ג'ו ביידן ודונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן, החודש / צילום: ap, Evan Vucci
ממשל ביידן מבקש לתווך הסכם שלום של סוף תקופת הנשיאות במזרח התיכון, והוא מביא עמו שותף מפתיע במושב האחורי: דונלד טראמפ.
● פרשנות | הלקח ההיסטורי לנתניהו: מוטב להיזהר מנשיא אפילו בסוף הדרך
● האם ישראל תהיה המרוויחה הגדולה ממדיניות הסחר של טראמפ?
במקום לקטול את הפסקת האש בלבנון בתיווך הבית הלבן בין ישראל לחיזבאללה, שהוכרז עליה השבוע, טראמפ ויועציו שתקו לרוב בנוגע לפריצת הדרך הדיפלומטית. זאת בשעה שגורמים בממשל ביידן מעבירים את המיקוד שלהם להפסקת אש בעזה, שהיא משימה קשה בהרבה.
זהו סימן נדיר להסכמה שבשתיקה עם גישתו של הנשיא ביידן, ששני הצדדים יכולים להפיק ממנה תועלת: עבור ביידן, מדובר בניצחון מגדיר-מורשת במדיניות החוץ לפני עזיבתו בינואר; עבור טראמפ, מדובר במשבר עולמי אחד פחות שהוא יצטרך להתמודד איתו.
אולם ההסכמה הזמנית עשויה גם להיסדק במהירות.
גורמים אמריקאים מודים כי אנשי חמאס לא הראו סימנים לכך שהם מוכנים להסכם הפסקת אש בעזה לפני שביידן יעזוב את תפקידו ב-20 בינואר. ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, שהפגין זה מכבר העדפה לטראמפ, עשוי לבחור להמתין עד תום תקופת נשיאותו של הדמוקרט, בתקווה שהממשל החדש יאפשר לו מרחב פעולה רב יותר להמשיך להילחם נגד חמאס.
"אני בספק אם יהיה הסכם הפסקת אש בעזה ללא קשר לתיאום שיתקיים עם צוות המעבר של טראמפ", משום שנתניהו אינו שש להתחייב להפסקת הלחימה לצמיתות, אמר מייקל האנה, מומחה למזרח התיכון ב-International Crisis Group.
גם אם נתניהו היה רוצה להתקדם כעת, "שותפיו של נתניהו לקואליציה אינם רוצים הסכם, וחמאס לא רוצה הסכם", אמר סטיבן קוק, עמית בכיר לתחום המזרח התיכון במועצה ליחסי חוץ.
יוכל לתבוע קרדיט
אם ביידן יצליח להשיג הסכם בין ישראל לחמאס בשבועות הקרובים, טראמפ יוכל לתבוע לעצמו קרדיט על כך שאיפשר זאת. כך עשה ביום שלישי מייק וולץ, בחירתו של הנשיא הנבחר לתפקיד היועץ לביטחון לאומי, בנוגע להפסקת האש בלבנון. "כולם מגיעים לשולחן בגלל הנשיא טראמפ", הוא כתב ב-X.
השר הישראלי לנושאים אסטרטגיים, רון דרמר, איש סודו הקרוב של נתניהו, תדרך את טראמפ במועדון שלו במאר א-לאגו בפלורידה בתחילת החודש על המשא-ומתן על לבנון. טראמפ, על-פי גורמים ישראליים, הסכים לתוכנית והביע תקווה שהעסקה תבוצע לפני כניסתו לחדר הסגלגל ב-20 בינואר. טראמפ ונתניהו שוחחו שלוש פעמים לפחות מאז ניצחונו של המועמד הרפובליקאי בבחירות מוקדם יותר החודש.
דוברת צוות המעבר של טראמפ סירבה להגיב על שיחות פרטיות שניהלו הוא וצוותו על דיפלומטיה במזרח התיכון.
היועץ לביטחון לאומי של ביידן, ג'ייק סאליבן, אמר ביום רביעי כי דאג שוולץ "יהיה מעודכן בכל צעד" במהלך המשא-ומתן על הסכם ישראל-חיזבאללה. שליחו של ביידן, עמוס הוכשטיין, הוסיף כי שוחח עם וולץ ועם חברים נוספים בצוות של טראמפ על ההסכם, כדי להבטיח "שנקבל מעבר חלק".
גורם בכיר בממשל ביידן אמר כי עוזרי טראמפ הסכימו שהשלמת הפסקת האש בלבנון טובה לישראל, ללבנון ולארה"ב. "הדבר הכי חשוב הוא שלעשות את זה עכשיו, לעומת מאוחר יותר, יציל אינספור חיי אדם משני הצדדים", אמר הבכיר בהתייחסו לדעתם של יועצי טראמפ על העסקה.
טראמפ שלח בעבר מסרים סותרים לגבי לוח הזמנים שלו לסיום המלחמה בעזה. "אני רוצה שהוא יסיים ושיעשה את זה מהר", אמר על נתניהו ביולי. באוקטובר הביע טראמפ תמיכה במתקפה של ישראל נגד חמאס וחיזבאללה, ואמר לנתניהו בשיחה אחת: "עשה מה שאתה צריך לעשות".
מאז ניצחונו בבחירות, נראה כי טראמפ הבין את היתרון של הרגעת המשבר בעזה לפני השבעתו - בדיוק כמו ביידן, אך זה לא יהיה קל.
פעילות דיפלומטית
פעילות דיפלומטית רבה כבר מתרחשת, לדברי מתווכים מצרים וערבים. צוות משא-ומתן מצרי נמצא בתל אביב לשיחות, בשעה שראש ממשלת קטאר נמצא בקהיר ודוחף גם הוא להסכם.
גורמים מצריים היו בקשר עם הצוות של טראמפ, כדי לבחון אם הוא יוכל לשכנע את ישראל להתפשר על כמה מנקודות המחלוקת העיקריות שלה, כלומר רצונה ב"אזור חיץ" בין ישראל לעזה. בינתיים הודיעה קהיר לחמאס כי הוא מבודד, במיוחד לאחר שחיזבאללה חתם על הסכם הפסקת האש עם ישראל, וכי סביר להניח שדרישותיו לנסיגה צבאית ישראלית מלאה מהמובלעת לא יתקבלו על-ידי נתניהו.
ברט מקגורק, הגורם הבכיר לענייני המזרח התיכון בבית הלבן, נפגש ביום שלישי עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בנוגע להסכם בלבנון, להפסקת האש בעזה ולסיכוי לשחרורם של החטופים שבידי חמאס, שמספרם 100 כמעט.
"ארה"ב תנסה לדחוף עוד, יחד עם טורקיה, מצרים, קטאר, ישראל ואחרות, כדי להשיג הפסקת אש בעזה, עם שחרור החטופים וסיום המלחמה מבלי שחמאס יהיה בשלטון", אמר ביידן ביום שלישי.
ביידן וטראמפ מסכימים בעניין שילובה של ישראל עוד יותר במזרח התיכון על-ידי תיווך עסקה שתנרמל את הקשרים בין ערב הסעודית לישראל, תמורת ערבויות ביטחוניות שיסופקו על-ידי ארה"ב לריאד.
ביידן לא ויתר על התקווה להשלים הסכם כזה לפני שיעזוב את תפקידו, אך ייתכן כי טראמפ מקווה לשמור את הפרס הזה לעצמו.
סאמר סעיד תרם לכתבה זו