כוחות רוסיים מוסיפים לפעול בבסיסי חיל האוויר בסוריה / צילום: Reuters, Izzettin Kasim
רוסיה מוציאה מבסיסים בסוריה מערכות הגנה אווירית מתקדמות ונשק מתוחכם אחר ומעבירה אותם ללוב, אמרו גורמים רשמיים בארה"ב ובלוב, במאמץ לשמר נוכחות צבאית במזרח התיכון לאחר התמוטטות משטר אסד בדמשק.
● כותרות העיתונים בעולם | ארדואן שולף קלף חדש נגד ישראל ודורש שתשלם פיצויי עתק
● "מכונת המוות" של אסד נחשפת: קברי אחים המוניים אותרו סמוך לדמשק
● השבוע בתעשיות הביטחוניות | הצוללת החדשה של רוסיה והמסרים שהיא מעבירה לכל העולם
מטוסי מטען רוסיים הטיסו ציוד הגנה אווירית, כולל מכ"מים למערכות יירוט S-400 ו- S-300 מסוריה לבסיסים במזרח לוב הנשלטים על ידי מפקד הצבא הלאומי הנתמך על ידי מוסקבה, ח'ליפה חפתר, אמרו הגורמים.
רוסיה גם הטיסה חיילים, מטוסים צבאיים ואמצעי לחימה אל מחוץ לסוריה, תוך צמצום משמעותי של נוכחותה שם. במשך שנים הפעילה מוסקבה בסיסים ימיים ובסיסי אוויר חשובים בתמורה לתמיכה שהעניקה לבשאר אל-אסד, הרודן הסורי שנמלט למוסקבה בשבוע שעבר.
הבסיסים הסורים היו אבן הפינה ליכולתה של מוסקבה להפגין כוח במזרח התיכון ובאפריקה, ושימשו כמרכז להעברת חיילים, שכירי חרב ונשק. בסיס הצי הימי בטרטוס היה נקודת ההצטיידות והתיקונים הבלעדית של הצי הרוסי בים התיכון.
כעת, נראה שרוסיה שואפת להשתמש בשותף ותיק אחר, הממוקם בלוב, כדרך לשמר את ההשפעה באזור ואת התמיכה בנוכחות ימית בשטח, שלארה"ב ולחברות אחרות בנאט"ו יש בו בסיסים וספינות מלחמה.
דוברי הקרמלין ודוברי חפתר (מפקד הצבא הלאומי של לוב) לא השיבו לבקשות לתגובה.
חפתר ביקש מרוסיה במשך שנים מערכות הגנה אוויריות
סגן שר החוץ הרוסי מיכאיל בוגדנוב אמר כי מוסקבה הייתה בקשר עם ההנהגה הפוליטית של היאת תחריר א־שאם - קבוצת המורדים שהובילה את המתקפה להדחת אסד - בכדי לדון בעתיד הבסיסים של רוסיה בסוריה.
לרוסיה כבר יש נוכחות בלוב, כולל באמצעות קבוצת וגנר הצבאית הפרטית. לקבוצה יש קשרים הדוקים עם חפתר, שהצבא הלאומי הלובי שלו שולט במזרח המדינה שסועת המלחמות. לוחמי וגנר השתמשו במתקניו של חפתר, כולל בסיס אווירי, כמרכז מעבר למדינות אפריקאיות אחרות.
בשנה שעברה, נפגשו בכירים רוסים עם חפתר כדי לדון בזכויות עגינה ארוכות טווח בנמלים של בנגאזי או טוברוק, שניהם ממוקמים פחות מ-640 ק"מ מיוון ואיטליה, לפי דיווח של הוול סטריט ג'ורנל.
מוסקבה שוקלת לשדרג מתקנים בעיר הנמל בצפון לוב, טוברוק כדי שיוכלו להכיל ספינות מלחמה רוסיות, אמר אחד הגורמים האמריקאים.
חפתר ביקש מרוסיה במשך שנים מערכות הגנה אוויריות כדי לחזק את אחיזתו במדינה השסועה, הסובלת מאלימות מתמדת מאז ההתקוממות ב-2011, שהפילה את הדיקטטור ששלט בה זמן רב, מועמר קדאפי. קבוצות חמושות ומעצמות זרות מתחרות על השליטה בה מאז, ובשנת 2019 פרצה בה מלחמת אזרחים. המדינה נותרה מפוצלת בין פלגים במזרח ובמערב.
הנוכחות של רוסיה מעניקה לחפתר הגנה מפני קבוצות הנתמכות על ידי טורקיה, הממוקמות במערב לוב.
אבל חפתר יתמודד כנראה עם לחץ מן המערב שלא לאפשר לרוסיה להרחיב את נוכחותה בלוב. ארה"ב הזהירה את חפתר שוב ושוב שעליו לגרש את הכוחות הרוסיים, כולל במהלך ביקורו של מנהל ה-CIA ויליאם ברנס בשנה שעברה - אך ללא הועיל.
אין זה ברור אם מערכות הנשק, לרבות רכיבי ה- S-400, יישארו בלוב או יוטסו חזרה לרוסיה, אמר גורם אמריקאי.
בסיסי אוויר וים בלוב לא יפצו במלואם על מה שרוסיה עומדת להפסיד בסוריה, אומרים אנליסטים.
מטוסים רוסיים עוצרים בלוב דרך קבע
כאשר לוב תשמש כתחנת תדלוק לאפריקה, הדבר יגביל מאוד את משקל הציוד שמוסקבה תוכל להעביר, לדברי קצין חיל האוויר הרוסי לשעבר גלב איריסוב, ששירת פעם בבסיס חְמֶיימִים של רוסיה בסוריה.
לעת עתה, נראה שמטוסים רוסיים עוצרים בלוב באופן קבוע. מטוס מטען שבבעלות המשרד הרוסי למצבי חירום - המעורב במשימות צבאיות והומניטריות - עצר ב-16 בדצמבר במזרח לוב בדרכו מרוסיה למאלי, שם יש לרוסיה נוכחות צבאית. הייתה זו הפעם השנייה תוך שבוע, על פי אתר מעקב הטיסות AirNav Radar. לא ברור מה נשא המטוס.
מטוס מטען בבעלות Rubistar, חברה שלטענת ארה"ב הובילה כוח אדם ומסוקים רוסיים לאפריקה, טס ממינסק שבבלארוס למזרח לוב ב-13 בדצמבר, לפי אתר מעקב הטיסות Flightradar24. הגורמים הלובים אמרו שהוא הוביל ציוד לוגיסטי כגון כלי רכב וציוד טלקומוניקציה. על פי הארגון לשמירה על זכויות אדם The Sentry, הוא ככל הנראה סיפק גם תחמושת.