חייל סורי מציג קפטגון שנתפס. התיאבון לסמים לא ייעצר / צילום: ap, SANA
נפילתו של אסד גרמה לקריסה של רשת הברחות הסמים הרווחית ביותר במזרח התיכון, וחשפה את תפקיד המשטר הקודם בסוריה בייצור והברחת כדורים שהניעו מלחמות ומשברים חברתיים ברחבי האזור.
● תחרות צמודה: תעשיית הנשק הישראלית צפויה להיכנס למרוץ חדש
● שליטה בשדות נפט והנחת צינור גז: האינטרס הטורקי בסוריה מאיים לחמם את הגבול עם ישראל
● "ראויה לחיקוי": הגנרל ההודי הבכיר מתפעל מהיכולות של ישראל
ייצור הקפטגון, סם דמוי מתאמפטמין שהופק במשך שנים במעבדות סוריות, סייע למשטר אסד לצבור כספים, והפחית את השפעת הסנקציות הבינלאומיות המחמירות שהוטלו על המדינה, ובמקביל אפשר לבני ברית כמו חיזבאללה להרוויח מהסחר בו.
ימים לאחר הדחת אסד במתקפת פתע בשבוע שעבר, המורדים הפיצו סרטונים ממפעלי ייצור והברחה בקנה מידה תעשייתי שהיו ממוקמים בתוך בסיסי חיל האוויר הממשלתיים ובאתרים נוספים הקשורים לבכירים במשטר הסורי.
בין המקומות בהם מצאו המורדים מפעלי קפטגון ומחסנים, נמצאים בסיס חיל האוויר בדמשק, חברת רכב בלאטקיה, עיר הולדתו של אסד, ומפעלי צ'יפס בדומה - שהמורדים מאמינים שקשור לאחיו של הנשיא לשעבר. צילומים של המורדים והעיתונאים, בהם גם עיתונאי רויטרס וערוץ 4 הבריטי, שהוזמנו לתעד את המחסנים על ידי המורדים, חשפו אלפי כדורי קפטגון שהיו מוסתרים בתוך פירות מלאכותיים, פסיפסים וציוד חשמלי.
הקפטגון הסורי היה בשימוש נרחב במדינה. החל מנהגי מוניות, סטודנטים שעובדים שעות ארוכות ועד לוחמי מיליציות שנזקקו לאומץ מלאכותי. הסם צבר פופולריות במזרח התיכון, במיוחד בערב הסעודית, והפך למקור למתיחות בינלאומית בין סוריה לשכנותיה.
החשיפות מספקות ראיות להאשמות הממושכות כי המשטר של אסד היה הכוח המניע מאחורי הסחר הגלובלי בקפטגון, בשווי מוערך של 10 מיליארד דולר בשנה, שהפך בשנים האחרונות לסם הנפוץ ביותר במזרח התיכון. אסד השתמש בכספים כדי לשמר את שלטונו ולתגמל את הנאמנים לו.
"זה מוכיח באופן חד משמעי שהמשטר היה מעורב באופן שיטתי בייצור ובהברחת קפטגון", אמרה קרולין רוז, מומחית לסחר בקפטגון במכון ניו ליינס בוושינגטון. "הם היו יכולים להקים מחסנים בכל גודל שהם רצו, ולהשתמש בתשתיות המדינה ללא בעיה".
למרות שידוע כבר זמן רב שהסם יוצר במעבדות קטנות ברחבי סוריה, זאת למרות הכחשות במדינה, גודל וכמות המתקנים שהתגלו לאחרונה מצביעים על היקף סחר עצום.
"אתם יכולים לדמיין את כוח האדם ואת המשאבים שנדרשו. זה מראה על השקעה עצומה בסחר הבלתי חוקי הזה", אמרה רוז. "זה חלחל לכל כך הרבה רבדים של המשטר: המנגנון הפוליטי שלו, רשתות החסות, והמנגנון הביטחוני".
סם גרמני משנות ה-60
קפטגון הוא סם שיוצר במקור בגרמניה בשנות ה-60 לטיפול במצבים כמו נרקולפסיה והפרעת קשב. כשהתגלה שהשפעותיו ממכרות, הוא נאסר לשימור ברוב מדינות העולם. ארגוני פשיעה העבירו את ייצור הסם ללבנון ואז לסוריה, עם פרוץ מלחמת האזרחים שלה ב-2011. בשנים האחרונות, רוב הקפטגון בעולם מיוצר שם.
למרות שקשה להעריך את גודלה של כלכלה בלתי חוקית המושתת על סמים, מכון ניו ליינס מעריך את גודל הסחר השנתי בקפטגון בכ-10 מיליארד דולר - כמעט כמו שוק הקוקאין האירופי - כאשר משטר אסד הרוויח כ-2.5 מיליארד דולר.
החטיבה המשוריינת הרביעית, חטיבה עילית של הצבא הסורי, בפיקודו של אחיו של הנשיא לשעבר, מאהר אל-אסד, פיקחה על רוב הייצור וההפצה של הקפטגון, לפי בכירים אמריקאים, אירופאים וערבים.
באוקטובר הטיל משרד האוצר האמריקאי סנקציות על שלושה אנשים בשל מעורבותם בייצור ובהברחה בלתי חוקית של קפטגון בחסות משטר אסד. אחד מהגברים שהוטלו עליהם סנקציות, החזיק במפעל בסוריה ששימש לכאורה כחברת קש ששלחה כדורים בשווי מעל 1.5 מיליארד דולר מסוריה לאירופה, שהוסתרו בתוך גלילי נייר.
ארגון המורדים היאת תחריר א-שאם, אשר הוביל את מתקפת הפתע שהפילה את אסד, תקף את המסחר בקפטגון ורואה בו דוגמה לשחיתות המוסרית והכלכלית של המשטר הקודם. בנאום הניצחון במסגד האומיי בדמשק ביום שישי, אמר מנהיג המורדים, אבו מוחמד אל-ג'ולאני, כי אסד הפך את סוריה ל"מעבדת הקפטגון הגדולה בעולם. היום, סוריה מתנקה, בזכות חסדי אללה".
המסחר בקפטגון איפשר לחיזבאללה עצמאות כלכלית
פירוק אימפריית הקפטגון של אסד יפגע גם במשאבי חיזבאללה, שלדברי בכירים אמריקאיים וערביים, סייע בהברחות באזורים שתחת שליטתו והגן על בתיהם של סוחרי סמים בדרום סוריה.
פעילויות כלכליות בסוריה כמו מיסוי והברחות, כולל של קפטגון, סייעו לחיזבאללה להקטין את הנזק שנגרם לו עקב הסנקציות הבינלאומיות - שפגעו גם במממנת הגדולה שלו, איראן - וסייעה לו להפוך עצמאי יותר מבחינה כלכלית.
"הקפטגון איפשר לחיזבאללה לגוון את מקורות ההכנסה שלו", אמר ג'וזף דאהר, פרופסור אורח באוניברסיטת לוזאן ומחבר הספר על הכלכלה הפוליטית של חיזבאללה.
הרווח של חיזבאללה מהסחר בסמים אינו ידוע, אך עוד לפני עצירת מקור ההכנסה על ידי ארגוני המורדים, ארגון טרור כבר היה נתון תחת לחצים כלכליים קשים לאחר תקיפות ישראל נגד מעוזיו בדרום לבנון, שהרסו כפרים לאורך הגבול עד היסוד. לפי צה"ל הלחימה מאז אוקטובר בשנה שעברה הרגה כ-3,500 אנשי חיזבאללה ופצעה פי שניים מכך - עד כדי מצב שהם אינם מסוגלים להילחם.
חיזבאללה, שהוא גם מיליציה וגם מפלגה פוליטית חוקית בלבנון, שואב את רוב תמיכתו מהיכולת לספק שירותים חברתיים ורווחה לתומכיו, ונמצא תחת לחץ לפצות את הנאמנים לו על אובדן ברכוש ובנפש שנגרמו עקב המלחמה האחרונה.
"חיזבאללה הוא ככל הנראה המעסיק הגדול ביותר בלבנון אחרי המדינה", אמר דאהר, שהעריך כי הארגון משלם שכר ישיר ותשלומים שונים לכ-100,000 איש, ומספק סוגים שונים של שירותים חברתיים למאות אלפים. "מקורות ההכנסה השונים משמשים לשמירה על ההגמוניה שלו על חלקים גדולים באוכלוסיית השיעים במדינה".
הייצור יעבור למדינות אחרות, כמו עירק
מומחים טוענים כי השמדת הסחר בקפטגון לא צפויה לפגוע בתיאבון הגובר לסמים במזרח התיכון. הייצור בסוריה בקנה מידה תעשייתי הגביר את הביקוש לקפטגון מאז 2010, שישאר גבוה, אמרה רוז.
אם הפגיעה בייצור הקפטגון בסוריה תוביל למחסור קבוע באספקה, משתמשים בסמים ככל הנראה יצטרכו לשלם יותר עבור קפטגון, או לפנות לסמים אחרים ומסוכנים יותר שמתרבים באזור, כמו קריסטל מת', אמרה.
ייתכן גם שפושעים בשלבים שונים בשרשרת האספקה יעבירו את פעולתם למדינות אחרות, במיוחד עיראק, שלדברי משרד האו"ם לסמים ופשיעה, הפכה ל"צינור קריטי" במסחר קפטגון.
עד לסוף 2023, רשויות עיראק החרימו פי 30 יותר קפטגון מאשר ב-2019, עם יותר מ-4.1 טון של כדורים שהוחרמו ב-2023 בלבד, כך דיווח משרד האו"ם לסמים ופשיעה בדוח שפורסם מוקדם יותר השנה.
"עיראק בסיכון מתגבר להפוך לצומת חשובה במערכת הסחר בסמים החוצה של המזרח התיכון", אמר המשרד.
קפטגון הוברח דרך ירדן למדינות המפרץ. הוא גם נשלח דרך לבנון לדרום אירופה, שהייתה במשך שנים צומת מרכזית להברחת הסם לחצי האי ערב. ב-2020, באחת הפשיטות הגדולות בדרום אירופה, משטרת איטליה החרימה סמים בשווי מיליארד דולר. בנוסף הולנד וגרמניה סגרו מעבדות קפטגון במדינותיהן.
"בעצם, כשאנחנו מסתכלים על חלק מהפושעים האלה, הם כבר התחילו לגוון", אמרה רוז.