שר האוצר בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית (הנבחרים, רדיו 100FM, 22.11.24) / צילום: רפי קוץ
המלחמה הארוכה הביאה את הכלכלה הישראלית למקום לא פשוט בכלל, שמאלץ את הממשלה לקבל החלטות קשות. אבל שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הציע גם נחמה: "מדינת ישראל מגייסת היום חוב בשווקים הבינלאומיים באותה עלות של ממשלת ארה"ב", הוא סיפר לשומעיו ברדיוס 100FM. האם אכן ישראל מגייסת חוב באותו מחיר של "ארה"ב הגדולה והחזקה והיציבה", כלשון סמוטריץ'?
● המשרוקית | האם גנץ וסער נמנעו להבטיח בבחירות שלא ישבו תחת נתניהו?
● המשרוקית | ליברמן טען שהיועמ"שית מוגנת בזכות הפרוצדורה. האומנם?
אינדיקטור כלכלי ידוע הוא המרווח בין התשואה על אג"ח ממשלתית שמנפיקה מדינה פלונית לבין זו על אג"ח שמנפיקה ארה"ב. התשואה עולה בהתאם לסיכון על האג"ח, וזו האמריקאית נחשבת לבעלת סיכון נמוך. לכן, המרווח ממנה משקף את עומק הסיכון של המדינה הנמדדת.
ד"ר יניי שפיצר מהאוניברסיטה העברית הסביר לנו שכדי לבצע את ההשוואה כהלכה, יש צורך לבחון את האג"ח הדולרית של ישראל. "חלק מההבדלים בין אגרות שלא באותו מטבע נובע מציפיות לגבי שינויים בשער החליפין של המטבעות", ולכן השוואה כזו "לא תשקף באופן בלעדי את פרמיית הסיכון של מדינה". לכן, לא התייחסנו לאג"ח שקלית. בגלל שסמוטריץ' דיבר על "השווקים הבינלאומיים", התייחסנו רק אליהם.
ההנפקה האחרונה של אג"ח דולרית ישראלית הייתה במרץ, עם אגרות חוב לטווח של 5, 10 ו־30 שנה בהיקף כולל של כ־8 מיליארד שקל. לפי משרד האוצר, המרווח מאג"ח אמריקאית לאותם טווחים עמד בהנפקה על 135, 145 ו־175 נקודות בסיס בהתאמה (100 נ"ב שקולות ל־1%).
ומה המצב כעת? לפי נתוני בנק ישראל, שמתייחסים ליום בו סמוטריץ' אמר את הדברים, המרווח לאג"ח ל־10 שנים עמד על 138 נ"ב. לפי נתונים שפרסם מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, המגמה בשבועות האחרונים היא של צמצום המרווח, אחרי ששבוע קודם לכן הוא עמד על 148 נ"ב ועל 164 בשבוע שלפניו.
אבל מה זה אומר? זה הרבה? זה מעט? "זהו מרווח גבוה שמשקף פרמיית סיכון של מדינות בעלות דירוג אשראי נמוך יותר משל ישראל", אומר ד"ר שפיצר. הדבר אכן משתקף בגרף המצורף, בו ניתן לראות מדינות עם דירוג אשראי הנמוך בשלוש או ארבע דרגות מזה של ישראל. בתחילת 2023, לפני הורדות הדירוג, המרווח של ישראל התאים לדירוג.
מהשר סמוטריץ' לא נמסרה תגובה.
בשורה התחתונה: דברי סמוטריץ' לא נכונים. התשואה על אג"ח דולרית של ישראל גבוהה ב־138 נ"ב מזו של ארה"ב. מדובר במרווח לא זניח, וגדול מזה של מדינות עם דירוג אשראי נמוך מזה של ישראל.
תחקיר: יובל אינהורן