אלפרד אקירוב / צילום: כדיה לוי
כשלוש שנים חלפו מאז הגיש איש העסקים הוותיק אלפרד אקירוב בקשה לרשות שוק ההון, לקבלת היתר שליטה בחברת כלל ביטוח. ולמרות שעד כה לא נענתה בקשתו על ידי הרגולטור, ובהנהלת כלל ביטוח ממש לא רוצים אותו כבעלים, אקירוב לא אומר נואש.
● המשקיעים צפו את הסכם הפסקת האש והקפיצו את הבורסה בהתאם, האם יש עוד מקום לעליות?
● הרווח הכולל של הפניקס זינק כמעט פי שלושה ל-617 מיליון שקל
בינתיים הוא נותר להחזיק, באמצעות חברת אלרוב נדל"ן שבשליטתו, ב-14.5% ממניות כלל ביטוח, כך שהוא בעל המניות הגדול בחברה אך חסר השפעה בניהולה. לפני כשנה הגיש בקשה מחודשת לרשות שוק ההון לעלות להחזקה של 30% מהמניות, ובשיחה עם גלובס הוא מביע אמון שיקבל את האישור המיוחל בסופו של דבר: "אנחנו בתהליך לקבלת ההיתר והמטרה היא להגיע לשליטה. יש רגולציה ולכן זה לוקח זמן, אבל אנחנו מתקדמים. לא הייתי מקבל היתר להחזיק 15% אם לא היו רוצים אותי".
אקירוב יכול להיות שבע רצון לפי שעה מההתאוששות במניית כלל בחודשים האחרונים. בסך הכול השקיעה אלרוב כ-690 מיליון שקל במניות חברת הביטוח, ושווי השוק של המניות עומד כיום על 880 מיליון שקל, כלומר רווח של קרוב ל-200 מיליון שקל "על הנייר". לצד ההחזקה בכלל, יש לאלרוב החזקה קטנה יותר במניות בנק לאומי, ששוות כיום כ-160 מיליון שקל, גם כן לאחר עלייה נאה במניית הבנק בחודשים האחרונים. "כשהבינו שהבנקים זה המגזר הכי מרוויח, התחילו לקנות אותו", אומר אקירוב.
"הכנסנו שני דירקטורים"
עם זאת, הזינוק במניית כלל ביטוח מתחילת השנה (30%) הופך את משימת הרכישה שלה למורכבת ויקרה יותר, והוא מודה כי "נצטרך להשקיע יותר כסף, אבל זה בסדר. נסתדר. הכנסנו שני דירקטורים לכלל, ועובדים בשיתוף פעולה עם החברה".
לצד ההחזקה במניות ביטוח ובנקים, את עיקר הפעילות שלו ממקד אקירוב בתחום הנדל"ן המניב ומלונות יוקרה. אלרוב, חברת הנדל"ן והמלונאות רשמה ברבעון השלישי זינוק ברווח הנקי לסכום של 116 מיליון שקל, על הכנסות של 528 מיליון שקל. את עיקר השיפור בפעילות חייב אקירוב לפעילות מגזר ניירות הערך שלו - קרי אותן השקעות בכלל ביטוח ולאומי שייצרו לו רווח מגזרי של 142 מיליון שקל, רווח של פי 5 ביחס לרבעון המקביל בשנה שעברה.
עוד מגזר שתרם לו משמעותית ברבעון השלישי הוא תחום הנדל"ן המניב, שנמצא בעיקר בשוויץ ואף מונפק שם. פעילות זו ייצרה לאלרוב רווח מגזרי של 157 מיליון שקל, עלייה של 31% לעומת הרבעון המקביל. פעילות המלונאות בחו"ל (באמסטרדם, לונדון ופריז) עברה לרווח של כמעט 20 מיליון שקל ברבעון (אך הציגה הפסד של 10 מיליון שקל מתחילת השנה). אבן ריחיים מבחינת החברה נותרה פעילות המלונאות בישראל (שני מלונות בירושלים) שנפגעה קשות בעקבות מלחמת חרבות ברזל. זו הסבה לאלרוב הפסד רבעוני של 4 מיליון שקל (והפסד של 9 מיליון שקל מתחילת השנה).
בתשעת החודשים הראשונים של השנה מציגה אלרוב הפסד של כ-23 מיליון שקל, לעומת הפסד של כ-72 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.
"מקווה שהשמיים יפתחו"
לדברי אקירוב, "ברוב העסקים שלנו הכול כרגיל. אין בעיה גם בתיירות בחו"ל וגם בנדל"ן המניב, בונים להשכרה בשוויץ וגם שם הכול עובד מצוין ואף יש עליית ערך". כאמור פעילות המלונאות בארץ נפגעה בצורה קשה: "אין טיסות ואין תיירות", הוא אומר ומקווה שעם החתימה על הפסקת האש בלבנון המצב ישתפר. "אני מקווה שעכשיו השמיים ייפתחו, הטיסות יחזרו, וכשזה יקרה התיירות תגדל. רוב התיירות שבאה לירושלים היא אוכלוסיה דתית - גם יהודים וגם צליינים. כיום באים קצת, אבל לא בהיקפים של מה שהיה לפני המלחמה".
הוא מציין כי פעילות המלונאות של אלרוב בחו"ל לא מושתתת על התיירות הישראלית: "בלונדון ופריז למשל, 60%-70% מהתיירים הם אמריקאים, והתיירות הזו לא נפגעה וגם לא זו ממדינות ערב. אם הייתי רשת ישראלית ברור שהייתי נפגע, אבל למלון שמנוהל עבור רשת ישראלית אין בעיה. גם המלחמה באוקראינה לא פוגעת, פעם התיירות הרוסית הייתה עשירה, היום יש תיירות גם מהמזרח, יפן ועוד. ועדיין ארה"ב היא מספר אחת".
לאחרונה הצטרפה שרת החינוך לשעבר, יפעת שאשא ביטון, כדירקטורית חיצונית באלרוב. אקירוב טוען כי לא מדובר בהבאה של פוליטיקאית לשעבר שתפתח דלתות, אלא כי "היא אישה מאוד ראויה, עשתה כמה דברים בחיים. יש לנו דירקטורים נוספים כמו רוני בר און ומנכ"ל משרד התיירות לשעבר. אלה אנשים מאוד משמעותיים שיכולים לתרום לחשיבה שלנו ולסייע".
מניית אלרוב נדל"ן נסחרת בבורסה בשווי של 3.2 מיליארד שקל, אחרי עלייה של 22% מתחילת השנה. אקירוב עצמו מחזיק ביותר מ-88% ממניות החברה.