לא היה עושה".

נקודה נוספת נוגעת לשוק הדוקו בישראל, שם התאגיד נחשב לגורם מרכזי עם תקציב של 40 מיליון לשנה ומחויבות ל-90 שעות (בפועל בזמן המלחמה שודרו יותר). רוני אבולעפיה, יו"ר פורום היוצרים הדוקומנטריים, מספרת על הדאגה שמעוררת כוונת הממשלה להפרטה או שליטה בתאגיד. "שידור ציבורי הוא אבן-יסוד בחברה חופשית. השוק הפרטי לא משקיע ולא ישקיע בהיקף ובאיכות התכנים המשודרים, ובעיקר לא ינגיש אותם לצופים ללא עלות".

"מוצר דמוקרטי חשוב"

שידור ציבורי אינו אמור להיות שידור רווחי, ונתוני הרייטינג הליניאריים (בשידור בטלוויזיה) אינם מדד שאמור להנחות אותו. עם זאת, בתאגיד משקיעים בהעלאת כל התכנים בחינם לאינטרנט, ושם נרשמו השנה כ-1.7 מיליארד צפיות - זאת בין היתר בזכות תכנים כמו "קופה ראשית", "איסט סייד" ועוד. למעשה, התאגיד מגשים את המטרה של הנגשת תוכן בעברית בחינם, ומציג אוכלוסיות מגוונות.

נקודה חשובה נוספת היא ששידור ציבורי נטול אינטרסים פוליטיים וכלכליים יש תפקיד חשוב בכל מדינה. ויתור עליו לא רק יגרום לישראל להיות מחוץ לאירוויזיון או לאיגוד השידור האירופי, אלא גם ישפיע על מעמדה בעולם והאופן שבו היא נתפסת. "תפקיד השידור הציבורי בעולם המערבי הוא קריטי, הוא נתפס כמוצר דמוקרטי חשוב שמתקן את כשלי השוק בתקשורת המסחרית", מחדדים גורמים בשוק.

בסביבת השר קרעי מסבירים כי כמו כל הפרטה במשק, המדינה תדע לדאוג לעובדים - למרות שאין שום תוכנית שהתפרסמה או דובר עליה. לגבי הפקות המקור, בסביבת השר מדברים על קרן קולנוע או תקציב ממשרדים שונים שייועד להפקות מקור. לגישת קרעי, הדבר לא חייב להיות תחת התאגיד, אולם עד כה לא הוצגה שום תוכנית אלטרנטיבית.

בשוק מסתכלים על ההצעה הזו בהבנה שהמטרה היא לסגור את התאגיד. הרי אם יש שחקן חדש שרוצה להיכנס כיום, הוא יכול להוביל מהלך כמו של i24NEWS - כניסה ישירות דרך שוק ה-OTT.

גורם בכיר בשוק אומר לגלובס כי "השר קרעי כנראה לא מעודכן. בשנתיים האחרונות סוגיית מכירת רשת 13 עולה שוב ושוב, ואף אחד לא רץ לרכוש את השחקן הזה, בטח עם כל הדרישות מצד לן בלווטניק (בעל השליטה). למה קרעי וגוטליב חושבים שהם יצליחו להפריט את התאגיד?".

גורם אחר מוסיף כי "זו הסחת דעת. גם אם מישהו שיקנה את האולפן ואת זכויות ההפצה בחוזים קיימים, שידור ציבורי איכותי ומגוון יחדל מלהתקיים".

נציין כי זו אינה הצעת החוק הראשונה בתקופה האחרונה ששמה את התאגיד במרכז, ויתרה מכך - הצעות החוק השונות סותרות אחת את השנייה. לפני מספר שבועות העלה ח"כ אביחי בוארון מהליכוד הצעת חוק להכפיף את תקציב התאגיד לתקציב המדינה, כך שיהיה אפשר לבצע קיצוץ בדומה לכל משרדי הממשלה בצל המלחמה.

במקביל, מספר חברים במועצת התאגיד סיימו את תפקידם לאחרונה, בהם היו"ר גיל עומר, ועדיין לא מונו מחליפים. השר קרעי הביע את כוונתו למנות את אנשיו כדי לבצע מהלכים פנימיים, ולפי גורמים מסוימים בשוק, "להשתלט על המועצה, ובפועל להשתלט על התאגיד". כעת השאלה היא אם כך הדבר - מדוע השר קרעי פועל במקביל להפרטת התאגיד?

עוד כתבות

תהליך הקפאת ביציות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

דרמה בשוק תרומת הביציות: מנור בייבי לא תקבל מטופלות חדשות

בנוסף אליה, גם חברת ל.ב. הפסיקה את פעילותה בשל מאסרו של מנכ"ל החברה, כך ששתי חברות מובילות נגרעו מהשוק ● מנור נרכשה לפני כמה שנים ע"י חברת דנאל, שכבר הספיקה למחוק את רוב ההשקעה בה בעקבות נזקי הקורונה והמלחמה באוקראינה ● לכך הצטרפו לאחרונה תקנות חדשות של משרד הבריאות

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

היחסים בינה ובין ישראל בשפל, אך נתונים מגלים שיש גם הזדמנות

מאמר של המכון למחקרי ביטחון לאומי מדגים שמשבר האנרגיה המצרי, הנובע משילוב של עלייה בצריכה וירידה בתפוקת שדות הגז, מהווה הזדמנות עבור ישראל להידוק היחסים שהגיעו לשפל במלחמה ● עפ"י הנתונים, 86% מהסחר בין המדינות מושתת על אנרגיה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי - בהתאם לצפי

הריבית בישראל נותרה על רמה של 4.5%, בהתאם לתחזיות ● זאת הפעם השביעית השנה שהבנק מותיר את הריבית על כנה ● למרות שנשמעו קולות על סיכוי מסוים להעלאת ריבית, השווקים החלו לשנות כיוון ● והאם האינפלציה תמשיך לעלות?

שר המשפטים, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הוועדה לבחירת שופטים תתכנס ביום חמישי: אלה התרחישים

בדיון שיתקיים השבוע, שר המשפטים יריב לוין לא מתכוון להביא להצבעה מינוי נשיא לבית המשפט העליון ● אחד המהלכים שינקוט לוין הוא דרישה להעביר בשידור חי את כינוס הוועדה ● בג"ץ הורה לאחרונה ללוין למנות נשיא לעליון, לאחר שנמנע מכך למעלה משנה נוכח רצונו לבטל את שיטת הסניוריטי

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הולמס פלייס שוברת שיא, הרווח הנקי של מיטב זינק יותר מפי 2

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● מקס רשמה צמיחה של 5% בהכנסות שלה ברבעון השלישי ● הולמס פלייס מדווחת על צמיחה של כ-10% בהכנסות ושיא רבעוני ברווח התפעולי ● ובית ההשקעות מיטב סיכם רבעון שלישי חזק שהקפיץ את שווי השוק שלו לשיא כל הזמנים

תחנת הכוח אשכול / צילום: חברת החשמל

רעידת אדמה של ממש: ההחלטה שמאיימת על יצרני החשמל הפרטיים

ההחלטה להגביל את התעריפים המשולמים כיום ליצרני החשמל הפרטיים גורמת לסערה רבתי בענף, עד כדי הבעת חשש מיכולת הגופים לעמוד בהלוואות הענק שנטלו לצורך רכישת התחנות מידי חברת החשמל ● רוכשי תחנת אשכול: "להחלטה, אם תאושר, עלולה להיות השפעה מהותית לרעה על תוצאות החברה, לרבות חשש לאי-עמידה באמות-המידה הפיננסיות להן היא מחויבת"

אנגלה מרקל בחגיגות יום הולדתה ה־70 בסוף ספטמבר / צילום: Reuters, Kay Nietfeld

ההשפלה מצד טראמפ והאיום של פוטין: מרקל חושפת זיכרונות בביוגרפיה חדשה

השבוע תושק הביוגרפיה של קנצלרית גרמניה לשעבר ביותר מ־30 מדינות ● בין דפי הספר, מרקל מספקת הצצה ליחסיה עם מנהיגי העולם, בהם דונלד טראמפ וולדימיר פוטין ● בראיונות לקראת ההשקה ציינה כי היא "עצובה על הבחירה שוב בטראמפ" ● ובינתיים, אף מילה על ישראל

ניו יורק / צילום: Shutterstock

1,350 דולר לניו יורק: חברת התעופה של ההייטקיסטים חושפת מחירים

במטה ההייטק הכריזו על יוזמה להפעיל טיסות לניו יורק, עכשיו יש לה שם ואתר ● כמה זה יעלה, ואילו מכשולים עדיין יש בדרך?

''תאונת מס'' / איור: Shutterstock

"תאונת מס": הגרוש ישלם לאישה 1.3 מיליון שקל בגלל מיסוי על מכירת בתים בשרון

בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב קיבל לאחרונה תביעה של אישה לחייב את הגרוש שלה לשלם לה יותר מ־1.3 מיליון שקל עבור מסים ישראליים ואמריקאים שנגרמו לה בעקבות מכירת אחד הבתים שהיו בבעלותם המשותפת

''דירה בהנחה''

ימתינו כמו כולם: שינויים עבור בני המקום בהגרלות "דירה בהנחה"

בהגרלה שנסגרה בתחילת החודש, אליה נרשמו כ-90 אלף זכאים, החל שינוי לראשונה בתוכנית; במסגרת זאת בני המקום שלא זכו בהגרלה, לא נהנים יותר מעדיפות גם ברשימת ההמתנה ● השינוי מעורר שיח ער בין הזכאים שרוצים לזכות בעיר בה הם גרים

סניף של רשת קרפור / צילום: פנינה בן שלום

אחרי שנים של הפסדים: קרפור עברה לרווח, ומניית אלקטרה צריכה מזנקת

מגזר המזון של אלקטרה צריכה רשם לראשונה רווח מגזרי קטן של 820 אלף שקל, לאחר שהפסיד של 23 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנה שעברה ● נרשם שיפור גם בפעילות מוצרי החשמל

מגדל ויתניה בדרום תל אביב / צילום: איל יצהר

רמי אונגר לא עוצר בויתניה: קונה מניות גם מהאחים חממה

יבואן הרכב הוותיק מגדיל את החזקותיו בחברת הנדל"ן המניב למעל 50% מההון, בהשקעה כוללת של כ-700 מיליון שקל

הפריה חוץ-גופית במעבדה / צילום: Shutterstock, bezikus

ההחלטה הדרמטית והביקורת: מחדל העוברים והדילמה האנושית

סופיה בת השנתיים תועבר להוריה הגנטיים מההורים שגידלו אותה והאם שילדה אותה - כך פסק ביהמ"ש לענייני דיני משפחה בראשל"צ ● על ההחלטה יוגש ערעור, והסוגיה צפויה להגיע עד לעליון ● "ההנחה של השופט שהורים גנטיים הם הורים משפטיים באופן מוחלט ובלתי ניתן לערעור לא נכונה", טוענת פרופ' רות זפרן מאוניברסיטת רייכמן, המתמחה בדיני משפחה והסדרה של הולדה בסיוע

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

בעקבות סלייס: יוגבר הפיקוח על ניגודי עניינים של סוכנויות ביטוח

רשות שוק ההון הודיעה כי תדרוש מסוכנויות ביטוח, המשווקות השקעות אלטרנטיביות, לדווח על ניגודי עניינים ● הדרישה מגיעה אחרי שעם קריסתה של חברת הגמל סלייס התגלה כי סוכני ביטוח גייסו מאות מיליוני שקלים מעמיתים, חלקם תמורת הלוואות, וניידו את הכספים לקרנות השקעה בבעלותם בחו"ל ● יותר מ-850 מיליון שקל מכספי חוסכים נעלמו כך

חברת הכנסת טלי גולטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בניגוד לעמדת היועמ"שית: ועדת השרים אישרה לקדם את החוק שימנע חקירה פלילית נגד חברי כנסת

לפי הצעת החוק של טלי גוטליב מהליכוד, ניתן יהיה לפתוח בחקירה נגד חבר כנסת רק אם 90 ח"כים יאשרו זאת ● היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, הודיעה לפני הדיון כי הצעת החוק הופכת את החסינות של חברי הכנסת דה-פקטו לעיר מקלט מפני חקירה

פרויקט ''שריקי הילס'' ביישוב צופים. בעיגול: חי שריקי / הדמיה: סנפשוט הדמיות, צילום: שריקי גרופ

יזם הנדל"ן שמתחת לרדאר: "העובדים מהודו משתלבים לא רע באתרי הבנייה"

חי שריקי, אחיו של עודד שריקי בעלי חברת "ארזי הנגב", הוא בעליה של חברת נדל"ן משלו שמתמקדת באזור השרון ● על הפרויקט שהוא בונה מעבר לקו הירוק הוא אומר: "יש פער של מיליון וחצי שקל לעומת כפר סבא"

ינון מגל / צילום: שלומי יוסף

התביעה החדשה של חדשות 12 נגד ינון מגל

חדשות 12 וגיא פלג הגישו תביעת דיבה נגד ינון מגל מערוץ 14 על סך מיליון שקל, בגין "פרסומים שקריים ופוגעניים במיוחד" ● בפארק עתידים ייפתח מלון חדש בהשקעה של 120 מיליון שקל, ורשת iDigital משיקה סניף חדש בדיזנגוף סנטר ● אירועים ומינויים

בשבוע הבא: ועידת ישראל לעסקים של גלובס. כל הפרטים

הוועידה שתתקיים ביום שלישי הבא (3.12) היא האירוע המרכזי של קהילת העסקים בישראל ● הוועידה תעסוק השנה ב"סדר הגאו-כלכלי החדש" ותבקש לבחון איך תיראה כלכלת ישראל בתוכו ● נארח בין היתר את נגיד בנק ישראל אמיר ירון, המיליארדר היהודי ומייסד קרנות הגידור ביל אקמן (בווידאו), מייסד ומנכ"ל צ'ק פוינט גיל שויד, אדם נוימן בהופעה ראשונה, מנכ"לים, יזמים ואנשי ציבור וכלכלה

אלי כהן, מנכ''ל הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הבנק הבינלאומי רשם זינוק של 36% ברווח הנקי ל-620 מיליון שקל

העלייה החריגה ברווח הנקי הושפעה מהוצאות גבוהות להפסדי אשראי שנרשמו ברבעון המקביל ● התשואה על ההון שהציג הבנק הבינלאומי עמדה בתום הרבעון על 19.4%, מהגבוהות במערכת הבנקאית

במקום העשירי בדירוג האתרים הבינלאומיים נמצא האתר של חברת הלואו קוסט וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חוסר ודאות בענף התעופה? הישראלים מזמינים חופשות וטיסות ל־2025

אתרי האיקומרס של חברות התיירות והתעופה רושמים גידול בפעילות במהלך אוקטובר ● בטרמינל X מאמינים בסגמנט האיפור והטיפוח - ועוברים לרווח ● המדד החודשי של הרכישות באתרי האונליין