גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפצצה המתקתקת של האיחורים: פיצויים בגובה 5.5 מיליארד שקל לרוכשי הדירות

חישוב שערך גלובס מגלה כי כ־150 אלף דירות שנמצאות היום בבנייה יימסרו לקונים באיחור משמעותי, והקבלנים יצטרכו לשלם להם פיצויי עתק ● כיצד מתכוונים הקבלנים להתמודד עם הבעיה, האם המדינה צפויה להכניס יד לכיס, ומה יעשו הרוכשים עד שיקבלו את הדירה?

אתר בנייה. באוצר טוענים שקשה להוכיח שעיכובים נגרמו כתוצאה ישירה מהמלחמה / צילום: טלי בוגדנובסקי
אתר בנייה. באוצר טוענים שקשה להוכיח שעיכובים נגרמו כתוצאה ישירה מהמלחמה / צילום: טלי בוגדנובסקי

 

אי אפשר לעסוק בסיכומי שנה ללא התייחסות לכדור השלג שמתגלגל וגדל, כבר עתה מגיע לממדים מפלצתיים - האיחורים הצפויים במסירת הדירות.

62 מיליון שקל: זו עסקת הנדל"ן הגבוהה ביותר שנעשתה השנה, והיא לא בתל אביב 
פרשנות | שקרים של סטטיסטיקאים: על הטיות מסוכנות בריבית המשכנתאות שמציעים הבנקים 

לפי ההערכות של גלובס, כ־150 אלף דירות שמצויות כיום בהליכי הקמה נתונות בסיכון לכך שהיזמים לא יסיימו אותן בזמן. הנזקים לרוכשים וליזמים עלולים להגיע, לפי האומדנים שלנו, ל־5.5 מיליארד שקל, ולגרום משבר כבד לעשרות אלפי רוכשי דירות ולחברות היזמיות - אך בינתיים הממשלה אינה עושה הרבה בעניין.

בעת החתימה על חוזה המכר מתחייב היזם על המועד שבו תאוכלס הדירה הנרכשת, כלומר מתי יקבל הרוכש את המפתחות לדירה. המועד הזה מחושב על ידי היזם, לפי הערכתו את מצב הפרויקט וקצב הבנייה.

עקב המחסור בעובדים מאז תחילת המלחמה, ברור שבפרויקטים רבים היזמים לא יוכלו לעמוד במועדים שעליהם התחייבו למסור את הדירות, ואז עולה השאלה מה יקרה, שכן לא רק היזם בנה על התאריך עליו התחייב - גם רוכשי הדירות שלו.

כמה מקבלים כפיצוי על איחור

חוק מכר דירות מתייחס לשאלת הפיגורים, והוא קובע שתי נוסחאות לפיצוי. האחת נכונה לחוזי מכר שנחתמו עד יולי 2022 והשנייה תקפה לחוזים שנחתמו לאחר מכן.

על פי הנוסחה הישנה, הזכאות לפיצוי מתעוררת לאחר 60 ימים מיום מסירת הדירה המחוייב בחוזה. אם היזם מאחר בפחות - הוא אינו מחוייב בפיצוי. אם הוא מאחר בשמונה חודשים, עליו לפצות את הרוכשים ב־150% דמי שכירות של דירה זהה לדירה הנרכשת. על כל תקופה של איחור גדול משמונה חודשים, הוא יצטרך לפצות את הרוכשים בשכר דירה של 125% עד למועד איכלוס הדירה.

הנוסחה החדשה, שתקפה עבור דירות שנרכשו בשנתיים וחצי האחרונות, מציבה את מועד הזכאות לפיצוי על חודש וקובעת כי בגין איחור של עד ארבעה חודשים, היזם יפצה את הרוכשים בסכום זהה לדמי שכירות של דירה דומה לזו שנרכשה; בין חמישה לעשרה חודשים - הפיצוי יעלה ל־125% מדמי השכירות של דירה זהה; ואיחור של 11 חודשים ומעלה יזכה את הקונה בפיצוי בגובה של 150% מדמי השכירות של דירה זהה.

ההבדלים העיקריים בין שתי השיטות הם מועד חובת הפיצוי של היזם לרוכשים (בנוסחה הישנה החל מחודשיים איחור, בחדשה החל מחודש), וגובה הפיצוי. השיטה הישנה מטילה פיצויים גבוהים יותר על יזמים שמאחרים תקופות קצרות יחסית במסירה, ואילו השיטה החדשה מטילה פיצויים גבוהים יותר על יזמים שמאחרים למשך תקופות ארוכות.

זו סוגיה חשובה, שכן להערכתנו, דירות שכלולות במעגל הפיגורים החלו להיבנות כבר במהלך הרבעון האחרון של 2021, שכן משך זמן הבנייה הממוצע שנמדד ע"י הלמ"ס באותה תקופה הגיע ל־30 חודשים. כלומר דירה ממוצעת שהוחל בהקמתה באוקטובר 2021, למשל, הייתה אמורה להימסר לרוכשים באפריל 2024, עמוק בתוך המלחמה.

בין הרבעון האחרון של 2021 לרבעון השני של 2022, הוחל בהקמת 57 אלף דירות, שפיצויי פיגורים במסירות בגינן יחושבו לפי השיטה הישנה. עם זאת, סביר להניח שבניית חלק מהדירות הללו כבר הושלמה ועמדה בלוחות הזמנים.

מאז הרבעון השלישי של 2022 ועד לסוף הרבעון השלישי של השנה הוחל בהקמת 140 אלף יחידות דיור, וכאן מצב הדברים גרוע בהרבה. זמן הקמת דירה עלה בממוצע האחרון שפרסמה הלמ"ס, שכלל חלק מתקופת המלחמה ל־34 חודשים, ואילו בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ מעריכים שמשך הקמת דירה אמיתי בתוך המלחמה כבר מתקרב לשלוש שנים (36 חודשים).

בסך הכול, מאז הרבעון האחרון של 2021 ועד למחצית הראשונה של 2024, הוחל בהקמת כ־200 אלף דירות. בסוף ספטמבר השנה, מנתה הלמ"ס 178 אלף דירות בבנייה פעילה; כלומר במהלך השנה הסתיימה הקמת פרויקטים מסוף 2021, ונוספו פרויקטים חדשים מ־2024, וזה מה שהביא לפער שבין סך התחלות הבנייה למספר הדירות בבנייה פעילה. סדר הגודל הזה של דירות בבנייה פעילה, מהווה נתון יסוד בהערכת מספר הדירות שמצויות בסיכון לפיגור במסירה.

מנתון זה יש להפחית את רוב הדירות שבנייתן החלה במהלך 2024, שכן היזמים, שהבינו מהר לאן הדברים הולכים מבחינת כוח האדם באתרי הבנייה, החלו להתחייב למועדי מסירה רחוקים יותר ממה שנהוג היה בעבר. כלומר אם פעם מועדי המסירה שהופיעו בחוזים נעו בסביבות שנתיים וחצי, היום הם מתחילים משלוש שנים. אין נתונים מסודרים, אולם להערכתנו התופעה החלה כבר בסוף 2023, וכ־50 אלף דירות מוקמות כיום עם תאריכי מסירה ארוכים.

זה מביא אותנו לנתון של כ־150 אלף דירות שמצויות בהליכי בנייה עם תאריכי מסירה מוקדמים, נכון למחצית הראשונה של השנה. בסך הכל ניתן להעריך כי עד לסוף השנה ניתן יהיה למנות כ־150 אלף דירות בסכנת פיגורי מסירה.

פועלים באתר בנייה. וואקום בטיפול הממשלתי בנושא / צילום: Shutterstock

בחישוב תיאורטי של כלל הפיצויים שהיזמים יצטרכו לשלם לרוכשי הדירות הללו בגין איחור של חצי שנה במסירה (שכיום נראה תרחיש אופטימי), לפי שתי שיטות החישוב, ולפי שכר דירה ממוצע בישראל (4,745 שקל לחודש) הגענו לאומדן של 5.5 מיליארד שקל, שאף הוא נראה שמרני, שכן חלק גדול מהבנייה מרוכזת במחוזות תל אביב והדרום, שבהם מחירי השכירות גבוהים בהרבה. לפיכך הנתונים האמיתיים עלולים להיות גבוהים בהרבה, הן בגלל משך האיחורים שגדל והולך והן בגלל המקומות שבהם נרשמים עיקר האיחורים הללו.

משרד השיכון: המדינה תממן חלק מהפיצוי

היקף כלכלי כזה של בעיה לא אמור היה להפתיע אף אחד, ואכן כבר בינואר השנה החל משרד השיכון לגבש מתווה מיוחד אשר יקבע כי המדינה תממן חלק מהפיצוי בגין איחורים במסירה. ואולם הנושא נמצא בהקפאה שכן באוצר טענו כי קשה להוכיח שעיכובים נגרמו כתוצאה ישירה מהמלחמה, וההחלטה הרשמית היא שהמדינה לא תתערב בנושא ותותיר את הבעיה בידי הקבלנים.

לגישה זו יש לפחות שלוש בעיות עיקריות: הראשונה - על פי החישובים שהבאנו כאן, גם אם הקבלנים יקבלו עליהם אחריות מלאה על האיחורים - והם לא - הם יתקשו לעמוד בתשלומי הפיצויים. השנייה - הרוכשים יצטרכו לספוג חלק משמעותי מהפיצויים המגיעים להם. השלישית - בתי המשפט יופגזו באלפי תביעות פיצויים של דיירים נגד יזמים שמאחרים.

חשוב להרחיב לעניין זה, כי ההשלכות של הצפת בתי משפט בתביעות תביא להתמשכות הדיונים בהם לתקופות של שנים, ליצירת מצב של פסיקות סותרות בין בתי משפט שונים, והגשת ערעורים לבית המשפט העליון, דבר שיימשך שנים רבות נוספות.

 

התאחדות הקבלנים: להאריך את מועד המסירה

לתוך הוואקום הממשלתי בטיפול בנושא, נכנסה גם התאחדות הקבלנים בוני הארץ, שהציעה מצידה מתווה שכולל הארכה של מועד המסירה הנקוב בחוזים לרכישת דירות בשבעה חודשים, ויאפשר לשר השיכון יצחק גודלקנופף להאריך את התקופה הזו לפי שיקול דעתו לאחר התייעצות עם אנשי מקצוע במשרדו.

בתקופה זו, מציעה ההתאחדות, קבלנים לא ישלמו פיצויים ללקוחות, וגם תשלומי הרוכשים יידחו, כך שלטענתה "שני הצדדים סופגים את העול הכלכלי". המתווה הזה הוגש כבר לפני עשרה חודשים. עד היום הממשלה לא התייחסה אליו.

כפי שפורסם בגלובס, בשורת פרויקטים ברחבי הארץ הרוכשים מקבלים בתקופה האחרונה מכתבים שבהם מעדכנים היזמים שאין באפשרותם למסור את הדירות במועד שנקבע בחוזי המכר, ולעתים ללא כל מועד צפוי. לדוגמה, במכתב ששלחה חברה יזמית אחת לרוכשים נכתב: "השלכות מלחמת חרבות ברזל הן רחבות ומשמעותיות ביותר. נוכח המלחמה, המגבלות הרבות על הכנסת פועלים זרים ואיסור הכנסת פועלים פלסטינים לאתרים, גיוס מילואים מסיבי וארוך וכן המגבלות שהוטלו על ידי הרשויות להקפאת הבנייה, נגרם עיכוב משמעותי בתהליכי הבנייה אשר יש בו כדי להשפיע על מועד מסירת החזקה בדירות".

מכתב זה, כמו מכתבים דומים שנשלחו באחרונה על ידי החברות לרוכשים, אינו מצביע רק על האיחור הצפוי, אלא גם מכין את הרקע להסרת אחריות על האיחור הזה, והטלתו בלעדית על המדינה, המלחמה, או כוח עליון שהוא.

מנגד, רוכשי דירות החלו להגיש תביעות פיצויים נגד חברות מאחרות, כאשר מהמדגם שהגיע לידינו, בחלק גדול מהמקרים מדובר בפרויקטים שבהם הדירות היו אמורות להימסר בסוף השנה שעברה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

איך גיירנו משחק הימורים וגם הפכנו אותו לציוני?

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס • אחת לשבוע, המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: הסביבון קדם לחגיגות החנוכה, אז כיצד הוא עשה את דרכו לתוך המסורת היהודית והציונית?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Richard Dre, Shutterstock

ת"א וניו יורק יטפסו ביותר מ-10%, השקל יתחזק, והריבית תרד: התחזיות ל-2025 ואיפה כדאי להשקיע

לאחר שנה חזקה במיוחד שבה הציגה הבורסה בת"א עלייה של 27% ועקפה את תשואת ה-S&P 500, מעריכים בגופים הפיננסיים המקומיים כי העליות בשווקים יימשכו גם בשנה הקרובה, אך בעוצמה נמוכה יותר ● אנליסט ומזרחי הכי אופטימיים לגבי ת"א, ואלטשולר שחם ביחס לוול סטריט

ג'ימי קרטר באוניברסיטת נוטרדם, 22 במאי 1977 / צילום: ap

מאי 1977: ג'ימי קרטר הופך את זכויות האדם לציר מדיניות החוץ של ארה"ב

השבוע שבו מת הנשיא ה–39 מזכיר לנו את הרגע המחשמל ההוא, כשהמנהיג הטרי של העולם החופשי הבטיח לשלול תמיכה ממשטרי דיכוי גם אם הם אנטי–קומוניסטיים ● הרבה התנגדו לדוקטרינה שלו, אך היא מוסיפה לתת את הטון, או לפחות את מוזיקת הרקע, בדיפלומטיית ארה"ב

השינויים בתחום הנדל''ן / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

המכה שנחתה על משכירי הדירות, ומי חמקו לפחות בינתיים מהגזירות?

סכומים הקשורים למכירה או לרכישה של דירה יוקפאו ולא יוצמדו למדד - למשך שלוש שנים ● אחוז המע"מ הנוסף ייקר עסקאות ותשלומים נלווים, ובראשם מס הרכישה למשקיעים שישאר על רמתו הגבוהה - 8%

אלי אדדי, מנכ''ל סלקום / צילום: ענבל מרמרי

במטרה לשפר רווחיות: הצעדים החדשים של סלקום

סלקום הודיעה למאות בעלי נכסים שמהם היא משכירה אתרים סלולריים על הפחתה מיידית של עד 20% בתשלום - כך נודע לגלובס ● המהלך מצטרף לצעדים נוספים שמקדם המנכ"ל החדש אלי אדדי כדי לשפר את רווחיות החברה, וביניהם העלאת תעריפים בחבילות הדור החמישי

  / אילוסטרציה: Shutterstock

13% בשנה: שוק הפנסיה והגמל מציג תשואות חלומיות לחוסכים

החוסכים בגמל ובפנסיה נהנו בשנה החולפת מרווחים גבוהים במיוחד, על רקע הביצועים החיוביים של שוקי המניות בת"א ובניו יורק ● בעקבות הירידות האחרונות בוול סטריט, יש מי שמעריך בשוק כי "אפקט ינואר", של עליות בשבועות הקרובים, מוטל בספק ● אופטימיות לגבי השוק בת"א: "בהחלט ייתכן שנראה עוד שנה של תשואה דו ספרתית"

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

מגמה מעורבת באירופה; ההנג סנג ירד ב-2%

הדאקס עולה ב-0.2% ● הבורסה ביפן סגורה לרגל חופשה במשק ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים הבוקר בעליות קלות ● ב-UBS ממליצים על שתי מניות מתחום האנרגיה המתחדשת למרות הצהרותיו השליליות של טראמפ על התעשייה ● בבנק השוויצרי לומברד אודייר צופים: "רקע כלכלי חיובי גם ב־2025, עם המשך הדיפלציה הגלובלית"

ברנרד מיידוף, 2009 / צילום: ap, Stuart Ramson

הוחזרו 94% מהחובות: הסתיימה חלוקת הכספים לנפגעי מיידוף

משרד המשפטים בארה"ב חילק השבוע יותר מ-131 מיליון דולר למעל 23 אלף מנפגעי הנוכל ברני מיידוף ברחבי העולם ● הסכום הכולל שיחולק ע"י הקרן הממשלתית מוערך ב-4.3 מיליארד דולר וישולם ליותר מ-40 אלף נפגעים בכ-130 מדינות ● מיידוף מת בכלא ב-2021 כשהוא בן 82, שנה לאחר שנדחתה בקשתו לשחרור 

זירת הירי בקווינס | / צילום: לפי סעיף 27 א'

דיווחים בניו יורק על אירוע ירי: נפגעים אותרו בתוך מועדון לילה

הירי בוצע בשכונת קווינס • כוחות הצלה מדווחים על יותר מעשרה נפגעים, בהם גם הרוגים

אילוסטרציה: Shutterstock

מיליון נבדקים, 83 מדינות: מחקר ישראלי חדש מסמן את הדרך לרפואת העתיד

מכון KL של היזם ניר קלקשטיין ובית החולים רמב"ם פרסמו השבוע מחקר שהקיף מיליון תיקים רפואיים של חולי קרוהן וקוליטיס ונעשה באמצעות מאגר מידע משותף ל־4,200 מדענים בעולם ● מה הם גילו, ולמה שיטת המחקר חשובה לפחות כמו התוצאות עצמן

המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock, KiyechkaSo

חובות שתופחים לאלפי שקלים: כך תפעלו אם אתם חייבים כסף לביטוח לאומי

תלונות רבות הציפו את הרשתות החברתיות בשבועות האחרונים, כאשר צעירים גילו על חובות של אלפי שקלים לביטוח לאומי ● איך אפשר לצמצם את החוב, מתי הוא יכול להתיישן ועם אילו הליכים תאלצו להתמודד אם לא תשלמו כנדרש?

מדפי סופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

המחירים בסל הצריכה שיתייקרו בשיעור דו-ספרתי

במקביל לגל העלאות המסים, לא מעט חברות מזון הודיעו בחודשים האחרונים על העלאות מחירים ב־2025 ● מקפה עלית, דרך במבה אסם ועד רטבים: אלו המוצרים הפופולריים שיתייקרו

מטוס אל על / צילום: דני שדה

חברות התעופה הישראליות בוחנות הפעלת טיסות לארה"ב. האם המונופול של אל על יישבר?

בחברות התעופה הישראליות בוחנים כעת את האפשרות להפעיל טיסות לארה"ב ● זאת, לאחר שבאוצר הודיעו כי בוחנים מתן כיסוי של עד 50 אחוז מההפסדים התפעוליים של החברות הישראליות במקרים שבהם יבוטלו טיסות, כדי לעודד את התחרות ● איזה חברות יכולות להיכנס לתחרות על הקו המבוקש ביותר ועם אילו מכשולים יתמודדו בדרך?

נוי הדס / צילום: סנדרה

רשת נוי השדה פותחת סניף אאוטלט בכפר סבא

הסניף מציע מחירים סיטונאיים הודות לרכישת סחורה לא ממויינת מחקלאים ● רשת הנעליים גלי עולה בקמפיין חדש עם שרוטונים, ובשישי הקרוב ייערך מרתון טבריה ● אירועים ומינויים

טסלה Y לונג־ריינג' / צילום: יח''צ

גל העלאות מחירי הרכב יצא לדרך: טסלה ראשונה, ומה יעשו המתחרות?

הגזירות שהוטלו על הענף מורגשות בשטח ● הסנונית הראשונה הייתה טסלה, שהקפיצה מחירים ● יתר היבואניות צפויות לעדן את המכה, באמצעות מלאי ששוחרר מהמכס בתנאי המיסוי הקודמים

תדלוק בתחנת דלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

הגרף שמראה: ישראל מתחילה לוותר על ההכנסות מבנזין

נתוני האוצר מראים שלירידה בהכנסות מבנזין אחראים כמה גורמים, ובעיקר האטה בגידול בצריכת הדלקים לאור הכניסה המסיבית של רכבים חשמליים ● החדשות הרעות: ישראל מתרחקת מהמגמה העולמית של מעבר לתחבורה ציבורית

קרוב לחצי מיליון טורקים קראו "לסיים את הכיבוש הישראלי"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: שיחות הגרעין של איראן עם מעצמות אירופה מתחדשות, נשיא סרביה מעדיף את התוצרת הביטחונית הישראלית על פני האמריקאית, והחות'ים חוגגים 27 מתקפות נגד ישראל במהלך חודש דצמבר • כותרות העיתונים בעולם 

יו''ר ועדת החוקה, ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רוטמן מקדם קיצוץ מיידי של 20% בתקציב לשכת עורכי הדין

לקראת הדיון בשבוע הבא בהצעת החוק להגבלת תקציב הלשכה, הגיש יו"ר ועדת החוקה, שמחה רוטמן, הצעה לקצץ דרמטית בתקציבה ל-2025, אחרי שזה כבר אושר במוסדות הלשכה ● רוטמן מבקש גם להעניק זכות וטו לראשי מחוזות בלשכה, המזוהים עם הקואליציה, על מימון הפעילות הציבורית של הלשכה ● בייעוץ המשפטי לוועדה מזהירים: "קשיים משמעותיים בשינוי כה מרחיק לכת"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בקרוב טראמפ ייכנס לבית הלבן ואנחנו נגלה עד כמה באמת הוא אוהב את ישראל

הוא יסגור את הגבולות, ירחיב את קידוח הדלק, יוריד את האינפלציה, יפחית את המסים, יטיל מכסים ויסיים את המלחמות ● דונלד טראמפ ייכנס בקרוב ללשכת הנשיאות החדשה–ישנה שלו, ולפחות לפי התוכניות הוא לא מתכוון לפספס רגע אחד

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

בדרך למכירה: הנושים של נטו פיננסים אישרו את הסדר החוב

רוב הנושים הצביעו בעד ההסדר לפיו תימכר סוכנות הפיננסים, אשר חובותיה נאמדים בכ-110 מיליון שקל, לסוכנות הביטוח ארבע עונות, שבבעלות IBI, תמורת כ-51 מיליון שקל ● החובות למשקיעים בקרן וולת'סטון, שנטו התחייבה לחלץ, מסתכמים בכ-59 מיליון שקל