עובד באתר בנייה / צילום: Shutterstock
במשך חודשים מבקש משרד הבינוי והשיכון הגדלה של מכסת העובדים הזרים החדשים שניתן להביא לישראל במסגרת המסלול הפרטי, קרי לא דרך הסכמים בין ישראל למדינות אחרות. המסלול הזה הוכח כיעיל יותר המסלול הבילטרלי לאורך החודשים מאז פרצה המלחמה, ואחראי לכמחצית מכמות העובדים שהגיעו לישראל עד כה - למרות שנפתח חודשים אחרי מקבילו. על אף שהמשרד דרש הגדלה של עשרת אלפים עובדים נוספים, נכון לעכשיו אישרה ועדת המנכ"לים המיוחדת לטיפול בנושא הגדלה ב־5,000 עובדים נוספים.
● המסלול העיקרי להבאת עובדים זרים לבנייה עשוי לחדול מפעילות בקרוב
● חדשות השבוע בנדל"ן | מנגנון ההקלות נגמר: אלה הבניינים שהצליחו להתחמק מהגזירה החדשה
מתחילת המלחמה, כידוע, נחסמה כניסתם לישראל של כלל פועלי הבניין משטחי יהודה ושומרון. מדובר על כ־80 אלף פועלים לפחות, שנגרעו באחת מהענף. מאז מנסים כלל הגורמים הרלוונטיים להגביר את מספר העובדים הזרים שיגיעו לישראל, על מנת למלא את החוסר. עד היום הגיעו לישראל 24,887 עובדים, מהם 11,820 במסלול הפרטי. לפני ימים ספורים פרסמנו כאן כי מכסת 20 אלף העובדים במסלול זה עומדת להסתיים, ועל כך בין היתר התקיים הדיון בוועדת המנכ"לים אתמול (ד').
מורגנשטרן: "בולמים הבאה של עובדים"
כאמור, בחודשים האחרונים מנסה משרד הבינוי והשיכון לקדם הגדלה של מכסת העובדים הזרים שניתן להביא במסלול הפרטי, זאת מכמה סיבות: על אף שהמסלול נפתח חודשים לאחר המסלול הבילטרלי, הוא "אחראי" על כמחצית מהעובדים שהגיעו עד כה לישראל; המסלול הזה נחשב יעיל יותר מבחינת אחוז העובדים המאושרים לעבודה בישראל מתוך כלל העובדים הנבדקים בארץ המקור; ובשל המעורבות הישירה של החברות המביאות את העובדים, הסיכוי להבאת עובדים שאינם מוכשרים (כפי שקרה בכמות משמעותית בתחילת הדרך במסלול הבילטרלי) נמוך.
המשרד ביקש מוועדת המנכ"לים המיוחדת לטיפול בהבאת העובדים הזרים להגדיל את מכסת העובדים שיובאו במסלול זה בעשרת אלפים, בקשה שזכתה גם לתמיכת משרד האוצר. אלא שבישיבה שנערכה אתמול הוחלט על הגדלתה ב־5,000 עובדים בלבד לעת עתה - החלטה שזכתה לתמיכת ארבעה, משרד ראש הממשלה (המוביל את הוועדה), משרד המשפטים, משרד החוץ ומשרד העבודה; אל מול התנגדות של שניים - משרד הבינוי והשיכון ומשרד האוצר.
מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן, אמר לאחר ההחלטה: "מדובר בטעות. נראה כי ההחלטה התקבלה רק לצאת ידי חובה, והיא לא תשפיע על קצב הבאת העובדים שכן שרשרת ההבאה של עובד בודד נמשכת חודשים. אנחנו מבינים שהמסלול הבילטרלי הוא דרך המלך, והצענו להביא שני שלישים מהעובדים בדרך זו ורק שליש במסלול הפרטי, אך ההצעה נדחתה. הביקוש לבנייה בישראל עצום, והוא רק ילך ויתעצם, ובתקופה כזו אנחנו צריכים שיגיעו לכאן עובדים כמה שיותר מהר. ההחלטה שהתקבלה בולמת הלכה למעשה את הבאת העובדים".
ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "ועדת המנכ"לים אישרה אתמול מכסה נוספת של 5,000 עובדים זרים לענף הבניין בהבאה פרטית למימוש מיידי בפעימה אחת, נוסף על יתרה של 9,500 עובדים זרים בהבאה פרטית (עובדים שאושרו לעבודה בישראל וממתינים להגיע לארץ - י"נ) שנמצאת בתהליכי מימוש. הוועדה רואה לנגד עיניה את בכירות המסלול הבילטרלי לצד הבאה פרטית. הוועדה החליטה לקיים בעוד חודשיים דיון מעקב אחר מימוש ההחלטה, ותוכל להחליט על הגדלה נוספת אם יעלה הצורך".
מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יוסי שלי, המשמש יו"ר הוועדה לעובדים זרים: "נעשה הכול כדי שהמשק יחזור לצמיחה תוך שמירה על זכויות העובדים וכבוד האדם. הבאת עובדים בפעימות לפי הצורך יסייע להשגת מטרה זו".
הגדלת המכסה ל־110 אלף עובדים
בישיבת הוועדה התקבלו אתמול עוד שתי החלטות מרכזיות: ראשית, הוגדרה מכסת העובדים הזרים לענף הבנייה, והיא תעמוד על 110 אלף עובדים. כאמור, מהענף נגרעו עשרות אלפי עובדים פלסטינים עם תחילת המלחמה, ולכך נוסף מחסור בעובדים שהיה קיים עוד לפני המלחמה. המכסה אמורה לענות על הצורך הכולל הזה.
לצד החלטה זו התקבלה החלטה נוספת, לממן ב־10 מיליון שקל הכשרות לעובדים זרים אשר הגיעו לישראל והתבררו כבעלי ניסיון לא מספיק. ההחלטה התקבלה, כך נראה, בעיקר בעקבות תלונות של קבלנים רבים אשר קיבלו פועלים לא מיומנים דרך המסלול הבילטרלי. ההכשרה הזו תאפשר לגשר על הפער ולהבטיח כי גם עובדים אלו יוכלו להפוך לחלק מכוח האדם באתרי הבנייה.
החלטות אלו מתווספות להחלטת שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', להתחיל במהלך לביטול דמי היתר המשולמים על כל עובד זר בענף הבנייה, מה שלטענת האוצר יפחית את התשלום מצד מעסיקי העובדים הזרים בכ־60%.