גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כ־3,700 תיקים לשופט בשנה: המערכת שנועדה לטפל בעברייני תנועה על סף קריסה

עומס התיקים הכבד מייצר תרבות של הסדרי טיעון, כשרק 44 שופטים מופקדים בשנה על טיפול בבתי המשפט לתעבורה ● עבריינים רבים מעדיפים להישפט במקום לשלם קנס ולקבל נקודות ● במקביל, מומחים מותחים ביקורת על ענישה מקילה ● כתבה שלישית בסדרה

תאונת דרכים / צילום: Shutterstock
תאונת דרכים / צילום: Shutterstock

עומס תיקים, הסדרי טיעון למכביר וענישה מקילה - זהו הרושם המתקבל לא אחת לגבי בתי המשפט לתעבורה, שאליהם מתנקז חלק ניכר מההתדיינויות בנושא תאונות הדרכים. אך האם התמונה הזו מדויקת? ובעיקר, האם המתרחש בין כותלי בית המשפט מחליש את ההרתעה כלפי נהגים עבריינים? לדעתם של מומחים, התשובות לשאלות הללו מורכבות משנדמה.

כתבה שניה בסדרה | המשאיות והאוטובוסים הפכו לקטלניים בכביש, הפתרונות יגיעו רק בעוד שנים
כתבה ראשונה בסדרה | ישראל בשיא של יותר מעשור במספר ההרוגים בתאונות דרכים: לאן נעלמו הכספים שהוקצו לטיפול בבעיה

העומס הוא עובדה שעליה אין חולק. לפי נתונים שפרסמה הנהלת בתי המשפט, ב-2023 נפתחו 164,342 תיקים פליליים בבתי המשפט לתעבורה ונסגרו 134,385, התווספות נטו של 30 אלף תיקים כמעט למלאי. 44 שופטים מופקדים על ניהול המאגר האדיר הזה, כך שכל אחד מהם נדרש לטפל ביותר מ־3,700 תיקים בשנה.

משך הזמן לניהול תיק עומד בממוצע על 4.8 חודשים - פחות מתיק פלילי "רגיל", הלוקח בממוצע למעלה משנה, ואף פחות מתיק בדיני משפחה, שאורכו עומד על 5.3 חודשים, אך יותר מתיקים מנהליים (2.6 חודשים), נוער (2.7), שכירות (3.7) ואפילו ועדות שחרורים (4).

ואם לא די בכך, הרי שרבים מבקשים להישפט במקום לשלם קנס בגין דוח תנועה. לפי נתונים שפורסמו בגלובס, ב-2022 התקבלו 91 אלף בקשות להישפט מתוך כמיליון דוחות תנועה, וניכרת עלייה בבקשות לעומת שנים קודמות.

מדובר בעבירות קלות יחסית, אך לעיתים הן כרוכות גם בצבירת נקודות - וזו עשויה לחייב בקורס נהיגה מונעת. רבים מעדיפים להישפט בהנחה כי בבית המשפט יוכלו להגיע להסדר שיפחית את מספר הנקודות. נוסף על כך, לפי החוק, אם תוך שנה לא נקבע דיון, הדוח מבוטל, וכך מוביל העומס במערכת למחיקת תיקים.

בית דין דיגיטלי

חוק חדש, שנועד להקל על העומס בבתי המשפט לתעבורה, עבר בקיץ האחרון בכנסת. לפי החוק, בקשה להישפט בגין דוחות תנועה קלים יחסית תועבר לטיפול בבית דין מנהלי, שיעבוד באופן דיגיטלי וללא צורך בהגעה פיזית לבית המשפט. בין העבירות שעליהן תחול הרפורמה: שימוש בטלפון נייד ללא דיבורית, נהיגה ללא חגורת בטיחות וחצייה של קו הפרדה רצוף (בניגוד לעקיפה).

ההערכות הן, כי המהלך יסייע להוציא מבתי המשפט לתעבורה את רוב התיקים האחראים לעומס. כך, שופטי התעבורה יתפנו לטפל בעבירות החמורות יותר, בעיקר לגבי אירועי "פגע וברח", גרימת מוות ברשלנות בתאונה, פגיעה באדם או ברכוש, עבירות מהירות חמורות ונהיגה בשכרות. עם זאת, השינוי ייקח זמן. השלב הראשון של הרפורמה ייכנס לתוקף רק בעוד כשנה, בנובמבר 2025, והשלב השני רק במאי 2026. הצפי הוא, כי יחלפו בין שלוש לחמש שנים עד שניתן יהיה לאמוד את השפעות הרפורמה.

בניגוד לעבירות הקלות יחסית, החוק קובע עונשים חמורים על עבירות דוגמת סיכון חיי אנשים במזיד בנתיב תחבורה (20 שנות מאסר), הפקרה אחרי פגיעה (שבע שנות מאסר אם נגרמה חבלה חמורה ועד 14 שנות מאסר אם הנפגע נהרג) ונהיגה בשכרות (עד שנתיים פסילת רשיון, ובמקרים של התנהגות חוזרת ונשנית עם תוצאות קטלניות צפוי גם מאסר בפועל לכמה שנים).

עם זאת, עמותת אור ירוק מצאה לפני מספר שנים, כי מקרב 71 הרשעות של נהגים בעבירת הפקרה לאחר תאונה, עמד העונש הממוצע על מאסר של שנתיים ושבעה חודשים, וקנס בגובה 2,100 שקל.

"העומס קיים ופוגע בכל השחקנים במערכת, אבל בסופו של יום רוב מקבלי הדוחות מודים בעבירה, והתיק אינו מצריך ניהול הוכחות", מסביר השופט טל פרי, סגן נשיא בית המשפט לתעבורה במחוז מרכז. לדבריו, בעבירות החמורות מתקיימים דיוני הוכחות לאורך תקופה, אך בעבירות כגון ברירות קנס הראיות ברורות יותר ומדברות בעד עצמן - והסדרי הטיעון מאושרים בצורה מסודרת ויעילה. "אין ענישה מקילה. ככל שגיליון ההרשעות של האדם עשיר או חמור יותר, כך הענישה שלו תהיה מחמירה יותר".

עו"ד שי גלעד, מומחה לדיני תעבורה, סבור כי הבעיה נעוצה במדיניות התביעה המשטרתית לחתור להסדרי טיעון - "אפילו יותר מהסניגורים". גלעד, אשר שימש בעבר כיועץ המשפטי של אור ירוק וכיו"ר ועדת התעבורה בלשכת עורכי הדין, מתאר מציאות שבה הרוב המכריע של התיקים הקלים יחסית נסגרים מראש בהסדר עם נציגי התביעה המשטרתית, בין שבסמוך לדיון בבית המשפט ובין שקודם לכן. התיקים החמורים יותר עוברים לטיפול הפרקליטות.

לטענת גלעד, עיוות מרכזי נעוץ בכך שהענישה נגזרת בעיקר מתוצאת התאונה ולא מחומרת העבירה. "הכול עניין של מזל, במקום להכריע לפי הרשלנות או אשמת הנהג".

"יש המון מסחרה"

מומחה נוסף לדיני תעבורה אומר כי "יש המון מסחרה; למשל, כדי לשנות את העבירה שבה אדם יואשם כדי שיהיו לו פחות נקודות". לדבריו, "שופטים בהחלט לוחצים להגיע להסדרים". עם זאת, אותו מומחה טוען כי אין בעיה גורפת של היעדר הרתעה כלפי עברייני תנועה בבתי המשפט. "בתי המשפט בגדול מחמירים עם עבריינים מועדים (רצידיביסטים). כשרואים את גיליון ההרשעות, זה מוביל להחמרה בענישה".

המומחה מסביר, כי עבריינים כאלה צפויים לשלילת רישיון לתקופה ארוכה וגם לבדיקת כשירות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד) - הליך שלוקח זמן רב וכולל מבדקים רפואיים ופסיכולוגיים. לדבריו, "אין דבר שמפחיד נהגים יותר מזה".

עו"ד יניב מנור מהסניגוריה הציבורית מתאר כיצד העומס במערכת מייצר לחץ להגיע להסדרים. גם בעבירות החמורות יותר, שבהן מעורבת הסניגוריה מתנהל לדבריו משא ומתן בין הצדדים, שמטרתו לתקן את העבירה בכתב האישום לכזו שהעונש בגינה כולל פסילת רישיון לתקופה קצרה יותר. "במקום להיאבק על חפות, נאבקים על תיקון העבירה. זו זילות".

ביחס לרפורמה שתעביר רבות מהבקשות להישפט לבית דין מנהלי, מנור מקווה כי פורום כזה "לא רק יוריד את העומס אלא גם יעשה צדק".

השופט פרי מציין בהקשר זה, כי הערעורים על בית הדין המנהלי יגיעו לבתי המשפט לתעבורה - ויש לקוות כי הדבר לא ישאיר בסופו של דבר את העומס הקיים.

ממשטרת ישראל נמסר: "במצב הדברים הנוכחי, נוכח העומס בבתי המשפט לתעבורה, התביעה המשטרתית מרכזת מאמץ בניהול התיקים בעבירות החמורות ומסכנות חיים. יצוין כי, חוק הפרות תעבורה מנהליות עתיד להיכנס לתוקף בעוד כשנה. בהתאם לחוק זה, העבירות מסוג 'ברירת משפט' ידונו בהליך מנהלי. מעבר לאכיפה בהתאם לחוק, חוק זה צפוי להפחית באופן משמעותי את העומס על בתי המשפט ולאפשר התמקדות בעבירות התעבורה החמורות המסכנות חיים ומשפיעות ביתר שאת על בטחון ציבור המשתמשים בדרך".

עוד כתבות

שכונת אשכול העתידית ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

המרחק מהשומה מדבר בעד עצמו: בפריפריה יש ביקוש במכרזי המסחר והמשרדים, במרכז הרבה פחות

בעוד שבמרכז, כולל הטבעת השנייה לתל אביב, מכרזי מסחר ומשרדים נסגרים במחירים הנמוכים בעשרות אחוזים מהשומה שנקבעה לקרקעות, בפריפריה נסגרים מכרזים אף במחירים גבוהים מהשומה

ענבל אור בבית המשפט, היום (ד')

הבדיקה קבעה: ענבל אור נמצאה כשירה לעמוד לדין

יזמת הנדל"ן לשעבר נשלחה לבדיקת פסיכיאטרית ראשונית והיא תישאר במעצר עד הדיון שיתקיים ב-26 בדצמבר ● לאחר מעצרה השבוע, מונה לאור עורך דין מהסנגוריה הציבורית, אך היא סירבה להיות מיוצגת בהליך, והודיעה לביהמ"ש כי תייצג את עצמה

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

תקרית חריגה: צה"ל ירה לעבר מפגין בדרום סוריה

עשרות אזרחים סורים הפגינו נגד פעילות צה"ל במדינה, כוח ש"זיהה איום" ירה לעבר אחד מהם ופגע בו • דיפלומטים אמריקנים הגיעו לדמשק, לראשונה זה עשור • ארה"ב: חיסלנו את מנהיג דאעש בסוריה, הוא התכוון לשחרר אלפי פעילים ממתקנים ברחבי המדינה ● עדכונים שוטפים

סר ניק קרטר בביקור ברחוב דאונינג. לחם בבוסניה, בקוסובו, בעיראק ובאפגניסטן / צילום: Reuters, WIktor Szymanowicz

הגנרל שפיקד על הצבא הבריטי מעריך: מתי תסתיים מלחמת רוסיה-אוקראינה ומה הסיכוי למלחמת עולם שלישית?

גנרל ניק קרטר חתום יחד עם הרמטכ"ל לשעבר אביב כוכבי על ההסכם להידוק קשרי ההגנה בין ישראל ובריטניה ● בראיון לגלובס הוא מדגיש את חשיבות שיתוף הפעולה בין שני הצבאות: "זו דרך טובה מאוד לעשות עסקים" ● הוא סבור כי לטלטלה בסוריה "תהיה השפעה גדולה על קבלת ההחלטות האיראנית" ● ודווקא לא מתלהב מתווית "הוכח בקרב" של טכנולוגיות ישראליות: "אופי העימותים עשוי להשתנות"

רואה מרחוק / צילום: באדיבות יס

ההתמקדות של "רואה מרחוק" בלקות של הגיבורה דחקה הצידה את הסיפור עצמו

בשנים האחרונות עלו סדרות בלש שבמרכזן גיבור בעל ליקוי תפקודי ● סדרה חדשה שעלתה ביס מציבה במרכזה בלשית לקוית ראייה שמצליחה לפענח פשעים בעזרת מוקדנית בשם סאני - שהופכת לעיניים שלה ● העיוורון חורג ממטאפורה ייחודית למוטיב שכל העלילה נשענת עליו

מישל קישקה, קפקא אחד, מאה פעמים, 2024 / צילום: מתוך התערוכה, באדיבות הספרייה הלאומית

התערוכה שחושפת את הקושי של קפקא עם היהדות

מאה שנים לאחר שביקש לשרוף את כל כתביו, תערוכה חדשה בספריה הלאומית חושפת לציבור אוצרות נבחרים מתוך הארכיון של הסופר היהודי ● מכתביו עולה דמותו של קפקא האדם: שאף שלא היה ציוני התעניין ביהדותו

יותם שגב / צילום: באדיבות Cyera

הוא הקים יחידת סייבר מיוחדת ב-8200. היום הסטארט-אפ שלו שווה 3 מיליארד דולר

כשיותם שגב יצא לדרך עם חברת הסייבר שלו, גם הוא עצמו לא היה סגור מה הוא רוצה לעשות בדיוק ● רק אחרי שמונה חודשים של מחקרים הוא הבין מה המטרה ולקח אותה למסלול ההמראה: "שום דבר לא בא לנו בקלות. זה הדבר הכי קשה שעשיתי בחיים" ● שיחה קצרה עם מייסד ומנכ"ל סייארה

מערכת חץ 3 בפעולה / צילום: משרד הביטחון

המומחה שמנסה להסביר: למה נכשל היירוט של הטיל החות׳י

טיל קרקע-קרקע ששוגר על ידי החות'ים מתימן לא הופל על ידי מערכת החץ ● תא"ל (במיל') צביקה חיימוביץ שכיהן כמפקד מערך ההגנה האווירית מסביר כיצד המערכות עובדות בזמן אמת, ואומר:"הצד השני, מנסה להשתכלל, להפיק לקחים, וללמוד מהצלחות או כישלונות"

יובל לנדסברג, מנכ''ל סנו / צילום: שלומי יוסף

שיעורי הרווח הגבוהים ביותר בענף המזון והטואלטיקה שייכים דווקא לשחקנית שנחשבת אפרורית

גם בלי העלאת מחירים בשנה האחרונה, גידול בביקוש מצד הציבור בישראל הוביל לשיפור בתוצאות סנו - ספקית מוצרי הניקיון והנייר לבית ● גורם בשוק: "אנשים הלכו יותר לרשתות, וסנו סיפקה להם מוצרים ברציפות" ● למה זה עולה לנו, פרויקט מיוחד

צילומים: Thomas Mukoya, CHRISTOPHER ALUKA BERRY/reuters, Evan Agostini/Invision,Lucy Nicholson

"רעל עכברים, הונאה": הם התחרו מי משמיץ יותר את הביטקוין. מה דעתם עליו היום?

וול סטריט ג'ורנל חזר לאמירות של כמה מענקי ההשקעות האמריקאיים ביחס למטבעות הקריפטו, ובדק אם השיאים בשווי הביטקוין לאחרונה והרוחות שמנשבות מכיוון הממשל החדש שינו את דעתם ● אז מה חושבים כיום בכירי הבנקים, ההשקעות וקרנות הגידור על המטבע הדיגיטלי

מסדרונות בית חולים / אילוסטרציה: Shutterstock

ארבע אוניברסיטאות יפתחו בקרוב תואר חדש. אם חלמתם להיות רופאים כדאי לכם לקרוא

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המקצוע שאמור להפחית את העומס על רופאים עושה עלייה מארה"ב: לגלובס נודע שהמועצה להשכלה גבוהה אישרה בשבוע שעבר את התואר, והלימודים צפויים להיפתח בשנת הלימודים הבאה בארבע אוניברסיטאות ● איך זה יעבוד ולמה לא כולם אוהבים את הפתרון הזה

אביחי סטולרו / צילום: אלן עזריה

ב-200 מיליון שקל במזומן: אביחי סטולרו וחברת תמיס רכשו את השליטה במי עדן

המוכר הוא קונצרן פרימו ווטר, תאגיד המשקיע בעיקר בתחום המשקאות ● היקף העסקה הכולל מוערך ב-400 מיליון שקל והרוכשים יטלו חוב של כ-200 מיליון שקל על גבם

כוחות רוסיים מוסיפים לפעול בבסיסי חיל האוויר בסוריה / צילום: Reuters, Izzettin Kasim

רוסיה מסיגה את מערכות ההגנה האווירית וכלי נשק מתקדמים אחרים שלה מסוריה ללוב

מוסקבה הפעילה בסיסים ימיים ואוויריים חשובים בסוריה בתמורה לתמיכה שהעניקה לבשאר אל-אסד ● כעת, נראה שרוסיה שואפת להשתמש בשותף ותיק אחר הממוקם בלוב, כדרך לשמר את השפעתה באזור ● עם זאת, בסיסי האוויר והים בלוב לא יפצו במלואם על מה שרוסיה תפסיד בסוריה, לדברי אנליסטים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מיקרון נפלה ב-17%

בורסות אירופה ננעלו בירידות חדות ● מיקרון היכתה את התחזיות אך צופה האטה במכירות ● פלנטיר זכתה בחוזים מצבא ארה"ב במעל 600 מיליון דולר ● המלצות אנליסטים: בנק אוף אמריקה "נייטרלי" על מיקרון, ג'פריס ב"החזק" על נייס ● הכלכלה בארה"ב צמחה ב-3.1% ברבעון השלישי ● הבנק המרכזי של בריטניה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.75%, כך גם הבנק של יפן, 0.25% ● וגם, הסיבה לירידת מחיר הזהב

אבנר ארד, מנכ''ל משק אנרגיה / צילום: יח''צ

תעלומה בתל אביב: מה גרם לחברת האנרגיה להוסיף 390 מיליון שקל לשווי בשבוע?

מניית משק אנרגיה זינקה במעל 20% השבוע ללא דיווח מיוחד בבורסה ● גורמים בשוק טוענים כי ייתכן שמוסדיים נכנסים למניה ● סברה נוספת היא שהשימוע של רשות החשמל אליו הוזמנה בחודש שעבר,יהיה פחות מגביל מכפי שנדמה בתחילה

''מואנה''. סרט ההמשך בכלל פותח כסדרת טלוויזיה / צילום: וולט דיסני ישראל

זה הלהיט המפתיע הגדול ביותר של דיסני, שמונה שנים לאחר שיצא לאקרנים

בזמן ש"מואנה 2" מככב בקופות, ב"מואנה" צפו עד כה יותר ממיליארד שעות ● איך הוא הפך לסרט מספר אחד בהיסטוריית הסטרימינג?

מי יעבוד בהייטק הישראלי בעוד עשור? / צילום: Shutterstock

"אם נמשיך ככה לא יהיה לנו רופאים, אנשי הייטק, מהנדסים, פשוט לא יהיו"

תוצאות מבחני TIMSS שפורסמו החודש הצביעו על צניחה חדה בהישגי התלמידים הישראלים במתמטיקה ובמדעים, כזו שלא נראתה פה כבר שנים ● במקביל מספר המועסקים במקצועות הטק בירידה, וספק אם יעמוד ביעד שהציבה לו הוועדה להגדלת ההון האנושי בתעשייה ● הקורלציה בין השניים מדאיגה רבים בענף, ומעלה שאלה על מעמדו העתידי של קטר הצמיחה של המשק ועל הכלכלה כולה

הפופ־אפ התארך מ־3 חודשים לשנתיים. פתיחת החנות בשרונה באוקטובר 2023 / צילום: דודי ששון

קולקציות שנסגרות שנה מראש ועדת מעריצים נאמנה: סוד הקסם של הארי פוטר בישראל

כשלושה עשורים עברו מאז שהושק הספר הראשון בסדרת הארי פוטר, ועדיין כל קולקציה ממותגת בחנויות זוכה להתנפלות, בעולם וגם בישראל ● הפעם, ההתעוררות המחודשת כוללת שלל שיתופי פעולה מקבילים עם רשתות מקומיות ובינלאומיות: "המטרה היא שתהיה חגיגה בעיניים" ● איך עובדת זכיינות של מותג על ששווה עשרות מיליארדי דולרים, ולמה זה יותר סיפור של רגש מאשר של מספרים

האם הממשלה תצליח להיאבק בתופעת הזנות? / אילוסטרציה: Shutterstock

רגע ההכרעה קרוב: האם הממשלה תצליח להיאבק בתופעת הזנות?

הממשלה החלה לפעול להפחתת ממדי הזנות, אך בשטח התגלו כשלים מהותיים ● בינתיים, החוק בעניין עומד לפקוע ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי ההחלטה לצמצם את צריכת הזנות

חייל סורי מציג קפטגון שנתפס. התיאבון לסמים לא ייעצר / צילום: ap, SANA

לנפילת שלטון אסד יש תוצאה מפתיעה: קריסת אימפריית סמים

סם הקפטגון שהפך בשנים האחרונות לסם הנפוץ ביותר במזרח התיכון, סייע לשמר את קיומו של המשטר הסורי, תדלק את המלחמה וגרם להתמכרויות באיזור ● המורדים חשפו מחסנים שסיפקו ראיה להאשמות הממושכות כי משטר אסד היה הכוח המניע מאחורי הסחר הגלובלי, בשווי מוערך של 10 מיליארד דולר בשנה