כוחות המשטרה שהגיעו לאזור הפיגוע / צילום: Reuters, Axel Schmidt
לפחות שני בני אדם נרצחו אמש בפיגוע דריסה שאירע בשוק חג המולד בעיר מגדבורג, ועוד כ-80 בני אדם נפצעו; כך דיווחו אמש כלי התקשורת בגרמניה, שציינו כי בין ההרוגים יש לפחות ילד אחד. לפי הדיווחים, בשעה 19:04 (זמן מקומי), רכב שחור מסוג ב.מ.וו דהר במהירות גבוהה לתוך קהל שהסתובב בשוק חג מולד בעיר, כשהוא דורס את הנוכחים במקום. וידיאו שהופץ ברשתות החברתיות מראה את הפגיעה באנשים, וכיצד הנהג ממשיך לנסוע דרך השביל ולאחר מכן פונה לרחוב. באותה עת שהו בשוק משפחות רבות.
● חשד לפיגוע בשוק חג מולד בגרמניה: לפי דיווחים עשרות פצועים ו-11 הרוגים
● הממשל האמריקאי בדרך להשבתה? ניסיונות אחרונים למנוע
לפי שירותי החילוץ וההצלה הגרמנים כ-60 עד 80 בני אדם נפצעו בתקרית. ה"בילד" הגרמני דיווח בתחילה כי לפחות 11 בני אדם נרצחו בתקרית, אך מאוחר יותר כלי תקשורת אחרים הציבו את מספר ההרוגים על שניים, נכון לחצות. לפי הדיווחים, הנהג נעצר לאחר התקרית. וידיאו מתעד את המעצר, בו נראה החשוד כשהוא יושב על ברכיו מחוץ לאוטו ולאחר מכן מרים את ידיו באוויר ושוכב על האספלט. הממשלה המקומית אמרה לכלי התקשורת כי יש בסיס סביר להניח שמדובר ב"התקפה" מתכוננת, ולא בתאונה. העירייה הורתה לפנות את שוק חג המולד, וקטעי וידיאו תיעדו פצועים קוראים לעזרה ואנשים בורחים מהמקום. עשרות אמבולנסים וניידות משטרה נשלחו לאזור. חלק מהפצועים הובלו לאוהל גדול לטיפול ראשוני.
לפי הדיווחים, הדורס הוא רופא, אזרח סעודי במקור, כבן 50, והרשויות מסרו כי הוא אינו מוכר כפעיל "איסלמיסטי". הוא מתגורר בגרמניה מ-2006. ה"בילד" הגרמני דיווח כי הוא שכר את הרכב שעות לפני המתקפה. המשטרה פשטה על דירתו במדינת המחוז סקסוניה-אנהלט, שבה ממוקמת גם מגדבורג.
שמונה שנים לפיגוע הדריסה הגדול
אתמול ציינה גרמניה שמונה שנים לפיגוע הדריסה הגדול בברייטשיידפלאץ שבמערב ברלין. אז, פעיל איסלמיסטי בשם אניס עמרי חטף משאית אחרי שרצח את הנהג שלה, ודרס למוות 12 בני אדם בשוק חג המולד שבכיכר, ביניהם הישראלית דליה אליקים. אמרי נמלט לאחר מכן ונתפס ימים לאחר מכן בגבול איטליה. בעימות עם שוטרים במקום הוא נורה למוות. הרשויות חקרו את התקרית ומצאו שורת כשלים, בין היתר בהתעלמות ממידע שהגיע משירותי הביון של מרוקו. לאחר התקרית, ולאורך השנים האחרונות, הוצבו בטונדות בשווקי חג מולד רבים כדי למנוע פיגועים דומים.
בשנים האחרונות מדי חג מולד הגבירו הרשויות במדינות מערב אירופה את האבטחה בשווקי חג מולד, כולל שימוש ברחפנים כדי לנטר את הנעשה בהם והקמת מתחמים מוגנים.
האירוע הקשה מתרחש כשלושה חודשים לפני הבחירות בגרמניה, שבהם נושא ההגירה והאינטגרציה ממלא תפקיד מרכזי. ראש האופוזיציה, פרידריך מרץ ממפלגת ה-CDU השמרנית היה הראשון לכתוב אמש כי מדובר ב"חדשות מדכאות" וכי "מחשבותיו עם הקורבנות ומשפחותיהם". גם ראש הממשלה אולף שולץ ושרת הפנים הביעו תנחומים, והודיעו כי הם בדרכם למגדבורג. גם מועמד הירוקים לתפקיד הקנצלר, רוברט האבק, פרסם הודעת השתתפות בצער.
אילון מאסק, המולטי-מיליארדר, צייץ ברשת X שבבעלותו כי "זה הולך להיות הרבה יותר גרוע". מאסק הביע תמיכה ביממה האחרונה במפלגת הימין הקיצונית "אלטרנטיבה לגרמניה". המפלגה, שנמצאת תחת השגחה של המשרד להגנה על החוקה בשל פעילות ניאו-נאצית וימין קיצונית, מקדמת מדיניות של הגבלה חמורה על הגירה והקלה על גירוש מהגרים בלתי-חוקיים.
"מבקר אגרסיבי של האסלאם"
בגרמניה נאבקו להבין היום מה המניע לתקרית. פרטים שהתפרסמו על החשוד שנתפס, טאלב אל-עבדולמוחסן, ציירו תמונה מבולבלת של מי שמגדיר את עצמו כ"מבקר אגרסיבי של האסלאם" ומי שביקר את מדיניות ההגירה של הקנצלרית לשעבר אנגלה מרקל, אך מי שביצע בסופו של דבר פיגוע דריסה כמוהו ביצעו טרוריסטים אסלמיסטיים בשנים האחרונות בגרמניה ובצרפת. "קיצוני או חולה נפש?" תהה ה"בילד" הבוקר בדיווח על הפרטים הידועים עליו.
לפי הדיווחים, הוא התגורר בגרמניה מ-2006, ועבד כרופא פסיכיאטר בבית חולים מקומי בעיר ברנבורג שבמדינת המחוז סקסוניה אנהלט, בשירות שיקום לאסירים מכורים לסמים הפועל בבית החולים. יש לו רישיון תושבות קבוע בשל מקצועו. בראיון עבר לתקשורת המקומית, שהתקיים ב-2019, אמר כי "אני המבקר הכי חריף של האסלאם" וכי הוא צפוי לעונש מוות אם היה חוזר לסעודיה. הוא גם טען בראיון כי הקים אתר המסייע לנשים מסעודיה לקבל מקלט בגרמניה.
בנוסף הוא פרסם שורה של פוסטים ברשת החברתית X בה כתב כי "גרמניה רוצה להפוך את כל אירופה למוסלמית", אך במקביל האשים אותה ב"ציד של מבקשי מקלט סעודים בתוך המדינה ומחוץ לה". כמו כן הוא פרסם וידיאו של אילון מאסק, הבעלים של X, במסגרת ויכוח אינטרנטי על חופש הביטוי וכתב כי "מניסיוני בגרמניה אין כל ספק - הם מצנזרים קורבנות כאן". נראה כי היה פעיל במאבק נגד גירוש של מבקשי מקלט מעיראק ומגרמניה.
למרות זאת, לפי דיווח ב"רויטרס", מקור מודיעיני סעודי אמר כי שירות המודיעין של ארצו העביר אזהרה לרשויות בגרמניה, לאחר שעבדולמוחסן "הביע עמדות קיצוניות ברשת X".