גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זינק ב-52% השנה: המדד המפתיע בת"א שמביס אפילו את ה-S&P 500

ההתאוששות שחווה שוק המניות בת"א מבליטה את מדדי המניות הקטנות וכן מספר סקטורים שנחבטו בעבר ● הללו סיפקו בשנה האחרונה תשואה יוצאת דופן של 40%-50% ● בשוק מעריכים כי לאחר העליות שדחפו את המדדים המובילים, הגיע תורן של מניות השורה השנייה

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, כדיה לוי, מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט
עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, כדיה לוי, מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

כל מי שמביט על מסכי המסחר בבורסת תל אביב לאחרונה, לא יכול היה לפספס את הזינוק החד שרשם מדד מניות השורה השנייה, SME-60  - שעקף את ביצועי מדדי המניות המובילים של הבורסה, ת"א 35 ות"א 90. מדד המניות הקטנות מציג תשואה של לא פחות מ-52% בשנה האחרונה - בעוד ששני מדדי הדגל הציגו תשואות של 27% ו-31% בהתאמה. בדיקת גלובס מעלה כי עוד שורה של מדדים נישתיים הציגו בשנה האחרונה תשואות חלומיות של יותר מ-40%.

הציפייה להפסקת אש הקפיצה את הבורסה, האם יש עוד מקום לעליות?
המניות שיפתיעו והמדד שעוד לא הגיע לתקרה: ההמלצות של מנהל ההשקעות הוותיק  
מה יעשה הסכם בצפון לשווקים, ואיפה כדאי לשים את הכסף? 

הכוונה היא למדד ת"א ביטוח ושירותים פיננסיים (תשואה של 54% בשנה האחרונה), ת"א רשתות שיווק (50%), ת"א בנייה (43%) ות"א נפט וגז (42%). זה האחרון, אגב, הוא הכוכב הבלתי מעורער של התשואות בשלוש השנים האחרונות, תקופה שבה הניב לעוקבים אחריו רווח של יותר מ-150% - פי 4 ממדד ת"א 35 בתקופה זו.

בכך גברו מדדי הנישה של הבורסה המקומית גם על מדד הדגל של הכלכלה האמריקאית - S&P 500, שעלה ב-32% בשנה החולפת, ועל מדד הנאסד"ק מוטה הטכנולוגיה שטיפס ב-33% באותו זמן.

בבורסה התל אביבית יש, בחלוקה גסה, שני סוגים עיקריים של מדדי מניות: מדדי שווי שוק ומדדים ענפיים. הבולט בין מדדי השווי הוא ת"א 35, שכולל את 35 המניות הגדולות בבורסה. בין היתר נכלללות בו מניות טבע, חמשת הבנקים הגדולים, אלביט מערכות, שופרסל, שטראוס, עזריאלי, מליסרון, נייס ועוד.

תשעים המניות הבאות במונחי שווי שוק מרכיבות את מדד ת"א 90. אפשר למצוא ביניהן חברות ביטוח כמו מנורה מבטחים ומגדל, חברת האופנה פוקס, רשת רמי לוי, גב ים, שיכון ובינוי, אלקטרה ועוד. ביחד מרכיבות מניות ת"א 90 ות"א 35 את מדד ת"א 125.

60 המניות שבאות מתחת למדד ת"א 125 מרכיבות מדד שנקרא SME-60. מדד זה מחליף מבחינת הרציונל שלו את "מדד היתר" של פעם. נמצאות בו כבר חברות קטנות למדי, כשהשווי המירבי של המניה הגדולה במדד כיום (בית ההשקעות מיטב) הוא 2 מיליארד שקל. ניתן למצוא בו חברות עם שמות מוכרים כמו רשת המוצרים המוזלים מקס סטוק, חברות בנייה כמו האחים חג'ג' ולוינשטיין הנדסה, לצד חברות נוספות.

מתחילת חודש נובמבר החיובי לשווקים, שבמהלכו ניצח דונלד טראמפ בבחירות בארה"ב, וייתכן שבישראל אנו ניצבים לקראת הסדרה מול לבנון, עלה מדד SME-60 בכמעט 10%, בזמן שת"א 35 טיפס ב-3.5%. גם מדד ת"א 90, שבמידה מסוימת הוא סוג של מניות "שורה שנייה", זינק בפרק הזמן המדובר בנובמבר בכ-7%, כפליים ממדד הדגל. בארה"ב זינק מדד המניות הקטנות ראסל 2000 בכמעט 9% בחודש האחרון, בזמן שה-S&P 500 עלה "רק" בכ-2.8%.

לצדו של SME-60 מככבים כאמור בשנה האחרונה עוד מספר מדדי מניות ענפיים, שרובם ספגו בשנים קודמות ירידות חדות כשהמניות הפכו ל"זולות" בעיני המשקיעים. בין אלה נמנים מדד ת"א בנייה שכולל יזמיות מגורים כדוגמת דמרי, פרשקובסקי, אאורה ואחרות; מדד ת"א ביטוח ושירותים פיננסיים שכולל חברות ביטוח ושחקניות קטנות יותר מתחום האשראי החוץ בנקאי, שמניותיהן התאוששו בשנה האחרונה; ת"א רשתות שיווק, שבו ניתן למצוא את שופרסל, רמי לוי ואחרות; וכאמור מדד ת"א נפט וגז שבו נכללות שותפויות וחברות הגז המקומיות, שנהנות מעליית מחירי האנרגיה בעולם והביקוש הגובר לגז טבעי בשנים האחרונות.

"דם חדש" נכנס למדד SME 60

יניב פגוט, מנהל מחלקת מסחר נגזרים ומדדים בבורסת תל אביב, מזהה מגמה הולכת וגוברת בחודש האחרון, ולמעשה בשנה החולפת כולה, של העדפת מניות השורה השנייה, המתבטאת בגיוס כספי משקיעים למוצרים עוקבי מדדים: "מתחילת נובמבר מדד ת"א 90 גייס 290 מיליון שקל מהציבור (במוצרי השקעה עוקבי מדדים), ומתחילת השנה גויסו 1.9 מיליארד שקל בנכסים אלה. כתוצאה מכך המדד חצה החודש את רף 10 מיליארד השקל של שווי הנכסים המנוהלים (שעוקב אחריו). השווי שלו גדל כתוצאה מצבירת כספי משקיעים ובחלקו מעליית השווי של המניות עצמן".

מנגד, מציין פגוט כי מדד ת"א 35 דווקא פדה מתחילת השנה 1.4 מיליארד שקל מנכסים של מוצרים עוקבי מדדים, וכעת מנוהלים נכסים שעוקבים אחריו בסך של 6.4 מיליארד שקל. כלומר ת"א 90 עקף במובן זה את ת"א 35.

פגוט מודה כי ההתפתחות האחרונה סביב מדד SME-60 הפתיעה גם אותו. "לאחרונה נכנסו כספים למדד, שזו בשורה מבחינתנו. זה מדד מניות שהגיע לשפל מבחינת צבירת נכסים. בשבועות האחרונים אנחנו רואים כניסה של כסף מוסדי להשקעה במדד", הוא מספר. "מתחילת חודש נובמבר נכנסו 88 מיליון שקל להשקעה בו, במדד מניות שמנהל נכסים בשווי של 350 מיליון שקל. זו דרמה. זה מדד שבשיא של נוהלו בו נכסים של מיליארד שקל, והוא התרוקן מתוכן מבחינת מכשירים עוקבים".

ממה נובעת המגמה באותו מדד? "אחרי הרבה שנים שה-SME אכזב, ככל הנראה השינוי וההרכב של המדד כתוצאה מעדכון מדדי נובמבר, השפיעו עליו", מציע פגוט הסבר. "הגיעו אליו מניות משמעותיות שעברו ממדד ת"א 90 כמו מיטרוניקס, שהיתה בעבר מניה שנכללה במדד ת"א 35. זה הזרים דם חדש למדד הזה. 26 מהחברות הנכללות בו (מתוך 60) הן בשווי של מעל מיליארד שקל. אלה כבר חברות משמעותיות".

"תופעה רחבה ואף גלובלית"

איתי ליפקוביץ', מנכ"ל בית ההשקעות הורייזן, מתייחס לתופעת החולשה במדדי המניות הקטנות כחלק מתופעה רחבה ואף גלובלית. "המניות הקטנות סבלו בשנים האחרונות מכוחן העולה של המניות הגדולות בארה"ב כמו אנבידיה, גוגל וענקיות טכנולוגיה אחרות. המשקיעים עברו להשקעות עוקבות מדדי מניות בחו"ל, וזה בא על חשבון המניות הקטנות בתל אביב. כך נוצרה בהדרגה הזדמנות תמחורית".

גם אושרי וקנין, מנהל מחלקת פלטינום בארבע עונות ניהול עושר, סבור שהתנופה במניות הקטנות היא תופעה רחבה. לדבריו בחו"ל, "מדד ראסל 2000, מתפקד כמעין ברומטר למצב החברות האמריקאיות הקטנות-בינוניות. הוא נהנה מתנופה על רקע הציפייה בשווקים לקידום שורה של מהלכים תומכים בכלכלה האמריקאית תחת כהונת טראמפ. אלה יגיעו בדמות צעדי קיצוץ מסים, הקלה ברגולציה, הפחתת מס חברות, עידוד השקעות בתעשייה מקומית והמשך מתווה הורדות ריבית".

בארץ, אומר וקנין, "לאחר רצף עליות שדחפו את הסקטורים והמדדים הדומיננטיים בבורסה בתל אביב, הגיע תורם של מדדי מניות השורה השנייה לצמצם פערים ולהציג ביצועים נאים. ככל שנגיע להסדרה ביטחונית, שתקרב אותנו גם להקלה הדרגתית במדיניות המוניטרית, יש לצפות להמשך המגמה החיובית בשוק. זו תבוא לידי ביטוי גם בקרב חברות השורה השנייה, אך כאן יש לסייג כי מניות אלה סובלות מחוסר נזילות וסחירות נמוכה, שיש להביא בחשבון במערך שיקולי ההשקעה".

עוד כתבות

אייל חדד / צילום: יח''צ

לא דיווח על היותו בעל עניין: בעל רשת סלקשיין יודה בעבירת ניירות ערך

הפרקליטות חתמה על הסדר טיעון עם אייל חדד, מנכ"ל ובעלי רשת מחסני האופנה סלקשיין, לפיו יודה באי-דיווח על היותו בעל עניין, בניגוד לחוק ני"ע, בשלוש חברות ציבוריות - אפליי, ערך פיננסים ואייסקיור מדיקל ● הפרקליטות תבקש חודשיים עבודות שירות, והחברה תשלם קנס בסך 350 אלף שקל ● חדד הורשע ב-2018 בתרמית ני"ע

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הקרנות הזרות מוכרות את חלקן בהפניקס ב-175 מיליון דולר

מדובר במכירה בדיסקאונט של 4% על מחיר מניית הפניקס ● הרוכשים הם 20 משקיעים, שמונה מתוכם הם כנראה מוסדיים מישראל ועוד 12 קרנות גידור ונאמנות מארה"ב ומאירופה ● הקרנות המוכרות, סנטרברידג' וגלאטין ישארו לאחר המכירה עם 5% בלבד מהמניות וימתינו לראות האם קרן אפניטי של ג'ארד קושנר תממש את האופציות

מתקני סדיקה הידראולית במדבריות טקסס / צילום: Shutterstock

כך הפכה מסילת רכבת כושלת לאחת ממניות הנפט הלוהטות בוול סטריט

ערכה של מניית Texas Pacific Land שולש ב־2024, למרות מגמת הירידה במחירי הנפט ● החברה שהוקמה על חורבותיה של מפעילת מסילת רכבת כושלת מהמאה ה־19, עלתה על גישה מקורית להפקת מזומנים משטחי המדבר האינסופיים שלה ● מהשבוע היא גם ב-S&P 500

שפל של שלוש שנים בכלל גיוסי הכספים לסטארטאפים ישראליים / איור: גיל ג'יבלי

האם המשקיעים הזרים יחזרו להייטק הישראלי?

מדוח שפרסם מכון המחקר Rise Israel לציון שנה לפרוץ המלחמה עולה כי כלל גיוסי הכספים לסטארט-אפים ישראליים הגיע לשפל של שלוש שנים, וכי מספר החברות המגייסות קטן בהדרגה ● גם מספר המשקיעים בהייטק הישראלי הולך ופוחת במידה דרמטית מאז תחילת שנת 2022, כמו גם קצב האקזיטים וההנפקות ● האם ההסכם בלבנון יהווה נקודת מפנה?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הרווח הכולל של הפניקס זינק כמעט פי שלושה ל-617 מיליון שקל

קבוצת הביטוח הגדולה בישראל מציגה רווח רבעוני של 617 מיליון שקל ותשואה להון של מעל 24% ● מנכ"ל הפניקס, אייל בן סימון: "יש התעניינות גוברת במניה מצד משקיעים בינלאומיים"

רו''ח עופר מנירב / צילום: תמר מצפי

לשכת רואי החשבון למנהל רשות המסים: לאן נעלם נוהל גילוי מרצון?

במאי האחרון הודיע מנהל רשות המסים כי " בתוך מספר ימים" יפורסם נוהל גילוי מרצון חדש שיפנה במיוחד לזירת הקריפטו, ואולם החודשים נקפו, ונוהל חדש לא פורסם ● במכתב ששיגר יו"ר מרחב ת"א בלשכת רואי החשבון למנהל רשות המסים, הוא טוען כי "יש לאפשר לכל מי שפעלו בשוק הקריפטו לדווח על ההכנסות 'הנכונות' שהיו להם מפעילותם"

היקף הנזק ללבנון, והנהירה לדרום המדינה – למרות אזהרת צה"ל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: האם יוניפי"ל יצליח לעמוד במשימה בלבנון, הסעיפים של הסכם האש ותושבי לבנון מתחילים לחזור לכפרים בדרום המדינה ● כותרות העיתונים בעולם  

בית שנפגע בקרית שמונה, בשבוע שעבר / צילום: Reuters, Thomas Peter

100 אלף שקל למשפחה? המענק למפונים במוקד המחלוקת בין האוצר לממשלה

60 אלף תושבים מחכים לרגע שבו יוכלו לחזור לביתם בצפון, אז יידרש גם שיקום מסיבי לנזק שנגרם במלחמה ● בממשלה מדברים על מענקים של 100 אלף שקל ויותר לכל משפחה, אולם באוצר מכוונים לסכומים נמוכים יותר, שדומים לאלו שקיבלו תושבי הדרום ● האם תקציב המדינה יוגדל, ומה קובעת תוכנית השיקום?

גילעד אלטשולר / צילום: סם יצחקוב

שוק הגמל: אלטשולר ממשיך לאבד נכסים, ילין לפידות ואנליסט מרוויחים

למרות התשואות החיוביות: הכספים ממשיכים לצאת מאלטשולר שחם, גם אם בקצב פוחת, לטובת המתחרים ● גם מיטב מגייס יפה ומציג תוצאות חזקות ● התוצאה: צמצום בפער בין אלטשולר למתחריו בהיקף הנכסים המנוהלים ● וגם שוק הגמל לקראת חודש חיובי נוסף

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

מניית רשת המלונות זינקה פי 7 מהקורונה: רבעון שיא לפתאל

רשת המלונות נהנתה מעלייה בכל מדדי הפעילות, ומציגה רווח רבעוני של 345 מיליון שקל ● נסקה לשווי של 8.6 מיליארד שקל, שיותר ממחציתו מוחזק בידי בעל השליטה דוד פתאל

הנפקת סימילרווב, מאי 2021 / צילום: NYSE

המניות הישראליות בוול סטריט שקפצו ביותר מ-100% השנה

חברת האינטרנט סימילירווב הוסיפה מתחילת השנה 140% לשוויה, על רקע האצת הצמיחה והמעבר לתזרים חיובי מפעילות ● האנליסטים צופים כי יש לה עוד לאן לעלות ● ומי המניות הישראליות האחרות שהוסיפו מעל 100% לערכן?

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

ישראל תערער נגד הוצאת צווי המעצר בבית הדין בהאג

לדברי לשכת ראש הממשלה, "הודעת הערעור של ישראל חושפת בפירוט עד כמה ההחלטה על הוצאת צווי המעצר הייתה מופרכת וחסרת-בסיס" ● בהודעת בית הדין על הוצאת צווי המעצר ב-21 בנובמבר נכתב כי "קיים יסוד סביר להאמין שנתניהו וגלנט מנעו בכוונה ובידיעה מהאוכלוסייה האזרחית בעזה חפצים החיוניים להישרדותם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מניית דל נפלה ב-12%, סולאראדג' זינקה ב-6%

בורסות אירופה ירדו ●  מדד האינפלציה המועדף על הפד עלה ב-2.8%, בהתאם לצפי ● אנבידיה ירדה בכ-1.5% ומשלימה ירידה של 9% בשבוע ● מניית חברת הסייבר קראודסטרייק ירדה בכ-5% בעקבות הורדת תחזית ●  בעקבות תחזית מאכזבת, HP נפלה ב-6% ● סחורות: הנפט נסחר ביציבות, מחיר הקפה בשיא של כ-50 שנה, זינק ב-70% השנה ● מחר, יום ההודיה לא יתקיים מסחר בוול סטריט

נתב''ג. החברות הזרות ממשיכות לבטל טיסות / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה הזרות ממשיכות לבטל: מה הסיכוי שטיסות ההייטקיסטים ימריאו

למרות דיווחים על הסדרה בלבנון, החברות הזרות ממשיכות לבטל טיסות ● נכון להיום, פחות מ־20 מהן פעילות בנתב"ג ● בינתיים, ענף התעופה מתמודד עם חוסר במושבים, מחירים גבוהים ותלות עצומה בישראליות ● וגם: המכשולים שעומדים בפני מיזם "טק אייר"

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

נטו פיננסים תימכר לארבע עונות בכ-51 מיליון שקל

סוכנות הפיננסים, שחובותיה נאמדים בכ-110 מיליון שקל, גיבשה הסדר חוב הכולל את מכירת הפעילות לסוכנות הביטוח שבבעלות אי.בי.אי ● החובות למשקיעים בקרן וולת'סטון, שנטו התחייבה לחלץ, מסתכמים בכ-59 מיליון שקל

שיירות סיוע הומניטרי ברצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

החברות שמתמודדות על חוזים של מאות מיליוני דולרים לניהול עזה

הממשלה בוחנת להפוך חברות אבטחה פרטיות לכוח משמעותי בצפון רצועת עזה, כמי שינהלו את חלוקת המזון ● אולם, מומחים סבורים שהסידור ינציח את הכאוס: "מטרתן היא להרוויח, חמאס עשוי להתפתות לעשות איתן עסקים" ● וגם: מי יישא בעלויות שמוערכות במיליארד שקל בשנה?

וורן באפט עם שניים מילדיו / צילום: Associated Press, Charles Sykes

באפט ישאיר לילדיו סכום עתק, אבל יש לו גם אזהרה אליהם

ארבע קרנות משפחתיות יקבלו מניות בשווי של יותר ממיליארד דולר ● בנוסף הוא מציע לכל ההורים, עשירים או לא: "כשילדיכם יהיו בוגרים, בקשו מהם לקרוא את הצוואה שלכם לפני שאתם חותמים עליה"

אורן קובי / צילום: כדיה לוי

שישה פרקליטים: סוללת עורכי הדין של אורן קובי

יזם הנדל"ן המואשם בפלילים מיוצג על ידי לא פחות מששה עורכי דין, חלקם מהבכירים בישראל ● יזם ההייטק שמכר חברה ב-450 מיליון דולר תורם למכללה שבה למד, והמרכז האקדמי פרס משיק את מרכז היזמות והחדשנות PereStart בהשקעה של 10 מיליון שקל ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ / צילום: Associated Press, Evan Vucci

האם ישראל תהיה המרוויחה הגדולה ממדיניות הסחר של טראמפ?

מוצרים אירופיים רבים צפויים להתייקר בעקבות הבטחות הבחירות של הנשיא הנבחר של ארה"ב דונלד טראמפ ● האם המדיניות החדשה של ארה"ב היא הזדמנות לישראל?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בתל אביב; ירידות חדות במניות הבטחוניות

מדד ת"א 35 ירד ב-1.3% ● השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים, ובבנק הפועלים ממליצים להתחיל ולהקטין את החשיפה למט"ח ● מיטב מעריכים: זה אפיק האג"ח שנשאר אטרקטיבי למרות הירידה בציפיות האינפלציה ● וכיצד הפסקת האש בין ישראל ללבנון צפויה להשפיע על מחירי הנפט?