אורן קובי בבית במשפט המחוזי, היום / צילום: כדיה לוי
אורן קובי, יזם הנדל"ן המואשם במגה פרשיית הונאת קרקעות ונושים, התייצב היום (ג') אחר הצהריים בבית המשפט המחוזי בתל אביב לדיון בבקשתו להקל בתנאי שחרורו. על קובי נאסר לעסוק בנדל"ן בזמן המשפט, והוא מחויב להיות מפוקח על ידי ערבים בעת יציאתו מהבית.
● הזוג אולמרט ניצח בתביעה, והשכנים בבניין יפנו את ה"זולה" על הגג
● רשם המקרקעין התרשל, והנוכל מכר את הנכס. למה זכאים היורשים החוקיים?
בחודש שעבר פרסמנו כי למרות שבית המשפט אסר על קובי לעסוק בנדל"ן, הוא המשיך לפעול במסגרת חברה המוכרת קרקעות חקלאיות בשם לנד, בדומה לפעילות של חברת אדמה.
קובי פנה לאחרונה לבית המשפט וביקש לבטל את התנאים המגבילים בהם איסור העיסוק. לדיון בפני השופט עלאא מסארווה התייצבו היום שלושה עורכי דין המייצגים אותו בהליך השחרור: ציון אמיר, עמית חדד ואלי פרי. בנוסף התייצב עו"ד אילן שביט המייצג את קובי בהליך חדלות הפירעון של החברות בקבוצת אדמה.
במהלך הדיון הפנה נציג הפרקליטות עו"ד איהב נופל לכתבה בגלובס ואמר כי "הממצאים מדאיגים. העברנו את הממצאים והם בבדיקה של משטרת ישראל".
סנגוריו של קובי טענו כי יש לבטל את תנאי השחרור שלו בשל חלוף הזמן מאז שוחרר. קובי נעצר בסוף 2020, שוחרר לאחר 8 חודשים באיזוק אלקטרוני שבוטל בסוף 2022. עו"ד עמית חדד טען בדיון: "השאלה היא קצב התקדמות ההליך. המשפט מתקיים פעמיים בשבוע באופן סדיר. מאז הדיון האחרון פה העידו 60 עדים". חדד ביקש לאפשר לו לעסוק בנדל"ן. "צריך לתת לו את האפשרות לעמוד על הרגליים. להיות אזרח רגיל מהשורה. הוא צריך כסף לשלם לנושיו".
עו"ד ציון אמיר הוסיף כי "בית המשפט העליון וערכאות נוספות התייחסו לחלוף הזמן כנסיבה שיכולה להצדיק שינוי תנאים. בית המשפט רצה לראות תוכנית משפט, היום המשפט מתנהל בקצב מהיר. יושב פה אדם שהחל נגדו הליך ב-2020. אנחנו בפתח 2025. יש מאות עדים. המשפט ימשך עוד הרבה זמן. הוא צריך לחזור לחיים. הוא רוצה לעבוד". אמיר הוסיף כי האיסור על עיסוק בנדל"ן הוא חריג בהליך הפלילי. "זו זכות יסוד. זה חופש העיסוק. טענה נוספת היתה כי קובי החזיר 17 מיליון שקל בנכסים".
שיהוי באכיפת תנאי השחרור
נציג הפרקליטות התנגד לשינוי התנאים. הוא טען כי נגד קובי הוגשה תלונה של עורך דינו לשעבר עו"ד בועז קניג על התנהלותו, לגביה עדיין לא נחקר. עוד טען כי המפקח של קובי נחקר לאחרונה בבית המשפט (בהליך בו נשמעים העדים) ולא ידע באילו תנאים נמצא קובי. כאשר נשאל אם הוא יודע שאסור לו לעסוק בנדל"ן, העד השיב שהוא לא יודע וכי "הוא לא נכנס איתו לפגישות".
עו"ד אמיר התנגד להפניה לפרסום בגלובס. "יש גבול למה שמותר לעשות. זו כתבה. צריך להניח את זה בצד. אם חברי רוצה לטעון, עליו לבוא עם ראיה לכאורה. מה אדוני אמור לעשות עם זה?".
השופט מסראווה ביקר את הפרקליטות על השיהוי באכיפת תנאי השחרור. הוא תהה מה הטעם למגבלה לפיה קובי מחויב להיות מפוקח אם הערב לא יודע שאסור לו לעסוק בנדל"ן. "יש אדם שאיתו 24 שעות ואין לו מושג מה התפקיד שלו. הוא חסר משמעות אופרטיבית מעשית. מה הטעם בזה?".
השופט המשיך ואמר לנציג הפרקליטות "זה שלא עשיתם כלום, מלמד על התביעה, שאתם משלימים עם המציאות. הגשתם בקשה לחלט את הערבות? מה אתם עושים עם הערב? אם הערב הוא צל שלו חסר משמעות, אני שואל את עצמי מה המשמעות של הטענות אם לא פעלתם נגדו. אתם צריכים להוכיח שפעלתם. יש לכם ארסנל שלם של כלים. אתם רק באים לבית המשפט ואומרים לו - זו אחיזת עין ומבקשים ממני להשאיר אותה". התובע השיב כי הם ממתינים לחקירת המשטרה במסגרתה יחקרו הערבים.
עו"ד אילן שביט המייצג את קובי בהסדר הנושים אמר בדיון כי הוא נדרש לעבוד בנדל"ן כדי לשלם את החובות לנושים. לדבריו, במסגרת ההליך נערך הסדר בשנת 2018 שלאחריו נעצר והועמד לדין. לדבריו, קובי בתחילה בהסדר. יש חובות של 16 מיליון שקל לאחר שקובי שילם באמצעות נכסים 17 מיליון ועוד 5.1 מיליון שקל. קובי עצמו אמר בדיון:" אני נפגשתי עם הנאמן (חגי אולמן). הוכחתי שאני יודע לשלם 5.1 מיליון שקל בשנה. אם אני לא יוכל לעבוד - הנאמן אומר שלא יכול לחכות. הוא רוצה את ה-10.9 מיליון שקל. עד יום חמישי אנחנו אמורים לדווח מה קורה בהליך פה. כי האינטרס של הנושים לקבל כסף. או שהוא הופך אותי לפושט רגל או הסדר חדש. אני צריך לקום בבוקר להתפרנס להחזיר סכומי עתק, שבן אנוש לא יודע להחזיר אותם".
השופט ימסור את החלטתו בהמשך.
***חזקת חפות: אורן קובי לא הורשע ועומדת לו חזקת החפות