כך תיראה הכלכלה הגלובלית בשנה הקרובה / צילום: Shutterstock
בלקרוק: נפרדים מהמחזוריות הכלכלית וממודלי ההשקעה המסורתיים
1המתיחות בין ארה"ב לסין תיצור הזדמנויות צמיחה לסעודיה ולהודו. התחרות בין שתי המעצמות מתגברת בתחומים אסטרטגיים כמו טכנולוגיה, אנרגיה ושווקים פיננסיים. במצב זה, השינויים בשרשראות האספקה והסחר יוצרים הזדמנויות למדינות כמו הודו וסעודיה, שנמצאות בצומת של כוחות גיאו־פוליטיים ומסוגלות לנווט בין הגושים המתחרים.
● 2025 תחזיות: השנה הדרמטית של המנהיגים שמניעים את העולם
2כהונת טראמפ השנייה צפויה להאיץ מגמות קיימות של מאבקים גיאו־פוליטיים. מדינות מסוימות צפויות להמשיך להסיט את רזרבות המטבע מהדולר לטובת זהב ונכסים אחרים על רקע שימוש בסנקציות ככלי מדיניות.
3חברות אמריקאיות ימשיכו להתחזק, עם התרחבות צמיחה ברווחיות, גם במצב של האטה קלה בכלכלה.
4אנו בעידן חדש שבו מגה־כוחות - כמו בינה מלאכותית, התיירקות ופיצול גיאו־פוליטי - יוצרים דינמיקות חדשות בכלכלה ובשווקים. על המשקיעים לחשוב מחדש על מודלים מסורתיים, כמו חלוקה 60/40 אג"ח/מניות, ולאמץ גישה דינמית המתמקדת בהזדמנויות שנוצרות משינויים מבניים, כמו למשל עליית ה־AI.
5השווקים הפרטיים (למשל קרנות פרטיות) יוכפלו עד 2029. זאת, בשל הצורך במימון פרויקטים גדולים, במיוחד בתחומי התשתיות.
ביחידת המחקר של בית ההשקעות הגדול בעולם, בלקרוק, מיפו את המגמות המרכזיות והתרחישים שעשויים לעצב את הכלכלה העולמית בעידן של שינוי עמוק. לשיטתם, מה שהיה הוא לא שיהיה. הם מציינים את העובדה ש"שבע המופלאות" מהוות כיום כ־30% ממדד S&P 500 כדוגמה לכך שהמציאות השתנתה, וכי "השוואת מדד המניות של היום לזה של העבר היא כמו להשוות תפוחים לתפוזים".
במוקד התחזית מוזכרת מהפכת ה־AI, ולהערכת בלקרוק ההשקעות בתחום צפויות להגיע ל־700 מיליארד דולר עד 2030, עם פוטנציאל להשפעה שעשויה אף לעלות על זו של המהפכה התעשייתית. לצד זאת, ההשקעות הנדרשות בתחום האנרגיה, כולל רשתות חשמל מתקדמות ומרכזי נתונים, צפויות להגיע ל־3.5 טריליון דולר בשנה בעשור הנוכחי.
בשורה התחתונה, בלקרוק שומרת על גישה מתעדפת סיכון, בעיקר בשל חוזקן של החברות האמריקאיות מעבר לסקטור הטכנולוגיה. מניות בארה"ב הן היעד המועדף, וגם ביפן מניות זוכות לדירוג של "תשואת יתר". אירופה לעומת זאת בצד הפחות מחמיא של הרשימה. בנוסף, ולאור השינויים המבניים בכלכלה, בלקרוק מזהה פוטנציאל בשימוש בזהב (כלי להגנה מהאינפלציה) ובביטקוין, שערכי הבסיס הייחודיים שלו והקורלציה הנמוכה עם נכסים אחרים הופכים אותו לכלי אפשרי לגיוון תיק ההשקעות.
גולדמן זאקס: הראלי של S&P 500 לא יעצור
1מדד S&P 500 צפוי לרשום שנה שלישית של עליות, על רקע צמיחה כלכלית איתנה. מדד הדגל של בורסות ארה"ב צפוי להגיע עד סוף 2025 לרמה של 6,500 נקודות - עלייה של 9%-8% משבוע המסחר האחרון של 2024. רווחי החברות במדד צפויים לעלות ב־11% ב־2025 וב־7% ב־2026.
2"שבע המופלאות" ימשיכו לעקוף את יתר החברות במדד, אך פחות מבעבר. "למרות שהרווחים ממשיכים לתמוך בשבע המופלאות, גורמי מאקרו כמו צמיחה ומדיניות סחר נוטים לכיוון S&P 493", כותבים בבנק ומוסיפים כי "ציפיית הכלכלנים שלנו לקצב צמיחה יציב וגבוה מהמגמה של ארה"ב בשנת 2025 תומכת בביצועים של S&P 493, הרגיש יותר לשינויים בצמיחה".
3פעילות מיזוגים ורכישות מוגברת. הפוטנציאל להפחתת רגולציה בתעשיות מסוימות בידי הממשל הנכנס אמור לתמוך במגמה. בגולדמן זאקס צופים כ-750 עסקאות מיזוגים ורכישות מעל 100 מיליון דולר בארה"ב ב־2025, עלייה של 25% לעומת 2024.
4גוש האירו יחמוק ממיתון למרות מדיניות המכסים של טראמפ. הצמיחה ביבשת תהיה נמוכה, 0.8% - מתחת להערכות הקונצנזוס. כלכלות גרמניה וצרפת צפויות להתכווץ, בעוד ספרד תצמח. למרות האתגרים, הוצאות משקי הבית תומכות בצמיחה הצנועה. בצד השלילי, שוק העבודה צפוי להיחלש ושיעור האבטלה יעלה.
5כלכלת ארה"ב צפויה לצמוח מהר יותר ממדינות מפותחות אחרות, שנה שלישית ברצף. כהונת טראמפ צפויה להוביל למכסים גבוהים יותר על סין ועל מכוניות מיובאות, הגירה נמוכה משמעותית, הפחתות מס חדשות והקלות רגולטוריות. "הסיכון הגדול ביותר הוא מכס גורף בהיקף נרחב, שסביר שיפגע קשות בצמיחה".
במחלקת המחקר של בנק ההשקעות גולדמן זאקס הוציאו שלל תחזיות ל־2025. בשורה התחתונה, הם צופים שנה נוספת של צמיחה כלכלית גלובלית ומעריכים שארה"ב תעלה על הציפיות בעוד שגוש האירו יפגר מאחור על רקע מכסים חדשים הצפויים בממשל טראמפ.
הסיבה לאופטימיות בנוגע לצמיחה הגלובלית מבוססת בין היתר על התמתנות האינפלציה העולמית. בבנק צופים כי ריבית הפד תעמוד בסוף השנה על 3.5% ברף העליון - ירידה של אחוז מהמצב הנוכחי. התחזית נכתבה טרם הודעת הריבית האחרונה בדצמבר, אז אותתו חברי ועדת השווקים הפתוחה כי הריבית לא תרד כל כך מהר והביעו דאגה מהתאוששות האינפלציה.
איך תשפיע מדיניות טראמפ על הצמיחה במספרים? בבנק מעריכים ששינויים במדיניות הסחר האמריקאית יגרעו 0.4% מהתמ"ג העולמי. "הרבה תלוי בגודל של כל הגבלות סחר חדשות. ההשפעה יכולה להיות גדולה פי שניים עד שלושה אם ארה"ב תטיל מכס גורף של 10%", הם מציינים וכן כי "בהיעדר מלחמת סחר רחבה יותר, שינויי מדיניות בממשל טראמפ השני לא צפויים לשנות את הקווים הכלליים של השקפותינו הכלכליות הגלובליות".
דויטשה בנק: הדולר והאירו יתקרבו לנקודת שוויון
12025 לא תהיה שנת צמיחה מהירה בתמ"ג. הצמיחה העולמית צפויה לעמוד על 3.1%, ובארה"ב 2% בלבד. גוש האירו יפגר מאחור עם 0.9% והצמיחה הסינית (4.2%) נמוכה בהרבה מהממוצעים ההיסטוריים האחרונים. האינפלציה עשויה גם היא להתברר כעקשנית, עקב הוצאות פיסקליות גבוהות יותר ואפשריות עליות מכסים.
2האינפלציה תיכנס ליעד הבנקים המרכזיים באירופה וביפן (2%), אך לא בארה"ב. כתוצאה, הבנק המרכזי האירופי צפוי להפחית את הריבית ל־2% עד סוף 2025. ביפן לעומת זאת הבנק המרכזי עשוי להעלות בהדרגה את הריביות ל־1%. בארה"ב, הצפי הוא שירידת האינפלציה תעצר מעל יעד הפד, לאור ביקוש חזק ומדיניות פיסקלית מרחיבה. התוצאה: הורדת ריבית זהירה יחסית - ל־4%-3.75% עד סוף 2025.
3התחזקות הדולר מול האירו צפויה להימשך. מדיניות טראמפ כוללת קיצוצי מס ומכסים שעלולים להעלות את האינפלציה ולצמצם את הורדת הריבית. הפרש הריביות הגדל וצמיחה כלכלית מואצת בארה"ב ביחס לגוש האירו תומכים בדולר. הצפי הוא לשער של 1.02 אירו לדולר עד סוף 2025, עם תנודות זמניות.
4בפרק הסיכונים נכתב כי "מילות מפתח הן שוק הנדל"ן הסיני או התהפוכות בתעשיית הרכב העולמית". עוד מזכירים כסיכונים חסימה אפשרית מצד איראן של נתיב הובלת הנפט המרכזי במצרי הורמוז, המלחמה במזרח התיכון והתפתחויות במלחמה בין רוסיה לאוקראינה.
5שוק הנפט צפוי להיות מאוזן ב־2025, עם תחזית של כ־69 דולר לחבית ברנט. האיזון נובע ממגמות מנוגדות: מדינות אופ"ק+ מתכננות להגדיל ייצור ולהפסיק את הקיצוצים שהחלו באביב 2023, וממשל טראמפ צפוי להרחיב את תפוקת הנפט האמריקאית. מנגד, אופ"ק+ עשויה לדחות את הגדלת הייצור אם המחירים ירדו מדי.
גם בדויטשה בנק הגרמני, בדומה למקביליו האמריקאים, צופים דשדוש באירופה. אך "אז מדוע אני אופטימי באופן כללי לגבי תחזית ההשקעות לשנת 2025?", כותב כריסטיאן נולטינג, מנהל ההשקעות הראשי הגלובלי, "מילת המפתח היא 'פרודוקטיביות'". לדבריו, הצורך בהעלאת התפוקה לעובד דחוף "אך החדשות הטובות הן שבינה מלאכותית וטכנולוגיות נלוות מציעות כעת דרך אמינה לעשות זאת". להערכתו, זה יהיה תהליך ארוך אך הציפיות לו כבר מורגשות בשווקים המגלמים גם את העתיד.
בשורה התחתונה, בבנק מעריכים כי 2025 לא תמיד תהיה קלה למשקיעים. השווקים ינווטו בין סיכונים גיאו־פוליטיים ואחרים, אך אלה ניתנים לניהול להערכתם.
***אין בכל האמור משום המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים כלשהם ואין בדברים משום הזמנה או הצעה לביצוע פעולות במוצרים הנזכרים.