גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האפיק שמיועד רק למשקיעים מתוחכמים ייפתח בקרוב לכולם. לא בטוח שזה כדאי

בקרוב גם משקיעים קטנים יקבלו גישה נוחה יותר, שלא לומר בליץ שיווקי — להשקעות באפיקים אלטרנטיביים ● מאחורי ההבטחות הזוהרות מסתתרים בדרך כלל עמלות גבוהות יותר, סיכון מוגדל, ניגודי אינטרסים מכבידים וקושי רב יותר למכור ● מומלץ לשנן: "לא, תודה"

השקעות אלטרנטיביות / אילוסטרציה: Shutterstock
השקעות אלטרנטיביות / אילוסטרציה: Shutterstock

 

 

אחזו חזק בארנקים שלכם. בוול סטריט נערכים למתקפת מכירות שנועדה להעשיר את המתווכים וצפויה לרושש אתכם.

אני מדבר על נכסים פרטיים או אלטרנטיביים, קרי השקעות מחוץ לשוקי המניות והאג"ח הציבוריים. בידיים הנכונות, הנכסים האלה יכולים להשיג תוצאות נהדרות; בידיים הלא נכונות, הם זורעים הרס.

המשקיע האינטליגנט | ההשקעות שהפכו את באפט לאורקל: יש עוד הזדמנויות כאלו
המשקיע האינטליגנט | המשקיעים האמריקאים שקיבלו הבטחה לתשואה של 15%, והסתבכו

בשנה הקרובה, כשוול סטריט לצד וושינגטון יפתחו כנראה את כל הסכרים, היועץ הפיננסי שלכם עשוי להציף אתכם בהצעות לרכישת נכסים פרטיים. מכם נדרש להתייחס אליהן בספקנות גדולה מאי פעם.

קרנות גידור, קרנות הון סיכון, קרנות השקעות פרטיות (פרייבט אקוויטי), נדל"ן לא סחיר, אשראי פרטי וחלופות אחרות - מהווים אופציה לפיזור טוב יותר של התיק ובהתאם לתשואות גבוהות יותר. אבל היתרונות הפוטנציאליים הללו מגיעים עם מחיר: עמלות גבוהות יותר, סיכון גדול יותר, ניגודי אינטרסים רבים יותר וגילוי מועט יותר. לצד אלו היכולת למכור רק במועדים מסוימים, ולא בזמן שבו מתחשק לכם.

זו הסיבה לכך שהגישה לאפיקים אלטרנטיביים הייתה מוגבלת זמן רב לגופים מוסדיים ולאנשים עשירים, שיכולים להרשות לעצמם להפסיד את מרבית ההשקעה או את כולה מבלי להתרושש.

כמה משקיעים גדולים, ובראשם דיוויד סוונסן המנוח מאוניברסיטת ייל, השתמשו בהשקעת אלטרנטיביות כדי להניב ביצועים מרשימים. עם זאת, לעתים קרובות, השקעות אלה היו דרך יקרה אל הבינוניות אפילו עבור המשקיעים הגדולים בעולם.

מאחר שמנהלי קרנות אלטרנטיביות התקשו למכור מחדש נכסים רבים במחיר מופקע, גם ניסיונותיהם לשכנע לקוחות גדולים להזרים עוד כסף לא צלחו.

אותה חשיפה, בסיכון מוגבר

אין זה פלא, אם כן, שיש ניסיונות גוברים להביא לביטול ההגנות המסורתיות על משקיעים קטנים יותר. הצעת חוק תלויה ועומדת בסנאט האמריקאי מבקשת לאפשר לכל מי שיעבור בהצלחה בחינה על "הסיכונים וההזדמנויות שבהשקעה בני"ע", לרכוש נכסים אלטרנטיביים.

פרויקט 2025 - מתווה המדיניות לשינוי הממשל ותוכניות כלכליות, שהנשיא הנבחר דונלד טראמפ אמר שאינו מסכים עם חלק ממנו - קורא להסיר את המגבלות הרגולטוריות הקובעות מי יכול להשקיע בנכסים פרטיים (כיום בדרך כלל משקיעים עם הכנסה של 200 אלף דולר לפחות ושווי נקי של מיליון דולר, שאינו כולל את ביתם).

ומנהלים של נכסים פרטיים שאולי לא נסחרו במשך שנים, דוחפים אותם לקרנות סל שנסחרות כל הזמן.

יועצים פיננסיים עשויים לומר לכם שאתם צריכים לקנות נכסים חלופיים משום שמניות ואג"ח ציבוריות מתומחרות גבוה מדי, ונגזר עליהן לספק תשואות גרועות במשך שנים.

מה שהם לא יספרו לכם זה שהם צריכים למכור לכם נכסים אלטרנטיביים, כי אם לא יעשו זאת - על החברות שלהם ייגזרו שנים של תשואות גרועות.

מקורות הפרנסה המסורתיים של וול סטריט - החלק שהם גוזרים לעצמם בתור מתווכים בעסקאות - קמלו. קרנות נאמנות רבות נהגו לגבות 1% ומעלה בהוצאות שנתיות; כיום אפשר לקנות תעודות סל ב-0.1% או פחות. העמלות על מניות, שפעם היו 1% או יותר, הלכו ונכחדו.

מצד שני, ההוצאות על קרנות אלטרנטיביות, באזור 2% בשנה, יכולות להגיע גם עד 6% ומעלה. העמלות בהן, לרוב 2% עד 5%, יכולות לעלות לעתים אפילו מעל ל-10%.

אז לא משנה כיצד אורזים מחדש נכסים פרטיים, יש להם חסרונות שקשה להסתירם.

משום שההחזקות שבבסיסם אינן נסחרות באופן ציבורי, התמחורים שלהם הם שילוב של אמנות וכישוף, וחלק מהמנהלים רושמים עליהם רווחים של 1,000% או יותר ביום אחד.

מה מטריד את היועצים

קרנות השקעות פרטיות ואשראי פרטי משתמשות בהרבה מהכסף שזורם אליהן כדי להתמקד בחברות קטנות יותר. המשמעות למשקיע היא ש"נוסף דבר בסיכון גבוה לתיק שלו עם הרבה מאותה החשיפה שיש בשווקים הציבוריים", אומר דניאל רסמוסן, מייסד Verdad Advisers ומחבר הספר "המשקיע הצנוע".

בעוד שחלק מן המנהלים של נכסים אלטרנטיביים מספקים תשואות מעולות, רובם אינם עושים זאת. גרוע מכך, קבלת גישה למעט המבצעים הטובים ביותר היא כמעט בלתי אפשרית עבור רוב המשקיעים.

בכל הנוגע לעמימות ולמורכבות של נכסים אלטרנטיביים, ישנם כמה יועצים פיננסיים שיודעים מה הם עושים. אחרים אולי אפילו לא יודעים מה הם לא יודעים.

סקר שנערך לאחרונה בקרב יותר מ-500 יועצים הסוחרים בנכסים אלטרנטיביים, על ידי המומחה לנכסים פרטיים CAIS וחברת הייעוץ Mercer , שאל מהם האתגרים העיקריים שלהם. רוב של משיבים, 48%, ציינו "רמות גבוהות של מנהלות וניירת".

36% בלבד ציינו את חוסר הנזילות; 26% בלבד אמרו שהעמלות וההוצאות גבוהות מדי; 10% בלבד הטילו ספק בכך שהם יכולים לקבל גישה למנהלי נכסים מעולים; ו-4% בקושי אמרו שזה "מסוכן מדי".

היועצים האלה מאמינים באופן עיוור לכל דבר שמספרים להם.

ההבטחות שהפכו לחקירות פדרליות

בשנתיים האחרונות דיווחתי על סדרה של מוזרויות, תעלומות, עסקאות רעות ותרמיות מוחלטות הקשורות לנכסים אלטרנטיביים:

● השקעות עם תשואות "מובטחות" של 15% או יותר שהתנדפו, ונחקרות כעת על ידי הרשויות הפדרליות של ארה"ב ורשויות המדינות.
● "קרנות אינטרוולים" הגובות עמלות מפוארות אך מאפשרות לכם להוציא את הכסף רק כמה פעמים בשנה.
תיקים לא נזילים שלפעמים כן מחליפים ידיים - תמורת 75% או פחות מערכם המדווח.
קרנות המתיימרות להציע תשואות גבוהות בסיכון נמוך באופן בלתי אפשרי.
חברות לא נסחרות שאפילו לא קיימות, הטוענות שמכרו מניות דמיוניות ביותר מ-344 מיליארד דולר.
● ברוקרים הרוכלים במניות ובחובות לא נזילים בחברות שבשליטתם, מבלי לחשוף את ניגודי העניינים שלהם.
● קרנות נדל"ן פרטיות שנועלות כסף ופותחות את הדלת למכירה של קומץ קטן של משקיעים בלבד בכל פעם.

ג'ונתן טרוסארד מ- Treussard Capital Management , מנהל השקעות מניופורט ביץ', קליפורניה, מציע שתאמרו ליועץ שלכם: "אם אתה לא מסוגל להסביר את האסטרטגיה טוב מספיק כדי שנבין אותה, אתה לא אמור לעודד אותנו להיכנס לשם".

אלא אם ליועץ שלכם יש מומחיות יוצאת דופן, הייתי מציע תגובה קצרה עוד יותר: "לא, תודה".

עוד כתבות

סניף של רשת הפיראט האדום / צילום: תמר מצפי

רשת "הסטוק" רוכשת את הפיראט האדום וטויז אר אס לפי שווי של 45 מיליון שקל

לגלובס נודע כי רשת מוצרי הבית נכנסת לתחום הצעצועים, עם רכישה של שניים מהמותגים הבולטים בענף ● החנויות ימשיכו לעבוד במתכונת הנוכחית ותחת שמן המקורי, כאשר בסטוק מתכננים להשקיע בהתרחבות ולפתוח חנויות נוספות בשנים הקרובות ● העסקה טעונה אישור של רשות התחרות

כידן דהרי וירון אדיב / צילום: יונתן בלום

המיזוג של צמד משקיעי הנדל"ן: מדוע השווי של תנופורט זינק, וזה של ישפרו צנח

כידן דהרי וירון אדיב רכשו את ישפרו תמורת 800 מיליון שקל לפני שלוש שנים, אך ממזגים אותה לפי שווי של 543 מיליון שקל בלבד, לאחר שחולק דיבידנד משמעותי של 300 מיליון שקל לאחר הרכישה ● שוויה של תנופורט שרכשו ב-2017 זינק ביותר מפי 3 מאז הרכישה ל-500 מיליון שקל

כוחות המשטרה שהגיעו לאזור הפיגוע / צילום: Reuters, Axel Schmidt

בגרמניה נאבקים להבין מה המניע של הרופא שדרס למוות בשוק חג המולד אמש

לפי הדיווחים, הדורס הוא רופא, אזרח סעודי במקור, כבן 50, והרשויות מסרו כי הוא אינו מוכר כפעיל "איסלמיסטי" ● הממשלה המקומית אמרה לכלי התקשורת כי יש בסיס סביר להניח שמדובר ב"התקפה" מתכוננת, ולא בתאונה ● במקביל העירייה הורתה לפנות את שוק חג המולד שבמקום

ארדואן בשיחה עם סטונדטים, השבוע. מזמין את פוטין לחלוק איתו את במת ההיסטוריה / צילום: Reuters, Turkish Presidency/Murat Kula

הקריטריון של ארדואן ל"מנהיג אמיתי": להיות בשלטון מינימום 20 שנה

הוא נמצא שם כבר 22 שנה. פוטין - 25 שנה ● ״אנחנו המנהיגים היחידים״, אומר הטורקי, ונותן אולי רעיון לארצות נוספות

דירת הפנטהאוז בשכונת ''שמעון פרס'' החדשה בנהריה / צילום: Viewpoint

"טרפת מהפסקת האש": 4.19 מיליון שקל על פנטהאוז בנהריה

דירת פנטהאוז בת שישה חדרים, המתפרשת על פני כ-174 מ"ר, עם מרפסת הפונה לכיוון הים, נמכרה ב-4.19 מיליון שקל ● הפרויקט אינו בקו ראשון לים, הוא צפוי להתאכלס ב־2027, ובחברה מדווחים על מאות פניות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

שכן גילה כי חומה חילקה חצר באופן לא שווה. מה קבע ביהמ"ש?

בני זוג גילו כי החצר המשותפת חולקה באופן לא שווה במשך עשרות שנים, ודרשו לפנות את שכניהם. איך הכריע השופט? ● אדם שעבד כ־40 שנה כטועם טבק דרך עישון פיתח מחלת ריאות. ביטוח לאומי סירב להכיר במחלה כפגיעה בעבודה - והתקפל ● חברה ביקשה למנוע מעובד שפוטר, מומחה בתחום האלחוט, להתקשר עם לקוחותיה ולהתחרות בה - בית הדין דחה את הבקשה ● 3 פסקי דין בשבוע

צילומים: NYSE, למונייד, Nasdaq, Inc, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הכוכבת הגדולה: הישראלית שזינקה השנה ב־1,000% בוול סטריט

בדיקת גלובס מגלה כי 12 חברות כחול־לבן יותר מהכפילו את שוויין השנה ● מהקאמבק של למונייד, היפו וטבע ועד לחברה שמייצרת חשמל ממים וזינקה ביותר מ־1,000% ● וגם: האכזבה של החברות שהיו הגדולות מכולן

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של חברת סלייס / צילום: באדיבות מגדל

45 ימי מאסר: העונש שמבקשים נגד היזם מסלייס שלא משתף פעולה עם ביהמ״ש

בצעד חסר תקדים מבקש המנהל המורשה מבית המשפט לשלוח ל-45 ימי מאסר את יזם הקרנות שגייס 34 מיליון דולר מעמיתי חברת הגמל שקרסה בגלל בזיון בית המשפט אחרי שליעם ישראל לא העביר את המידע שנדרש לספק אודות הכספים ● המנהל המורשה מבקש גם להטיל קנסות בעשרות אלפי שקלים על בת זוגו ושותפתו של ישראל לפרשה

כוכבה (קרן מור) מהסדרה ''קופה ראשית'' בפרסומת של קופת חולים לאומית / צילום: אייל נבו

כך הפכה "כוכבה" לפרזנטורית החדשה של קופת חולים לאומית

קופת חולים לאומית חוזרת לברייק הפרסומות עם פרזנטורית חדשה: "כוכבה" (קרן מור) מהסדרה "קופה ראשית" ● התנועה למאבק באנטישמיות ארגנה שתי ועידות של ראשי ערים, אחת בבוורלי הילס והשנייה בווינה ● וגם: מה המסר של פרופ' גד קרן, מייסד חברת V-Wave שרשמה השנה אקזיט ענק, ליזמי הביומד? ● אירועים ומינויים 

רפי ליפא וגל עמית / צילום: תמר מצפי

מי עדן מחליפה בעלות בפעם השלישית. זו חברת המשקאות שצפויה להרוויח מכך

לאחר שהוחזקה בידי שני בעלים זרים, חוזרת חברת המים המינרליים לידי משקיעים מקומיים - חברת תמיס ואביחי סטולרו ● טמפו, שקיבלה מהרוכשים אופציה לקנות חלק מהמניות, צפויה במקרה כזה לשמור בידיה את הסכם ההפצה הרווחי של בקבוקי מי עדן ● המפסידה - יפאורה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

חודש על המדף: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בעפולה?

דירה בת ארבעה חדרים בעפולה, המתפרשת על פני שטח של 100 מ"ר, נמכרה תמורת 940 אלף שקל, לאחר שעמדה על המדף קצת יותר מחודש ● המתווכת בעסקה: "העיר הייתה שקטה יחסית בשנה האחרונה וזה קורץ למשקיעים. הדירות בעיר נמכרות מהר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

גילעד אלטשולר / צילום: סם יצחקוב

סיכום שנה בגמל ובפנסיה: אלטשולר שחם מאבד לקוחות, למרות התשואות הגבוהות

אלטשולר שחם התייצב במקום השלישי בטבלת התשואות בשוק הגמל מתחילת השנה ● ובכל זאת הוא גוף החיסכון שאיבד הכי הרבה כספים מתחילת השנה לטובת המתחרים - 13 מיליארד שקל סך הכל ● ומי היו הגופים הכי פופולריים בענף?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

צעירים מתעמתים עם מדענים על השאלה: האם בושם יכול להשפיע על המשיכה?

משתמשים בסוג חדש של בשמים עם "פרומונים" מדווחים על השפעות כימיות ● "כמו אריה שחג סביב טרף טרי"

הודעה על נפח איחסון מלא בג'ימייל / צילום: Shutterstock

אין לכם מקום בסמארטפון או במייל? כך תפנו שטח אחסון

בסמארטפון, במחשב, בג'ימייל וגם בוואטסאפ - מגבלת המקום לאחסון קבצים היא מהבעיות הנפוצות, ולא מעט פותרים אותה באמצעות רכישת מקום בענן ● שורה של כלים ופיצ'רים ייעודיים יכולה לחסוך את ההשקעה

מערכת חץ 3 בפעולה / צילום: משרד הביטחון

המומחה שמנסה להסביר: למה נכשל היירוט של הטיל החות'י

טיל קרקע-קרקע ששוגר ע"י החות'ים מתימן לא הופל ע"י מערכת החץ ● תא"ל (במיל') צביקה חיימוביץ', שכיהן כמפקד מערך ההגנה האווירית, מסביר כיצד המערכות עובדות בזמן אמת, ואומר: "הצד השני מנסה להשתכלל, להפיק לקחים וללמוד מהצלחות או כישלונות"

''מואנה''. סרט ההמשך בכלל פותח כסדרת טלוויזיה / צילום: וולט דיסני ישראל

זה הלהיט המפתיע הגדול ביותר של דיסני, שמונה שנים לאחר שיצא לאקרנים

בזמן ש"מואנה 2" מככב בקופות, ב"מואנה" צפו עד כה יותר ממיליארד שעות ● איך הוא הפך לסרט מספר אחד בהיסטוריית הסטרימינג?

כוחות חות'ים / צילום: ap, Osamah Abdulrahman

הם יצרו איום גלובלי והחלו להתנתק מהציר האיראני. מה החות'ים רוצים?

בזמן שהלחימה מול הציר האיראני בעצימות נמוכה, החות'ים שומרים על קו התקפי מול ישראל, שכולל שליחת טילים בליסטים, האחרון בהם בשבת ● מומחים טוענים: "ההשפעה הדתית של טהרן גרמה לחוסר נחת בחלק משורותיהם"

אתר בנייה / צילום: תמר מצפי

ענף הבנייה בפקק: פרויקטים יוצאים לדרך, אך זמן השלמת הדירות התארך לכמעט שלוש שנים

ברבעון השלישי של השנה כמות הדירות שנמצאת בבנייה פעילה הגיעה לשיא של 178 אלף ● בין הסיבות לעיכובים: מצוקת כוח-אדם בענף, שהחלה עם הפסקת העסקת כ-80 אלף עובדים פלסטינים, מבלי שניתן לחסרונם מענה חלופי

צחי חג'ג' / צילום: תמר מצפי

השותף החדש בחברת הקנאביס של אהוד ברק: צחי חג'ג'

איש הנדל"ן צחי חג'ג' ייקח חלק בגיוס הון של 66 מיליון שקל לחברת אינטרקיור, שנועד לאפשר את שיקום המפעל שלה בניר עוז

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

החברה הישראלית שתספק רחפנים למשרד ההגנה האמריקאי

אקסטנד זכתה בחוזה בשווי 8.8 מיליון דולר עם משרד ההגנה האמריקאי לאספקת רחפנים לתקיפות מדויקות ● האספקה שלו מתוכננת להתחיל ברבעון הראשון של 2025