בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
12:27
המגמה החיובית בת"א נמשכת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.8%.
מדד הביומד מזנק ב-3% בעקבות הזינוק במניית אינטרקיור . זאת לאחר שהחברה דיווחה הבוקר על גיוס של 66 מיליון שקל, עם אופציה להגדלתו לכ-107 מיליון שקל לטובת שיקום מתקן ניר-עוז של החברה וחזרה לצמיחה.
ההשקעה תבוצע במחיר השוק של המניות המשקף לאינטרקיור שווי של 235 מיליון שקל. ההון יגוייס מבעלי מניות בחברה, ביניהם מנכ"ל החברה אלכס רבינוביץ, וכן מצמד משקיעים חדשים שיהפכו לבעלי ענין באינטרקיור: משקיע הטכנולוגיה ירון יעקבי ואיש הנדל"ן צחי חג'ג', אשר יחזיקו כל אחד מעל 5% ממניות אינטרקיור לאחר הגיוס.
11:33
שיכון ובינוי מרכזת עניין לאחר שהודיעה הבוקר כי חתמה על הסכם שותפות עם שלושה שותפים מוסדיים - כלל ביטוח ופיננסים, מגדל ביטוח ופיננסים ומיטב גמל ופנסיה. ההסכם הינו למכירת 50% מהאחזקות בשלושה פרויקטים עבור משרד הביטחון בתמורה ל-244 מיליון שקל בקריית המודיעין, קריית התקשוב ואופק רחב. הפרויקטים בהיקף הקמה של כ-10 מיליארד שקל מבוצעים על-ידי סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי.
10:26
העליות בת"א ממשיכות. מדד ת"א 35 ות"א 90 עולים ב-0.7% כל אחד.
נאוויטס פטר יהש בולטת לחיוב לאחר שדיווחה הבוקר על הרחבה של פרויקט שננדואה, עם הרחבה של מתקן ההפקה של הפרויקט לטיפול ב-140 אלף חביות נפט ביום, קידוח של שתי בארות הפקה נוספות והתקנה של משאבה תת-ימיו להגברת קצב זרימת ההפקה מבארות הנפט. מטעם החברה נמסר כי בעקבות תכנית הפיתוח המורחבת ולאחר התאמות, התזרים המהוון המעודכן (P2) של נאוויטס מפרויקט שננדואה עלה בכ-11% לכ-3.9 מיליארד דולר.
במסגרת תכנית ההרחבה, בתקציב כולל של כ-753 מיליון דולר עד לסוף שנת 2028, נאוויטס והשותפות בשננדואה יקדחו שתי בארות הפקה נוספות שיגדילו את ההפקה מהמאגר, זאת בנוסף ל-4 בארות ההפקה הקיימות במאגר. הקידוח הראשון צפוי להחל בשנת 2026, וקידוח נוסף יבוצע בשנת 2028. בנוסף, התקנת משאבוה בקרקעית הים תגביר את זרימת הנפט מקרקעית הים ל- FPS וכך תאריך את משך ההפקה הצפוי מבארות ההפקה מכל אחת מבארות ההפקה - ארבע הבארות הקיימות ושתי הבארות הנוספות.
10:05
יום המסחר בתל אביב נפתח בעליות קלות. ת"א 35 עולה ב-0.7% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.4%. בקרב המדדים הענפיים ת"א בנייה בולט לחיוב עם עלייה של 0.8%.
בולטות לחיוב מניות טבע , נאוויטס , ג'י סיטי , מבטח שמיר ואפריקה מגורים .
08:14
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב
1. שוקי המניות
יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית בהמשך לעליות השערים שנרשמו בוול סטריט בסוף השבוע האחרון. עם זאת, ההתחממות בגזרה החות'ית שנמשכה בסוף השבוע האחרון עלולה להעיב על המסחר היום (א').
ביום חמישי האחרון המסחר בת"א ננעל בירידות שערים. מדד ת"א 35 ירד ב-0.7%, ומדד ת"א 90 ב-1.4%. בין המדדים הענפיים בלטו לרעה מדדי הדואליות והטכנולוגיה, שירדו ב-1.3% וב-1.9% בהתאמה.
● תנופורט ממוזגת לתוך ישפרו לחברה בשווי של כמיליארד שקל
המרוץ על מי עדן הגיע להכרעה. ביום חמישי בערב דווח כי הושלמה מכירת מי עדן לידי איש העסקים אביחי סטולרו ושותפיו החתמים, ארז גולדשמידט, רפי ליפא וגל עמית השולטים בחברת תמיס הציבורית. קונצרן פרימו ווטר, תאגיד המשקיע בעיקר בתחום המשקאות, מכר את חברת המים המינרליים מי עדן לידי שני הצדדים. התמורה: 200 מיליון שקל, כאשר בנוסף ייטלו הרוכשים חוב בשיעור דומה על גבם. כך שהיקף העסקה הכולל מוערך ב-400 מיליון שקל.
● שיעורי הרווח הגבוהים ביותר בענף המזון והטואלטיקה שייכים דווקא לשחקנית שנחשבת אפרורית
בסיכום שבועי, עלה מדד ת"א 35 בשיעור של כ-1.2% ומדד ת"א 125 טיפס בכ-0.5%. בקרב המדדים הענפיים בלטו השבוע לחיוב מדד ת"א-רשתות שיווק שעלה בשיעור של כ 1.7%, מדד ת"א-טכנולוגיה שעלה בשיעור של כ-1%, ומדד ת"א תעשייה שעלה בשיעור של 0.9%. מנגד, נרשמו ירידות שערים במדד ת"א מניב חו"ל שירד בשיעור של 2.7%, מדד ת"א ביטוח שירד בשיעור של 1.4% ומדד ת"א תשתיות אנרגיה שירד בשיעור 1.4%.
● החברה שנרכשה מהמדינה בעשרות מיליוני שקלים ושווה היום כבר 2.5 מיליארד
למרות שבוע המסחר התנודתי שנרשם בבורסה המקומית, מדדי המניות בת"א עדיין מציגים ביצועי יתר על פני שאר הבורסות ברחבי העולם. מדד ת"א 35 עלה מתחילת השנה בכ-27% בזמן שמדד ה-S&P 500 הוסיף לערכו כ-25%. זאת בזמן שמדד הסטוקס 600 האירופי עלה בכ-5% בלבד השנה. במקביל, מדד הניקיי היפני עלה ב-16% באותה תקופה.
● הכוכבת הגדולה: הישראלית שזינקה השנה ב-1,000% בוול סטריט
בוול סטריט, ביום שישי האחרון המסחר ננעל בעליות שערים בדומה ליום חמישי האחרון. הדאו ג'ונס קפץ בכ-1.2% ונאסד"ק סיים את יום המסחר בעליות של כ-1%. גם ה-S&P 500 עלה בכ-1.1%, כאשר כל 11 הסקטורים במדד סגרו את יום המסחר האחרון של השבוע בעליות בהובלת סקטור הנדל"ן והטכנולוגיה. רק 53 מניות במדד הדגל האמריקאי סגרו את יום שישי בירידות.
עליות השערים שנרשמו בסוף השבוע הגיעו לאחר יום רביעי המטלטל שנרשם בשוק המניות האמריקאי, אז הנגיד האמריקאי ג'רום פאוול הוריד את הריבית (לרמה של 4.5%) בהתאם לצפי בשוק, אך עורר בהלה בשווקים כשבישר על חשש מהתחדשות האינפלציה. הפדרל ריזרב בישר על האטת קצב הפחתות הריבית הבאות. במקום 4 הורדות ריבית בשנה הקרובה, בפד מדברים כעת על 2 בלבד. "אנחנו נכנסים לשלב חדש. הורדנו את הריבית באחוז שלם משיאה, והעמדה שלנו כעת מגבילה הרבה פחות", אמר פאוול, והוסיף כי "לכן אנחנו יכולים להיות זהירים יותר כשאנחנו שוקלים התאמות נוספות".
ולמרות התיקון שנרשם כלפי מעלה בשני ימי המסחר האחרונים בוול סטריט, בסיכום שבועי, מדדי המניות רשמו ירידות כאשר ה-S&P500 ירד ב-2%, נאסד"ק ב-1.8% והדאו-ג'ונס ב-2.3%.
לאונרדו פלנדיני, מדסק אסטרטגיית מניות ביוליוס בר, עדיין אופטימי לגבי שוק המניות האמריקאי: "השווקים האמריקאיים חוו מכירת חיסול משמעותית ביום רביעי בעקבות החלטת הפדרל ריזרב להוריד את הריבית ברבע נקודה, כאשר מדד S&P 500 צנח כמעט ב-3% ומדד נאסד"ק ירד ב-3.6%, אך אנו מפרשים את התנודתיות האחרונה כהתנגדות זמנית בתוך ההקשר הרחב של שוק דובי ארוך טווח.
"למרות הסערה, המניות האמריקאיות ממשיכות להציע תחזיות צמיחה ארוכות טווח טובות יותר בהשוואה לאזורים אחרים, מה שיוצר הזדמנויות ליצירת ערך למשקיעים. אנו צופים כי מדד S&P 500 יגיע ל-6,450 עד סוף 2025, מה שמעיד על עלייה של 9.8% ב-12 החודשים הקרובים. עם צמיחה צפויה של 10% ברווחים, שתנבע מהשתתפות רחבה יותר בשוק, אנו שומרים על תחזית חיובית למניות האמריקאיות, ובמיוחד למדד S&P 500 הסביבה החיובית, המונעת על ידי המדיניות הצומחת הצפויה מהממשל של טראמפ בגרסה 2.0, תומכת באופטימיות שלנו".
שבוע המסחר הקרוב הוא בסימן חופשת חג המולד. ביום שלישי הקרוב הבורסה בארה"ב תיסגר מוקדם וביום רביעי תהיה סגורה, באירופה חלק מהבורסות יהיו סגורות כבר ביום שלישי וחלק ביום רביעי. בתקופה כזאת מתמעט העניין של המשקיעים האמריקאיים שמתפנים לארוחות חג משפחתיות, ולכן מחזורי המסחר הופכים לדלילים. עם זאת, בימים הקרובים ניתן להניח שהמשקיעים יבחנו לעומק את דבריו של הנגיד פאוול ויחשבו צעדים בהתאם.
2. שוקי האג"ח
שוק החוב בארץ, הממשלתי והקונצרני, מקרין עוצמה רבה בחודשים האחרונים. במיוחד מאז אוקטובר האחרון. איגרות החוב של ממשלת ישראל לעשר שנים (שתיפרע במארס 2035), נסחרה ביום חמישי בתשואה לפדיון של 4.47%. ערב מתקפת הביפרים בלבנון (בספטמבר) עמדה התשואה שלה כבר על 5.12% (שמגלמת סיכון גבוה יותר).
עם זאת ביום חמישי ירדו מדדי האג"ח השונים, כאשר מדד תל גוב-שקלי 10+, עם איגרות החוב הממשלתיות הארוכות ביותר לפדיון (ולכן המסוכנות ביותר למשקיעים) ירד ב-0.8% במהלך המסחר. התשואה לפידיון הגלומה באותו מדד עמדה על 4.66%. גם מדדי האג"ח הקונצרני נסחרו בירידות, כאשר מדד תל בונד 20 ירד ב-0.2% בצהרי חמישי. ועדיין מתחילת החודש מי שהשקיע במדדי האג"ח בדרך כלל רשם תשואה חיובית.
בסיכום שבועי, מדד איגרות החוב הממשלתיות הצמודות ירד בשיעור של כ- 0.7%, התל גוב-צמודות 0-2 נסחר ללא שינוי ובתל גוב-צמודות +5 הייתה ירידה בשיעור של 1.0%. מדד איגרות החוב הלא צמודות ירד בשיעור של 0.3%. באיגרות הארוכות תל-גוב שקלי+10 הייתה ירידה בשיעור של 1.0% בהשוואה לעלייה מינורית בתל-גוב שקלי 2-5.
איגרות החוב הקונצרניות התנהגו באופן דומה לממשלתיות. היינו הצמודות ירדו בשיעור 0.3% והלא צמודות ירדו בשיעור של 0.1%. גם כאן החולשה המשמעותית נרשמה באיגרות החוב הצמודות הארוכות, תל בונד- צמודות 5-15 שירדה ב-0.6%.
בארה"ב, בשוק האג"ח הממשלתי, התשואות עלו לכל אורך העקום בשבוע האחרון, כאשר ה-10 שנים עלה בכ-12 נ"ב לרמה של 4.52%. מתן שטרית, כלכלן ראשי בקבוצת הפניקס ציין בסקירתו כי בכל הנוגע לתמחור הריבית ב-2025, המשקיעים מעריכים כי הריבית בסוף שנה הבאה תעמוד על 3.94%, בדומה פחות או יותר לתחזית העדכנית של הפד.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
הסערה בוול סטריט בעקבות דברי פאוול הייתה בשורה טובה לדולר. המטבע האמריקאי בחדות ביום שישי מול השקל ל-3.65 שקלים. החשש מהתחדשות האינפלציה הוביל לבהלה אל הדולר ברחבי העולם שנחשב לחוף מבטחים משוק המניות התנודתי. מדד DXY הבודק את כוחו של הדולר מול המטבעות הבולטים בעולם, זינק בליל רביעי ב-1.1%, אולם בסוף השבוע המגמה התמתנה.
מחיר הזהב עלה בסוף השבוע האחרון בכ-1.4% אך בסיכום שבועי ירד ב-0.8%. קרסטן מנקה, ראש תחום מחקר לדור הבא, מיוליוס בר מעריכה כי חידוש רכישות הזהב על ידי הבנקים המרכזיים צפוי לגרום למחירים לזנק שוב:
"הפדרל ריזרב של ארה"ב צמצם את שיעורי הריבית כפי שציפו ביום רביעי בערב, אך הראה זהירות לגבי החודשים הקרובים לאור החששות המתרקמים לגבי האינפלציה. הדבר מעיד על כך שצפויים פחות צמצומים בשיעורי הריבית בשנה הבאה, מה שיביא להעלאת ערך הדולר האמריקאי ותשואות האג"ח האמריקאיות, ובמקביל ימשוך את מחיר הזהב כלפי מטה.
"חופשת החגים מתחילה להשפיע, המחירים ירדו ב-2.5% מהשיא של יום רביעי. עם זאת, המשקיעים השיבו חלק מהפסדיהם במהלך המסחר ביום חמישי בבוקר בעקבות קריאה מנשיא ארה"ב הנבחר, טראמפ, לחסום עסקת מימון המאיימת בסגירת ממשלת ארה"ב. אם נסתכל אחורה, סגירות ממשלה כאלו מעולם לא היו בעלות השפעה ממושכת על מחיר הזהב, כיוון שהן נוגעות בעיקר למשחקי כוח פוליטיים, וגורמות לרעש יותר מאשר חדשות בשוקי ההון הרחבים.
"הרבה יותר חשוב, ההצהרה של הפדרל ריזרב שמשמשת כתזכורת חזקה לכך שזוהי לא בהכרח הגנה בפני אינפלציה, גם אם יש לו את המוניטין הזה. זהב לא מהווה הגנה בפני אינפלציה חיובית, הנגרמת על ידי כלכלה חזקה - כמו בארה"ב - אשר מקובלת על ידי מדיניות מוניטרית מגבילה יותר. בניגוד לכך, זהב כן מהווה הגנה בפני אינפלציה רעה הקשורה למדיניות פיסקלית ומוניטרית חסרת אחריות, שגורמת לאובדן אמון בסיסי במטבע ומביאה לדפלציה עצומה.
"בהתבוננות קדימה, התחזית הכלכלית של ארה"ב בטווח הקצר עד הבינוני עשויה להביא יותר מכשולים מאשר רוח גבית עבור הזהב, מה שימשיך את התהליך הנוכחי של התייצבות המחירים. בטווח הארוך, הסיכונים הפוטנציאליים הקשורים למדיניות טראמפ, והרבה יותר חשוב - חידוש רכישות הזהב על ידי הבנקים המרכזיים צפויים להדוף את המחירים כלפי מעלה שוב. אנו רואים את רכישות הזהב על ידי הבנקים המרכזיים ככוח המבני החזק ביותר בשוק הזהב, לא רק ב-2025 אלא גם מעבר לכך. לכן, ירידות קצרות טווח צריכות להיתפס כהזדמנויות קנייה לטווח ארוך".
4. מאקרו
ביום שישי האחרון פורסם בארה"ב כי מדד מחירי ההוצאות לצריכה פרטית (PCE) עלה לרמה שנתית של 2.4% בנובמבר, לעומת 2.3% באוקטובר ומתחת מהצפי. בנובמבר בלבד עלו מחירי ההוצאה הפרטית ב-0.2%.
ללא מזון ואנרגיה, מדד הליבה של הוצאות הצריכה הפרטית (core PCE) עלה ב-0.1% בחישוב חודשי והיה גבוה ב-2.8% לעומת שנה קודמת. בפד נוהגים לראות במדד הליבה מדד טוב יותר לבחינת מגמות האינפלציה לטווח הארוך, כי הוא מבודד את הקטגוריות התנודתיות של דלק ומצרכי מזון.
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות התייחס לנתונים: "מדדי מחירים בארה"ב מעט נמוכים מהצפי, אך ללא ירידה בהשוואה לחודש הקודם. מדד המחירים של הצריכה הפרטית עלה 2.4% ב-12 החודשים האחרונים, נמוך בעשירית אחוז מציפיות השוק, אך עדיין עשירית אחוז מעל החודש הקודם. המדד ללא מזון ואנרגיה (ליבה) משקף טוב יותר את הביקוש הצרכני. גם מדד זה הפתיע כלפי מטה ועלה 2.8% בתקופה זו, עשירית אחוז פחות מציפיות השוק. במקרה זה מדובר בקצב זהה לזה של החודש הקודם.
"בסך הכול, מכלול הנתונים עולה בקנה אחד עם הגישה הזהירה שנקט הפד בהודעת הריבית האחרונה ולכן אינו תומך, כשלעצמו, בהורדה נוספת של הריבית בתקופה הבא.
האג"ח הממשלתיות הגיבו בעליות, ככל הנראה תוך מתן דגש לפספוס כלפי מטה של הנתונים אל מול הציפיות. אולם, חלק מהעליות הן תיקון לירידות החדות שהן רשמו לאחר הודעת הריבית שלשום, שהייתה ניצית, יחסית. לכן, ראוי לשים לב לתנודתיות הגבוהה יחסית של הימים הבאים ולהמתין להתייצבות השוק".
בין נתוני המאקרו שיפורסמו בשבוע הקרוב אפשר למנות מדדים צרכניים חשובים. בהם מדד אמון הצרכן (האמריקאי) שיפורסם ביום שני. אצלנו בארץ יפורסמו ביום ראשון נתוני התחלות בנייה וגמר בנייה לחודשים אוקטובר 2023 עד ספטמבר 2024. הנתונים ילמדו על השנה הדרמטית שבה התרחשה המלחמה, ויתנו אינדיקציה למצבו של שוק הבנייה למגורים.
5. תחזית
סילביה יבלונסקי מנכ"לית ומנהלת השקעות ראשית בחברת ההשקעות האמריקאית Defiance מעריכה כי ההתפתחויות הטכנולוגיות תומכות בעליית המניות הקוונטיות בטווח הארוך:
"חרף התנודתיות העזה במניות הקוונטיות, היינו עדים באחרונה למספר התפתחויות טכנולוגיות שתומכות במגזר, לרבות ההשקה של השבב הקוונטי החדש של גוגל, Willow, שמסוגל לפתור בדקות ספורות בעיות מורכבות שמחשב קלאסי זקוק לזמן כמעט אינסופי כדי לפתור.
"זה חיזק את אמון המשקיעים בכך שאנו בדרך ל'עליונות קוונטית'. כמו כן, באחרונה נחתמו מספר הסכמים משמעותיים בין חברות קוונטיות לגופים ממשלתיים כמו נאס"א ובין חברות קוונטיות לבין ענקיות הטכנולוגיה. כל זה חיזק את אמון המשקיעים בפוטנציאל המסחרי של התחום.
המניות הקוונטיות חוו באחרונה זינוק חד בערכן. זהו סממן של התלהבות מצד המשקיעים, מעט בדומה להתלהבות שראינו סביב מניות ה -AI לאחר השקת ChatGPT. ככל שהטכנולוגיה תתבגר ותבשיל, מחיר המניות יגלם זאת. ישנן הערכות כי ההשקעות במגזר הקוונטי יגדלו פי 4 בשנים הקרובות".