חיילי צה''ל בגבול לבנון לצד דגל ישראל / צילום: ap, Leo Correa
הבורסה בתל אביב מציגה רבעון פנומנלי עם עליות דו־ספרתיות במדדים רבים - הרבה מעל וול סטריט ובורסות אירופה. הסיבה העיקרית היא האופטימיות של המשקיעים בנוגע להפסקת אש.
"נקודת המפנה היא פיצוץ הביפרים בלבנון שהחל גל חדש בלחימה בחזית הצפונית", אומר רועי כהן, מנהל השקעות ואחראי תחום מניות ישראל במגדל שוקי הון. "המשקיעים גילו שהאיום הכי משמעותי ומיידי על ישראל הוא לא נורא כמו שחששו, ראו שהמצב הביטחוני משתפר, והשוק התחיל לרוץ".
● בנייה, גז ופיננסים: מדדי המניות הנישתיים בתל אביב שמכים השנה את ה-S&P 500
● מה יעשה ההסכם בצפון לשווקים, ואיפה כדאי לשים את הכסף?
● מנהל ההשקעות הוותיק שטוען: "גם בשנה הבאה וול סטריט תעלה, ב־8%-9%"
כדי להבין עד כמה הדיבורים על הפסקת אש היו משמעותיים לבורסה, צריך לראות את המספרים. בעוד שבוול סטריט נרשמו ברבעון האחרון עליות של כ־6% במדד ה־S&P 500, ובאירופה בכלל נרשמה מגמה מעורבת - ת"א 35 השלים עליה של כמעט 10%. גם מדד מניות השורה השנייה, ת"א 90, שנחשב כמייצג יותר של הכלכלה המקומית (בנוסף לבנקים), משלים זינוק של קרוב ל־18%. מדדי הבנקים והבנייה זינקו ב־19%, ומדד הנפט והגז ב־21%.
האם המהלך מאחורינו, או שהריבאונד רק החל? מנהלי ההשקעות חלוקים. "אי־הוודאות נותרה גבוהה, מאחר שעוד לא ברור מה ההשלכות של ההסכם בלבנון", אומר עידן אזולאי, מנהל ההשקעות הראשי בבית ההשקעות סיגמא קלאריטי. "זו לא סיטואציה של הפסקת אש ברורה ולכן לא השתנה משהו מהותי בהערכות הסיכונים".
עמדה דומה מציג גם כהן ממגדל: "מהלך העליות הנוכחי מוצה וכבר אין את הזדמנות ההשקעה הגדולה שהייתה לפני גל העליות של החודשיים האחרונים". מנגד, ליאור וקס, מנכ"ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות, אופטימי במיוחד וסבור כי "יש מקום לעליות, אך התנודתיות תימשך. הסכם ייתן עוד רוח גבית לשוק, שתיתמך גם בכניסתו של טראמפ לבית הלבן".
ההשפעות על הסקטורים השונים
כהן מעריך שחברות הבנייה והתשתיות ייהנו לאחר ש"נפגעו מעיכובים בבניית וייזום פרויקטים ועשויות גם להגדיל פעילות", אך מסייג ש"גם מניותיהן כבר רשמו מהלך משמעותי כלפי מעלה". עוד הוא מסמן את "חברות התקשורת, שעשויות ליהנות מחזרת הישראלים לחו"ל".
שמואל בן אריה, מנהל השקעות ראשי בפיוניר ניהול הון, ממליץ כי "אם הולכים לשיקום ובנייה מחדש של הבתים שנהרסו - תקנו את מניות גמר הבנייה והתשתיות המקומיות. זה לא שיגיעו חברות מחו"ל לבנות". בן אריה גם מציין את סקטור הגז, מאחר שהסיכון שנשקף למאגרים יפחת. עוד הוא מוסיף שמניות הבנקים והביטוח צפויות להמשיך וליהנות מכך. אזולאי מציג כאמור גישה שונה. לדבריו, "כולם מדברים על הבנקים, אבל זה היה נכון לפני תשעה חודשים. המהלך הגדול שם כבר היה".
בן אריה מפיוניר וכהן ממגדל מסכימים כי מי שייפגעו הן מניות התעופה, ובפרט אל על. "בסוף זה ביזנס, נכון שחברות זרות אמרו שלא יחזרו בקרוב, אבל אם יהיה שקט במשך חודשיים־שלושה, הן יחזרו, ואיתן התחרות לחברות המקומיות". להערכתו מי שעוד ייפגעו הן קמעונאיות המזון, שכן "בגלל המלחמה אף אחד לא דיבר על עליות המחירים. אחרי המלחמה נראה שוב לחץ".
המשקיעים הזרים יחזרו לבורסה המקומית?
על פי נתוני הבורסה, כפי שנחשף לראשונה בגלובס, מאז חודש יולי הזרים החלו לחזור. בחודש אוקטובר אומנם שוב נרשמה יציאת כספים של 775 מיליון שקל, אך בסך־הכול, חזרו לישראל כשלושה מיליארד שקל בחודשים האחרונים, כולל 810 מיליון שקל מתחילת חודש נובמבר. ובכל זאת, מתחילת המלחמה עדיין המאזן של הזרים שלילי עם יציאת כספית בהיקף של 6.4 מיליארד שקל.
המבחן הגדול יהיה אם הפסקת אש כזו או אחרת תחזיק ותגרום למשקיעים זרים נוספים להגדיל את הפוזיציה על ישראל.