גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינות האירופיות שמורידות את מספר ההרוגים בתאונות דרכים: איך הן עושות את זה?

מדינות רבות בעולם מצליחות להוכיח שתאונות דרכים אינן גזירות גורל, ושבעזרת תוכניות רחבות-היקף ניתן לצמצם את מספר הנפגעים ואף להעמיד יעדים שאפתניים וריאליים ● מה כוללות התוכניות האלה, והאם יש סיכוי שמהלכים דומים ייושמו גם בישראל ● כתבה רביעית בסדרה

תאונת דרכים בנורבגיה / צילום: Shutterstock
תאונת דרכים בנורבגיה / צילום: Shutterstock

מתחילת השבוע, כשפרסמנו את הכתבה הראשונה בסדרת הכתבות על תאונות הדרכים, ועד לבוקר יום חמישי, נוספו למניין ההרוגים ארבעה בני אדם, ומספרם הגיע ל-417, המספר השנתי הגבוה ביותר מאז שנת 2008, ו-2024 עדיין לא הסתיימה. שורת מהלכים, תוכניות ומסמכי מדיניות צוברים אבק במשרד התחבורה, בשעה שבשנים אלה התחולל במדינות רבות בעולם מהפך שמוכיח שלא מדובר בגזירת גורל, ושניתן להוריד בצעדים מוכרים וידועים את מספרם של ההרוגים בצורה דרמטית. כל שנה שבה מהלכים אלה לא מיושמים עולה במחיר דמים של הרוגים, והנזק השנתי למשק עומד על יותר מ-16 מיליארד שקל.

 

דוח המועצה האירופית לבטיחות בדרכים, שפורסם השנה, מלמד כי ב-2013-2023 מספר ההרוגים בישראל טיפס ב-17%, בעוד שהממוצע ב-27 מדינות OECD הצביע על ירידה של 16%. נתוני ישראל טובים יחסית מבחינת מספר ההרוגים ביחס לאוכלוסייה, משום שאוכלוסיית ישראל צעירה ביחס לאירופה וצעירים נוטים להיפגע פחות. גם במספר ההרוגים ביחס לנסועה ישראל במקום טוב יחסית, אך נסועה נמדדת באופן שונה במדינות שונות. בכל אופן, ישראל הרחק מאחורי המדינות המובילות ופוטנציאל השיפור עצום.

שבדיה: יעד שסחף את אירופה בשנות ה-90

בסוף שנות ה-90 הציגה שבדיה תוכנית לקידום בטיחות בדרכים, המכונה חזון אפס, ומתבססת על התפיסה שצריך להוריד את מספר ההרוגים והפצועים קשה לאפס. האחריות על צמצום מספר ההרוגים מוטלת לא רק על הנהגים, אלא על כל המעורבים בתכנון הכבישים, בתחזוקתם ובניהולם.

האיחוד האירופי אימץ את היעד, וכן את התוכנית, המבוססת על מודל המערכת הבטוחה, שמתבסס על שיפור מרכיבי מערכת התנועה באופן שיפחית את הסיכוי לתאונה, ושיגרום לכך שאם תתרחש תאונה - עוצמתה לא תוביל להיפגעות חמורה. גישות אלה מעבירות את האחריות מהקורבן למתכננים, ולקובעי המדיניות.

בינתיים הפכה שבדיה למובילה עולמית, ובעשור האחרון הורידה 12% ממניין ההרוגים, שעמד בשנה שעברה על 229 בני אדם. המדינה הורידה את מספר ההרוגים מ-27 ל-22 לכל מיליון אזרחים, והתייצבה במקום השני אחרי נורבגיה - גם במספר ההרוגים למיליון ק"מ נסועה (קילומטראז').

הניסיונות להעלות ארצה את התוכנית השבדית עלו בתוהו, למרות שהומלצו בדוחות שונים ובתוכניות מאז תחילת המילניום (הרחבה במוסף הנדל"ן של גלובס). דוח מבקר המדינה שפורסם השנה מציין כי במקטעי הכביש בשבדיה שבהם היו מותקנות מצלמות מהירות הופחתה מהירות הנסיעה ב-3.5 קמ"ש, והמדינה היא שיאנית העולם בהתקנתן: פרוסות בה 211 מצלמות לכל מיליון תושבים, וקנסות נשלחים לנהגים עד שבוע מיום ביצוע העבירה.

נורבגיה: המובילה שננזפה על ידי המועצה לבטיחות בדרכים

נורבגיה אימצה את חזון אפס הרוגים בשנת 2001, והיא מפרסמת תוכניות לאומיות מדי כמה שנים. בשנים 2018-2021 נקבעו 13 תחומי פעולה שבהם התוכנית מתמקדת. היא שמה דגש על התנגשויות חזיתיות, ונוקטת צעדים בנושא ענישה וזכאות לרישיון נהיגה.

מבקר המדינה מסביר שצעדי האכיפה התמקדו בשני תחומים עיקריים, שזוהו כתורמים בשיעור גבוה לתאונות הדרכים - מהירות מופרזת ונהיגה בשכרות. ננקטו הגברת השימוש במכמונות מהירות ניידות, מעבר לקנסות דיגיטליים על עבירות מהירות, שימוש אפקטיבי יותר במצלמות בטיחות ואיתור נקודות חדשות למיקומן, בדיקת שכרות לכל נהג שנעצר לבדיקה משטרתית מכל סוג והגברת השימוש בניתוחי רוק.

התוכנית הנוכחית, לשנים 2022-2031, שמה דגש על שיפור תשתיות, בטיחות הולכי רגל בערים והתמקדות בקבוצות סיכון כמו כלי רכב מסחריים, נהיגה בעבודה, טכנולוגיות ועוד.

בעשור האחרון הורידה המדינה את מספר ההרוגים ב-41%. ב-2013 נהרגו בה 37 בני אדם לכל מיליון בני אדם, והמספר ירד ל-20 בני אדם. היא גם המובילה האירופית במספר ההרוגים הנמוך למיליון ק"מ נסועה.

למרות זאת, המועצה האירופית לבטיחות בדרכים לא עושה לנורבגיה הנחות, והיא נזפה בה בדוח האחרון, משום שללא שנות הקורונה, מקרי המוות במדינה התייצבו בשנים האחרונות ולא ירדו. במרץ 2024 הציגה הממשלה הנורבגית עדכון מהיר לתוכניות, שלפיו בשנת 2030 לא יהיו יותר מ-50 הרוגים (ביחס ל-110 הרוגים אשתקד). "אם נורבגיה רוצה להגיע ליעדיה, העבודה צריכה להיות מואצת", נמסר מהמועצה.

בלגיה: דוח מהירות לאחד מכל שלושה אזרחים

בלגיה הצליחה להוריד 37% במניין הנפגעים בתאונות דרכים בעשור האחרון, ועשתה זאת גם היא על ידי שיפור בטיחות משתמשי דרך פגיעים וחיזוק האכיפה. במועצה האירופית מציינים כי הערים בבלגיה הרחיבו את אזורי המהירות המוגבלת ל-30 קמ"ש, חלקן לכל העיר - כמו בריסל, ורשת שבילי האופניים הורחבה.

עוד ציינו במועצה, כי פריסת המצלמות גדלה, והותקנו 5,000 מהן. האכיפה כל כך אגרסיבית, שבשנת 2023 אחד מכל שלושה בלגים קיבל דוח על מהירות. במדינה גם ערכו קמפיין הסברה כנגד שתיית אלכוהול בנהיגה, ובמקביל, בזמן הקמפיין, מרבית כוחות המשטרה במדינה ביצעו בדיקות אלכוהול כדי לחזק את החיבור בין הסברה ומודעות לאכיפה.

בלגיה הצליחה להוריד את מספר ההרוגים מ-69 בני אדם לכל מיליון אזרחים בשנת 2013 ל-41 אשתקד.

אירלנד: תוכנית ארבעת ה-E שהובילה להישגים

מבקר המדינה ציין את אירלנד בתור מדינה שבה הוכנה תוכנית שאומנם לא עמדה ביעדים, אך הובילה לירידה במספר ההרוגים, עד שב-2019 הייתה המדינה השנייה באירופה מבחינת המספר הנמוך של הרוגים. אומנם, לפי המועצה האירופית, מאז ועד 2023 מספר ההרוגים דווקא עלה מעט, והממוצע בשנים האחרונות עומד על 144 בני אדם, אך היא נחשבת לאחת המדינות הבטוחות בעולם, עם 3.4 הרוגים למיליון ק"מ נסועה, ומספר ההרוגים לאוכלוסייה ירד מ-41 הרוגים למיליון ב-2013 ל-35 אשתקד.

המבקר מציין כי התוכנית האירית התבססה על ארבעה תחומי פעילות, שכונו ארבעת ה-E של בטיחות בדרכים: חינוך (Education); הנדסה (Engineering); אכיפה (Enforcement); והערכה (Evaluation). המועצה האירופית החמיאה לאירלנד על פעילותה בנושא הפצועים קשה, ועל הניסיון לגשר בין פערי המידע בין בתי החולים למשטרה.

פינלנד: הורדת מהירות, אורבניזם וחקירת תאונות

המועצה האירופית בחרה בפינלנד כמצטיינת, לאחר שבמהלך עשור הורידה את מספר ההרוגים ב-30% והיא בין המדינות הבטוחות בעולם, עם 33 הרוגים בתאונות דרכים לכל מיליון אזרחים ו-4.2 הרוגים לכל מיליארד ק"מ נסועה.

התוכנית הלאומית הפינית כוללת 103 מהלכים לשיפור, כמו חקיקה, תשתיות וחינוך תעבורתי, וגם היא אימצה אסטרטגיה של אפס הרוגים עד 2050. הפינים עשו זאת באמצעות שיפור התשתיות והתאמתן להגנה על הולכי הרגל, וכן פעולות שנעשו לעיור (כלומר: ההיפך מפרבור). אזורי מיתון תנועה למהירות של עד 30 קמ"ש הפכו נפוצים במרכזי הערים, והוגברו חינוך תעבורתי, חקירות כל התאונות הקטלניות ושימוש בתוצאות, שמהוות מערך נתוני מחקר מדעי, בתכנון תשתיות, בפיתוח חקיקה, בהכשרת רופאים ובניהול אכיפה. בחודשי החורף המהירות בכבישים הכפריים מופחתת ל-80 קמ"ש, והיא אחת המדינות הבודדות שנוהגת כך.

כל אחת מההצלחות האלה יושמה בכלים שונים, אך יש חוט מקשר: תוכנית לאומית, עם אסטרטגיה הוליסטית והגדרת יעדים שאפתניים, אכיפה דיגיטלית ומתקדמת, מיתון תנועה בערים ותוכניות לאוכלוסיות בסיכון מוגבר. גם בישראל קיימת תוכנית שעונה בדיוק על צרכים אלו, אלא שהיא מעלה אבק ולא נמצא תקציב לממנה.

עוד כתבות

"אירוע די ייחודי": אלפי ישראלים ביקשו להגר לקנדה, ולא רק אליה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן נאלצת לתעדף את אספקת החשמל במדינה, המרוץ לאיתור הנשק הכימי של אסד שנשאר בסוריה ועלייה מדאיגה במספר הישראלים שירדו מהארץ ● כותרות העיתונים בעולם  

כוחות המשטרה שהגיעו לאזור הפיגוע / צילום: Reuters, Axel Schmidt

בגרמניה נאבקים להבין מה המניע של הרופא שדרס למוות בשוק חג המולד אמש

לפי הדיווחים, הדורס הוא רופא, אזרח סעודי במקור, כבן 50, והרשויות מסרו כי הוא אינו מוכר כפעיל "איסלמיסטי" ● הממשלה המקומית אמרה לכלי התקשורת כי יש בסיס סביר להניח שמדובר ב"התקפה" מתכוננת, ולא בתאונה ● במקביל העירייה הורתה לפנות את שוק חג המולד שבמקום

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

חודש על המדף: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בעפולה?

דירה בת ארבעה חדרים בעפולה, המתפרשת על פני שטח של 100 מ"ר, נמכרה תמורת 940 אלף שקל, לאחר שעמדה על המדף קצת יותר מחודש ● המתווכת בעסקה: "העיר הייתה שקטה יחסית בשנה האחרונה וזה קורץ למשקיעים. הדירות בעיר נמכרות מהר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

החברה הישראלית שתספק רחפנים למשרד ההגנה האמריקאי

אקסטנד זכתה בחוזה בשווי 8.8 מיליון דולר עם משרד ההגנה האמריקאי לאספקת רחפנים לתקיפות מדויקות ● האספקה שלו מתוכננת להתחיל ברבעון הראשון של 2025

אתר בנייה / צילום: תמר מצפי

ענף הבנייה בפקק: פרויקטים יוצאים לדרך, אך זמן השלמת הדירות התארך לכמעט שלוש שנים

ברבעון השלישי של השנה כמות הדירות שנמצאת בבנייה פעילה הגיעה לשיא של 178 אלף ● בין הסיבות לעיכובים: מצוקת כוח-אדם בענף, שהחלה עם הפסקת העסקת כ-80 אלף עובדים פלסטינים, מבלי שניתן לחסרונם מענה חלופי

רואה מרחוק / צילום: באדיבות יס

ההתמקדות של "רואה מרחוק" בלקות של הגיבורה דחקה הצידה את הסיפור עצמו

בשנים האחרונות עלו סדרות בלש שבמרכזן גיבור בעל ליקוי תפקודי ● סדרה חדשה שעלתה ביס מציבה במרכזה בלשית לקוית ראייה שמצליחה לפענח פשעים בעזרת מוקדנית בשם סאני - שהופכת לעיניים שלה ● העיוורון חורג ממטאפורה ייחודית למוטיב שכל העלילה נשענת עליו

לואיג'י מניון. חשוד ברצח מנכ''ל חברת ביטוח בריאות / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

פנטזיה עם מחיר: איך פושע הופך לגיבור תרבות

מרובין הוד ועד לואיג'י מניון, ההיסטוריה רצופה בסיפורים על מפרי חוק שזכו להערצת ההמון ● חוקרים מנסים להסביר איזה צורך חברתי הם ממלאים ואיך הם מותחים את גבולות הנורמה

צחי חג'ג' / צילום: תמר מצפי

השותף החדש בחברת הקנאביס של אהוד ברק: צחי חג'ג'

איש הנדל"ן צחי חג'ג' ייקח חלק בגיוס הון של 66 מיליון שקל לחברת אינטרקיור, שנועד לאפשר את שיקום המפעל שלה בניר עוז

סניף של רשת הפיראט האדום / צילום: תמר מצפי

רשת "הסטוק" רוכשת את הפיראט האדום וטויז אר אס לפי שווי של 45 מיליון שקל

לגלובס נודע כי רשת מוצרי הבית נכנסת לתחום הצעצועים, עם רכישה של שניים מהמותגים הבולטים בענף ● החנויות ימשיכו לעבוד במתכונת הנוכחית ותחת שמן המקורי, כאשר בסטוק מתכננים להשקיע בהתרחבות ולפתוח חנויות נוספות בשנים הקרובות ● העסקה טעונה אישור של רשות התחרות

ארוחת ערב אצל ינון בארי / צילום: מרב סריג

הערבה בשיא עונתה הקולינרית: ארוחה מהחממה לצלחת תגרום לכם להתאהב

ארוחת טעימות שנערכת בחצר ביתו של השף ינון בארי בפארן מתפארת בתוצרת הנפלאה של חבל הארץ הזה ● ויש גם המלצות מסביב

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

שכן גילה כי חומה חילקה חצר באופן לא שווה. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג גילו כי החצר המשותפת חולקה באופן לא שווה במשך עשרות שנים, ודרשו לפנות את שכניהם. איך הכריע השופט? ● אדם שעבד כ־40 שנה כטועם טבק דרך עישון פיתח מחלת ריאות. ביטוח לאומי סירב להכיר במחלה כפגיעה בעבודה - והתקפל ● חברה ביקשה למנוע מעובד שפוטר, מומחה בתחום האלחוט, להתקשר עם לקוחותיה ולהתחרות בה - בית הדין דחה את הבקשה ● 3 פסקי דין בשבוע

חמשת המועמדים הסופיים לפרס ספיר לספרות לשנת 2024

הוכרזו המועמדים לפרס ספיר 2024: לאה איני ודנה חפץ ברשימה

חמשת המועמדים הסופיים שספריהם נכללו ברשימה יזכו למענק של 60 אלף שקל, כאשר הזוכה יקבל מענק בגובה 180 אלף שקל, וספרו יתורגם לשפה זרה לבחירתו ● הטקס  ייערך השנה ב-28 בינואר, בסימן חיזוק יישובי הצפון

מי יעבוד בהייטק הישראלי בעוד עשור? / צילום: Shutterstock

"אם נמשיך ככה לא יהיה לנו רופאים, אנשי הייטק, מהנדסים, פשוט לא יהיו"

תוצאות מבחני TIMSS שפורסמו החודש הצביעו על צניחה חדה בהישגי התלמידים הישראלים במתמטיקה ובמדעים, כזו שלא נראתה פה כבר שנים ● במקביל מספר המועסקים במקצועות הטק בירידה, וספק אם יעמוד ביעד שהציבה לו הוועדה להגדלת ההון האנושי בתעשייה ● הקורלציה בין השניים מדאיגה רבים בענף, ומעלה שאלה על מעמדו העתידי של קטר הצמיחה של המשק ועל הכלכלה כולה

מימין: דירות למגורים בתל אביב. המס על השכרה המוגדרת כעסק יכול להגיע לכ־50% / צילום: Shutterstock

יורשים שקיבלו 22 דירות ותושב החוץ עם 12 נכסים: כמה מס הם צריכים לשלם?

תושב חוץ שמחזיק ב־12 דירות בתל אביב ולא משלם על ההכנסה מהן מס כעסק; יורשים שקיבלו 22 דירות ועל חלקן הם משלמים מס מופחת; ובעלים של שמונה דירות שמשלם רק על חצי מהן מס מלא ● אומנם הפסיקה קבעה מבחנים לסיווג הכנסה משכירות כעסק, אבל בפועל המצב מורכב יותר ● גלובס בחן שלושה מקרים שמלמדים על האפשרויות של "מרובי הדירות"

הודעה על נפח איחסון מלא בג'ימייל / צילום: Shutterstock

אין לכם מקום בסמארטפון או במייל? כך תפנו שטח אחסון

בסמארטפון, במחשב, בג'ימייל וגם בוואטסאפ - מגבלת המקום לאחסון קבצים היא מהבעיות הנפוצות, ולא מעט פותרים אותה באמצעות רכישת מקום בענן ● שורה של כלים ופיצ'רים ייעודיים יכולה לחסוך את ההשקעה

רפי ליפא וגל עמית / צילום: תמר מצפי

מי עדן מחליפה בעלות בפעם השלישית. זו חברת המשקאות שצפויה להרוויח מכך

לאחר שהוחזקה בידי שני בעלים זרים, חוזרת חברת המים המינרליים לידי משקיעים מקומיים - חברת תמיס ואביחי סטולרו ● טמפו, שקיבלה מהרוכשים אופציה לקנות חלק מהמניות, צפויה במקרה כזה לשמור בידיה את הסכם ההפצה הרווחי של בקבוקי מי עדן ● המפסידה - יפאורה

מישל קישקה, קפקא אחד, מאה פעמים, 2024 / צילום: מתוך התערוכה, באדיבות הספרייה הלאומית

התערוכה שחושפת את הקושי של קפקא עם היהדות

מאה שנים לאחר שביקש לשרוף את כל כתביו, תערוכה חדשה בספריה הלאומית חושפת לציבור אוצרות נבחרים מתוך הארכיון של הסופר היהודי ● מכתביו עולה דמותו של קפקא האדם: שאף שלא היה ציוני התעניין ביהדותו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מדדי וול סטריט קפצו ביותר מ-1.7% לאחר נתוני אינפלציה מעודדים

מדד מחירי ההוצאות לצריכה פרטית (PCE) עלה לרמה שנתית של 2.4% בנובמבר - פחות מהצפי ● נעילה שלילית באירופה בעקבות האיום החדש של טראמפ על האיחוד האירופי ● הדולר בשיא של שנתיים מול סל המטבעות ● מנכ"ל נייקי לאחר הדוחות הטובים: "נחזיר את הספורט למרכז הבמה" ● האינפלציה ברוסיה מרקיעה שחקים אך הבנק המרכזי הותיר את הריבית ללא שינוי, 21%

ארדואן בשיחה עם סטונדטים, השבוע. מזמין את פוטין לחלוק איתו את במת ההיסטוריה / צילום: Reuters, Turkish Presidency/Murat Kula

הקריטריון של ארדואן ל"מנהיג אמיתי": להיות בשלטון מינימום 20 שנה

הוא נמצא שם כבר 22 שנה. פוטין - 25 שנה ● ״אנחנו המנהיגים היחידים״, אומר הטורקי, ונותן אולי רעיון לארצות נוספות

מערכת חץ 3 בפעולה / צילום: משרד הביטחון

המומחה שמנסה להסביר: למה נכשל היירוט של הטיל החות'י

טיל קרקע-קרקע ששוגר ע"י החות'ים מתימן לא הופל ע"י מערכת החץ ● תא"ל (במיל') צביקה חיימוביץ', שכיהן כמפקד מערך ההגנה האווירית, מסביר כיצד המערכות עובדות בזמן אמת, ואומר: "הצד השני מנסה להשתכלל, להפיק לקחים וללמוד מהצלחות או כישלונות"