גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המומחה שמאמין: כל מדינות האזור רוצות יציבות, חוץ ממדינה אחת

שיחה עם ד"ר מיכאל ברק, חוקר בכיר במכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן ● על ההפיכה בסוריה, היחסים בין טורקיה לישראל והאינטרס הסעודי ● האזינו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר מיכאל ברק / צילום: לואיס גרין
הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר מיכאל ברק / צילום: לואיס גרין

ד"ר מיכאל ברק, אחרי המפלה שספג חיזבאללה ונוכח נפילת משטר אסד בסוריה וההשלכות על איראן, נראה שאנו עומדים בפני מזרח תיכון חדש. זה שינוי שיכול לפעול לטובת ישראל?
"אנחנו עדים לשינוי טקטוני באזור שטורף מחדש את הקלפים ויכול לשחק לטובתנו, במיוחד לנוכח ההיחלשות של הצעיר השיעי. עד להשתלטות המורדים על סוריה התקיים ציר הברחות מסיבי של סמי קפטגון, כספים ונשק מאיראן, דרך סוריה ולבנון ועד לירדן ולגדה המערבית. החלום הרטוב של איראן הוא 'להדליק' את הגדה וליצור עוד חזית. נתיב ההברחות הזה נפגע משמעותית".

הצוללת | הכלכלן הבכיר שמאמין שישראל הרבה יותר חזקה משחושבים
הצוללת | המומחה שמעריך: איך תגיב ארה"ב כשסין תפלוש לטייוואן?

גלי ההדף מגיעים גם ללבנון, וגם שם יש כנראה נכונות גוברת להתנתק מאיראן.
"כן, בהקשר הזה אזכיר את השיח' סובחי א-טופיילי, שהיה המזכ"ל הראשון של חיזבאללה ונחשב לילד הרע של הארגון. זה חודשים הוא משמיע קול ביקורתי כלפי איראן, כי לדעתו העדה השיעית לקחה הימור מסוכן כשהתמסרה לחיבוק האיראני. מנגד, הוא טוען שחיזבאללה צריך להתחבר למורדים הסורים כדי ליצור קואליציה של צבא שיעי־סוני אסלאמיסטי חזק שיהיה מסוגל לשחרר את אל-אקצא. המורדים הסורים אמרו שהם לא רוצים שום מעורבות שיעית, אז קשה לדעת לאן הדברים ילכו. מי הזוכה הגדולה ביותר בסיפור הזה? טורקיה".

איך אפשר להבין את היחסים בין טורקיה לבין איראן? לפעמים הן באותו צד, למשל בעימות מול ישראל, ולפעמים, כפי שראינו במקרה הסורי, הן בצדדים מנוגדים.
"במזרח התיכון יש בזאר של אינטרסים. טורקיה ואיראן יכולות לשתף פעולה בתחומים מסוימים כמו דיכוי הכורדים ובאותה הנשימה להתחרות זו בזו על הגמוניה אזורית. הניסיון להשליט פה הגמוניה איראנית נבלם בעקבות ניצחון המורדים, שגובו בידי טורקיה. זאת אומרת, ארדואן מזהה הזדמנות לצבור השפעה אזורית.

"הדנ"א של ארדואן הוא תנועת האחים המוסלמים הסונית, שממנה צמח חמאס. מה התוכנית של האחים המוסלמים? הקמת סדר אסלאמי עולמי, לא משנה כמה זמן זה ייקח. לכן ישראל היא גורם מעכב בעיניו".

בכל זאת ראינו פלרטוטים בין ישראל לארדואן טרום 7 באוקטובר.
"זה נבע רק מאינטרס אחד: לשקם את הכלכלה הטורקית. אחרי 7 באוקטובר הפרצוף האמיתי של ארדואן נחשף ומאז הוא לא סוטה מהמסלול הזה".

מה לגבי יחסי המסחר בין ישראל לטורקיה, שהגיעו לשיא של 8 מיליארד דולר ב־2022 - יש סיכוי לקאמבק?
"יש סיכוי. כשישקע אבק המלחמה ואולי יחודשו מגעים מול הפלסטינים, ייתכן שיחודשו גם היחסים הכלכליים בין ישראל לטורקיה. מי יודע, אולי נוכל לייסד יחסים כלכליים אפילו עם סוריה".

ובכל מקרה, השאיפה הטורקית היא לדריסת רגל בסוריה?
"נכון. לפני הכול ארדואן חושש מהבעיה הכורדית. הכורדים נהנים מאוטונומיה בצפון סוריה, מה שחיזק גם את הסנטימנט הלאומי שלהם בטורקיה. הסיוט של ארדואן הוא התעוררות של הלאומיות זו. הכורדים הם קבוצה עצומה בגודלה בטורקיה: 20% מהאוכלוסייה - לפחות 17 מיליון. ארדואן מקווה להיעזר במורדים בסוריה כדי להחליש אותם".

המשחק הכפול של המורדים

איך אתה מבין את אי־ההתגייסות של איראן לטובת אסד?
"המעמד והכוח האיראני נחלשו מאוד בסוריה ובלבנון בעקבות שלל התקיפות הישראליות, גם על אדמת איראן וגם על המעוזים של חיזבאללה. אולי איראן לא רוצה להיכנס למערכה ראש בראש מול טורקיה. ייתכן שהיא גם מורתעת מנשיא ארה"ב הנכנס דונלד טראמפ. אגב, יכול להיות פה גם סיפור אחר לגמרי שהוא בבחינת איפכא מסתברא - האיראנים הבינו מזמן שאסד סוס מת אז החליטו להמר על המורדים. אי אפשר לדעת".

האיראנים כינו את המורדים, בין השאר, "לוחמים בעלי כוונות שונות".
"הם מנסים להתחנף למורדים. גם מנהיג המורדים אבו מוחמד אל־ג'ולאני יצא במסרים מרגיעים כלפי איראן. הוא אמר שהוא מוכן לכונן עמם יחסים כל עוד הם לא מעורבים בנעשה בסוריה. האינטרס שלו הוא לייצב עכשיו את מדינת הלאום הסורית".

בוא נדבר על אל-ג'ולאני. מצד אחד יש לו עבר באל-קאעידה, מצד שני אנחנו רואים מגמת התמתנות. זה שינוי אמיתי או טקטי?
"אני חשדן מאוד לגבי המניעים של אל־ג'ולאני. הייתי אומר שהוא דו־פרצופי. יש גם מה שקוראים באסלאם 'ההלכה של האינטרס' (פיקה אל-מסלחה). כלומר, תהיה מוכן להתגמש על העקרונות שלך על מזבח השגת המטרה. בעיניי, אל-ג'ולאני משחק פה משחק כפול, בדומה למודל שראינו אצל הטאליבן לפני ההשתלטות שלו על אפגניסטן ב־2021. טליבאן הצהיר אז על מחויבות לשמור על זכויות אדם, אך מה שקרה אחר כך היה רחוק מזה אלפי מונים".

אבו מוחמד אל־ג'ולאני. ''חשדן מאוד לגבי המניעים שלו'' / צילום: צילום מסך

הזכרת את הטליבאן. יש קשר בינו לבין אל-ג'ולאני?
"כשאני אומר טליבאן, אני לא מכוון רק לטליבאן האפגני, אלא גם לטליבאן הפקיסטני ואפילו לארגון אל־קאעידה; לכל אלה מלבד דאעש. כולם משבחים את המורדים. הם רואים בהשתלטותם על סוריה הזדמנות להפוך את האזור כולו למרחב אסלאמי, בניגוד למצב הקודם שבו שלטה בה שושלת אסד העלווית, שהיא עדה שולית באסלאם שמזוהה יותר עם השיעים.

"כעת מדובר על שליט סוני חדור אמונה שהתחנך על ברכי ערכי האסלאם 'הנכון'. הארגונים האלה חושבים שהמרחב הסוני הזה יוכל להתחזק עם הזמן ואף יפעל נגד כל מיני גורמים שנתפסים בעיניהם כמי שהתרחקו מהאסלאם והתקרבו מדי למערב, כמו בית המלוכה הסעודי, איחוד האמירויות ומצרים'".

נורמליזציה עם סוריה?

בוא נכניס למשוואה מדינות נוספות מן האזור כמו קטאר, איחוד האמירויות וסעודיה, ואף מצרים וירדן. איך נראית היום מפת האינטרסים מנקודת מבטן?
"כל מדינות האזור, מלבד איראן, מעוניינות ביציבות. דוגמה טובה לכך היא מדינות המפרץ. הן מחפשות דרך לחזק את השפעתן ולבצר את המעמד שלהן דרך השקעות. לכן סביר להניח שסעודיה והאמירויות יבקשו להשקיע בסוריה מהטעמים שהזכרתי, אבל גם מטעמים נוספים.

"הן רוצות לוודא שלא יקום בסוריה משטר קיצוני. כמו כן, הן רוצות להיות עם היד על העליונה מול מדינות שמתחרות איתן על ההשפעה במרחב, כמו קטאר וטורקיה. לא סתם נפגשו השבוע בעקבה מנהיגים של שמונה מדינות מהליגה הערבית והצהירו על תמיכה במעבר שלטוני בדרכי שלום בסוריה. חשוב למדינות הללו לחזק קשרים עם סוריה בניסיון למנוע ממנה ללכת בעקבות שחקנים קיצוניים".

רגע לפני 7 באוקטובר עמדה על הפרק אפשרות ממשית לנורמליזציה מול סעודיה. היא עדיין על הפרק?
"אני אופטימי. הסיכוי לכך בעיניי די גבוה, ויכולות להיות למהלך כזה כמה השלכות חיוביות. ראשית, הוא יחליש עוד יותר את הציר השיעי-איראני. שנית, הוא יכול לגרום לאפקט דומינו שבו עוד מדינות יביעו נכונות להצטרף להסכמי אברהם כמו מאוריטניה ואינדונזיה".

סעודיה עדיין מעוניינת בנורמליזציה?
"כן. היא מפחדת מאיראן וזקוקה לברית הגנה מצד ארה"ב, שאותה האמריקאים מתנים בנורמליזציה עם ישראל. לכאורה סעודיה מנהלת כיום יחסים דיפלומטיים עם איראן, אבל מתחת לפני השטח עדיין יש הרבה חשדנות. סעודיה גם מפתחת את 'חזון 2030' לשדרוג מעמדה הכלכלי לנוכח הידלדלות משאבי הנפט. נורמליזציה עם ישראל יכולה במידה רבה לתרום למימוש החזון הזה".

מה הסיכוי לנורמליזציה עם סוריה?
"אני סקפטי לגבי זה. לא הייתי נסחף לחלומות באספמיה על כך שעוד מעט ננגב חומוס בדמשק. אם נגיע לכדי שיחות שלום מול סוריה - ואני לגמרי מפליג כאן על כנפי הדמיון - ייתכן שהמשטר החדש ידרוש את הגולן. אגב, מקור השם אל-ג'ולאני הוא: 'הגולני', כלומר מהגולן".

אילו כוחות צפויים לשבת על גבול ישראל־סוריה?
"אם אל-ג'ולאני יעלה לשלטון, בטווח הקרוב נראה כוחות מורדים פרו-טורקים, מה שמכונה 'פרוקסי של טורקיה'. זה מדאיג, כי הם עלולים להיות איום צבאי בעתיד. אבל עוד מוקדם לדעת. כרגע זו החזית שהכי מדאיגה אותי כי קיים שם ואקום".

זה ללא ספק מזרח-תיכון חדש.
"בהחלט כן. אינשאללה שיסתדר לטובתנו".

לסיום, בקרוב נציין חמש שנים להסכמי אברהם שכוללים את איחוד האמירויות, בחריין, מרוקו וסודאן. עד כמה מדובר בהצלחה?
"הם הוכיחו את עצמם. אף אחת מהמדינות שנכללה בהסכם לא ניתקה יחסים עם ישראל השנה. מהיחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות אני ממש נפעם, כי אלה יחסים שמאופיינים בשלום שהוא בין אנשים, ולא רק רק בין שליטים, כפי שמוכר לנו מהשלום הקר מול מצרים או ירדן".

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל השומר בפנים, הקריה עדיין לא: נחתם הסכם לפינוי 11 בסיסי צה"ל

על פי ההסכם, פינוי הבסיסים יאפשר הקמה של כמעט 19 אלף יח"ד על פני כ־2,300 דונמים במרכז הארץ • לגבי פינוי הקריה בתל אביב – תוקם מנהלת משותפת שתקדם תהליך לבחינת היתכנות ההעתקה

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

מייקל ברי

מייקל ברי מזהיר: זוהי "מלכודת המיליארדים" של אנבידיה

למרות תחזית חזקה להמשך, מניית אנבידיה נופלת במסחר בוול סטריט ● מייקל ברי: הסיכון שלה גדל, אנבידיה עלולה להיתקע עם התחייבויות ענק ל-TSMC ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

מה עשה החיסכון בפברואר? / צילום: Shutterstock

הירידות במניות העיבו, אבל החודש חיובי: מה עשה החיסכון שלכם בפברואר?

למרות הירידות בבורסה בימים האחרונים, חודש פברואר צפוי להסתיים עם תשואה חיובית בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות ● לפי תחזית מיטב, התשואה הממוצעת ברוטו של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות תהיה בפברואר 0.5% ובחודשיים הראשונים של השנה 2.6%

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; נטפליקס ופרמאונט זינקו

מדד נאסד"ק רשם את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קפצה לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● דל טכנולוג'יס זינקה לאחר דוחות טובים

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

השכר נחשף: כמה הרוויח מנכ"ל נייס בשנת 2025?

חברת התוכנה נייס פרסמה הלילה את מסמך ה-20F שלה לשנת 2025 וחשפה את עלות שכרו של המנכ"ל שעמדה על 12.7 מיליון דולר, בעיקר באמצעות תגמול הוני ● וכמיטב המסורת של נייס, גם שאר בכירי החברה נהנו משכר גבוה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

''אחרי המסיבה''. הצעקה שמטלטלת הכול / צילום: באדיבות סלקום טי.וי

הדרמה שנחשבת לאחת הטובות של השנה ומגיעה מניו זילנד

"אחרי המסיבה" היא מיני־סדרה ניו זילנדית שהגיעה למסך הישראלי ומציעה דרמה מטלטלת על אמת שנאמרת בקול רם מדי עבור קהילה שמעדיפה שקט ● מורה לביולוגיה מאשימה את בעלה בהטרדת נער, חייה מתפרקים והעיירה כולה נאלצת לבחור צד

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו בשעות האחרונות על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה