נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: Shutterstock
תוכנית האוצר למיסוי רווחים צבורים בחברות הגיעה לימי ההכרעה בוועדת הכספים של הכנסת. לקראת ההצבעות שצפויות להתקיים בהמשך השבוע ולנוכח לחצים במגזר העסקי נגד החוק, בנק ישראל קורא לאשר את המתווה שסוכם מבלי לפתוח אותו מחדש לפשרות.
● מתווה הפשרה החדש במיסוי הרווחים הכלואים: כך ימוסו השותפים בפירמות הגדולות
● הפשרה על הרווחים הכלואים והיועצים שהוחרגו ממנה
"בנק ישראל סבור כי יש לקדם את הצעות החוק שבנדון ואת ההסכמות שהושגו לגביה באופן מהיר וללא כל שינויים נוספים", נכתב בנייר עמדה בנושא שפרסם היום (א') הבנק המרכזי, בה בשעה שחברי ועדת הכספים קיימו את הדיון העשירי לפחות במס החדש.
ברמה הפומבית, בנק ישראל שיחק עד כה תפקיד שקט בסוגיית מיסוי הרווחים הצבורים שמסעירה את המגזר העסקי. אבל כגוף שהגדרת התפקיד שלו כוללת ייעוץ לממשלה בעניינים כלכליים, מאחורי הקלעים קיים הנגיד פרופ' אמיר ירון מספר פגישות עם יו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי ועם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בניסיון לקדם את המהלך.
בבנק קוראים להימנע משינויים נוספים בחוק, אבל מברכים על אלה שכבר נכנסו במגעים בין הצדדים, בהם הוספת מסלול חלופי לחלוקת רווחים שנתית במקום מיסוי על הרווחים הבלתי מחולקים. "בנק ישראל סבור כי הצעת החוק והנדבכים שנוספו לה מאזנים היטב בין הצורך לשמר ולשקם את עיקרון שקילות המס על-מנת למנוע עיוותים מיסויים, לבין הצורך שלא לפגוע בהשקעות הריאליות במשק", נכתב בנייר העמדה.
תוכנית הרווחים הכלואים אמורה להכניס לקופת המדינה סכום של כמעט 10 מיליארד שקל בשנה הקרובה, והיא קריטית לאיזון התקציב וכיסוי הוצאות הביטחון הגבוהות.
"מעבר להצדקה הכלכלית בקידום התיקונים כאמור, הצעת החוק שבנדון מהווה חלק מהותי במסגרת ההתאמות הפיסקליות שקידמה הממשלה בתקציב 2025 ברוח ההמלצות של בנק ישראל. לכן, בנק ישראל סבור כי קידום מהיר של הצעת החוק ללא שינויים עשוי לסייע בהעברת מסר של אחריות פיסקלית ובכך להגביר את האימון במשק הישראלי. בהקשר זה נדגיש כי על הממשלה לוודא כי היא צפויה לעמוד ביעדים הפיסקליים שאושרו בהצעת התקציב לשנת 2025 גם לאחר השינויים שבוצעו בהצעת החוק הנוגעת למיסוי הרווחים הצבורים", כתבו בבנק.