מוצר של חברת מיטרוניקס / צילום: שגיא מורן
גם השנה הנוכחית היא שנה אבודה מבחינתה של יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות מיטרוניקס , כיוון שהמחצית הראשונה של השנה שנחשבת לחזקה שלה - היתה חלשה מאוד. החברה שבשליטת קיבוץ יזרעאל (56%) ובהנהלת שרון גולדנברג, שהפכה למעצמה מקומית בזמן מגיפת הקורונה ואף נכנסה למדד ת"א 35, הספיקה להיפלט לאחרונה גם מהמדדים ת"א 90 ומדד ת"א 125.
● אקירוב לא מוותר על כלל ביטוח: "נצטרך להשקיע יותר כסף, אבל נסתדר"
● הרווח הכולל של הפניקס זינק כמעט פי שלושה ל-617 מיליון שקל
הלילה פרסמה החברה את דוחותיה לרבעון השלישי של 2024 והתוצאות המשיכו להידרדר. הכנסות החברה ברבעון השלישי של השנה ירדו אמנם רק ב-3.4% והסתכמו ב-320.7 מיליון שקל, אך עלות המכר נותרה זהה לגמרי ואף עלתה בסכום של כחצי מיליון שקל לכ-198.8 מיליון שקל, מה שהעביר את החברה להפסד תפעולי של 4.2 מיליון שקל ברבעון השלישי, לעומת רווח תפעולי של 12.7 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנה שעברה. בשורה התחתונה רשמה החברה הפסד נקי לבעלי המניות של 19.4 מיליון שקל, לעומת הפסד קל של 700 אלף שקל ברבעון המקביל. המניה יורדת מעל ל-10% והשווי החברה ירד למתחת למיליארד שקל.
בחלוקה לאזורי הפעילות העיקריים של החברה, המכירות בצפון אמריקה ירדו בשיעור של 7% לעומת הרבעון המקביל וב-14% מתחילת השנה. באירופה המכירות ירדו ב-3% וברבעון ב-16% מתחילת השנה ובאוקיאנה (אוסטרליה) המכירות אמנם צמחו ב-20% ביחס לרבעון המקביל אך מדובר בזרוע פעילות קטנה יחסית עבור החברה.
החברה מאשימה את מזג האוויר
עוד מציינת מיטרוניקס כי המכירות בתחום הרובוטים ירדו ברבעון ב-6.1% ביחס לרבעון המקביל, וכי מחיר המכירה הממוצע ללקוח (ASP) ירד גם הוא, אך החברה לא מציינת בכמה ירד. לדברי החברה, היא ביצעה "התאמת מחירים", כלומר הורדת מחירים: "ירידה בהכנסות ממכירות האונליין הנובעות מירידה בביקוש בסגמנט שהובילה גם לירידה במחיר מכירה ממוצע (ASP) כתוצאה מהתאמות מחיר מכירה לצרכן סופי ותמהיל המוצרים".
מי שמנסה למצוא איזושהי אופטימיות בדוחות החברה עלול להתבדות. בחברה לא מספקים תחזית חיובית ומנגד ממשיכים בחברה להאשים במצב את "מזג האויר הקיצוני שגרם להתחלה מאוחרת של עונות הבריכה באירופה וצפון אמריקה בשנתיים האחרונות, ובכלל, לעונות בריכה קצרות. גורם זה משפיע על סנטימנט הרכישות של כל שרשרת הערך בתעשיית הבריכות. מופעים אלה, אינם מאפיינים את עונות הבריכות הסטנדרטיות שנצפו בעשרות השנים האחרונות".
בחברה ציינו וגם את יצרני הרובוטים המתחרים הסיניים:"עלייה בעוצמת התחרות. ערוץ האונליין מתאפיין במספר רב של שחקנים סיניים שנכנסו לשוק ומציגים הצעות ערך בטווח רחב של מחירים תוך השקעות משמעותיות בשיווק דיגיטלי".
כאמור גם השנה כולה נראית לא טוב מבחינתה של יצרנית הרובוטים, שמחזיקה בחצי מהשוק העולמי (כ-51%-56% לדבריה), ומדגימה עד כמה אירועים חד פעמיים לא נוטים להימשך והמצב חוזר ל'נורמלי' אחרי תקופה. במקרה של מיטרוניקס, מדובר על מגפת הקורונה שהובילה להצטיידות מוקדמת של לקוחותיה, ולכן זינוק במכירות ובמחיר המניה. אלא שהיציאה מהקורונה ועליית האינפלציה ולכן גם הריבית גרמה לציבור לחשוב פעמיים לפני שמתחדשים במוצר מותרות כמו רובוט ניקוי לבריכה פרטית והובילו בדיוק למהלך ההפוך - רכישות חסר ולכן גם הצטיידות חסר אצל המפיצים שלה, מה שהוביל לנפילה בתוצאות מזה מספר שנים.
ירדה ב-90% מהשיא
בתשעת החודשים הראשונים של השנה מיטרוניקס רשמה הכנסות של 1.38 מיליארד שקל, ירידה של כמעט 13% בהכנסותיה. הרווח התפעולי צלל ב-50% לסכום של 129 מיליון שקל והרווח הנקי התרסק ב-65% והסתכם ב-64.8 מיליון שקל.
את התוצאה ניתן לראות בצורה ברורה במחיר מניית מיטרוניקס שאיבדה מאז השיא שאליו הגיעה בשלהי שנת 2021 כמעט 90% משוויה. אז הגיעה לשווי שוק של יותר מ-9 מיליארד שקל וכעת היא נסחרת לפי שווי של כ-1.1 מיליארד שקל בלבד. חברי קיבוץ יזרעאל מחזיקים כעת במניות בשווי של 627 מיליון שקל בלבד, כאשר מאז פרסום הדוחות הקודמים של החברה באוגוסט המניה הידרדרה בעוד למעלה מ-30%.
נקודה מעניינת נוספת בדוחות הכספיים של מיטרוניקס היא שהחברה הפסיקה לפרסם את תחזיות. בשנה האחרונה נאלצה החברה להוריד פעמיים את התחזיות וייתכן שבחברה החליטו שזה יותר מדי עבורם. בכל מקרה, ברבעון הקודם החברה הורידה את התחזית והיא צופה שהכנסותיה יקטנו בשנת 2024 בשיעור של 5%-15%, והורידה גם את שיעור הרווחיות הגולמית שהיא מצפה לה ל-39%-40%. כאמור, בתשעת החודשים הראשונים של השנה היא נמצאת בחלק הנמוך יותר של התחזית, עם נפילה בהכנסות בשיעור של 13%.
מיטרוניקס נמצאת בעיצומו של מהלך לצמצום עלויות משמעותי, או כפי שהיא מעדיפה לכנות זאת "מהלך של התאמה חוצת ארגון של מבנה והיקף ההוצאות התפעוליות, שהתמקד בהוצאות השכר ושכר הדירה".
בעקבות כך החברה חסכה 2.7 מיליון שקל ברבעון השלישי וצופה חיסכון נוסף של 5.7 מיליון שקל ברבעון הרביעי (וכ-21.8 מיליון שקל בשנה כולה). החיסכון הזה גם היה אחראי ליותר מחצי מתזרים המזומנים מפעילות שוטפת של החברה ברבעון. זה הסתכם ב-4.9 מיליון שקל בלבד, לעומת 126 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנה שעברה. מתחילת השנה רשמה החברה תזרים מזומנים מפעילות שוטפת ל 161 מיליון שקל, בהשוואה ל-210.7 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של השנה שעברה.