השבוע בעולם. עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP- Evan Vucci, Rajanish Kakade
1טראמפ יעניש
חרדה עמוקה השתררה השבוע במקסיקו ובקנדה, שתי שכנותיה היבשתיות של ארה"ב, שהן גם שותפות הסחר הגדולות ביותר שלה (1.6 טריליון דולר בשנה).
● כותרות העיתונים בעולם | בגרמניה מעריכים: איראן מוכנה לדון בנשק האחרון שנשאר לה
● WSJ | אסטרטגיית השלום המפתיעה של ביידן במזה"ת: עבודה עם טראמפ
דונלד טראמפ, המכין את הפרק הבא במלחמות הסחר שלו, הודיע השבוע, כי יטיל מכסים של 25% על יבוא משתי השכנות, המאוגדות בהסכם סחר חופשי עם ארה"ב (USMCA). טראמפ, מהיותו טראמפ, מחפש עיסקה; אולי הוא רוצה לפרק את ההסכם המשולש, ולחתום על הסכמים דו־צדדיים, שיעניקו לשכנות פחות יתרונות. הוא גם רוצה שהן יחמירו את הפיקוח על גבולותיהן הארוכים מאוד עם ארה"ב, כדי לסכל הגירה לא חוקית ולמנוע הברחת סמים.
שתיהן מגיבות בתערובת של פיוס ושל איום. קנדה היא המפייסת הפוטנציאלית, אולי מפני שזה מה שהקנדים רגילים לעשות. מקסיקו, שיש בה נשיאה שמאלית חדשה, מזהירה שהיא תשית מכסי עונשין בתגובה על מכסי עונשין.
שבוע אחד קודם, טראמפ הודיע שיטיל מכסי עונשין של 10% על סין. שותפות סחר אחרות, באירופה, באסיה, באמריקה הלטינית ובאוקיינוס השקט ממתינות בחיל ורעדה לנעל הבאה.
2משבר אדאני
האופוזיציה בהודו עשתה השבוע ניסיון לערוך דיון במליאת הפרלמנט בדלהי על חשדות השחיתות נגד גאוטם אדאני, המולטי־מיליארדר המחזיק בין השאר בנמל חיפה. כתב אישום נגד אדאני הוגש בבית משפט בניו יורק בסוף השבוע שעבר.
אבל ממשלת הימין הדתי של נרנדרה מודי סיכלה את הניסיון. האופוזיציה ניצלה טכסיס פרלמנטרי, כדי להשבית את דיוני הפרלמנט ליום אחד. מודי הגיב בחריפות, והאשים את האופוזיציה ב"סיכול התהליך הדמוקרטי". ראש הממשלה ואנשיו היו השבוע שיכורי ניצחון, בעקבות נצחונם המוחץ בבחירות במהרשטרה, המדינה השנייה בגודלה בהודו. הוא לעג למתנגדיו, אשר "נדחו 80, 90 פעם בידי העם".
מדינה אחת בדרום הודו, טלנגאנה, הנשלטת בידי האופוזיציה, דחתה השבוע מענק של 12 מיליון דולר מקרן אדאני לאוניברסיטה מקומית. היא הסבירה, כי קבלת הכסף תפגע בכבודה של המדינה בעקבות ההאשמות נגדו. לפי שעה, אף כי ההאשמות נגד אדאני נוגעות למתן שוחד על אדמת הודו, הודו עצמה אינה חוקרת אותן. הוא מכחיש.
3הלך השר
אנחנו יודעים מעט מאוד על מה שמתרחש מאחורי הקלעים של הדיקטטורה הסינית. ההנחה הכללית היא שהמושכות נמצאות בידי הדיקטטור, שי ג'ינפינג, המחזיק זה 12 שנה בכל הכהונות הרמות במדינה, במפלגה הקומוניסטית ובצבא. אבל רמזים כלשהם מטפטפים על מאבקי כוח ועל טיהורים. מפעם לפעם מתרחשות דרמות, הבוקעות דרך מעטה הסודיות.
השבוע התפשטה הידיעה, כי נפתחה חקירה פלילית נגד שר ההגנה, אדמירל דונג ג'וּן, בקשר עם חשדות של שוחד בצמרת הצבא. שני קודמיו של דונג הודחו ב־14 החודשים הקודמים, ועברו את התהליך האופייני למשטר של השפלה ושל מחיקה: תחילה הם סולקו מן המפלגה הקומוניסטית, הודחו מן הצבא ואיבדו את דרגותיהם.
אמנם שר ההגנה אינו הדמות הבכירה ביותר במערך הביטחון הלאומי. מעליו נמצאים סגני היושב ראש של הוועדה הצבאית של המפלגה הקומוניסטית (שי עצמו הוא היושב ראש והמפקד העליון). אבל אפשר שהדחה סדרתית של שרי הגנה וגילויים חוזרים על שחיתות מציינים כישלון החורג ממשחק של כסאות מוזיקליים.
4פלסטיק ושלג
דרום קוריאה היא המעבדה התורנית של משבר האקלים. בירתה סיאול (10 מיליון תושבים) התעטפה השבוע ב־25 ס"מ של שלג, הכמות הגדולה ביותר שנרשמה מאז שהתחיל התיעוד המסודר של מזג האוויר, לפני 117 שנה. זה קרה רק שבוע לאחר שהדרום קוריאנים רטנו, כי נובמבר השנה הוא חם הרבה יותר מן הרגיל.
כמובן, שלג כשלעצמו אינו ביטוי הכרחי של קור. הוא תוצאה של הפרשי הטמפרטורות בין שמיים למים. מי האוקיינוס הסמוך חמים מן הרגיל.
במקום אחר בדרום קוריאה, נעשה השבוע ניסיון רציני להתמודד עם תוצאות ההתארכות של נוכחות המין האנושי עלי אדמות: פלסטיק.
נציגים מ"170 ארצות התכנסו בעיר בוסאן כדי לעבד את הטיוטה הסופית של אמנה בין לאומית על טיפול בזוהמת הפלסטיק. "הזדמנות הנקרית אחת לדור", מצוטט פעיל מרכזי בארגון להגנת הסביבה. "אם ניכשל, אנחנו נאותת לשוקי הכספים להוסיף ולהשקיע בפטרוכימיקלים ובייצור פלסטיק מבלי לחשוש מפני התוצאות".
רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.