אבנר ארד, מנכ''ל משק אנרגיה / צילום: יח''צ
מניית חברת משק אנרגיה שבשליטת הקיבוצים (47.6%) ובניהולו של אבנר ארד, ידעה בשנה האחרונה בעיקר מורדות, על רקע השלמת הרכישה הממונפת של תחנת הכח אשכול בידיה החברה הבת דליה, ב-9 מיליארד שקלים.
● רכישת מי עדן: יפאורה הפסידה כנראה, ומי המנצח?
● ניתוח | טבע חזרה להחזיק בתואר הישראלית הגדולה בוול סטריט. האם יש לה לאן עוד לעלות?
כך, בשלוש השנים האחרונות השלימה המניה צניחה של כמעט 60% בערכה, מתוכם כ-37% מתחילת השנה הנוכחית. חלק משמעותי מהנפילה השנה קרה גם בעקבות השימוע של רשות החשמל לחברות משק אנרגיה ושיכון ובינוי אנרגיה על הגבלת התעריפים שיצרניות החשמל הפרטיות יקבלו. ההודעה על השימוע הוביל לנפילה דו-יומית של 18% במניית משק אנרגיה, שגם דיווחה על צפי לפגיעה בתוצאותיה בעקבותיו.
אלא שביום שלישי השבוע זינקה המניה ב-14% והיום (חמישי) היא מזנקת בעוד 16% לשווי של 1.78 מיליארד שקל. אם כי צריך לציין שגם אחרי הזינוק עדיין מדובר בתשואה שלילית של יותר מ-20% מתחילת השנה.
בשוק לא ממש יודעים להסביר מה קרה ומשק אנרגיה לא פרסמה כל דיווח, אך גורמים בשוק טוענים כי ייתכן שמוסדיים נכנסים למניה. גם הפניקס התקשרה לאחרונה בהסכם השקעה בחברה והיא מחזיקה כיום בכ-5.1% מהמניות, במקביל לכלל ביטוח שמחזיקה ב-13.7% מהמניות.
אפשרות נוספת שמציינים בשוק היא ש"משקיעים מאזנים את ההפסדים שלהם לקראת סוף השנה וייתכן שזו חלק מהפעילות שקרתה כאן. מה גם שאחרי צניחה כה משמעותית במניה ייתכן שמשקיעים אומרים לעצמם שהגיע הזמן להיכנס".
השלכות השימוע עלולות להיות חמורות
בסביבת החברה מציינים כי ישנן אינדיקציות על כך שהשימוע של רשות החשמל אולי יהיה פחות מגביל מכפי שנדמה בתחילה. בשלב זה לא ברור האם יש בסיס לתחושה הזו או שמדובר במשאלת לב בלבד.
בהודעה שפרסמה משק אנרגיה בסמוך לדוחותיה הכספיים לרבעון השלישי הזהירה החברה כי החברה הבת דליה, מעריכה כי "להחלטה, אם תאושר, עלולה להיות השפעה מהותית לרעה על תוצאות החברה, לרבות חשש לאי-עמידה באמות-המידה הפיננסיות להן היא מחויבת".
בדליה אף טענו כי "על בסיס הערכות של יועציה הכלכליים, כי סביר להניח שההחלטה הסופית בדבר השימוע, לא תתקבל ולא תאושר בנוסח כפי שפורט בשימוע". בעקבות כך דליה אף לא טרחה לבצע רישום לירידת ערך בדוחותיה הכספיים.
להשלכות של השימוע יכולה להיות משמעות גדולה שכן דליה כאמור רכשה את תחנת הכח אשכול במחיר גבוה מאוד של 9 מיליארד שקל (אחרי שביקשה לרכוש אותו ב-12 מיליארד שקל אך לא הצליחה להשיג את המימון הנדרש לכך).
בדליה העריכו שיוכלו להשיג תשואה גבוהה על ההשקעה, אחרי עלויות הרכישה של התחנה, שתסייע לחברה גם להחזיר את הלוואת הענק בהיקף של 6.5 מיליארד שקל שלקחה מהבנקים פועלים ומזרחי טפחות. אלא שאם הרווח של דליה יתכווץ המודל העסקי כולו עלול להיסדק. סביר להניח כמובן שבחברה לקחו מספיק מרווח ביטחון גם למקרה שהפרויקט יהפוך להרבה פחות רווחי.