גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנתניה ועד באר שבע: הם חשבו שעשו את עסקת חייהם אבל יחכו שש שנים לדירה

גלובס בדק 12 מכרזים שנערכו לפני כשנתיים בהיקף של 6,200 דירות, ומצא שלאף אחד מהפרויקטים אין עדיין היתר בנייה ● המשמעות: זוכי ההגרלות ייכנסו לדירה במקרה הטוב שש שנים אחרי הזכייה, ובמקרה הרע כמעט עשור אחריה ● האם הרוכשים יפוצו?

באר שבע / צילום: Shutterstock
באר שבע / צילום: Shutterstock

זוכי הגרלות תוכניות הדיור המסובסדות יקבלו את הדירות שלהם במקרה הטוב לאחר שש שנים מאז זכייתם בהגרלה - כך עולה מבדיקה מדגמית שערך גלובס. עוד מראה הבדיקה כי משרד השיכון הקציב ליזמים לוחות זמנים להשלמת הפרויקטים, במועדים הרבה יותר מוקדמים מהמועדים המינימליים אליהם הגיע גלובס בבדיקה.

האם דירות ארבעה חדרים הן השקעה משתלמת? 
בלעדי | השינוי שתבצע הלמ"ס ויקפיץ את מחירי הדירות
ימתינו כמו כולם: שינויים עבור בני המקום בהגרלות "דירה בהנחה"

לפני כשבועיים קיימה ועדת הפנים של הכנסת דיון שעסק בעיכובים במסירת דירות לזכאי "מחיר למשתכן", שבו הוברר כי האחריות על לוחות הזמנים הארוכים נופלת במידה רבה על מוסדות המדינה והרשויות המקומיות, שמשתהים במסירת המגרשים ליזמים ובהנפקת היתרי בנייה.

ואכן, בדיקת גלובס לגבי המכרזים שנכללו במדגם, שנתיים וחצי לאחר זכיית היזמים במכרזי הקרקע, מראה שלאף אחד מהפרויקטים עוד לא הוצאו היתרי בנייה. מתי באמת צפוי מועד האכלוס של הדירות, האם הממשלה תצליח לזרז את ההליכים - ואיזה פיצוי יקבלו הרוכשים?

אכלוס בסוף 2030

הדרך להשלמת פרויקטים מתחילה בהסדרת החובות הכספיים של היזמים לרמ"י בגין רכישת הקרקע, ובהשלמת עבודות פיתוח ואחרות ע"י רמ"י, שמסתיימות במסירת המגרש ליזמים. לאחר מכן, צריכים האחרונים להגיש בקשות להיתרי בנייה לוועדות המקומיות לתכנון ולבנייה, להתחיל לבנות את הפרויקטים, ולבסוף - לאכלסם ולמסור את הדירות לרוכשים.

המכרזים שבדק גלובס היו הראשונים במסגרת "מחיר מטרה", תוכנית הדיור המסובסד שנהגתה תחת שר הבינוי והשיכון לשעבר, זאב אלקין. בין החודשים מארס ליוני 2022 נערכו 12 מכרזי הקרקע הראשונים במסגרת תוכנית זו. הבדיקה התמקדה בשלב הקריטי של הנפקת היתרי הבנייה, שממנו והלאה ניתן להעמיד בפני היזם שעון עצר ולקבוע מועד אכלוס סביר.

מאתר "דירה בהנחה" עולה כי שנתיים וחצי לאחר המכרזים - לאף אחד מהם לא הוצא עדיין היתר בנייה. בשניים מהם (סחנין וירוחם) המכרזים לא תורגמו עד כה להגרלת דירות. ב־10 המכרזים הנותרים, שנערכו בערים טבריה, כפר קאסם, אופקים, נתניה, באר שבע, לוד, עמנואל, בית שאן עפולה ומגדל העמק, נערכו הגרלות בין החודשים יולי לנובמבר 2022. באף אחד מהפרויקטים לא מצאנו שהוצאו היתרי בנייה עד היום.

לגבי ארבעה פרויקטים קיימות החלטות ועדות מקומיות לתכנון ולבנייה, שמשמעותן היא התייחסות חיובית לבקשות שהגישו היזמים, אך עדיין עליהם לעמוד בתנאים בדרך להנפקת היתרים. בארבעה פרויקטים יש החלטות ועדה, אך רק לגבי חלק מהפרויקטים, ואילו בשניים, בנתניה ובעמנואל, לא הוגשו כלל בקשות להיתרי בנייה ע"י היזמים. ביישובים הללו האכלוס צפוי רק בסוף 2030.

למעשה, אף פרויקט שנדגם עוד לא יצא לדרך. לאור זאת, גלובס ערך חישוב תיאורטי לזמן שנותר עד לאכלוס הפרויקטים, וזאת בהנחה שמחר בבוקר היזמים מגישים בקשות להיתר. משך הזמן מבוסס על משך ממוצע להוצאת היתר בנייה, כשלוש שנים, ומשך הזמן לבניית דירה, שעל פי הלמ"ס מגיע ל־36 חודשים. על אף ההקפדה על חישובים שמרניים, לא נמצא אפילו פרויקט אחד שמועד אכלוסו נמוך משש שנים מאז קיום ההגרלה. זוכים בהגרלות בפרויקטים שטרם הוגשה בהם בקשה להיתר נדונו להמתין 8־9 שנים.

במהלך הדיון של ועדת הפנים החלו חילופי האשמות בין נציגי התאחדות הקבלנים בוני הארץ לבין נציגי משרד השיכון. ניצן פלדמן, סמנכ"לית בהתאחדות, האשימה כי "המשרד מכתיב את המועד במכרז בידיעה שלא ניתן לעמוד בו. בנתניה למשל נתנו מועד מסירה של עד 28 חודשים. עוד לפני המלחמה זמן הבנייה היה בממוצע 33 חודשים, ואחריה הוא התארך לכ־38 חודשי בנייה, בלי שאר התהליכים הרגולטוריים". היועצת המשפטית של המשרד, עו"ד אפרת פרוקצ'יה, הגיבה כי "הקבלן כפוף ללוח הזמנים שבמכרז", וכי אם חל אירוע שלא בשליטת היזם, יש ועדה שבסמכותה לעכב מועדים כדי לסייע לו.

לגבי לוחות הזמנים, שגם לפי הבדיקה המדגמית של גלובס נראים לא ריאליים, ענתה פרוקצ'יה כי היזמים יכולים להתחיל לתכנן את הפרויקטים שלהם עוד לפני שלב מסירת המגרש ע"י רמ"י (שלטענת ההתאחדות מגיע לעד שלוש שנים), ואולם נציגי ההתאחדות טענו מנגד שגם זה לא יהפוך את לוחות הזמנים לריאליים יותר.

הישיבה הסתכמה למעשה מבלי להגיע להתקדמות. במשרד השיכון מסרבים להיענות לבקשת התאחדות הקבלנים לחלק את לוחות הזמנים לשניים: חלק ראשון שיכלול את שלבי מסירת הקרקע והוצאת ההיתרים, שכמעט שלא נמצאים באחריות היזמים, ולחלק שאחרי הנפקת ההיתרים, שנמצא כמעט לגמרי באחריותם.

"המדינה אינה צד בעניין"

יו"ר הוועדה, ח"כ יעקב אשר, קרא לנציגי משרדי הממשלה ליצור מנגנון שיחייב את המשרדים הרלוונטיים להאיץ את תהליכי האישורים לצורך התחלות הבנייה, ושיפוי היזמים והקבלנים על הפסדים שנגמרו מעיכובים שלא תלויים בהם. לצד זאת, על המנגנון לחייב את היזמים לעמוד בסדר זמנים קצוב למסירת הדירות לרוכשים ומתן פיצויים על איחור במסירה.

ואולם כל זה לא פותר את הבעיה של מגרילי הדירות. המתנה של שבע שנים ויותר לדירה, גם אם היא מלווה ברווחים כלכליים "על הנייר", כרוכה בקיזוזים לא מעטים מהרווח. כך, למשל, בהתבסס על מחיר ממוצע של שכר דירה בישראל, מגרילים יוציאו כ־350 אלף שקל על שכר דירה במשך ההמתנה לדירה, ולקראת מועד האכלוס יצטרפו תשלומי משכנתאות של אלפי שקלים בחודש.

לכך מתווספת העובדה שהמגרילים לא באמת יודעים מה מתרחש בפרויקט שלהם למעט הדיווחים באתר "דירה בהנחה". אין להם שליטה על המתרחש בפרק הזמן הראשוני של הפרויקט, שבו הם יודעים שהם זכו בדירה, אך לא באיזו דירה בדיוק, וגם מצבם המשפטי רעוע כי הם לא חתומים עדיין על חוזה.

נציגת משרד המשפטים שהשתתפה בדיון הוועדה הסבירה כי "מבחינה משפטית השלב הראשון הוא חתימת חוזה בין המדינה לבין היזם, כשהזוכה הוא צד ג' ולא ניתן לגזור לטובתו זכויות, ולכן זה יכול ליצור עבורו סיכון אבל גם גמישות ואפשרויות בשוק".

בזמנו התריעו במשרד המשפטים על כך שפרויקטים לא בשלים יוצאים במהירות להגרלה, ושקיים פער זמנים של שנים בין תוצאות ההגרלה לבין מסירת המידע למגרילים על הדירה שבה זכו. בסופו של דבר השיטה ממשיכה, שכן הבינו שאם כללי ההגרלות ישתנו ולוחות הזמנים יהיו הדוקים יותר - לא ניתן יהיה להמשיך עם התוכניות המסובסדות, כי אין כיום קרקעות זמינות.

עוד כתבות

מוצר של חברת מיטרוניקס / צילום: שגיא מורן

מיטרוניקס צנחה בחדות אחרי דוחות מאכזבים, והשווי ירד לפחות ממיליארד שקל

החברה בשליטת קיבוץ יזרעאל איבדה מתחילת השנה כ-74% משוויה וקרוב ל-90% מאז השיא ● ברבעון הנוכחי היא כבר עברה להפסד תפעולי ● הסיבה לפי החברה: "מזג אויר קיצוני שגרם להתחלה מאוחרת של עונות הבריכה באירופה וצפון אמריקה" ● החברה הודיעה על מהלכים לצמצום עלויות משמעותי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

ההכרעה מתקרבת: האם בקרוב תנחת מכה על משקיעי הנדל"ן

רוכשי הנדל"ן בכוננות פגיעה ● שרה נתניהו עושה עוול לרוח החוק ● ותושבי הצפון מוזמנים לחשוב עוד פעם. ועוד פעם ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חדש בקוד האתי של גלובס: נוהל עבודה עם בינה מלאכותית

בעידן של פייק, איך משתמשים בטכנולוגיה באופן אחראי? לראשונה כלי תקשורת ישראלי מפרסם נוהל לשימוש בבינה מלאכותית

מפקד פיקוד העורף, אלוף רפי מילוא / צילום: דובר צה''ל

פיקוד העורף הסיר את הגבלת ההתקהלויות בשפלה ובגוש דן

אזורים נוספים בהם הוסרו ההגבלות: ירקון, שרון, שומרון, מנשה, ואדי ערה, הכרמל והעמקים ● שר הביטחון ישראל כ"ץ: "מבחינת ישראל הדבר החשוב ביותר כעת הוא השבת החטופים" • בכיר חמאס: מחויבים לשתף פעולה עם כל מאמץ להשגת הפסקת אש בעזה • דיווח: ממשל ביידן אישר מכירת נשק לישראל בסך 680 מיליון דולר • מקור לרויטרס: חיזבאללה איבד במלחמה יותר מ-4,000 מאנשיו - יותר מפי 10 מהאבידות שלו במלחמת לבנון השנייה • עדכונים שוטפים

טרמינל 1 / צילום: מיכל רז חיימוביץ

טרמינל 1 נסגר: "אם מספיק חברות לואו קוסט יתחייבו לחזור, נשוב לפעילות"

ברשות שדות התעופה הודיעו על סגירת טרמינל 1 גם לטיסות פנים, רגע אחרי שהפסקת האש נכנסה לתוקף ● כתוצאה, בענף חוששים כי חברות זרות לא ימהרו לשוב לישראל ולשלם את מסי הנמל הגבוהים בטרמינל 3 ● וגם: מי הזדרזו להודיע על חזרה לנתב"ג?

בגרמניה מעריכים: איראן מוכנה לדון בנשק האחרון שנשאר לה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן עשויה להיות מוכנה לדון בתוכנית הגרעין שלה, חגיגות בדאחייה אחרי הפסקת האש והצעת חוק חדשה בארה"ב קובעת כי הממשלה תמנע מימון מאוניברסיטאות  שמחרימות את ישראל ● כותרות העיתונים בעולם  

מפעל התעשייה האווירית בלוד / צילום: שלומי יוסף

התעשייה האווירית פותחת מפעל חדש אצל אחת משותפות הנשק הקרובות של ישראל

● טיל השיוט הסופרסוני ארוך־הטווח החדש של בייג'ינג מגיע לטווח של 4,000 ק"מ ● חברה מנס ציונה, העוסקת בחימושים משוטטים, הציגה בתערוכה מקצועית בתחום בבריטניה ● באוקראינה פיתחו כטב"ם שמיועד להוות ספינת אם למספר רחפנים מתאבדים ונושא אותם קרוב למטרה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אורי אלון / צילום: סיון פרג'

היו"ר החדש של בנק לאומי: אורי אלון

אלון, ששימש בתפקידו האחרון כמשנה למנכ"ל קבוצת ישראכרט, גבר במרוץ על בכיר האוצר לשעבר רם בלינקוב ועל יו"ר מרכנתיל וכאל לשעבר אתי דויטש - אותה ניצח בסבב השני על חודו של קול ● הוא יחליף את ד"ר שמואל בן צבי שכיהן בתפקיד בשנה החולפת

תחנת הכוח אשכול / צילום: חברת החשמל

רעידת אדמה של ממש: ההחלטה שמאיימת על יצרני החשמל הפרטיים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ההחלטה להגביל את התעריפים המשולמים כיום ליצרני החשמל הפרטיים גורמת לסערה רבתי בענף, עד כדי הבעת חשש מיכולת הגופים לעמוד בהלוואות הענק שנטלו לצורך רכישת התחנות מידי חברת החשמל ● רוכשי תחנת אשכול: "להחלטה, אם תאושר, עלולה להיות השפעה מהותית לרעה על תוצאות החברה, לרבות חשש לאי-עמידה באמות-המידה הפיננסיות להן היא מחויבת"

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

אישה ירשה את בעלה בצוואה הדדית ואז שינתה את דעתה. מה קבע העליון?

ביהמ"ש העליון נדרש להכריע במקרה בו אישה ביקשה להסתלק מצוואה הדדית שנערכה עם בעלה המנוח, במסגרתה 80% מרכושם יועברו לבנם, והיתר לשתי בנותיהם ● לפי הפסיקה, ככל שלא נקבע יורש חלופי לאם, ההוראה לגבי אופן ההורשה לילדיו מתבטלת, ובמקומה יחולו כללי הירושה עפ"י דין

אורן קובי / צילום: כדיה לוי

שישה פרקליטים: סוללת עורכי הדין של אורן קובי

יזם הנדל"ן המואשם בפלילים מיוצג ע"י לא פחות מששה עורכי דין, חלקם מהבכירים בישראל ● יזם ההייטק שמכר חברה ב-450 מיליון דולר תורם למכללה שבה למד, והמרכז האקדמי פרס משיק את מרכז היזמות והחדשנות PereStart בהשקעה של 10 מיליון שקל ● אירועים ומינויים

במסגרת ניסיונו להתנער מאבהותו, האב לא בחל בשום טענה שיכול היה להמציא מדמיונו / צילום: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

"לא רשאי להפנות עורף": נדחתה בקשת אב לנתק כל קשר לבנותיו

האב, נשוי ואב לשני ילדים בגירים מנישואיו, ניהל במשך 20 שנה חיים כפולים, וגם מהמאהבת נולדו לו שתי בנות ● בשנת 2021 פרץ סכסוך זוגי בין האב לאם, והיא הגישה נגדו תביעה למזונות - בעקבותה החליט לנתק קשר עם בנותיו באופן מוחלט ● ביהמ"ש: "ביולוגיה אינה הופכת אדם להורה אמיתי, אולם הורה ביולוגי אינו זכאי להתנער באופן כה בוטה מכל התחייבויותיו לילדיו"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דוברות הכנסת, shutterstock

מודי'ס: "הפסקת האש מצמצמת מקור אחד של סיכון, אך הסיכונים הפוליטיים הפנימיים בישראל נותרו גבוהים"

בהודעה החברה נכתב כי "ממשלת ישראל לא הציגה תוכנית אמינה לעזה שתביא לביטחון חזק יותר ויציב לישראל, והסיכון להסלמה עם איראן נותר בעינו" ● החברה טענה כי ממשלת ישראל נוקטת במדיניות שמגבירה את המתחים החברתיים הגבוהים ממילא במדינה, וציינה את העימות בינה למערכת המשפט ואת סוגיית גיוס החרדים

איור: גיל ג'יבלי

מהו מח"מ ואיך הוא משפיע על הכסף שלכם?

תחילתן של הורדות הריבית בעולם הפכו את איגרות החוב למוצר השקעה לוהט ● גם בתל אביב המשקיעים נוהרים להשקעה בחוב הסחיר בתקווה ליהנות מהריבית כל עוד היא עדיין גבוהה ● כך תדעו כמה זמן ייקח לכם להחזיר את ההשקעה וכיצד ניתן לתמחר את הסיכונים ● שאלת השבוע

שלמה קרעי וטלי גוטליב / צילום: יונתן זינדל/פלאש90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

קודם התאגיד, עכשיו גל"צ: המסלול המהיר שמאפשר לממשלה לעקוף את הייעוץ המשפטי

הצעת החוק להפרטת תאגיד השידור הציבורי, שעברה בקריאה טרומית, היא רק השלב האחרון במה שהפך לשיטה: שימוש בהצעות חוק פרטיות של ח"כים מהקואליציה לקידום מדיניות הממשלה ● המטרה: לעקוף את הדרג המקצועי ואת התנגדות הייעוץ המשפטי ● וכעת עלתה גם הצעה להפרטת גלי צה"ל

בית החולים אסותא ברמת החייל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי המחדל באסותא ראשל"צ: דוח משרד הבריאות מצביע על כשלים משמעותיים באסותא רמת החייל

כשבוע לאחר פרסום דוח מבקר המדינה לעניין העומס ביחידות ההפריה החוץ-גופית, משרד הבריאות מפרסם היום דוח ביקורת על מרפאת אסותא רמת החייל, שם התרחשו כשלים משמעותיים, בהם תינוק שהופרה מן הזרע הלא נכון וביציות שהתייבשו

אלפרד אקירוב / צילום: כדיה לוי

אקירוב לא מוותר על כלל ביטוח: "נצטרך להשקיע יותר כסף, אבל נסתדר"

אלרוב נדל"ן שבשליטת אלפרד אקירוב רשמה ברבעון השלישי רווחי הון גדולים כתוצאה מהזינוק במניות כלל ביטוח, שעשוי לייקר את רכישת השליטה בה במידה שתקבל את האישור לכך ● מציגה הפסדים מפעילותה המלונאית בישראל

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

מניית רשת המלונות זינקה פי 7 מהקורונה: רבעון שיא לפתאל

רשת המלונות נהנתה מעלייה בכל מדדי הפעילות, ומציגה רווח רבעוני של 345 מיליון שקל ● נסקה לשווי של 8.6 מיליארד שקל, שיותר ממחציתו מוחזק בידי בעל השליטה דוד פתאל

צילומים: רויטרס, Brad Penner, Frank Rumpenhorst, איל יצהר, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

אחת לקנות, אחת למכור: המניות שמומלצות ע"י אופנהיימר, ואלה שלא

בבנק ההשקעות סימנו מניות קטנות ובינוניות שכדאי להוסיף לתיק ההשקעות, וכאלה שמהן מומלץ להיפטר במגוון של סקטורים - מבריאות, דרך פיננסים ועד צריכה ● בין המומלצות לקנייה: חברה שמחזיקה קבוצת כדורסל, רשת מזון מהיר וגם נציגה ישראלית, בתחום הטכנולוגיה

שיירות סיוע הומניטרי ברצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

החברות שמתמודדות על חוזים של מאות מיליוני דולרים לניהול עזה

הממשלה בוחנת להפוך חברות אבטחה פרטיות לכוח משמעותי בצפון רצועת עזה, כמי שינהלו את חלוקת המזון ● אולם, מומחים סבורים שהסידור ינציח את הכאוס: "מטרתן היא להרוויח, חמאס עשוי להתפתות לעשות איתן עסקים" ● וגם: מי יישא בעלויות שמוערכות במיליארד שקל בשנה?