צילומים: Thomas Mukoya, CHRISTOPHER ALUKA BERRY/reuters, Evan Agostini/Invision,Lucy Nicholson
למטבע הביטקוין לקח כ־15 שנים מאז שהונפק לראשונה כדי לחצות את רף השווי של 100 אלף דולר. במהלך הדרך, המטבע הדיגיטלי חווה עליות מטורפות והתרסקויות מרהיבות. כיום, מעמדו בוושינגטון מתחזק ושווי השוק שלו עומד על 2 טריליון דולר. למרות זאת, כמה מהשמות הגדולים ביותר בוול סטריט עדיין סקפטיים לגבי הערך שלו.
● המטבע שנותר מאחור ופספס את החגיגה הגדולה בקריפטו
● בוואן זירו מכוונים לבטן הרכה של הבנקים הגדולים, מה המכשול הגדול שבפניהם?
מטבע הקריפטו הגדול בעולם התחזק בעקבות התקווה שהתעשייה הזו תפרח תחת כהונתו השנייה של דונלד טראמפ. ההתלהבות של המשקיעים מרנסנס קריפטו עתידי העלתה גם את ערכם של מטבעות נוספים, ודחפה את השווי הכולל של שוק המטבעות הקריפטוגרפיים לעבר 4 טריליון דולר.
לנוכח עליית המחירים ועודף המזומנים שצברו חברות הקריפטו, חלק מהבנקים הגדולים בוול סטריט מנסים להרוויח מההתאוששות של המטבעות הדיגיטליים בהובלת הביטקוין. אחרים עדיין נמנעים ממה שהם רואים כבועה ספקולטיבית. להלן ההתפתחות בהשקפותיהם של כמה מהמשקיעים הגדולים בעולם לאורך השנים:
ג'יימי דיימון, מנכ"ל JP מורגן
המנכ"ל של בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן צ'ייס מעולם לא היה מעריץ נלהב של ביטקוין. ב־2017 הוא כינה את המטבע בפומבי "הונאה" ואמר שיפטר כל עובד של ג'יי.פי מורגן שיימצא סוחר בביטקוין מטעם הבנק. בדיוני הקונגרס הוא התייחס למטבעות הקריפטו כהונאת פונזי והציע שהממשלה "תסגור את זה".
דיימון המשיך להביע חשדנות כלפי ביטקוין, גם כאשר הבנק שלו הפך לחלוץ באימוץ טכנולוגיית הבלוקצ'יין, והסכים להקל על המסחר בקרנות הסל שמחזיקות בביטקוין.
לאחרונה, דיימון אמר שביטקוין הוא צעצוע חסר תועלת (או כלשונו - 'Pet Rock', משחק משנות ה־70 שהפך לטרנד ותופעה שיווקית, שבמרכזו אבן פשוטה המונחת בקופסה עם חורים באופן המדמה גידול של חיית מחמד).
לארי פינק, מנכ"ל בלקרוק
המנכ"ל של ענקית ההשקעות בלקרוק היה פעם ספקן קולני כלפי ביטקוין. ב־2017 הוא כינה אותו 'מדד להלבנת כספים' ובהמשך דחה את המטבעות הקריפטוגרפיים בטענה שלקוחותיו לא מעוניינים לרכוש אותם.
כיום, פינק, שהחברה בראשותו מנהלת את קרן הביטקוין הגדולה בעולם, מסביר ששינה את דעתו לאחר שחקר את המטבע הדיגיטלי. לדבריו, ביטקוין הוא נכס לגיטימי שמייצר תשואות שאינן קשורות לנכסים מסורתיים, ומהווה גידור מפני שחיקת המטבע וחוסר יציבות פוליטית.
קן גריפין, מנכ"ל סיטדל
מנכ"ל קרן הגידור הענקית סיטדל הזהיר לאורך השנים מפני מה שראה כבועה ספקולטיבית. כמו מבקרים רבים, המיליארדר השווה את המטבע הקריפטוגרפי לשיגעון הצבעונים בהולנד במאה ה־17. עם זאת, התבטאותו החריפה ביותר הגיעה בשנת 2021, כאשר שווי המטבעות זינק. "הלוואי שכל התשוקה והאנרגיה שהושקעו בקריפטו היו מופנות לחיזוק ארה"ב", אמר באירוע בשיקגו באוקטובר אותה שנה. "בואו נודה באמת, זוהי קריאה ג'יהאדיסטית שאומרת שאנחנו לא מאמינים בדולר".
כעת גריפין מכנה את השיפוט הקודם שלו כ"טעות", אך אומר שהוא עדיין מטיל ספק בתועלת הכלכלית של המטבע הווירטואלי. "הלוואי שהייתי קונה משהו שנסחר כיום בפי 100 מהמחיר שבו נסחר לפני כמה שנים", אמר בפסגת DealBook האחרונה של הניו־יורק טיימס.
וורן באפט, ברקשייר האת'וויי
יו"ר ומנכ"ל ברקשייר האת'וויי הוא מבקר ותיק של ביטקוין. אחת ההצהרות החריפות ביותר שלו לגבי המטבע הקריפטוגרפי נשמעה במהלך האסיפה השנתית של ברקשייר ב־2018, כאשר תיאר את ביטקוין כ"רעל עכברים בריבוע". אז אמר שהוא לא היה לוקח את כל הביטקוין בעולם גם עבור 25 דולר.
המשקיע המיליארדר לא הזכיר את ביטקוין באסיפת בעלי המניות של ברקשייר האת'וויי במאי האחרון. בתשובתו לכתבה באימייל ששלח בשבוע שעבר, אמר כי הוא שומר את הדיון לאסיפה הבאה, שבה לבעלי המניות תהיה הזדמנות לשאול אותו כל שיעלה על רוחם.
באפט חזר על עמדתו הביקורתית ביחס לביטקוין בראיון ל־CNBC באפריל 2023, שבו ייחס את טירוף הקריפטו ליצר ההימורים הבולט של האמריקאים.
ריי דליו, מייסד ברידג'ווטר
מייסד ברידג'ווטר אסושיאייטס, ביטל את ביטקוין כ"בועה ספקולטיבית" בשנת 2017. אבל לאורך השנים מנהל קרן הגידור הענקית הפך אופטימי יותר כלפי המטבע הדיגיטלי.
ב־2021 הוא כינה את ביטקוין "המצאה אדירה" ו"נכס דמוי זהב" במאמר שפרסם. דליו, שחשף כי הוא מחזיק בביטקוין ובאת'ריום, גם הביע את דאגתו לגבי הביקוש ארוך הטווח לביטקוין ולפוטנציאל לפיקוח ממשלתי על המטבע הקריפטוגרפי.
"כשאני א. מציב את עצמי בנעלי פקידי ממשלה, ב. מתבונן בפעולותיהם, ו־ג. מקשיב למה שהם אומרים, קשה לי לדמיין שהם יאפשרו לביטקוין (או לזהב) להיות אופציה טובה יותר באופן מובהק מהכסף והאשראי שהם מייצרים", כתב דליו בשנת 2021.
הוא אף הצהיר: "אני חושד שהסיכון הגדול ביותר של ביטקוין הוא הצלחתו, כי אם יצליח - הממשלה תנסה לחסל אותו, ויש לה הרבה כוח לעשות זאת".
לנוכח החוב הגובר של הבנקים המרכזיים בעולם, דליו הציע למשקיעים להתמקד בזהב וביטקוין.