גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קודם התאגיד, עכשיו גל"צ: המסלול המהיר שמאפשר לממשלה לעקוף את הייעוץ המשפטי

הצעת החוק להפרטת התאגיד, שעברה בטרומית, היא רק השלב האחרון במה שהפך לשיטה: שימוש בהצעות חוק פרטיות של ח"כים מהקואליציה, לקידום מדיניות הממשלה ● המטרה: לעקוף את הדרג המקצועי ואת התנגדות הייעוץ המשפטי ● וכעת, עלתה גם הצעה להפרטת גלי צה"ל

שלמה קרעי וטלי גוטליב / צילום: יונתן זינדל/פלאש90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת
שלמה קרעי וטלי גוטליב / צילום: יונתן זינדל/פלאש90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

מליאת הכנסת אישרה את הצעת החוק להפרטה של תאגיד השידור הציבורי בקריאה טרומית - מהלך שעשוי להוביל לסגירת התאגיד תוך שנתיים. בעבר הלא רחוק, צעד כה דרמטי היה מגיע להצבעה במליאת הכנסת רק במסגרת הצעת חוק שיזמה הממשלה, ואחרי שעבר הליך סדור של עבודת מטה והתייחסות מצד הייעוץ המשפטי לממשלה.

מכה לקרעי: יו"ר ועדת האיתור למועצת תאגיד השידור, משה דרורי, התפטר מתפקידו
בממשלה פועלים לסגירת התאגיד. המשמעות: מאות מפוטרים וחיסול היצירה הישראלית

אלא, שהפרטת התאגיד עברה כהצעת חוק פרטית של חברת הכנסת טלי גוטליב מהליכוד, שלא הסתמכה על בחינה מקצועית מעמיקה ואף אושרה בוועדת השרים לחקיקה חרף התנגדותה של היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב־מיארה. שר התקשורת, שלמה קרעי, תמך בהתלהבות בהצעה, ואף נשא נאום במליאה שבו תיאר את שידורי החדשות בתאגיד כ"מיותרים ומוטים".

פיקוח על הצעת חוק פרטית - רק על הנייר

האם אישור המהלך כהצעת חוק פרטית היא חריגה? רחוק מכך. מאז נכנסה לתפקידה הממשלה הנוכחית, החקיקה הפרטית הפכה לכלי עוצמתי בידיה לקידום מדיניות - כולל שינויים מרחיקי לכת בכלכלה, בחברה ובמשטר הדמוקרטי, עד כדי הפיכה משטרית (בלי להצהיר עליה ככזו). לא אחת מקודמות הצעות החוק הפרטיות בחופזה, והממשלה אף מאשרת לפטור אותן מהחובה להניח את ההצעה על שולחן הכנסת למשך 45 ימים לפני הדיון בה. ועדת הכנסת, שבשליטת הקואליציה, מוסמכת אף היא להעניק פטור כזה.

האפשרות של שומרי הסף לפקח על הצעות חוק פרטיות היא גדולה - אך רק על הנייר. כאשר ההצעה מגיעה לוועדת השרים לחקיקה, הייעוץ המשפטי לממשלה מחווה את דעתו עליה. המשנים ליועמ"שית הם לרוב אלה המכינים את חוות הדעת לפי תחומי התמחותם - משפט מנהלי (גיל לימון), חוקתי (אביטל סומפולינסקי) או כלכלי (מאיר לוין). אך הממשלה הנוכחית הבהירה כי מבחינתה חוות הדעת הזו אינה מחייבת, וזאת חרף ההלכה שנהגה במשך עשרות שנים, ולפיה עמדת היועמ"שית מחייבת את הממשלה.

התחנה הבאה שבה תוכל מערכת המשפט להשמיע את קולה היא אחרי שהצעת החוק תעבור בטרומית ותגיע לדיון בוועדה שתכין אותה לקריאה הראשונה. שם יחווה את דעתו עליה גם הייעוץ המשפטי לכנסת, בראשות עו"ד שגית אפיק, אך הרוב הקואליציוני לא בהכרח פועל לפי עמדתה. בהמשך, וככל שהחוק יעבור בשלוש קריאות בכנסת, האפשרות להתערב בו משפטית תהיה רק אם תוגש נגדו עתירה לבג"ץ, והיועמ"שית תביע לגביו את דעתה.

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב־מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

השיטה והיתרונות עבור הממשלה

ענף התקשורת הוא דוגמה מרכזית לשיטה הזו. עוד לפני הצעת החוק להפרטת התאגיד, אושרה מוקדם יותר החודש בקריאה טרומית הצעת החוק של ח"כ אביחי בוארון מהליכוד בנושא השליטה בתקציב של גוף השידור הציבורי. לפי ההצעה, שזכתה לתמיכת הקואליציה, תקציב זה לא ינוהל עוד על ידי התאגיד באופן עצמאי, אלא יוכפף לתקציב המדינה והממשלה תידרש לאשר אותו מדי שנה.

כך היה גם עם הצעת חוק של ח"כ שלום דנינו מהליכוד, אשר אושרה בטרומית וחותרת להקנות לממשלה שליטה במדידת הרייטינג. בימים האחרונים אף הגיש ח"כ ניסים ואטורי ממפלגת השלטון הצעת חוק להפרטה של גלי צה"ל, תחנת הרדיו הצבאית.

זוהי אינה שיטה ששמורה לתחום התקשורת בלבד. ח"כ גוטליב, אשר נגדה מתנהלת חקירה פלילית בחשד לחשיפת מידע בטחוני הנוגע לבן זוגה של מובילת המחאה, פרופ' שקמה ברסלר, יזמה הצעת חוק פרטית, שתאסור על חקירות פליליות נגד חברי כנסת - אלא אם אושרו ברוב של 90 ח"כים. גוטליב אמנם מקדמת את ההצעה חרף ניגוד העניינים המובהק שבו היא מצויה, אך זה לא הפריע לוועדת השרים לחקיקה לאשרו. לפחות בינתיים, ההצעה אמנם ירדה נכון להיום מסדר היום, בעקבות התנגדותו של השר גדעון סער.

גם הניסיון לפגוע בעצמאותה של לשכת עורכי הדין עומד בימים אלה במוקד של חקיקה פרטית. ח"כ חנוך מילביצקי מהליכוד מקדם הצעת חוק בתמיכתו של שר המשפטים, יריב לוין, להגבלת העצמאות של הלשכה בניהול התקציב בגובה כ־90 מיליון השקלים שהיא מנהלת - רובם מגיעים מדמי חבר.

קידום מהלכים דרמטיים באמצעות חקיקה פרטית היא שיטה עתירת יתרונות עבור הממשלה. הצעת חוק ממשלתית הוא לרוב תהליך ארוך ומורכב, הכולל עבודת מטה סדורה תוך הטמעת עמדותיו של הדרג המקצועי. ובעיקר, הצעה ממשלתית מחייבת את מעורבותו העמוקה של הייעוץ המשפטי לממשלה, החל מנציגיו במשרד הרלבנטי וכלה במשפטנים של מערך הייעוץ והחקיקה הכפופים ליועמ"שית. במתכונת זו עברו רפורמות מרכזיות במשק, דוגמת חוק הריכוזיות, שהפריד בין תאגידים ריאליים לפיננסיים, החוק שהפריד בין חברות כרטיסי האשראי מהבנקים, והחוק שהסדיר לראשונה את שוק האשראי החוץ-בנקאי.

השיטה הזו שבה הממשלה עושה שימוש נרחב בכלי של הצעות חוק פרטיות, נחשבת לבעייתית וזוכה לביקורת בשל פגיעתה בהפרדת בעקרון הפרדת הרשויות. תמיכה בהצעת חוק פרטית מאפשרת לעקוף את הדרג המקצועי ואת הייעוץ המשפטי, וכך לקדם את מדיניות הממשלה ביתר קלות.

כשבג"ץ בלם בעבר את פיצול התאגיד

בחוות הדעת שהגישה היועמ"שית לשר לוין בנושא הפרטת התאגיד היא עמדה על כך, שחקיקה פרטית לא נועדה לבצע מעקף מסוג זה - אך הדברים נפלו על אוזניים ערלות. אם המהלך יעבור בשלוש קריאות, בג"ץ יידרש להתנגדות היועמ"שית ועשוי להתערב כפי שעשה ב־2017, כאשר בלם את פיצולה של חטיבת החדשות בתאגיד לגוף נפרד. השיטה הנוכחית מנוגדת לנורמות בסיסיות הנדרשות בהליך חקיקה, ובהן שקיפות, שקילת שיקולים עניינים ומידתיים, ושיתופם של כל הגורמים הנוגעים לחוק, כולל הליך מסודר של שימוע ציבורי, כמקובל בהצעות חוק ממשלתיות.

במוקדם או במאוחר, בג"ץ יצטרך לתת את דעתו לשיטה שהפכה כה פופולארית בקדנציה הנוכחית, ולשקול להתערב בחקיקה שכל מהותה נסיון לעקוף את שומרי הסף.

עוד כתבות

הנפקת סימילרווב, מאי 2021 / צילום: NYSE

המניות הישראליות בוול סטריט שקפצו ביותר מ-100% השנה

חברת האינטרנט סימילירווב הוסיפה מתחילת השנה 140% לשוויה, על רקע האצת הצמיחה והמעבר לתזרים חיובי מפעילות ● האנליסטים צופים כי יש לה עוד לאן לעלות ● ומי המניות הישראליות האחרות שהוסיפו מעל 100% לערכן?

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

ישראל תערער נגד הוצאת צווי המעצר בבית הדין בהאג

לדברי לשכת ראש הממשלה, "הודעת הערעור של ישראל חושפת בפירוט עד כמה ההחלטה על הוצאת צווי המעצר הייתה מופרכת וחסרת-בסיס" ● בהודעת בית הדין על הוצאת צווי המעצר ב-21 בנובמבר נכתב כי "קיים יסוד סביר להאמין שנתניהו וגלנט מנעו בכוונה ובידיעה מהאוכלוסייה האזרחית בעזה חפצים החיוניים להישרדותם"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בתל אביב; ירידות חדות במניות הבטחוניות

מדד ת"א 35 ירד ב-1.3% ● השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים, ובבנק הפועלים ממליצים להתחיל ולהקטין את החשיפה למט"ח ● מיטב מעריכים: זה אפיק האג"ח שנשאר אטרקטיבי למרות הירידה בציפיות האינפלציה ● וכיצד הפסקת האש בין ישראל ללבנון צפויה להשפיע על מחירי הנפט?

השופט בדימוס משה דרורי / צילום: לשכת עורכי דין

מכה לקרעי: יו"ר ועדת האיתור למועצת תאגיד השידור, משה דרורי, התפטר מתפקידו

התפטרותו של דרורי באה לאחר החלטת בג"ץ להקפיא את סמכויותיו כיו"ר הוועדה לפחות עד לדיון חדש בבג"ץ ב-6 בינואר ● כעת, עם התפטרותו של דרורי, יעבור זמן רב עד שניתן יהיה להחזיר את מועצת התאגיד לפעילות

איתן אלדר / צילום: תמר מצפי

פעיל שוק ההון איתן אלדר נתבע להשיב מניות אמו: "ניצל את מצבה"

במסגרת הסכסוך בחברה המשפחתית אוטוגלס, אחייניו של איתן אלדר תבעו לבטל העברת מניות אמו המנוחה בקבוצה, בטענה לעושק והשפעה לא הוגנת ● אלדר: "המתינו לפטירתה כדי לטעון נגדה"

באר שבע. תשואה של 3% על דירות ארבעה חדרים / צילום: Shutterstock

האם דירות ארבעה חדרים הן השקעה משתלמת?

דירות שלושה חדרים היו במשך שנים היעד המבוקש למשקיעים, משום שהציעו תשואה גבוהה יחסית על ההשקעה ● אבל הפערים בתשואות מצטמצמים, וטעמי הקהל משתנים: "רמת הדיור עלתה, והמוצר שמכונה 'דירה' ב־2024 הוא לא אותו מוצר שהיה ב־2010"

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

נטו פיננסים תימכר לארבע עונות בכ-51 מיליון שקל

סוכנות הפיננסים, שחובותיה נאמדים בכ-110 מיליון שקל, גיבשה הסדר חוב הכולל את מכירת הפעילות לסוכנות הביטוח שבבעלות אי.בי.אי ● החובות למשקיעים בקרן וולת'סטון, שנטו התחייבה לחלץ, מסתכמים בכ-59 מיליון שקל

במקום העשירי בדירוג האתרים הבינלאומיים נמצא האתר של חברת הלואו קוסט וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית הלואו-קוסט וויז אייר הודיעה על חזרה לישראל, והיא לא היחידה


וויז אייר הודיעה כי תחזור בהדרגה לישראל החל מה-20 בדצמבר ● אג'יאן היוונית הכריזה על חזרה ב-10.12 ● אזרבייג'ן איירליינס הייתה חברת התעופה הזרה הראשונה שהודיעה היום על חזרה לישראל מאז הוכרזה הפסקת האש בלבנון

היקף הנזק ללבנון, והנהירה לדרום המדינה – למרות אזהרת צה"ל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: האם יוניפי"ל יצליח לעמוד במשימה בלבנון, הסעיפים של הסכם האש ותושבי לבנון מתחילים לחזור לכפרים בדרום המדינה ● כותרות העיתונים בעולם  

מחסן אונקיות זהב / צילום: Shutterstock, Art disain

בנק ישראל מכר את כל הזהב שברשותו בשנות ה־90, האם זה הזמן לחזור להשקיע בו?

תשואת המתכת הנוצצת השנה הכתה את וול סטריט, אבל בבנק ישראל שומרים על ההחלטה משנות ה־90 שלא להחזיק בזהב כלל ● באילו אפיקים הבנק כן משקיע את יתרות המט"ח שלו, מיהן המדינות שדווקא רכשו זהב ביתר שאת בשנה האחרונה, והאם הביקושים ימשיכו לגבור? ● גלובס עושה סדר

חיילי צה''ל בגבול לבנון לצד דגל ישראל / צילום: ap, Leo Correa

המשקיעים צפו את הסכם הפסקת האש והקפיצו את הבורסה בהתאם, האם יש עוד מקום לעליות?

בעוד שמדד הדגל האמריקאי עלה ברבעון האחרון בכ־6%, הביצועים של הבורסה המקומית טובים בהרבה ● הסיבה העיקרית: חזרת משקיעים זרים וירידה בפרמיית הסיכון שהתרחשה לקראת הפסקת האש ● מנהלי השקעות חלוקים בנוגע לשאלה מה יקרה ביום שאחרי

אורן קובי / צילום: כדיה לוי

שישה פרקליטים: סוללת עורכי הדין של אורן קובי

יזם הנדל"ן המואשם בפלילים מיוצג על ידי לא פחות מששה עורכי דין, חלקם מהבכירים בישראל ● יזם ההייטק שמכר חברה ב-450 מיליון דולר תורם למכללה שבה למד, והמרכז האקדמי פרס משיק את מרכז היזמות והחדשנות PereStart בהשקעה של 10 מיליון שקל ● אירועים ומינויים

שפל של שלוש שנים בכלל גיוסי הכספים לסטארטאפים ישראליים / איור: גיל ג'יבלי

האם המשקיעים הזרים יחזרו להייטק הישראלי?

מדוח שפרסם מכון המחקר Rise Israel לציון שנה לפרוץ המלחמה עולה כי כלל גיוסי הכספים לסטארט-אפים ישראליים הגיע לשפל של שלוש שנים, וכי מספר החברות המגייסות קטן בהדרגה ● גם מספר המשקיעים בהייטק הישראלי הולך ופוחת במידה דרמטית מאז תחילת שנת 2022, כמו גם קצב האקזיטים וההנפקות ● האם ההסכם בלבנון יהווה נקודת מפנה?

כיצד הסדר בצפון צפוי להשפיע על השווקים? / אילוסטרציה: Shutterstock

מה יעשה ההסכם בצפון לשווקים, ואיפה כדאי לשים את הכסף?

הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה צפויה לתת רוח גבית לשוק המקומי ● עם זאת, עולה השאלה עד לאן השוק יעלה ומתי התחזקות השקל תיעצר ● וגם: האם בנק ישראל יפחית את הריבית מוקדם מהצפוי?

דונלד טראמפ / צילום: Associated Press, Evan Vucci

האם ישראל תהיה המרוויחה הגדולה ממדיניות הסחר של טראמפ?

מוצרים אירופיים רבים צפויים להתייקר בעקבות הבטחות הבחירות של הנשיא הנבחר של ארה"ב דונלד טראמפ ● האם המדיניות החדשה של ארה"ב היא הזדמנות לישראל?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מניית דל נפלה ב-12%, סולאראדג' זינקה ב-6%

בורסות אירופה ירדו ●  מדד האינפלציה המועדף על הפד עלה ב-2.8%, בהתאם לצפי ● אנבידיה ירדה בכ-1.5% ומשלימה ירידה של 9% בשבוע ● מניית חברת הסייבר קראודסטרייק ירדה בכ-5% בעקבות הורדת תחזית ●  בעקבות תחזית מאכזבת, HP נפלה ב-6% ● סחורות: הנפט נסחר ביציבות, מחיר הקפה בשיא של כ-50 שנה, זינק ב-70% השנה ● מחר, יום ההודיה לא יתקיים מסחר בוול סטריט

בית הרוס בקריית שמונה בעקבות נפילת רקטה / צילום: ap, Ariel Schalit

"אנחנו חזקים, אבל צריך תמריצים": במגזר העסקי בצפון נערכים לחזרה

נועם יוסף, מנהל פעילות במרכז מרגלית סטארטאפ סיטי גליל בקריית שמונה, אומר כי "יש כאלה שרק נגיד להם לחזור לצפון - והם מחר חוזרים" ● כדי לסייע להם, וגם להחזיר את אלה שעברו, "צריך תמריצים, כמו הנחה במס חברות, סיוע בשכר ועזרה לבני הזוג למצוא עבודה"

אייל חדד / צילום: יח''צ

לא דיווח על היותו בעל עניין: בעל רשת סלקשיין יודה בעבירת ניירות ערך

הפרקליטות חתמה על הסדר טיעון עם אייל חדד, מנכ"ל ובעלי רשת מחסני האופנה סלקשיין, לפיו יודה באי-דיווח על היותו בעל עניין, בניגוד לחוק ני"ע, בשלוש חברות ציבוריות - אפליי, ערך פיננסים ואייסקיור מדיקל ● הפרקליטות תבקש חודשיים עבודות שירות, והחברה תשלם קנס בסך 350 אלף שקל ● חדד הורשע ב-2018 בתרמית ני"ע

בנק הפועלים / צילום: בר - אל

משך הזמן הארוך ביותר: בנק הפועלים מגייס אג"ח קוקו ל-25 שנה

בנק הפועלים השלים שלב נוסף בגיוס שתי סדרות אג"ח קוקו ● השלמת ההנפקה מתוכננת עם סיום המכרז לציבור מחר ● היקף הגיוס בשלב המוסדי בשתי הסדרות מסתכם בכ-640 מיליון שקל, כאשר סדרה אחת תיפרע בעוד 25 שנה, והשנייה בעוד 13 שנה

שיירות סיוע הומניטרי ברצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

החברות שמתמודדות על חוזים של מאות מיליוני דולרים לניהול עזה

הממשלה בוחנת להפוך חברות אבטחה פרטיות לכוח משמעותי בצפון רצועת עזה, כמי שינהלו את חלוקת המזון ● אולם, מומחים סבורים שהסידור ינציח את הכאוס: "מטרתן היא להרוויח, חמאס עשוי להתפתות לעשות איתן עסקים" ● וגם: מי יישא בעלויות שמוערכות במיליארד שקל בשנה?