גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קודם התאגיד, עכשיו גל"צ: המסלול המהיר שמאפשר לממשלה לעקוף את הייעוץ המשפטי

הצעת החוק להפרטת תאגיד השידור הציבורי, שעברה בקריאה טרומית, היא רק השלב האחרון במה שהפך לשיטה: שימוש בהצעות חוק פרטיות של ח"כים מהקואליציה לקידום מדיניות הממשלה ● המטרה: לעקוף את הדרג המקצועי ואת התנגדות הייעוץ המשפטי ● וכעת עלתה גם הצעה להפרטת גלי צה"ל

שר התקשורת שלמה קרעי וח"כ טלי גוטליב / צילום: יונתן זינדל - פלאש 90, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת
שר התקשורת שלמה קרעי וח"כ טלי גוטליב / צילום: יונתן זינדל - פלאש 90, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

מליאת הכנסת אישרה היום (ד') את הצעת החוק להפרטה של תאגיד השידור הציבורי בקריאה טרומית - מהלך שעשוי להוביל לסגירת התאגיד תוך שנתיים. בעבר הלא רחוק, צעד כה דרמטי היה מגיע להצבעה במליאת הכנסת רק במסגרת הצעת חוק שיזמה הממשלה, ואחרי שעבר הליך סדור של עבודת מטה והתייחסות מצד הייעוץ המשפטי לממשלה.

מכה לקרעי: יו"ר ועדת האיתור למועצת תאגיד השידור, משה דרורי, התפטר מתפקידו
בממשלה פועלים לסגירת התאגיד. המשמעות: מאות מפוטרים וחיסול היצירה הישראלית

אלא שהפרטת התאגיד עברה כהצעת חוק פרטית של ח"כ טלי גוטליב מהליכוד, שלא הסתמכה על בחינה מקצועית מעמיקה ואף אושרה בוועדת השרים לחקיקה חרף התנגדותה של היועצת המשפטית לממשלה,עו"ד גלי בהרב־מיארה. שר התקשורת שלמה קרעי תמך בהתלהבות בהצעה, ואף נשא נאום במליאה שבו תיאר את שידורי החדשות בתאגיד כ"מיותרים ומוטים".

פיקוח על הצעת חוק פרטית - רק על הנייר

האם אישור המהלך כהצעת חוק פרטית היא חריגה? רחוק מכך. מאז נכנסה לתפקידה הממשלה הנוכחית, החקיקה הפרטית הפכה לכלי עוצמתי בידיה לקידום מדיניות - כולל שינויים מרחיקי לכת בכלכלה, בחברה ובמשטר הדמוקרטי, עד כדי הפיכה משטרית (בלי להצהיר עליה ככזו). לא אחת מקודמות הצעות החוק הפרטיות בחופזה, והממשלה אף מאשרת לפטור אותן מהחובה להניח את ההצעה על שולחן הכנסת למשך 45 ימים לפני הדיון בה. ועדת הכנסת, שבשליטת הקואליציה, מוסמכת אף היא להעניק פטור כזה.

האפשרות של שומרי הסף לפקח על הצעות חוק פרטיות היא גדולה - אך רק על הנייר. כאשר ההצעה מגיעה לוועדת השרים לחקיקה, הייעוץ המשפטי לממשלה מחווה את דעתו עליה. המשנים ליועמ"שית הם לרוב אלה המכינים את חוות־הדעת לפי תחומי התמחותם - משפט מינהלי (גיל לימון), חוקתי (אביטל סומפולינסקי) או כלכלי (מאיר לוין). אך הממשלה הנוכחית הבהירה כי מבחינתה חוות־הדעת הזו אינה מחייבת, וזאת חרף ההלכה שנהגה במשך עשרות שנים, ולפיה עמדת היועמ"שית מחייבת את הממשלה.

התחנה הבאה שבה תוכל מערכת המשפט להשמיע את קולה היא אחרי שהצעת החוק תעבור בטרומית ותגיע לדיון בוועדה שתכין אותה לקריאה הראשונה. שם יחווה את דעתו עליה גם הייעוץ המשפטי לכנסת, בראשות עו"ד שגית אפיק, אך הרוב הקואליציוני לא בהכרח פועל לפי עמדתה.

בהמשך, וככל שהחוק יעבור בשלוש קריאות בכנסת, האפשרות להתערב בו משפטית תהיה רק אם תוגש נגדו עתירה לבג"ץ, והיועמ"שית תביע לגביו את דעתה.

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב־מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

השיטה והיתרונות עבור הממשלה

ענף התקשורת הוא דוגמה מרכזית לשיטה הזו. עוד לפני הצעת החוק להפרטת התאגיד, מוקדם יותר החודש אושרה בקריאה טרומית הצעת החוק של ח"כ אביחי בוארון מהליכוד בנושא השליטה בתקציב של גוף השידור הציבורי. לפי ההצעה, שזכתה לתמיכת הקואליציה, תקציב זה לא ינוהל עוד על־ידי התאגיד באופן עצמאי, אלא יוכפף לתקציב המדינה, והממשלה תידרש לאשר אותו מדי שנה.

כך היה גם עם הצעת חוק של ח"כ שלום דנינו מהליכוד, אשר אושרה בטרומית וחותרת להקנות לממשלה שליטה במדידת הרייטינג. בימים האחרונים אף הגיש ח"כ ניסים ואטורי ממפלגת השלטון הצעת חוק להפרטה של גלי צה"ל, תחנת הרדיו הצבאית.

זוהי אינה שיטה ששמורה לתחום התקשורת בלבד. ח"כ גוטליב, אשר נגדה מתנהלת חקירה פלילית בחשד לחשיפת מידע בטחוני הנוגע לבן זוגה של מובילת המחאה, פרופ' שקמה ברסלר, יזמה הצעת חוק פרטית שתאסור על חקירות פליליות נגד חברי כנסת - אלא אם אושרו ברוב של 90 חברי כנסת. גוטליב אומנם מקדמת את ההצעה חרף ניגוד העניינים המובהק שבו היא מצויה, אך זה לא הפריע לוועדת השרים לחקיקה לאשרו. לפחות בינתיים ההצעה ירדה מסדר היום, בעקבות התנגדותו של השר גדעון סער.

גם הניסיון לפגוע בעצמאותה של לשכת עורכי הדין עומד בימים אלה במוקד של חקיקה פרטית. ח"כ חנוך מילביצקי מהליכוד מקדם הצעת חוק בתמיכתו של שר המשפטים יריב לוין, להגבלת העצמאות של הלשכה בניהול התקציב בגובה כ־90 מיליון השקלים שהיא מנהלת - רובם מגיעים מדמי חבר.

קידום מהלכים דרמטיים באמצעות חקיקה פרטית היא שיטה עתירת יתרונות עבור הממשלה. הצעת חוק ממשלתית הוא לרוב תהליך ארוך ומורכב, הכולל עבודת מטה סדורה תוך הטמעת עמדותיו של הדרג המקצועי. ובעיקר, הצעה ממשלתית מחייבת את מעורבותו העמוקה של הייעוץ המשפטי לממשלה, החל מנציגיו במשרד הרלוונטי וכלה במשפטנים של מערך הייעוץ והחקיקה הכפופים ליועמ"שית. במתכונת זו עברו רפורמות מרכזיות במשק, דוגמת חוק הריכוזיות שהפריד בין תאגידים ריאליים לפיננסיים; החוק שהפריד בין חברות כרטיסי האשראי מהבנקים; והחוק שהסדיר לראשונה את שוק האשראי החוץ-בנקאי.

השיטה הזו, שבה הממשלה עושה שימוש נרחב בכלי של הצעות חוק פרטיות, נחשבת לבעייתית וזוכה לביקורת בשל פגיעתה בהפרדת בעיקרון הפרדת הרשויות. תמיכה בהצעת חוק פרטית מאפשרת לעקוף את הדרג המקצועי ואת הייעוץ המשפטי, וכך לקדם את מדיניות הממשלה ביתר קלות.

כשבג"ץ בלם בעבר את פיצול התאגיד

בחוות־הדעת שהגישה היועמ"שית לשר לוין בנושא הפרטת התאגיד היא עמדה על כך שחקיקה פרטית לא נועדה לבצע מעקף מסוג זה - אך הדברים נפלו על אוזניים ערלות. אם המהלך יעבור בשלוש קריאות, בג"ץ יידרש להתנגדות היועמ"שית ועשוי להתערב כפי שעשה ב־2017, כאשר בלם את פיצולה של חטיבת החדשות בתאגיד לגוף נפרד.

השיטה הנוכחית מנוגדת לנורמות בסיסיות הנדרשות בהליך חקיקה, ובהן שקיפות, שקילת שיקולים עניינים ומידתיים וכן שיתופם של כל הגורמים הנוגעים לחוק, כולל הליך מסודר של שימוע ציבורי, כמקובל בהצעות חוק ממשלתיות.

במוקדם או במאוחר, בג"ץ יצטרך לתת את דעתו לשיטה שהפכה כה פופולארית בקדנציה הנוכחית, ולשקול להתערב בחקיקה שכל מהותה נסיון לעקוף את שומרי הסף.

עוד כתבות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דוברות הכנסת, shutterstock

מודי'ס: "הפסקת האש מצמצמת מקור אחד של סיכון, אך הסיכונים הפוליטיים הפנימיים בישראל נותרו גבוהים"

בהודעה החברה נכתב כי "ממשלת ישראל לא הציגה תוכנית אמינה לעזה שתביא לביטחון חזק יותר ויציב לישראל, והסיכון להסלמה עם איראן נותר בעינו" ● החברה טענה כי ממשלת ישראל נוקטת במדיניות שמגבירה את המתחים החברתיים הגבוהים ממילא במדינה, וציינה את העימות בינה למערכת המשפט ואת סוגיית גיוס החרדים

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

ישראל תערער על הוצאת צווי המעצר לנתניהו וגלנט בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג

לדברי לשכת ראש הממשלה, "הודעת הערעור של ישראל חושפת בפירוט עד כמה ההחלטה על הוצאת צווי המעצר הייתה מופרכת וחסרת בסיס" ● בהודעת בית הדין על הוצאת צווי המעצר ב-21 בנובמבר נכתב כי "קיים יסוד סביר להאמין שנתניהו וגלנט מנעו בכוונה ובידיעה מהאוכלוסייה האזרחית בעזה חפצים החיוניים להישרדותם"

בגרמניה מעריכים: איראן מוכנה לדון בנשק האחרון שנשאר לה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן עשויה להיות מוכנה לדון בתוכנית הגרעין שלה, חגיגות בדאחייה אחרי הפסקת האש והצעת חוק חדשה בארה"ב קובעת כי הממשלה תמנע מימון מאוניברסיטאות  שמחרימות את ישראל ● כותרות העיתונים בעולם  

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מניית דל נפלה ב-12%, סולאראדג' זינקה ב-6%

בורסות אירופה ירדו ●  מדד האינפלציה המועדף על הפד עלה ב-2.8%, בהתאם לצפי ● אנבידיה ירדה בכ-1.5% ומשלימה ירידה של 9% בשבוע ● מניית חברת הסייבר קראודסטרייק ירדה בכ-5% בעקבות הורדת תחזית ●  בעקבות תחזית מאכזבת, HP נפלה ב-6% ● סחורות: הנפט נסחר ביציבות, מחיר הקפה בשיא של כ-50 שנה, זינק ב-70% השנה ● מחר, יום ההודיה לא יתקיים מסחר בוול סטריט

מפעל התעשייה האווירית בלוד / צילום: שלומי יוסף

התעשייה האווירית פותחת מפעל חדש אצל אחת משותפות הנשק הקרובות של ישראל

● טיל השיוט הסופרסוני ארוך־הטווח החדש של בייג'ינג מגיע לטווח של 4,000 ק"מ ● חברה מנס ציונה, העוסקת בחימושים משוטטים, הציגה בתערוכה מקצועית בתחום בבריטניה ● באוקראינה פיתחו כטב"ם שמיועד להוות ספינת אם למספר רחפנים מתאבדים ונושא אותם קרוב למטרה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הפגישה האחרונה של ביידן ונתניהו בבית הלבן, סוף יולי / צילום: Reuters, Elizabeth Frantz

הלקח ההיסטורי לנתניהו: מוטב להיזהר מנשיא אפילו בסוף הדרך

על נתניהו לדעת שאין בארה"ב ממשלות מעבר, והיו נשיאים שניסו לעשות שלום או מלחמה ברגע האחרון של כהונתם ● אמנם טראמפ לוקח אחריות על הפסקת האש בלבנון, אבל ביידן עדיין מעורב ● טראמפ כבר מכין את אקורד הפתיחה של נשיאותו: עימות חזיתי עם ידידים ושכנים

מטוס בואינג 787 דרימליינר של חברת אל על / צילום: בואינג

הדרימליינר הבא של אל על - במימון כחול לבן

בנק הפועלים ומזרחי טפחות יממנו יחד רכישת מטוס רחב גוף של אל על, לאחר שנים שבהן הסתמכה החברה בעיקר על מימון בין־לאומי ● המטוס החדש, שצפוי להגיע לישראל כבר בחודש הקרוב, נועד להרחיב את היצע המושבים של אל על ולחזק את פעילות החברה בקווים ארוכי־טווח

שיירות סיוע הומניטרי ברצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

החברות שמתמודדות על חוזים של מאות מיליוני דולרים לניהול עזה

הממשלה בוחנת להפוך חברות אבטחה פרטיות לכוח משמעותי בצפון רצועת עזה, כמי שינהלו את חלוקת המזון ● אולם, מומחים סבורים שהסידור ינציח את הכאוס: "מטרתן היא להרוויח, חמאס עשוי להתפתות לעשות איתן עסקים" ● וגם: מי יישא בעלויות שמוערכות במיליארד שקל בשנה?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בתל אביב; ירידות חדות במניות הבטחוניות

מדד ת"א 35 ירד ב-1.3% ● השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים, ובבנק הפועלים ממליצים להתחיל ולהקטין את החשיפה למט"ח ● מיטב מעריכים: זה אפיק האג"ח שנשאר אטרקטיבי למרות הירידה בציפיות האינפלציה ● וכיצד הפסקת האש בין ישראל ללבנון צפויה להשפיע על מחירי הנפט?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דני שדה, Shutterstock

כרטיס טיסה ב-99 דולר בבלאק פריידי: האותיות הקטנות שכדאי להכיר

חברות התעופה מציעות מבצעי בלאק פריידי ליעדים פופולריים באירופה, מה המחירים ומה חשוב לבדוק לפני שמזמינים? ● וגם: חברות התעופה שחוזרות ומנסות להחזיר את אמון הקהל הישראלי מציעות מחירים משתלמים • חדשות התעופה

תחנת הכוח אשכול / צילום: חברת החשמל

רעידת אדמה של ממש: ההחלטה שמאיימת על יצרני החשמל הפרטיים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ההחלטה להגביל את התעריפים המשולמים כיום ליצרני החשמל הפרטיים גורמת לסערה רבתי בענף, עד כדי הבעת חשש מיכולת הגופים לעמוד בהלוואות הענק שנטלו לצורך רכישת התחנות מידי חברת החשמל ● רוכשי תחנת אשכול: "להחלטה, אם תאושר, עלולה להיות השפעה מהותית לרעה על תוצאות החברה, לרבות חשש לאי-עמידה באמות-המידה הפיננסיות להן היא מחויבת"

מנכ''ל ג'י.פי מורגן, ג'יימי דיימון / צילום: Reuters, מיקאלה קומפטון

בצל המלחמה: הגופים שעשו סיבוב ענק על כלכלת ישראל

נתונים חדשים שנחשפו ברויטרס מגלים כי עבור בנקי ההשקעות הזרים, 2024 צפויה להיות השנה הטובה בשוק הישראלי מאז תחילת העשור ● הסיבה: ניצול נכון של התנודתיות הגבוהה בעיקר באגרות החוב ובמטבע המקומי ● המרוויח הגדול ביותר הוא ג'י.פי מורגן האמריקאי

תחנת רכבת סבידור ת''א. 343 קילו וואט פוטנציאל הפקה מאנרגיה סולארית / צילום: איל יצהר

איך תדעו אם משתלם להוסיף פאנלים סולאריים לגג

מדינת ישראל מתקשה לעמוד ביעדי ייצור החשמל מאנרגיה מתחדשת ויש אף צפי למחסור בחשמל בשנים הקרובות ● מיזם חדש של משרד האנרגיה והמרכז למיפוי ישראל ינסה לעודד ייצור חשמל בתשתיות קיימות וינטר איפה יותר משתלם לייצר אותן

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

זינוק של 800% במכירת הדירות של אקרו נדל"ן, הראל הכפילה את הרווח

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● בתשעת החודשים הראשונים של השנה מכרה אקרו כמעט פי 10 דירות לעומת השנה שעברה ● מקורות: הרווח בתשעת החודשים הראשונים של השנה עלה ב-14% אבל ההכנסות ירדו ● הראל הכפילה את הרווח הרבעוני, התשואה להון עמדה על 25% ● תוצאות טובות גם למנורה מבטחים: רווח של 330 מיליון שקל ותשואה להון של 20.5% ● כלל ביטוח תחלק לראשונה דיבידנד אחרי עשור; הרווח זינק ב-80%

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מניות השבבים מזנקות בעקבות מיתון הסנקציות על סין

מדד הדאקס עולה בכ-0.9% ● ההנג סנג ירד ב-1.2% ● סחורות: מחירי הנפט נסחרים בעליות, מחיר הקפה בשיא של כ-50 שנה • מדד האינפלציה המועדף על הפד עלה ל-2.3% • גולדמן סאקס: "לאור מאמצי טראמפ להפחית עלויות אנרגיה, הסבירות שיטיל מכסים על קנדה היא נמוכה" • לרגל יום ההודיה, אין מסחר היום בוול סטריט

ג'ו ביידן ודונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן, החודש / צילום: ap, Evan Vucci

אסטרטגיית השלום המפתיעה של ביידן במזרח התיכון: עבודה עם טראמפ

עבור ביידן, יהיה זה בניצחון מגדיר-מורשת במדיניות החוץ לפני עזיבתו בינואר; עבור טראמפ, מדובר במשבר עולמי אחד פחות שהוא יצטרך להתמודד איתו ● עם זאת, סביר להניח שיהיה קשה להשיג הפסקת אש בעזה לפני שביידן יעזוב את תפקידו

צה''ל בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

צה"ל: תקריות הפרה של הסכם הפסקת האש טופלו באגרסיביות

שר הביטחון ישראל כ"ץ: "מבחינת ישראל הדבר החשוב ביותר כעת הוא השבת החטופים" • בכיר חמאס: מחויבים לשתף פעולה עם כל מאמץ להשגת הפסקת אש בעזה • דיווח: ממשל ביידן אישר מכירת נשק לישראל בסך 680 מיליון דולר • מקור לרויטרס: חיזבאללה איבד במלחמה יותר מ-4,000 מאנשיו - יותר מפי 10 מהאבידות שלו במלחמת לבנון השנייה • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בירידות; מניות נובה וקמטק זינקו, אל על ירדה בכ-4%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ● דירקטוריון בנק לאומי בחר באורי אלון ליו"ר הבנק ● מניות השבבים בת"א מזנקות: ארה"ב שוקלת את מיתון הסנקציות על תעשיית השבבים של סין ● מיטרוניקס הפסידה 18 מיליון שקל ברבעון השלישי ● מיטב תשקיע 64 מיליון שקל בהכשרה התחדשות ● אל על משלימה ירידה של 20% השבוע, ישראייר חתמה על הסכם עם איסתא למכירת כרטיסי טיסה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הקרנות הזרות מוכרות את חלקן בהפניקס ב-175 מיליון דולר

מדובר במכירה בדיסקאונט של 4% על מחיר מניית הפניקס ● הרוכשים הם 20 משקיעים, שמונה מתוכם הם כנראה מוסדיים מישראל ועוד 12 קרנות גידור ונאמנות מארה"ב ומאירופה ● הקרנות המוכרות, סנטרברידג' וגלאטין ישארו לאחר המכירה עם 5% בלבד מהמניות וימתינו לראות האם קרן אפניטי של ג'ארד קושנר תממש את האופציות

אלי פלדשטיין / צילום: ללא קרדיט

פרשת המסמכים הסודיים: מעצרו של אלי פלדשטיין והנגד במיל' הוארך עד להחלטה בראיות

מעצר השניים הוארך עד 4 בדצמבר, אז צפוי השופט לקבוע האם יש ראיות לכאורה ●  השופט קבע כי משפחתו של פלדשטיין תוכל לבקרו במעצר, בהתאם לנהלי שב"ס ● השופט: "המחלוקת בין הצדדים קוטבית - בעוד ההגנה טוענת כי המשיבים לא ביצעו עבירה כלשהי, התביעה טוענת כי מדובר בעבירות חמורות נגד ביטחון המדינה"