בית החולים אסותא ברמת החייל בת''א / צילום: תמר מצפי
כשבוע לאחר פרסום דוח מבקר המדינה לעניין העומס ביחידות ההפריה החוץ-גופית, בו הוזכרו מקרים חמורים, באחד מהם תינוק הופרה מן הזרע הלא נכון ובמקרה נוסף ביציות התייבשו, מפרסם משרד הבריאות דוח ביקורת על מרפאת אסותא רמת החייל, בו התרחשו כל האירועים הללו.
● ההחלטה הדרמטית והביקורת: מחדל העוברים והדילמה האנושית
● מחדל העוברים באסותא: בית המשפט קבע כי התינוקת תועבר להוריה הגנטיים
● דוח המבקר: מספר ההפריות זינק ב-60%, אך המדינה לא נערכה
הידיעה על ילד בן חמש שנולד מהפריה באסותא רמת החייל ושאינו תואם גנטית לאביו, הגיעה למשרד הבריאות במאי 2023. בני הזוג גילו את חוסר ההתאמה רק לאחר שעלה חשש לבעיה גנטית אצל הילד, והוא נבדק במעבדה גנטית שהודיעה לבני הזוג שהוא בוודאות גבוהה אינו בנו הגנטי של אביו. בעקבות זאת נערכו בדיקות גם לבנם השני של בני הזוג, גם הוא מאותה הפריה, והסתבר כי גם הוא אינו חולק מטען גנטי עם אביו. הועדה בחנה ודחתה את האפשרות כי ההריון אינו מן ההפריה.
ממשרד הבריאות נמסר כי באסותא רמת החייל הגיבו בצורה איטית ומסורבלת לאירוע. כשבני הזוג פנו אליהם לדווח על הבעיה, הם לא דיווחו מיידית למשרד הבריאות, ולמעשה האירוע נודע למשרד הבריאות דרך גורם אחר. מרפאת הפוריות טענה כי הסיכוי שהייתה טעות בסוג ההפריה שעברו בני הזוג "אפסי", וכיוון שבאותו הזמן לא היו בידיהם הוכחות ברורות שזה אכן מה שקרה, לא העבירו את הדיווח. עוד נטען כי לא הועבר דיווח בשל חיסיון רפואי, וכן משום שבני הזוג ביקשו לא לבצע בדיקות נוספות, אך משרד הבריאות טוען כי גם במקרה של דיווח, החיסיון הרפואי היה נשמר.
בדוח מהיום טוען משרד הבריאות כי הטיפול בבני הזוג במהלך האירוע היה נעדר רגישות והכלה. "כאשר בני הזוג דרשו תשובות לנוכח הטלטלה הקשה שפקדה אותם, ההנהלה והצוות חשו מותקפים ותגובתם נעדרה את המקצועיות הנדרשת בנסיבות המתוארות", מסר משרד הבריאות.
האירוע הזה התרחש כשמונה חודשים אחרי התפוצצות פרשת התינוקת סופיה, שהתרחשה גם היא באסותא, בסניף ראשון לציון. פרשה זו ממשיכה להתגלגל עד היום, כאשר ייתכן שתסתיים בניתוק התינוקת ממשפחתה הקיימת והעברתה להוריה הגנטיים בגיל שנתיים ומעלה.
ביציות השייכות למטופלת התייבשו
האירוע החריג השני הוא למעשה שני אירועים שהתרחשו בפברואר ובמאי 2023. בשני המקרים הללו ביציות השייכות למטופלות התנוונו עקב התייבשות. זהו אירוע חמור שכן הנשים עוברות תהליך מפרך (ויקר למדינה) כדי לשאוב את הביציות, ובחלק מן המקרים לא קל לייצר ביציות ולשאוב אותן, ואבדן כזה יכול להפחית את הסיכוי של האישה להיכנס להריון. מהמשרד נמסר כי לו הייתה הפקת לקחים מן האירוע הראשון, ייתכן שהיה נמנע האירוע השני.
במקרה הזה כן דווח האירוע למשרד הבריאות, אך בדיווח לא הייתה התייחסות לעומס, שעות העבודה הארוכות של האמבריולוגים והתרעות המעבדה להנהלה על העומס הזה. כל אלה עלו בתחקיר פנימי של בית החולים, אך לא הועברו הלאה. כל זאת אחרי שהאירוע באסותא ראשון כבר העלה למודעות את סוגיית העומס, ומספר ההפריות שהותר למרפאה לבצע הופחת.
הגורם לבעיות: העומס ביחידות ההפריה
בעקבות האירועים קיים משרד הבריאות שימוע לאסותא רמת החייל בו הוחלט על הורדת היקף הפעילות של היחידה להפריה חוץ-גופית בבית החולים. בית החולים הונחה למנות יועץ חיצוני בתחום קידום בטיחות הטיפול ולהגיש לאישור משרד הבריאות תוכנית הפעלה סדורה בתחום בטיחות הטיפול.
כמו בדוח מבקר המדינה, גם במשרד הבריאות מעריכים כי העומס ביחידות ההפריה הוא הגורם לבעיות, שכנראה זיהינו עד כה רק את קצה הקרחון שלהן. "העומס והלחץ באים לידי ביטוי בשעות עבור מרובות, גם מעבר לשעות המשמרת, מספר פעולות המבוצעות לעיתים בו זמנית על ידי אותם אמבריולוגים והעדר הקשבה לתלונות בדבר עומסים, שהועלו בעבר".
אלא שהפחתת פעילות יחידות ההפריה הפרטיות כדי לשמור על האיכות, יכולה להוביל לכך שחלק מן המטופלים הפוטנציאליים לא יקבלו מענה במועד, והגיל פועל לרעתם סיכוייהם להשיג הריון. לפעמים אפילו כמה חודשים יכולים לעשות הבדל. במשרד הבריאות עובדים על תוכנית להכשרה של אמביולוגים נוספים ותומכי-אמבריולוגיה שיבצעו רק חלק מהמשימות לאחר הכשרה מקוצרת, אולם תוכנית כזו עשויה לארוך זמן רב.
מאסותא רמת החייל נמסר כי: "אסותא מתייחסת בכובד ראש למסקנות ועדת הבדיקה של משרד הבריאות. אנו מחויבים לשקיפות מלאה ולתיקון הליקויים שנמצאו. בנוגע למקרה אי-ההתאמה הגנטית, מדובר באירוע מ-2018, דהיינו לפני שש שנים. אסותא שיתפה פעולה באופן מלא עם משרד הבריאות ועם ועדת הבדיקה. בנוסף, בוצעו בדיקות מעמיקות פנימיות להבטחת האיכות. בתוך כך, הוטמעו נהלים מחמירים, והוכנסו חידושים טכנולוגיים מהתקדמים בעולם לשיפור הבטיחות. כמו כן, החלפנו והוספנו אנשי מקצוע.
"בנוגע להתייבשות הביציות, עניין מוכר מהספרות הרפואית, חידדנו נהלים, וחיזקנו את מנגנוני הבקרה הפנימית. הלקחים שנלמדו כבר הוטמעו באופן נרחב. רק לאחרונה, משרד הבריאות ציין בעצמו בדוח בקרה שערך באסותא רמת החייל כי "תחומי האיכות והבטיחות הינם מתחומי הליבה של הארגון" וכי "במהלך הבקרה בא לידי ביטוי מתן מענה לליקויים קודמים". אסותא ממשיכה בימים אלה לנסות ולהגשים את חלומם של זוגות רבים להביא ילדים לעולם, תוך שמירה על האמון והסטנדרטים הקליניים הגבוהים ביותר".