מחסן אונקיות זהב / צילום: Shutterstock, Art disain
השנה האחרונה הייתה אחת המוצלחות עבור הזהב, כאשר מחיר המתכת הנוצצת זינק בכ־30% מינואר תוך שבירת מספר שיאי שווי - ובשבוע שעבר אף נחצה רף ה־2,800 דולר לאונקיה. מי שלא הולכת ליהנות מהתמורה במחיר הזהב היא מדינת ישראל, שלא מחזיקה יותר במתכת כרזרבה מאז סוף המאה ה־20.
● בנייה, גז ופיננסים: מדדי המניות הנישתיים בתל אביב שמכים השנה את ה־S&P 500
● שוק הגמל: אלטשולר ממשיך לאבד נכסים, ילין לפידות ואנליסט מרוויחים
● ניתוח | "הכול עובד לטובתם": רווחי הבנקים זינקו, וגם היקף ההלוואות לרכישת דירה
הביקוש ההולך וגובר לזהב השנה מגיע בעיקר מבנקים מרכזיים, שצופים שימשיכו להגדיל את היקף הזהב שברשותם גם בעתיד הקרוב. הביקוש צפוי להמשיך להקפיץ את שווי המתכת ולהביא לתשואה נאה לבנקי המדינות הללו. משום מה, דווקא ישראל היא בין הכלכלות המערביות הבודדות שלא מחזיקה זהב כרזרבה. האם זה ישתנה, במה בנק ישראל כן משקיע, ומה הביא לריצה אל הזהב מלכתחילה?
מי קונה יותר זהב ולמה?
על פי מועצת הזהב העולמית, הביקוש לזהב מצד הבנקים המרכזיים היה הגבוה ביותר במחצית השנה הראשונה של 2024. השינויים הגאו־פוליטיים הביאו מדינות רבות לחשוב על הגדלת רזרבת הזהב שלהן, בהן מתנגדות ארה"ב כמו סין שקנתה טונות רבות השנה ורוסיה, שהוצאה ממערכת סליקת התשלומים הבינ"ל SWIFT ע"י ארה"ב ופנתה לזהב.
פורום ה־BRICS, ארגון כלכלי הולך וגדל שבו חברות מדינות כמו רוסיה, סין ואיראן, הופך אט אט לבלוק נגד גוש המערב (ארה"ב) שמנסה להחליש את כוחו העצום של הדולר כמטבע רזרבה. מדינות הפורום מפנות את משאבי הבנקים המרכזיים שלהן לאלמנטים אחרים, בהם הזהב.
רכישת זהב ערה התרחשה גם במדינות מחוץ לפורום, בהן פולין שהייתה רוכשת הזהב הגדולה ביותר ברבעון השני של השנה. גם אוזבקיסטן, ירדן, קטאר וסינגפור בלטו ברכישותיהן.
פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרן למדיניות כלכלית באוניברסיטת רייכמן, ומי שהיה בעבר המשנה לנגיד בנק ישראל, מסביר בשיחה עם גלובס שבנקים בכלכלות המרכזיות בעולם החזיקו וקנו זהב כאשר בסיס הזהב היה בתוקף (בסיס הזהב הינו הצמדת ערכי המטבעות לכמות מסוימת של זהב, א"כ). "בסיס הזהב כבר לא בתוקף, למעשה מאז מלחמת העולם והמשבר הגדול אז. אחרי המעבר לכסף פיאט הזהב הפך להיות נכס שלא מגדר כנגד משבר בשווקים, הוא לא מספק ביטחון והתנודתיות בו גבוהה", אומר אקשטיין.
בכל זאת, כלכלות מערביות רבות כאמור לא מוותרות על אחזקות הזהב. מחזיקת הזהב הגדולה ביותר היא ארה"ב, וגם לגרמניה ולאיטליה רזרבות עצומות.
האם הביקוש ימשיך לעלות?
בדוח של המועצה נקבע כי "תחזית הביקוש לזהב מצד בנקים מרכזיים נותרת חיובית", כאשר בדוח צוטטו ממצאי סקר הבנקים המרכזיים האחרון, שלפיו 81% מהנשאלים השיבו שהם מצפים שהאחזקות הגלובליות של זהב בבנקים המרכזיים יגדלו במהלך 12 החודשים הקרובים, ו־29% מהם ציינו כי הם מצפים שהרזרבות של הזהב במוסד שלהם יעלו.
למה לבנק ישראל אין זהב?
בעבר החזיקה ישראל בזהב, אך ככל שעבר הזמן הבינו בבנק שערכו כנכס רזרבה בעל ערך הולך ופוחת. בנק ישראל החל למכור את יתרות הזהב שלו בשנת 1990 וסיים את תהליך המכירה בנובמבר 1992. ערב תחילת התהליך היו בבנק ישראל כ־31.8 טונות זהב, שהיוו 6.6% מיתרות המט"ח של הבנק.
פרופ' אקשטיין מספר שאת ההחלטה לא להחזיק בזהב קיבלו בבנק לאחר שבשנות ה־90 מחיר הזהב לא נע כלל. "הגיעו להבנה שהוא לא טוב כמו אג"ח של ארה"ב, שמביאות תשואות בטוחות יותר", הוא אומר.
הסיבה השנייה להפסקת אחזקת הזהב הישראלית פשוטה יותר: מאז החוק החדש של בנק ישראל משנת 2010, הבנק יכול להשקיע את יתרות המט"ח העצומות שברשותו במניות, בתקווה שהן יישאו תשואה עדיפה על פני השקעה במתכת. מבחירות בנק ישראל אנחנו רואים שההשקעה בזהב, בייחוד על פני מניות, פשוט לא הייתה שווה את זה.
במה הבנק כן משקיע?
בנק ישראל משקיע במגוון אפיקים. לפי דוח ההשקעות במטבעות החוץ של הבנק לשנת 2023, את רובן הוא משקיע באג"ח ופיקדונות בחו"ל, וכ־20% מהיתרות מושקעות במניות. כמובן, ההשקעה במניות הללו נועדה להיות סולידית יחסית ולבנק אין מטרה להכות את וול סטריט מדי שנה. כמו כן, תיק ההשקעות של הבנק לא יכול לכלול יותר מ־27% מניות. לפי הדוח האמור, תיק ההשקעות של הבנק הפיק תשואה של כ־8% בשנת 2023. ה־S&P 500 עלה באותה שנה בכ־23%.
התשואה הכוללת של תיק הבנק לשנת 2023, במונחים שקליים, היא 12.4%. התשואות של בנק ישראל החלו לגדול החל מ־2012 אז התחילו להשקיע במניות, אליהן נוספות אג"ח תאגידיות בדירוג גבוה ואג"ח מתחת לדירוג ההשקעה אך בעלות תשואה גבוהה.
האם עידן הזהב צפוי לחזור?
ייתכן בהחלט. את הבחירה במניות מבצעים בבנק ישראל בצורה מושכלת. כלומר, אין איזו טענה כנגד המתכת אלא בינתיים נראה שישנן אלטרנטיבות עדיפות יותר על מנת להבטיח תשואה סולידית לשעת משבר. אם תשואות המניות שבוחרים בבנק ישראל ייחלשו והדרישה לזהב ע"י הבנקים המרכזיים תמשיך ותגבר, בהחלט ייתכן שנראה שינוי בבחירת פיזור ההשקעות של הבנק.
לפי הערכות הבנקים הגדולים, השנה הבאה צפויה להיות שנה חזקה נוספת עבור שוקי המניות בארה"ב, כאשר מדד ה־S&P 500 צפוי להגיע ל־6,500 נקודות, עם עלייה של יותר מ־10%. עד כה המדד המרכזי בארה"ב עלה ב־26% מתחילת השנה, אך הזהב עלה כאמור ביותר מכך.
לא בטוח כלל שבנק ישראל צריך לרכוש ולהחזיק באופן פעיל זהב, אך בהחלט מדובר באלמנט השקעתי שעליו לקחת בחשבון בשנים הקרובות. כאשר ראשי הבנק רואים את הסקרים בקרב הבנקים המרכזיים, שמצביעים על המשך הדרישה לזהב, נראה כי אחזקה מסוימת של זהב היא צעד מתבקש. זאת בייחוד כאשר מרבית הביצים בסל ההשקעות של בנק ישראל מושקע בעיקר במשק האמריקאי, מה שמייצר תלות מסוימת עם הכלכלה בארה"ב.