דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon
הנשיא הנבחר של ארה"ב, דונלד טראמפ, המחיש לפנות בוקר (שעון ישראל) כי הוא נחוש לממש את הבטחות הקמפיין שלו להשתמש בתעריפים ובמכסי מגן על היבוא לארה"ב למטרות שונות, ושלח גלי זעזוע בכלכלה העולמית.
● טראמפ מטלטל את הכלכלה העולמית: הודיע שיטיל מכסים נוספים על סין, קנדה ומקסיקו
● אנגלה מרקל מוציאה ספר חדש וחושפת: מה היא חושבת על ישראל ועל נתניהו
בפוסט שפרסם ברשת החברתית שבבעלותו (Truth) ביום שני בערב הכריז טראמפ כי יטיל תעריף של 25% על כל הסחורה המיובאת ממקסיקו ומקנדה, עד ש"תיפסק הפלישה לארצנו של סמים, במיוחד פנטניל, ושל מהגרים זרים". טראמפ הבטיח להטיל את התעריפים החדשים ביומו הראשון בתפקיד, ב־20 בינואר 2025, "באופן מיידי" על ידי צו נשיאותי.
טראמפ דרש משתי המדינות להילחם בהגירה הלא־חוקית ובהברחות לארה"ב ואמר כי "זה הזמן שלהן לשלם מחיר גבוה!". בפוסט נפרד הצהיר כי יטיל תעריף נוסף של 10% על כל הסחורה המיובאת מסין, בשל כישלון המדינה להיאבק בהברחות פנטניל לארה"ב. הוא רמז כי ידרוש מסין להטיל עונש מוות על מי שמעורב בייצור או בשינוע הסמים. התעריף החדש יהיה "בנוסף" לכל תעריף אחר, הבהיר הנשיא הנבחר האמריקאי.
בכהונה הראשונה שלו מדיניות התעריפים ומכסי המגן שהטיל טראמפ עוררה סערה בינלאומית, עם צעדים הדדיים, עתירות לבית הדין של ארגון הסחר העולמי, כיפופי ידיים וגם צעדים מפתיעים מצד ארה"ב כלפי מדינות שנחשבו ידידות. גם כעת, התגובה לאיומים על שלוש משותפות הסחר הגדולות ביותר של ארה"ב, היתה מיידית. הדולר הקנדי והפזו המקסיקני נחלשו ביותר מ־1% בשל הכרזותיו של טראמפ. הדולר הקנדי נמצא כעת בשפל של ארבע שנים מול הדולר, והמטבע המקסיקני בשפל של יותר משנתיים.
ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו התקשר לטראמפ לאחר פרסום ההודעה, ו"השניים דנו בענייני ביטחון וסחר", לפי הודעה רשמית לתקשורת הקנדית. טרודו טען בשיחה כי מספר המהגרים הלא־חוקיים שנכנסים מקנדה הוא "מזערי ביחס למספר הנכנסים ממקסיקו". שגרירות סין בארה"ב הסתפקה בתגובה לפיה "אף צד לא ינצח במלחמת סחר או במלחמת תעריפים".
"גרועים יותר מסין"
ארה"ב היא הכלכלה בעלת הכוח הצרכני הגדול ביותר בעולם (כ־52 טריליון דולר בשנה, לפי הערכות), וכל החלטה גורפת מצד הנשיא טראמפ להטיל מכסי מגן ותעריפים על מדינה כלשהי יכולה ליצור זעזוע כלכלי. עצם הנכונות להטיל תעריפים, גם אם הם נמוכים מאלו שהוכרזו במהלך הקמפיין (טראמפ איים במכסי מגן של 60% על סחורה סינית ו־20% על כל סחורה אחרת, א.א.), מטלטלת את המערכת הגלובלית. העובדה כי טראמפ הודיע על הצעדים חודשיים לפני שנכנס לתפקיד מעצימה את החששות.
זה הרקע לכך שבאירופה, שעלולה להיות היעד הבא במלחמת תעריפים מצד הנשיא האמריקאי, נרשמו בבוקר שלאחר ההצהרות ירידות שערים בבורסות המובילות. טראמפ לא היסס לאיים על האיחוד האירופי במכסי מגן ובתעריפים בענפי סחר כמו כלי־רכב, אנרגיה ואף ביטחון. גם כעת החזיתות מול אירופה פתוחות בנושאים אלה. טראמפ שב והבהיר כי האיחוד האירופי "גרוע יותר מסין" בתחום ההגנה על העסקים ביבשת ופגיעה בעסקים אמריקאים. הוא אמר לפני היבחרו כי המילה "תעריף", היא "היפה ביותר בשפה האנגלית" והבטיח להטיל תעריפים של בין 10% ל־20% על כל הסחורה המגיעה מהאיחוד האירופי.
על רקע זה, גם האירו ירד אחרי ההודעה עד לרמה של 1.042 דולר, אולם לאחר מכן התאושש וחזר לרמה של 1.05 שבה היה בימים האחרונים. מאז שטראמפ נבחר לתפקיד נחלש האירו ביותר מ־4% מול הדולר. ניתוח של "גולדמן זאקס" לפני הבחירות העריך כי בתסריט של בחירה בטראמפ ומלחמת סחר גלובלית, כפי שזו מתחילה להסתמן, האירו אף יירד מתחת לנקודת השוויון עם הדולר.
השווקים הופתעו
עד להודעה, השווקים דווקא העריכו כי טראמפ ימתן את הרטוריקה שלו, וכי המינוי של שר האוצר סקוט בסנט, בעל רקע עמוק במסחר ודמות קונצנזואלית, מסמל רתיעה ממלחמת סחר גלובלית. "אתמול הסיפור בשווקים היה שהמינוי של מישהו שמבין את השוק יפסול למעשה תסריטים קיצוניים בשוק", אמר אנליסט של בנק BNP Paribas לפיננשייל טיימס. "אבל העובדה שקנדה ומקסיקו נכנסות לרשימה מהיום הראשון פותחת את הדלת לתעריפים מהירים יותר על שותפי סחר אחרים".
מגזר תעשייה אירופי שבו התרכזו מירב החששות היה זה של כלי הרכב. מניות "פולקסווגן " נפלו ב־2.5% נכון לצהריים ומניות חברת "Stellantis", שמחזיקה מפעל יצרני במקסיקו, ירדו בקרוב ל־5% על רקע הכרזתו של טראמפ. סגן הקנצלר הגרמני וראש מפלגת הירוקים רוברט האבק, כתב ברשת החברתית X "כולם יפסידו" כתוצאה ממלחמת סחר. הוא קרא ל"תגובה מאוחדת" מצד האיחוד האירופי. בקנדה אמרו פוליטיקאים בכירים כי המכסים החדשים יוכלו להוביל לתוצאות הרסניות, כולל לעלייה באבטלה.
במקסיקו זעמו על ההודעה. הנשיאה קלאודיה שיינבאם אמרה בעבר כי "אם אתה מטיל עליי מסים בגובה 25%, אני אהיה חייבת להגיב בתעריפים משלי, ואני היצואנית המובילה אליכם בארה"ב". פוליטיקאי אחר דרש מארה"ב להפסיק את ההתמכרות של האוכלוסייה לאופיאודים כמו פנטניל שהזכיר טראמפ. כמה אלפי אמריקאים מתים מדי שנה ממנות יתר ומשימוש לרעה בסמים אלה, שהחלו כחומרים חוקיים וכעת מיוצרים באופן פיראטי ומוברחים לארה"ב.