גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פנטזיה עם מחיר: איך פושע הופך לגיבור תרבות

מרובין הוד ועד לואיג'י מניון, ההיסטוריה רצופה בסיפורים על מפרי חוק שזכו להערצת ההמון ● חוקרים מנסים להסביר איזה צורך חברתי הם ממלאים ואיך הם מותחים את גבולות הנורמה

לואיג'י מניון. חשוד ברצח מנכ''ל חברת ביטוח בריאות / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson
לואיג'י מניון. חשוד ברצח מנכ''ל חברת ביטוח בריאות / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

עוד לפני שנתפס לואיג'י מניון, בן העשירים שחשוד ברצח מנכ"ל חברת ביטוח הבריאות האמריקאית יונייטד הלת'קר, כבר החלו להימכר כוסות וחולצות עם דמותו, כפי שנתפסה במצלמות האבטחה. "מי שעוזר למשטרה לתפוס אותו הוא אויב העם", נכתב בציוץ שזכה ל־110 אלף לייקים. "זה לא מועדון מעריצים", הצהיר עמוד Reddit המוקדש לו. רשומים אליו כבר 25 אלף מנויים, והוא די נראה כמו מועדון מעריצים. יותר ממיליון איש הגיבו בחיוב לפוסט שפורסם בראש העמוד וטען כי "'הם' רוצים לעצור את ההתארגנות האנטי־תאגידית. להשתיק אתכם ולגרום לכם לקבל את השליטים התאגידיים". והסרט כבר בדרך, סליחה, ארבעה סרטים, שלושה דוקומנטריים ואחד עלילתי.

צעירים מתעמתים עם מדענים על השאלה: האם בושם יכול להשפיע על המשיכה?
ChatGPT הבטיח לשנות את העולם. מה כבר קרה?

מניון חשוד ברצח של אדם בן 50, אב לשניים, באמצע היום בניו יורק. מדוע הוא ופושעי עבר אחרים הפכו לגיבורי תרבות, ואיך זה שהמעריצים לא חוששים מכך שהפשע גם עלול להיות מופנה נגדם?

לכל חברה יש רובין הוד?

מניון תואם במדויק את פרופיל "הפושע החברתי" (Social Bandit), כפי ששרטט אותו ההיסטוריון המרקסיסט אריק הובסבאום. בשני ספרים שכתב בנושא, הוא טען שפושעים חברתיים הם "אנשים המוגדרים על ידי החוק כפושעים אך נתפסים על ידי הציבור כגיבורים, לוחמי צדק, שיש להעריך אותם ולעזור להם". הוא טען עוד שהתופעה הזאת קיימת כמעט בכל חברה בהיסטוריה.

לפי הובסבאום, הפושע החברתי מפר את החוק כדי לשרת צדק מעמדי וליצור מערכת יחסים הוגנת יותר בין עניים לעשירים, חזקים וחלשים בחברה. הפושעים החברתיים נשמעים לחוק משלהם - חוק המוסר.

מי שמאמין שחוקי המדינה הם סבירים או שניתן לשפר את החברה (ואת מצבך האישי בה) במסגרת החוק, לא יקבל את הרעיון הזה, אך בחברות שרוב פרטיהן חשים שהן אינן צודקות וכי לא ניתן לשנות את המצב בדרך חוקית, לפעמים הפרת החוק נתפסת כברירה היחידה.

כך, למשל, פעולות הביזה בהפגנות Black lives matter זכו לתמיכה מגורמים מסוימים שטענו כי הבוזזים חיים בתוך מערכת שמוטה מלכתחילה נגדם. הם כל כך עניים, כל כך חסרי תקווה לשנות זאת, שהדרך היחידה שבה הם יכולים להשיג מצרכים בסיסיים היא דרך ביזה. הפגיעה בעסקים נתפסה כדרך להחזיר את הצדק למערכת המאופיינת בחלוקה מעמדית לא צודקת.

הביקורת העיקרית נגד הובסבאום הייתה שהוא תיאר דמות המופיעה בפולקלור של כל העמים כמעט - מעין רובין הוד שגונב מהעניים ומחלק צדקה - אולם במבט היסטורי מפוכח, לא כל הדמויות המיתולוגיות הללו אכן פעלו במציאות, ולא כל הדמויות המציאותיות שזכו לגלוריפיקציה כזאת באמת עומדות בקריטריונים של הפושע העני שפועל למען החברה שבה הוא חי.

לדוגמה, איל הקוקאין פבלו אסקובר, שגם הפעיל מוסדות צדקה, נחשב בקרב קולומביאנים מסוימים אביר צדק, אך במציאות אין ספק שהוא דאג קודם כול לעצמו ופעל לעתים באכזריות. קורבנותיו היו לא רק עשירים או אמריקאים או אנשי ה"שיטה".

פבלו אסקובר. איל סמים שהקים גם מוסדות צדקה / צילום: Shutterstock

תמרור אזהרה לממשלות

ניקולס קורוט ואלכסנדר פינק, מהאוניברסיטאות בל סטייט בארה"ב ולייפציג בגרמניה, הציעו חידוד להסבר של הובסבאום. הם הסכימו עם מבקריו שהגיבורים הללו לא תמיד הגדירו את עצמם כפועלים בשמו של איזה צדק, ודאי לא צדק מעמדי, ובכל זאת הם מספקים תועלת אחרת לחברה.

"הפושעים הגיבורים פועלים בדרך כלל בחברה שבה ההנהגה נחשבת טורפנית (Predatory Government)", טענו קורוט ופינק, "חברה שבה המשטר משתמש במשאבי ציבור כדי לתת יתרונות לא הוגנים לעצמו ולקבוצה מצומצמת של מקורבים. עצם העובדה שהם שוברים את החוקים מראה שניתן להחליש את כוחו".

עוד הם טענו שכאשר אנחנו עדים למצב שבו כל הגברה של הטורפנות על ידי המשטר נענית בהפרת חוק רבה יותר, המשטר עשוי לשקול בזהירות רבה יותר את צעדיו. לדוגמה, אם בכל פעם שהמסים עולים רואים יותר תופעות של ביזה, אולי הממשלה תיזהר בהעלאת המסים.

לפי החוקרים, הבנדיטים מספקים תועלת נוספת לחברה: הם מסיבים את תשומת הלב למקומות במערכת שבהם אין אכיפה ואין דאגה לציבור. אם הפשע הוא מספיק "צבעוני" ודרמטי, ייתכן שהוא ימשוך תשומת לב לעוולות מסוימות ויוביל לשיפור. ובמקומות שבהם ההנהגה עצמה לא תקבל על עצמה את התפקיד הזה, לפעמים הפשיעה הדרמטית תוביל להתארגנות של אזרחים במטרה ליצור מערכת כללים והגנה משלהם.

"ככל שהמשטר החוקי גרוע יותר, כך יותר אנשים צפויים להפיק תועלת מפושעים, אם כי לפעמים יהיו גם מעטים שישלמו מחיר נורא", אומרים החוקרים.

בעד השיטה ונגד השיטה

לכאורה, הפשע של מניון הוא מעמדי: עניים נגד עשירים. אאוטסיידרים נגד מי שנהנים מפירות הקפיטליזם. העיתונאי פיטר רות'פלץ הציע ב"גרדיאן" קריאה מורכבת יותר בסיפורו של מניון, לאור העובדה שקשה למקם אותו פוליטית. בכלל, טען רות'פלץ, החלוקה הפוליטית הקלאסית לא תקפה היום. ישנה חלוקה נוספת, חוצת מחנות פוליטיים.

"חשבון X של מניון הוא קליידוסקופ מסויט של אמירות־נגד ללא שלד אידיאולוגי", כתב רות'פלץ. "רגע אחד הוא מבקר את הקפיטליזם של מערכת הבריאות האמריקאי וברגע אחר הוא יוצא נגד תרבות ה־woke. הוא אוהב את ג'ו רוגן (ליברטריאן שלוחם בתרבות הביטול ובעד נשיאת נשק, אך גם בזכויות להט"ב ונשים וביטוח בריאות לכול) וגם את רוברט קנדי ג'וניור". קנדי הוא שר הבריאות הנבחר של דונלד טראמפ, שגם את דעותיו ניתן לזהות בחלקן עם הימין וחלקן עם השמאל. הדבר המשותף להן הוא הנטייה לקונספירטיביות.

זה לא חריג, טוען רות'פלץ. "רבים בארה"ב כבר לא מזהים את עצמם קודם כול כדמוקרטים או רפובליקנים, שמרנים או ליברלים. במקום זאת, הם נחלקים לאנשים שהם 'פרו השיטה' ולאנשים שהם 'נגד השיטה'".

פושעים הם בהגדרתם "אנטי־שיטה", וככאלה הם יכולים להיתפס כגיבורים אצל אנשים מסוימים מעצם הערעור שלהם על המערכת הקיימת, גם אם לא הביאו שום תועלת ישירה ואפילו פגעו בחפים מפשע. נראה שכך הפך טד קזינסקי, היונבומבר ששלח פצצות למרצים באוניברסיטה והטמין אותן במטוסים, לגיבורו של מניון עצמו. כמוהו, הוא היה אנטי־שיטה.

"מניון האמין רק בדבר אחד - שמשהו ממש לא בסדר. לא הייתה לו אידיאולוגיה קוהרנטית מעבר לזה, והוא לא פעל בשם תנועה כלשהי", אומר רות'פלץ. "אבל הוא דומה בכך להמון אמריקאים אחרים, וזה מה שצריך להפחיד את כולנו". נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שאמנם מזוהה עם צד אחד של המפה הפוליטית, התחבר חזק מאוד לזרם הזה, ורתם את הכעס הכללי הלא מוסבר של אמריקאים רבים לתמיכה בו.

הגשמת מאוויים כמוסים

"בישראל היו לנו שני פושעים גיבורי תרבות, האופנובנק ואילן קופרמן־סגל", אומרת ד"ר עדה יורמן, חברת הסגל הבכיר בחוג לקרימינולוגיה באוניברסיטת בר־אילן. האופנובנק, רוני ליבוביץ', הצליח לשדוד 21 בנקים לפני שנתפס. אילן קופרמן־סגל, שהתקבל בזכות מסמכים מזויפים לחברת הובלת הכספים הברינקס, הצליח להערים על שותפו ולברוח עם משאית ובה 4.7 מיליון שקל. לבסוף, הוא הסגיר את עצמו, אבל לא את הכסף. המזוודות עם הכסף (שרובו כבר אינו ניתן לשימוש) מוחבאות היטב עד עצם היום הזה.

רוני ליבוביץ', האופנובנק. סיפור לא שגרתי / צילום: כדיה לוי

שניהם לא פעלו עבור החברה אלא עבור עצמם, אז מדוע הפכו לגיבורים? "מדובר בפושעים כריזמטים ואינטליגנטים, שהצליחו להגחיך את המשטרה", אומרת יורמן. "הם מייצגים ערך כלכלי, הצלחה כלכלית, לכן קל להזדהות עם זה. הרברט מרקוזה דיבר על האדם החד־ממדי, שהצלחה כלכלית היא הדבר היחיד שמעניין אותו. הם נתפסו כמי שהצליחו לשים את ידיהם על כמויות חלומיות של כסף.

"לפי תיאוריית האנומיה של רוברט מרטון, לכל חברה יש תרבות שאיפות ותרבות אמצעים. האדם הרגיל מאמץ את השאיפות ואת האמצעים. האדם החדשן ממציא דרכים חדשות להגיע לשאיפות. ככל שהדרכים של הפושע להגיע לכסף יצירתיות יותר, כך הוא נתפס יותר מסתורי, מסקרן, כמי שהצליח לפרוץ גבולות כפי שאנחנו רק חולמים לעשות. הם מגשימים מאוויים כמוסים שלנו, ונותנים לנו הצגה טובה. סוג הגיבור שיצמח תלוי בסוג השאיפות של החברה. מאיר הר ציון היה הגיבור מפר החוקים של חברה עם ערכים מיליטריסטיים סוציאליסטיים. לייבוביץ' וקופרמן־סגל הם גיבורי האייטיז והניינטיז, שבהם המיקוד עבר לכסף".

אף שהם כלל לא השתמשו בכסף. הם לא הפכו עשירים.
"זה לא משנה. האגדה נעצרת במקום שבו הכסף אצלם".

"לרבים מאיתנו יש כל מיני השגות על הסדר החברתי, מעצם היותו משהו שמגביל אותנו, אפילו אם אנחנו לא באמת מתנגדים לו, ובעיקר אם קצת כן", מוסיפה פרופ' רויטל סלע־שיוביץ, סגן דיקן למחקר בפקולטה למדעי הרוח והחברה, הקריה האקדמית אונו. "כשאנשים שנראים דומים לנו או לאיך שהיינו רוצים להיות מוכנים לסטות מהסדר החברתי למרות המחיר הגבוה, הם עושים את זה קצת גם בשבילנו. אם מהגר עושה את הדברים האלה, זה היה כנראה אחרת. אולי הוא היה נתפס כאיום חיצוני על החברה שלנו".

פרופ' רויטל סלע־שיוביץ / צילום: תמונה פרטית

ליבוביץ' שבר את דימוי העבריין שאנחנו מכירים. בן המעמד הגבוה, קצין בצבא ומשכיל. הוא גם נזרק מפנימייה והסתכסך עם משפחתו, אך הפנים האלה בסיפור פחות בולטות באגדה שהתהוותה. היום הוא מתפרנס מהרצאות שבהן הוא מנסה להסביר מדוע עשה מה שעשה. "גם אנחנו הזמנו אותו לחוג לקרימינולוגיה", מספרת יורמן, "אבל אצלנו הוא הרצה פרו־בונו. הוא מרצה מצוין".

ד''ר עדה יורמן / צילום: תמונה פרטית

עם זאת, אומרת יורמן, ייתכן שהסיפור שלו היה נגמר אחרת אם היו קורבנות בנפש. "היום קול הקורבנות נשמע חזק יותר במרחב הציבורי, אבל בנק לא יכול להיות קורבן", היא מסבירה. "תיאוריית סייקס ומצא, תיאוריה ותיקה בקרימינולוגיה, מדברת על 'תורת הנטרול'. הם אומרים שהעבריינים הם בדרך כלל אנשים שעברו תהליך חיברות ממש כמונו, גדל להם מצפון, אבל הם צריכים לנטרל אותו. איך הם עושים זאת? על ידי הכחשת הקורבן. והבנק? הוא לא ישות אנושית. התפיסה היא שהבנק דופק אותנו כל הזמן. הוא אויב שלנו". בשנות ה־90, שבהן בוצע השוד, הב נקים בדיוק החלו להתאושש מפרשת הרצת המניות שממנה נפגעו רבים בציבור באופן אישי.

גם קופרמן־סגל גנב מבנק ולא מקורבן מסומן. זאת בניגוד לאתי אלון, שמעלה בבנק למסחר וזכתה אולי לאמפתיה אבל לא להערצה. "היא גנבה מחשבונות של אנשים ספציפיים, אנשים רגילים מהיישוב שסמכו עליה", אומרת יורמן.

למניון היה קורבן ברור.
"השנאה למוסדות הללו היא כל כך גדולה, שגם המנהלים שלהם נתפסים כלא־קורבן. לכל חברה יש גבולות נורמטיביים שמגדירים את המותר והאסור בה, אבל הגבולות הללו משתנים כל הזמן. פתאום יש לנו שרים עם הרשעות בכנסת. אלה דברים שלא היו מקובלים בעבר. אנחנו צריכים להביא בחשבון שכשמותחים את הגבולות של הנורמה, לא תמיד הם מתהדקים בחזרה. אירוע כזה הופך אותנו לחברה שונה".

אפקט הפושע היפה

רובנו, ככל שיש לנו מזל, נחשפים לדימויי פושעים קודם כול במדיה, ושם הם בדרך כלל נאים, כריזמטים ואנושיים. בקולנוע, גם פושעים אמיתיים מוצגים כנאים יותר מכפי שהיו במציאות, וכפי שהבהיר ד"ר מייקל טן־אייק מאוניברסיטת טקסס בראיון ל"ניו יורק טיימס", אנשים יפים מקבלים עונשים קלים יותר.

במקרה של מניון, הוא נראה כמו השחקן שלוהק לתפקיד יותר מאשר כמו הפושע האמיתי. נראה שהמראה והסיפור שלו מפעילים על הציבור קסם בנפרד מהשאלה אם המעשה שלו היה מוסרי או נסלח. מיד עם גילוי זהותו, הרשת הוצפה בתמונות שלו - במדי בית הספר הפרטי שבו למד, נטול חולצה בטיול בהרים ותמונות מחשבון הטינדר שלו. בכולן הוא מחייך חיוך מקסים. משתפי התמונות דיברו על הנראות שלו ברמות שונות של התלהבות.

"אפקט ההילה" גורם לנו לתפוס אנשים שהם נעימים לנו בפרמטר אחד (היופי, במקרה הזה), כטובים יותר או מוצלחים יותר גם בתחומים אחרים, וקשה לנו ליישב את הדיסוננס.

דוגמה לאפקט "הפושע החתיך" היא ג'רמי מיקס (Meeks), חבר כנופיית Cribs, שהורשע בשוד ובפציעת קטין. מיקס, בעל עיניים תכולות ופנים בהירות, נראה שונה בנוף הכנופיות. הוא כונה מיד "האסיר הלוהט" וזכה בחוזי דוגמנות ומשחק לאחר שחרורו. היום יש לו מיליון עוקבים באינסטגרם.

ג'רמי מיקס. הורשע בשוד ובפציעת קטין, וחתום על חוזי משחק ודוגמנות / צילום: Reuters, Image Press Agency

"לואיג'י מניון הוא ממש החומר האידיאלי להיות גיבור תרבות", אומרת סלע־שיוביץ. "הוא עשיר, חברותי, חכם, חייכן ונאה. הוא רצח לא למטרות רווח אישי וכנראה לא מתוך נקמה אישית, ועם זאת לא הייתי מזלזלת במניע האישי. הרי לא כל מי שלא מסכים עם הסדר החברתי נעשה פושע או עבריין. בדרך כלל יש לאותם פושעים מניעים כמו רצון בפרסום, בתשומת לב, בריגושים וכן הלאה. מבחינתו, מאחורי כל הסיפור הזה היה תהליך של הידרדרות. הוא צרך הרבה תרופות, התנתק מכל המעגלים החברתיים שלו וגם מהמשפחה. הוא גם סבל כנראה מפגיעה בתפקוד המיני שלו בעקבות פציעה בגב".

הוא ישב שנה וחצי בכלא הרוסי. עכשיו הוא חושף את היחידה הסודית של פוטין 
●  מדענים מזהירים מ"מולקולות המראה": סיכון חסר תקדים לעולם 

אז זה גם הסיפור של הגברים המסורסים על ידי החברה ועל ידי נשים?
סיוביץ־סלע: "כן, הגיבור הקלאסי תמיד מצליח גם עם נשים, ואילו הדמויות הללו הם הגיבורים של הגברים השוליים בעיני עצמם. יש להם הצלחה וגם סבל, מספיק מזה ומזה כדי לסקרן. הם מעוררים גם הערצה וגם אמפתיה ופונים למשהו פרוע בכל אחד מאיתנו שכועס על המציאות".

בסופו של דבר, לייבוביץ' נכנס למיינסטרים וניצח את השיטה. זהו סיפור מאוד נדיר עבור העבריין גיבור התרבות. בדרך כלל הוא זוכה למיתוס, אבל לא באמת לסוף טוב.

עוד כתבות

מישל קישקה, קפקא אחד, מאה פעמים, 2024 / צילום: מתוך התערוכה, באדיבות הספרייה הלאומית

התערוכה שחושפת את הקושי של קפקא עם היהדות

מאה שנים לאחר שביקש לשרוף את כל כתביו, תערוכה חדשה בספריה הלאומית חושפת לציבור אוצרות נבחרים מתוך הארכיון של הסופר היהודי ● מכתביו עולה דמותו של קפקא האדם: שאף שלא היה ציוני התעניין ביהדותו

''מואנה''. סרט ההמשך בכלל פותח כסדרת טלוויזיה / צילום: וולט דיסני ישראל

זה הלהיט המפתיע הגדול ביותר של דיסני, שמונה שנים לאחר שיצא לאקרנים

בזמן ש"מואנה 2" מככב בקופות, ב"מואנה" צפו עד כה יותר ממיליארד שעות ● איך הוא הפך לסרט מספר אחד בהיסטוריית הסטרימינג?

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

תקרית חריגה: צה"ל ירה לעבר מפגין בדרום סוריה

עשרות אזרחים סורים הפגינו נגד פעילות צה"ל במדינה, כוח ש"זיהה איום" ירה לעבר אחד מהם ופגע בו • דיפלומטים אמריקנים הגיעו לדמשק, לראשונה זה עשור • ארה"ב: חיסלנו את מנהיג דאעש בסוריה, הוא התכוון לשחרר אלפי פעילים ממתקנים ברחבי המדינה ● עדכונים שוטפים

צילומים: גיא יחיאלי, יוסי זליגר, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שופטי נתניהו מאפשרים לעדות להפוך למופע מתוזמר

שופטי נתניהו לא למדו את הלקח מניסיונותיו לחמוק מעדות ● העררים שמלמדים כמה קשה לשווק פה דירות ● ובכנסת שומרים על העשירים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טול כרם (ארכיון) / צילום: Associated Press, Majdi Mohammed

צה"ל ושב"כ חיסלו את אחד מראשי תשתית הטרור בטולכרם

יורטה מטרה חשודה מול חופי ת"א, לא הופעלה התרעה על פי מדיניות • טיל קרקע-קרקע שוגר הלילה מתימן - בצה"ל אישרו שראש הקרב של הטיל ששיגרו החות'ים פגע בבית ספר ברמת גן, אין נפגעים • התקיפה הלילית בצנעא שבתימן: מחנה צבאי ותחנת כוח גדולה - מערכת החשמל קרסה באזורים נרחבים • כטב"ם תקף חוליית מחבלים בטולכרם ● 100 חטופים - 440 ימים למלחמה ● עדכונים שוטפים

אזור פיגוע הדריסה / צילום: Reuters, Axel Schmidt

חשד לפיגוע בשוק חג מולד בגרמניה: לפי דיווחים עשרות פצועים ו-11 הרוגים

בשעה 19:04 (זמן מקומי), רכב מסוג ב.מ.וו דהר במהירות גבוהה לתוך קהל שהסתובב בשוק חג מולד במגדבורג, כשהוא דורס את הנוכחים במקום ● לפי שירותי החילוץ וההצלה הגרמנים כ-60 עד 80 בני אדם נפצעו בתקרית ו-11 נהרגו ● הנהג הדורס נעצר; "לפי דיווח ב"בילד" הנהג הוא אזרח סעודי

יותם שגב / צילום: באדיבות Cyera

הוא הקים יחידת סייבר מיוחדת ב-8200. היום הסטארט-אפ שלו שווה 3 מיליארד דולר

כשיותם שגב יצא לדרך עם חברת הסייבר שלו, גם הוא עצמו לא היה סגור מה הוא רוצה לעשות בדיוק ● רק אחרי שמונה חודשים של מחקרים הוא הבין מה המטרה ולקח אותה למסלול ההמראה: "שום דבר לא בא לנו בקלות. זה הדבר הכי קשה שעשיתי בחיים" ● שיחה קצרה עם מייסד ומנכ"ל סייארה

לוחמים בעזה / צילום: דובר צה''ל

פראייר מי שחותם קבע: הדאגה הגדולה של צה"ל

כשחיילים רבים חשים שהפער בין העומס המקצועי והתדמית הנהנתנית לא שווים את זה, שירות בקבע הפך לאופציה לא מושכת ● הרבה יותר משתלם, חברתית וכלכלית, להשתחרר ולהמשיך ללבוש מדים כמילואימניק ● כך הצבא דוהר לעבר מצוקה של ממש בשירות הקבע

אבנר ארד, מנכ''ל משק אנרגיה / צילום: יח''צ

תעלומה בתל אביב: מה גרם לחברת האנרגיה להוסיף 390 מיליון שקל לשווי בשבוע?

מניית משק אנרגיה זינקה במעל 20% השבוע ללא דיווח מיוחד בבורסה ● גורמים בשוק טוענים כי ייתכן שמוסדיים נכנסים למניה ● סברה נוספת היא שהשימוע של רשות החשמל אליו הוזמנה בחודש שעבר,יהיה פחות מגביל מכפי שנדמה בתחילה

מייסדי ג'אסט, אופיר טהור ורונן בן עמי / צילום: עומר שטיין

גיוס של 30 מיליון דולר לסטארט-אפ הישראלי שנלחם בהונאות אשראי

החברה פיתחה פלטפורמה בתחום הגנת העסקים, אשר מסייעת להם להתמודד עם ביטולי עסקאות לא מוצלחים, באמצעות כלי בינה מלאכותית ● עם השלמת הסבב הנוכחי, מגיע היקף ההשקעות הכולל בחברה ל-100 מיליון דולר

מסדרונות בית חולים / אילוסטרציה: Shutterstock

ארבע אוניברסיטאות יפתחו בקרוב תואר חדש. אם חלמתם להיות רופאים כדאי לכם לקרוא

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המקצוע שאמור להפחית את העומס על רופאים עושה עלייה מארה"ב: לגלובס נודע שהמועצה להשכלה גבוהה אישרה בשבוע שעבר את התואר, והלימודים צפויים להיפתח בשנת הלימודים הבאה בארבע אוניברסיטאות ● איך זה יעבוד ולמה לא כולם אוהבים את הפתרון הזה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר מיכאל ברק / צילום: לואיס גרין

המומחה שמאמין: כל מדינות האזור רוצות יציבות, חוץ ממדינה אחת

שיחה עם ד"ר מיכאל ברק, חוקר בכיר במכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן ● על ההפיכה בסוריה, היחסים בין טורקיה לישראל והאינטרס הסעודי ● האזינו

כוחות רוסיים מוסיפים לפעול בבסיסי חיל האוויר בסוריה / צילום: Reuters, Izzettin Kasim

רוסיה מסיגה את מערכות ההגנה האווירית וכלי נשק מתקדמים אחרים שלה מסוריה ללוב

מוסקבה הפעילה בסיסים ימיים ואוויריים חשובים בסוריה בתמורה לתמיכה שהעניקה לבשאר אל-אסד ● כעת, נראה שרוסיה שואפת להשתמש בשותף ותיק אחר הממוקם בלוב, כדרך לשמר את השפעתה באזור ● עם זאת, בסיסי האוויר והים בלוב לא יפצו במלואם על מה שרוסיה תפסיד בסוריה, לדברי אנליסטים

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

האופוזיציה והקואליציה מצאו סוף סוף נושא שהן מסכימות עליו: לא לשלם על חניה

הדרך להפחית גודש בכביש, לפי מחקרים, היא בין היתר לייקר שימוש ברכבים ● לכך נועדה רפורמת החניה , שהכנסת דנה על דחייתה ● בדיון השבוע, חה"כ מיש עתיד והליכוד התייצבו נגד המהלך עם נציגיהם במועצת העיר ת"א, והתעלמו מגורמי מקצוע. הרי מי אוהב לפתוח את הכיס?

עובד באתר בנייה / צילום: Shutterstock

רק מחצית ממה שביקש משרד הבינוי והשיכון: אושרה הגדלת מכסת העובדים הזרים במסלול הפרטי

משרד הבינוי והשיכון ביקש להגדיל את המכסה בעשרת אלפי עובדים, אך ועדת המנכ"לים אישרה רק 5,000 ו"תוכל להחליט על הגדלה נוספת" ● נקבעה מכסה של 110 אלף עובדים זרים לבנייה, ו־10 מיליון שקל יוקצו להכשרת עובדים זרים חסרי ניסיון

רואה מרחוק / צילום: באדיבות יס

ההתמקדות של "רואה מרחוק" בלקות של הגיבורה דחקה הצידה את הסיפור עצמו

בשנים האחרונות עלו סדרות בלש שבמרכזן גיבור בעל ליקוי תפקודי ● סדרה חדשה שעלתה ביס מציבה במרכזה בלשית לקוית ראייה שמצליחה לפענח פשעים בעזרת מוקדנית בשם סאני - שהופכת לעיניים שלה ● העיוורון חורג ממטאפורה ייחודית למוטיב שכל העלילה נשענת עליו

רותם סלע בקמפיין דיסקונט / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

דיסקונט השקיע את הסכום הגבוה ביותר השבוע, אך שניים מהמתחרים עקפו אותו

הפרסומת החדשה של הבנק, שהשיק צ'אטבוט להשקעות, מתברגת במקום השלישי בזכירות - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● את הטבלה מוביל בנק לאומי ואחריו מזרחי טפחות, הפרסומת האהובה ביותר שייכת לביטוח 9

סר ניק קרטר בביקור ברחוב דאונינג. לחם בבוסניה, בקוסובו, בעיראק ובאפגניסטן / צילום: Reuters, WIktor Szymanowicz

הגנרל שפיקד על הצבא הבריטי מעריך: מתי תסתיים מלחמת רוסיה-אוקראינה ומה הסיכוי למלחמת עולם שלישית?

גנרל ניק קרטר חתום יחד עם הרמטכ"ל לשעבר אביב כוכבי על ההסכם להידוק קשרי ההגנה בין ישראל ובריטניה ● בראיון לגלובס הוא מדגיש את חשיבות שיתוף הפעולה בין שני הצבאות: "זו דרך טובה מאוד לעשות עסקים" ● הוא סבור כי לטלטלה בסוריה "תהיה השפעה גדולה על קבלת ההחלטות האיראנית" ● ודווקא לא מתלהב מתווית "הוכח בקרב" של טכנולוגיות ישראליות: "אופי העימותים עשוי להשתנות"

מכוניות שנפרקו בנמל המפרץ בחיפה / צילום: דוברות נמל המפרץ

לקראת העלאת המס בינואר: אלו כלי הרכב שיתייקרו הכי הרבה

תחשיבים ראשוניים של יבואני רכב חושפים כי כתוצאה משינויי המס, עליית מחירי המחירון ברבים מדגמי הבנזין וההייבריד העממיים צפויה לעמוד בממוצע על כ-4,000 שקל - עם פגיעה ממוקדת בדגמים הזולים יותר ● וגם: הרכבים החשמליים החדשים שהגיעו לארץ ● השבוע בענף הרכב

שולץ ומקרון. ניסיון להיאבק ביוקר המחיה / צילום: ap, Ebrahim Noroozi

מחירי המזון במדינה הזו זינקו ב-30% והממשלה פתחה את הכיס בלי חשבון

עליות המחירים מטלטלות את אירופה ב־3 השנים האחרונות ומזנקות לראש סדר היום בעיקר בצרפת ובגרמניה שנתונות במשבר ● מקרון סיבסד חשבונות אנרגיה ונתן מענקי חימום, שולץ הגדיל פנסיות והעלה את שכר המינימום ● אך האם הצעדים תרמו להורדת האינפלציה? ● למה זה עולה לנו, פרויקט מיוחד