בנק הפועלים / צילום: בר - אל
בנק הפועלים השלים שלב מוסדי בגיוס שתי סדרות של איגרות חוב (אג"ח) מסוג קוקו (כתבי התחייבות נדחים). מועד פירעונה של אחת מאיגרות החוב יגיע 25 שנה מהיום, המועד הרחוק ביותר לפיו גייס הבנק אג"ח עד כה.
● המשקיעים בבורסה המקומית כבר תמחרו הפסקת אש: האם יש לה עוד לאן לעלות?
● שאלות ותשובות | בנק ישראל מכר את כל הזהב שברשותו בשנות ה-90, האם זה הזמן לחזור להשקיע בו?
● ניתוח | "הכול עובד לטובתם": רווחי הבנקים זינקו, וגם היקף ההלוואות לרכישת דירה
היקף הגיוס בשלב המוסדי בשתי הסדרות מסתכם בכ-640 מיליון שקל. הבנק מגייס שני כתבי התחייבות נדחים (סדרה י"ב ו-י"ג), כאשר הסדרה הראשונה (י"ב) כאמור תיפרע בשנת 2049, עם אפשרות לפדיון מוקדם לאחר 20 שנה. האיגרת זכתה לביקושים בשלב המוסדי בהיקף של כ-557 מיליון שקל - מתוכם הבנק נענה לביקושים בהיקף של כ-310 מיליון שקל.
הסדרה השנייה (י"ג) היא "רק" ל-13 שנה, והיא ניתנת לפדיון מוקדם לאחר 8 שנים. אג"ח זו זכתה לביקושים בהיקף של כ-850 מיליון שקל - מתוכם הבנק נענה לביקושים בהיקף של כ-330 מיליון שקל.
השלמת ההנפקה מתוכננת עם סיום המכרז לציבור מחר (ה').
שתי הסדרות הן צמודות מדד, כאשר הריבית המירבית לפי תנאי הגיוס שתציע הסדרה הרחוקה במועד הפירעון (י"ב) היא 3.45%, והסדרה השנייה תציע ריבית מירבית של 3.88%. בפועל סביר שתיקבע לבסוף ריבית נמוכה יותר לפי היקפי הביקושים.
בבנק הפועלים מסרו כי "היקף הביקושים והתקופה הארוכה של הסדרות מבטאים את האמון הרב שזוכה לו הבנק בקרב המשקיעים, לצד ההזדמנויות הקיימות בשוק המקומי בעשורים הקרובים."
אג"ח קוקו: פיתרון למשבר הנזילות בבנקים
כתבי ההתחייבות הנדחים (אג"ח קוקו, קיצור באנגלית של Contingent Convertibles) הם סוג של מנגנון גיוס חוב שהוצג לעולם הבנקאות כחלק מלקחי המשבר העולמי בשנת 2008. אז נקלעו בנקים במערב (אך לא בישראל) למשבר נזילות חריף, והוחלט על בניית מנגנון גיוס חוב שברגעי משבר הבנק יכול להמיר אותו לחלק מההון שלו, ובכך לחזק את הנזילות שלו. ככל שלא מבוצעת המרה זו, כתבי ההתחייבות הנדחים מתנהגים כמו איגרות חוב.
במקרה של הגיוס הנוכחי, כתבי ההתחייבות הנדחים נכללים בהון רובד 2 של הבנק. תכלית הגיוס שלהן הוא לאפשר לבנק לצמוח ולחזק את מנוע הפעיולת הכלכלית שלו - ההון שלו.
לידר הנפקות מובילה את הפצת האג"ח.