גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחת מחברות ההשקעה הגדולות בעולם מציגה: "חמש הפתעות פוטנציאליות ל־‏2025"

שוק המניות בארה"ב לא יעצור, אך הוא חשוף יותר לזעזועים ב־2025, בין היתר כתוצאה ממדיניות טראמפ - כך צופים בג'י.פי מורגן וגם בבנק UBS ● בחברת ההשקעות פידליטי מתמקדים בהפתעות פוטנציאליות כשבמרכז יחס החוב־תוצר הגבוה בארה"ב, ובסיטי מפנים זרקור לדולריזציה של קריפטו

כך תיראה הכלכלה הגלובלית בשנה הקרובה / צילום: Shutterstock
כך תיראה הכלכלה הגלובלית בשנה הקרובה / צילום: Shutterstock

 

ג'יי. פי. מורגן: יציאה מהסערה המחזורית אל תוך ערפל המדיניות

1כלכלת ארה"ב צפויה לצמוח ב-2.1% ב-2025, ולהשלים חמש שנות התרחבות. הצריכה הפרטית ממשיכה להיות המנוע העיקרי של המשק, אם כי בקצב מתון יותר עקב דעיכת החסכונות מהקורונה. שוק העבודה האמריקאי צפוי להישאר איתן עם שיעור אבטלה של כ-4%.

 

2אי־ודאות משמעותית סביב מדיניות טראמפ. כהונתו עשויה להוביל לשינויי מדיניות דרמטיים כולל הפחתות מס, העלאת מכסים (10% על כל היבוא, 60% על סין), הגבלת הגירה ודה־רגולציה. השפעות אלו עלולות להוביל לאינפלציה גבוהה יותר ולדולר חזק יותר.

2025 תחזיות: השנה הדרמטית של המנהיגים שמניעים את העולם 

3ענקיות הטכנולוגיה צפויות להציג האטה בקצב צמיחת הרווחים, מ־60%-50% בתחילת 2024 לכ־20% בסוף השנה ותחילת 2025. במקביל, השוק יצמצם את הפער. הדומיננטיות שלהן כבר יורדת - חלקן בתשואות מדד S&P 500 ירד מ־63% ב־2023 ל־47% השנה. הורדות ריבית וגל השקעות בבינה מלאכותית, אנרגיה ירוקה ושרשראות אספקה צפויים לתת רוח גבית למגוון רחב של חברות מסורתיות.

4מה שהיה הוא לא שיהיה. ב־2025 המשקיעים צריכים לחשוב מחדש על מבנה תיק ההשקעות בהתאם למטרותיהם (הכנסה, שימור הון או צמיחה) ורמת הסיכון הרצויה. הבנק ממליץ על איזון מחדש של התיקים, עם דגש על הגדלת החשיפה לאג"ח ומניות ערך. בנוסף, הם מציעים לשקול מעבר ממודל המסורתי של 60/40 (אג"ח/מניות) למודל חדש של 50/30/20, הכולל 20% בנכסים אלטרנטיביים.

5מחוץ לארה"ב, חפשו את הסיפורים ולא את המחזוריות. הדבר מודגם היטב בהשוואה בין סין, שנאבקת עם אתגרים מחזוריים זמניים, לבין הצלחת יפן, הודו וטייוואן שנובעת משינויים מבניים עמוקים. יפן יוצאת מדפלציה ארוכת שנים, הודו מתמצבת כיעד להשקעות בינלאומיות, וטאיוואן מובילה במהפכת ה־AI. בבנק רואים בשלושתן "הזדמנויות מבטיחות".

בפתח תחזית ההשקעות של הבנק הגדול בעולם, "יציאה מהסערה המחזורית אל תוך ערפל המדיניות", מציגים את הסערות עמן התמודד העולם מאז 2020. אך הם מזכירים, כי בכל זאת כלכלת ארה"ב שמרה על קצב צמיחה ריאלית מעל הממוצע, ונכסי סיכון הניבו תשואות חזקות מעל ומעבר למזומן בשנתיים האחרונות.

עם זאת, המומנטום של כלכלת ארה"ב יורד לקצב "נורמלי יותר". מצב זה משאיר את הכלכלה פגיעה יותר לזעזועים, כולל כאלה הנובעים משינויי מדיניות משמעותיים שעשויים להגיע מכיוון הממשל החדש. בנוסף, להערכתם ביצועי השוק החזקים בשנתיים האחרונות הותירו שוויים גבוהים בשווקים מסוימים - וחשוב מכך, תיקים לא מאוזנים. הקריאה לפעולה מספר אחת של הבנק היא לוודא שהתיקים מאוזנים מחדש.

פידליטי: חמש הפתעות פוטנציאליות

1משבר האינפלציה לא ייעלם כל כך מהר. למרות הציפיות, לחצי האינפלציה בארה"ב יימשכו בגלל שוק עבודה חזק, עלויות שכר גבוהות ומגמות של דה גלובליזציה.

2החוב העצום של ארה"ב עשוי להפוך לבעיה שתטלטל את שוקי המניות והאג"ח. הגירעון הפיסקלי ב־2024 קרוב ל־7% מהתוצר, הגבוה אי פעם בתקופה "נורמלית", ללא מלחמה או מגפה. השווקים עלולים להגיב באופן שלילי אם הממשל ינקוט צעדים שיחמירו את התחזית הפיסקלית.

3הפד יוריד את הריבית, השוק לא יגיב בהתאם. התשואות על אג"ח ממשלתיות ארוכות טווח עשויות להישאר גבוהות. זאת כתוצאה מהחוב הממשלתי הגבוה, שצפוי להמשיך לעלות, חששות מאינפלציה, והעובדה שכבר כיום תשלומי הריבית גבוהים מאוד.

4שווקים מתעוררים עשויים להציג תשואה עודפת על ארה"ב. בעשור האחרון השוק האמריקאי עקף בגדול את מקביליו. חרף מדיניות המכסים הצפויה של טראמפ, מניות לא אמריקאיות עשויות להציג ביצועים טובים יותר.

5בוול סטריט כבר מגלמים את החדשות הטובות. לאחר שנתיים עם תשואות חזקות בשוקי המניות וצפי לעתיד כלכלי ורוד יחסית שכולל הימנעות ממיתון, צמיחה חזקה ברווחיות החברות והפחתות מס אפשריות, עדיין השוק עלול לאכזב ב־2025. התחזית היא שהפער הגדול שהיה למניות מול האג"ח בשנים האחרונות לא יישמר.

פידליטי האמריקאית, מחברות ההשקעה הגדולות בעולם, פרסמה מסמך שכותרתו "חמש הפתעות פוטנציאליות ל־‏2025". במוקד: תמונת מאקרו של המשק האמריקאי, שתושפע בין היתר מיחס החוב־תוצר הגבוה.

בענקית ההשקעות מעלים תסריט שלפיו שוק המניות בארה"ב לא ימשיך בקצב אליו התרגלנו. להערכתם, הפרמיה עבור המניות בוול סטריט גבוהה מדי, כ־70% ביחס לשווקים מפותחים ומתעוררים מחוץ לארה"ב. לפי המשוואה שלהם, הפרמיה צריכה לעמוד על 40%-20%. גורמים נוספים שיתמכו בשווקים מחוץ לארה"ב הם מומנטום חיובי של רווחי חברות בשווקים מתעוררים, תוכנית תמריצים סינית שתעלה על הציפיות והאצה בכלכלה העולמית בכלל כתוצאה מהורדות ריבית.

בשורה התחתונה, מציינים בפידליטי כי "הפתעות תמיד אפשריות, והן עשויות להיות בעלות השפעה גדולה יותר לאור החוזק של הכלכלה והשווקים בטווח הקרוב. בטווח הארוך יותר, אנו מאמינים שפיזור נכון של תיק ההשקעות יעזור למשקיעים להתמודד עם תקופה שבה יהיה קשה למצוא מגמות שיפתיעו לטובה".

UBS: שוק המניות האמריקאי לא הולך לעצור

1ארה"ב צפויה להמשיך לצמוח, אך בקצב איטי יותר, קרוב ל-2% ב-2025. ביחס למדיניות המכסים הצפויה, להערכת UBS מכסים סלקטיביים לא צפויים לפגוע משמעותית בפעילות הכלכלית, אך מכסים גורפים עלולים להוביל לשילוב בעייתי של צמיחה נמוכה ואינפלציה גבוהה.

2הגבלות על הגירה בארה"ב עלולות להאט את גידול ההיצע בשוק העבודה, מה שעלול להשאיר את האינפלציה גבוהה מהצפוי ולהגביל את הצמיחה. בנוסף, המדיניות הפיסקלית הנוכחית, עם גירעון תקציבי של מעל 6% שנה רביעית ברציפות, אינה בת קיימא. לא צפוי טיפול משמעותי בגירעון בקרוב, ועלויות גיוס חוב גבוהות עשויות להכביד על הצמיחה בעתיד.

3לשוקי המניות יש עוד לאן לעלות. ארה"ב היא השוק מועדף על כלכלני הבנק, כשהתחזית שלהם למדד S&P 500 עומדת על 6,600 נקודות - עלייה של כ־10% ביחס לשבוע המסחר האחרון של דצמבר. זהו תרחיש הבסיס שמבוסס על כך שהכלכלה האמריקאית תצמח חרף מדיניות המכסים הצפויה. לתרחיש זה, מעניקים בבנק השוויצרי 50%. לתרחיש של 7,000 נקודות הם מעניקים הסתברות של 25%.

4היערכות לשיעורי ריבית נמוכים. התשואה על כסף מזומן צפויה להצטמצם לאור קיצוצי ריבית נוספים של הבנקים המרכזיים. בינתיים, אג"ח מדורגות מציעות תשואות אטרקטיביות ופוטנציאל לרווחי הון, עם תשואות כוללות צפויות בטווח חד־ספרתי בינוני בדולר.

5זהב אין, הדולר קצת פחות. בתרחיש הבסיס UBS צופה שהדולר ייחלש מעט. אומנם מספר גורמים כמו שוק עבודה הדוק והטלת מכסים עשויים לתמוך בו בטווח הקצר, אך בטווח הארוך המגמה תשתנה. בבנק ממליצים לנצל עליות זמניות בדולר כדי לצמצם חשיפה. בתרחיש זה, הם צופים שער חליפין של 1.12 דולר לאירו עד סוף 2025. בנוסף, הם מעריכים כי מספר גורמים תומכים בעליית ערך הזהב: שיעורי ריבית נמוכים, סיכונים גאו־פוליטיים מתמשכים וחששות מחוב ממשלת ארה"ב אמורים להמשיך לתמוך במתכת ב־2025. הם מזהים גם הזדמנויות ארוכות טווח בנחושת ובמתכות מעבר אחרות ככל שהביקוש עולה לצד השקעות גדלות בייצור חשמל, אחסון ותחבורה חשמלית.

בבנק השוויצרי UBS מעריכים כי לנשיאות טראמפ יש פוטנציאל לעצב מחדש את כל הנוף הכלכלי והגאו־פוליטי של ארה"ב. אבל הם מזהירים כי בתרחיש הפסימי מדיניות מכסים אגרסיבית עלולה להביא ל"סטגפלציה". מנגד, שותפויות סחר, קיצוצי מסים ותהליכי דה־רגולציה עשויים להיות חיוביים מאוד עבור השוק. בתרחיש הבסיס הם אופטימיים למדי.

מחוץ לאמריקה, בבנק מעריכים כי הצמיחה בסין תאט, הודו תמשיך להיות חזקה ובאירופה התמונה לא תהיה אחידה. ספרד, בריטניה ושווייץ צפויות להציג ביצועים טובים יותר, עם שיעורי צמיחה של מעל 1%, בהשוואה לצמיחה צנועה יותר של כ-1% בגרמניה, בצרפת ובאיטליה.

בשורה התחתונה, הדוח מדגיש כמה תובנות שישמשו להשקעה בשנה הקרובה: היערכות לשיעורי ריבית נמוכים יותר; שוק המניות האמריקאי ימשיך לעלות; הבינה המלאכותית ותחום האנרגיה ימשיכו להוות הזדמנויות; הדולר יעלה בטווח הקצר אך יתמתן; הביקושים לזהב עשויים להימשך; והערכה כי זה הזמן להשקיע בנדל"ן למגורים ולמסחר.

סיטי: מטבע הקריפטו שיחזק את הדולר

1דולריזציה של קריפטו. הרחק מאור הזרקורים, צוברים פופולריות ה"סטייבלקוינס" (מטבעות יציבים) - מטבעות קריפטו הצמודים לערך של נכס, לרוב הדולר. במקום לדחוק אותו הצידה הם עשויים דווקא להפוך אותו לנגיש יותר לעולם ולחזק את ההגמוניה הגלובלית ארוכת השנים של המטבע האמריקאי.

2החרפה במתיחות בין ארה"ב לסין. ממשל טראמפ צפוי להטיל מכסים משמעותיים על יבוא מסין לצד הגבלות על טכנולוגיה מתקדמת. סין צפויה להגיב במכסי נגד ומעמיקה קשרים עם שווקים מתעוררים. המתיחות תתמקד במוליכים למחצה, דאטה סנטרים ומינרלים קריטיים.

3המכסים של טראמפ ישפיעו משמעותית על הכלכלה העולמית. בין היתר, צפויה פגיעה בשרשראות האספקה, עליית מחירים לצרכנים והאטה בסחר. האיחוד האירופי נראה פגיע במיוחד בשל תלותו בסחר חוץ. חברות רבות צפויות להעביר ייצור למדינות "ניטרליות" כמו וייטנאם, מקסיקו והודו.

4סקטורים נוספים יתמודדו מול הטכנולוגיה על הבכורה. המגמה החיובית בוול סטריט צפויה להימשך, חרף האתגרים הגאו־פוליטיים. ב־2025 צפויה השתתפות רחבה יותר של סקטורים נוסף לענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות. הדגש הוא על חברות קטנות ובינוניות בארה"ב, שווקים במזרח אסיה עם חשיפה לבינה מלאכותית, וכן שוקי הודו, יפן וברזיל.

5הבנקים האמריקאים ירוויחו מטראמפ. שיעורי ריבית נוחים (נמוכים לטווח קצר וגבוהים לטווח ארוך) לצד מגמת עלייה בתחום ההלוואות צפויים לתמוך במגזר הבנקאי. בנוסף, תהליכי דה־רגולציה עשויים להקל על פעילות הבנקים ולהגדיל את הכנסותיהם מעמלות ומניהול נכסים.

בסיטי, מתאגידי הבנקאות והפיננסים הגדולים בעולם, מנתחים כי הכלכלה העולמית הפתיעה בשנים האחרונות. תחזיות למיתון לדוגמה, שנתמכו באינדיקטורים אמינים, לא התממשו. למרות רצף העלאות הריבית החד והמתואם של הבנקים המרכזיים, הצמיחה נמשכה. רווחי התאגידים בארה"ב הגיעו לשיאים חדשים, ובמקומות אחרים מתקרבים לשיא הקודם. להערכתם, מגמת "פריצת הכללים" תימשך בשנתיים הקרובות.

הם צופים כי הצמיחה בעולם תלווה במחלוקות פוליטיות וגאו־פוליטיות חדשות, ומתייחסים בהרחבה לכהונת טראמפ. להערכתם, סכסוכי סחר או אפילו כותרות אודתיהם הם מהסיכונים המשמעותיים לשוקי המניות. אבל, הם מזכירים כי חרף מלחמות במזרח התיכון ובאירופה, שווקי נכסי סיכון רשמו ביצועים מרשימים מסוף 2022. להערכתם המתיחויות הגאו־פוליטיות ימשכו ויותירו אחריהן תנודתיות בשווקים בטווח הקצר.

*** אין בכל האמור משום המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים כלשהם, ואין בדברים משום הזמנה או הצעה לביצוע פעולות במוצרים הנזכרים. 

עוד כתבות

המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock, KiyechkaSo

חובות שתופחים לאלפי שקלים: כך תפעלו אם אתם חייבים כסף לביטוח לאומי

תלונות רבות הציפו את הרשתות החברתיות בשבועות האחרונים, כאשר צעירים גילו על חובות של אלפי שקלים לביטוח לאומי ● איך אפשר לצמצם את החוב, מתי הוא יכול להתיישן ועם אילו הליכים תאלצו להתמודד אם לא תשלמו כנדרש?

לוחמי שלדג / צילום: דובר צה''ל

חיסול השומרים והשמדת המפעל בשעתיים: פרטים חדשים מהמבצע של שלדג בעומק סוריה

פיגוע דריסה בשומרון, חיילת נפצעה באורח קל ● דיווח: החות'ים הודיעו על הפלת מל"ט אמריקאי נוסף ● איראן: סבב השיחות הבא בין טהראן ומעצמות אירופה בעניין תוכנית הגרעין האיראנית ייערך בג'נבה ● הלילה בוצעו שיגורים לעבר נתיבות ממרכז רצועת עזה ● אחרי הירי לנתיבות: דובר צה"ל בערבית פרסם התרעת פינוי לאזור אל-בוריג' ● טראמפ מאיים: "עדיף לחמאס לשחרר את החטופים בהקדם" ● 100 חטופים - 453 ימים למלחמה ● עדכונים שוטפים

יירוט / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

דקות אחרי שצה"ל הודיע על חיסול: צבע אדום בעוטף עזה

גורם מערבי מסביר: חמאס רוצה עסקה מצומצמת, אבל מתנגד לדרישות ישראל ● מסתערבי מג"ב איו"ש עצרו הלילה מבוקש בכיר בקסבה בשכם ● העזתים מדווחים על הרוגים בתקיפה של חיל האוויר בדרום הרצועה ● שר הביטחון כ"ץ קרא לתושבי עזה להתקומם נגד חמאס: "חמאס יספוג מכות בעוצמה שלא נראתה בעזה מזה זמן רב" ● עדכונים בולטים

ירידה דרמטית בגיוסי הקרנות ובפעילות המשקיעים

הקרנות שעצרו השקעות חדשות והריכוזיות: המספרים הפחות מחמיאים של ההייטק

2024 ביטאה התאוששות בגיוסי ההון של חברות ההייטק הפרטיות, עם כמעט 10 מיליארד דולר ● ואולם, נתח המשקיעים הפרטיים והמוסדיים בעוגה בשפל, וקרנות הון סיכון בולטות נמנעו מהרחבת הפורטפוליו בישראל ● וגם: לפי מכון RISE, תחום הסייבר מושך חלק ניכר מההשקעות

מדפי סופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

המחירים בסל הצריכה שיתייקרו בשיעור דו-ספרתי

במקביל לגל העלאות המסים, לא מעט חברות מזון הודיעו בחודשים האחרונים על העלאות מחירים ב־2025 ● מקפה עלית, דרך במבה אסם ועד רטבים: אלו המוצרים הפופולריים שיתייקרו

ברייק הפרסומות הפך לבזאר סופרלטיבים רעשני / צילום: Shutterstock, צילומי מסך מתוך פרסומות

סמנכ"ל השיווק לשעבר של חברות הביטוח נתקל בפרסומת לביטוח רכב, וכעס

ברייק הפרסומות הפך לבזאר סופרלטיבים רעשני, שבו כולם הכי זולים, מהירים וטובים, יעלימו לך את הקמטים ואת המינוס בבנק. הגיע הזמן לחזור לשקיפות

איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ ביטל את סמכות השר בן גביר להתערב בחקירות במשטרה

דעת הרוב בבג"ץ קבעה כי הסעיף פוגע בזכויות ההחוקתיות של חשודים ● עוד נקבע כי אין לבטל סעיפים אחרים שתוקנו כחלק מהתיקון, שהיה חלק מההסכמים הקואליציוניים עם הקמת הממשלה בינואר 2023 ● מ"מ הנשיא בדימוס פוגלמן: "הוראות התיקון עשויות להוליך לפגיעה קשה בעצמאות המשטרה וכפועל יוצא בזכויות אדם"

טסלה Y לונג־ריינג' / צילום: יח''צ

גל העלאות מחירי הרכב יצא לדרך: טסלה ראשונה, ומה יעשו המתחרות?

הגזירות שהוטלו על הענף מורגשות בשטח ● הסנונית הראשונה הייתה טסלה, שהקפיצה מחירים ● יתר היבואניות צפויות לעדן את המכה, באמצעות מלאי ששוחרר מהמכס בתנאי המיסוי הקודמים

נוי הדס / צילום: סנדרה

רשת נוי השדה פותחת סניף אאוטלט בכפר סבא

הסניף מציע מחירים סיטונאיים הודות לרכישת סחורה לא ממויינת מחקלאים ● רשת הנעליים גלי עולה בקמפיין חדש עם שרוטונים, ובשישי הקרוב ייערך מרתון טבריה ● אירועים ומינויים

בנימין נתניהו ראש הממשלה, ובצלאל סמוטריץ' שר האוצר בהצבעה על חוק הרווחים הכלואים, שלשום / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

הרווחים הכלואים וחבילת הגזירות אושרו, עכשיו מגיע שלב הכאוס

בקצב מהיר ובלוח זמנים קצר במיוחד אישרה הכנסת את חבילת הגזירות המקיפה של הממשלה הכוללת שינויים דרמטיים במערכת המס, ובעיקרם רפורמת הרווחים הכלואים ● שאלות מהותיות נותרו ללא מענה, ברשויות ובאוצר מתקשים לעתים לספק תשובות ואפילו מומחי המס אובדי עצות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מסחר תנודתי בת"א; תדיראן קופצת בכ-6%, מדד הבנקים יורד ב-1.2%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.3% ● השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ● פוריה פיננסים: "מדדי האג"ח להמרה הציגו שנה פנטסטית בהשפעת עליות המניות" ● ב-UBS ממליצים על שתי מניות מתחום האנרגיה המתחדשת למרות הצהרותיו השליליות של טראמפ על התעשייה ● בבנק השוויצרי לומברד אודייר צופים: "רקע כלכלי חיובי גם ב־2025, עם המשך הדיפלציה הגלובלית"

  / אילוסטרציה: Shutterstock

13% בשנה: שוק הפנסיה והגמל מציג תשואות חלומיות לחוסכים

החוסכים בגמל ובפנסיה נהנו בשנה החולפת מרווחים גבוהים במיוחד, על רקע הביצועים החיוביים של שוקי המניות בת"א ובניו יורק ● בעקבות הירידות האחרונות בוול סטריט, יש מי שמעריך בשוק כי "אפקט ינואר", של עליות בשבועות הקרובים, מוטל בספק ● אופטימיות לגבי השוק בת"א: "בהחלט ייתכן שנראה עוד שנה של תשואה דו ספרתית"

סניף קרפור סיטי בדיזנגוף, תל אביב / צילום: בר לביא

קרפור: נספוג את עליית המע"מ במוצרי המותג הפרטי

ברשת אומרים כי מטרתם היא להמשיך ולספוג את העלויות ככל הניתן, אף שצפויה שחיקה ברווחיות - גם לחודשים קדימה, אך מסייגים כי הדבר תלוי גם בגורמים כמו עליית שער האירו ומחיר חומרי הגלם ● אתמול עלה המע"מ ל-18%

קנאביס רפואי / צילום: חברת ד''ר סמואלוב יבוא ושיווק

רשות התחרות נגד משרד הכלכלה: מתנגדת למכס בשיעור של 175% על קנאביס מקנדה

לטענת הממונה על התחרות מיכל כהן, הניתוח והנחות הבסיס של משרד הכלכלה שהובילו אותו ליזום היטל סחר על קנאביס רפואי מקנדה, רצופים שגויות ● עמדתה מצטרפת לעמדת משרד הבריאות בנושא

דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בקרוב טראמפ ייכנס לבית הלבן ואנחנו נגלה עד כמה באמת הוא אוהב את ישראל

הוא יסגור את הגבולות, ירחיב את קידוח הדלק, יוריד את האינפלציה, יפחית את המסים, יטיל מכסים ויסיים את המלחמות ● דונלד טראמפ ייכנס בקרוב ללשכת הנשיאות החדשה–ישנה שלו, ולפחות לפי התוכניות הוא לא מתכוון לפספס רגע אחד

ג'ימי קרטר באוניברסיטת נוטרדם, 22 במאי 1977 / צילום: ap

מאי 1977: ג'ימי קרטר הופך את זכויות האדם לציר מדיניות החוץ של ארה"ב

השבוע שבו מת הנשיא ה–39 מזכיר לנו את הרגע המחשמל ההוא, כשהמנהיג הטרי של העולם החופשי הבטיח לשלול תמיכה ממשטרי דיכוי גם אם הם אנטי–קומוניסטיים ● הרבה התנגדו לדוקטרינה שלו, אך היא מוסיפה לתת את הטון, או לפחות את מוזיקת הרקע, בדיפלומטיית ארה"ב

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

בהרכב של 7 שופטים: בג"ץ מבטל הגבלה על הגשת עתירות ציבוריות דומות

בג"ץ ביטל הלכה משפטית, "הלכת כספי" המגבילה הגשת יותר מעתירה אחת באותו נושא והותיר את ההחלטה לשיקול דעת השופט בכל עתירה, בשל הפגיעה בזכות הגישה לערכאות, ובפגיעה באיכות העתירות ● ההלכה המקורית נועדה למנוע עומס וסרבול בהליך המשפטי

צוף חיים בבית המשפט המחוזי בת''א / צילום: רוני שיצר

בוטלה תביעת הנגזרת נגד חיים צוף על מיזוג אקויטל-יואל

לפני כשנתיים אישר בית המשפט הכלכלי לנהל תביעת נגזרת נגד בעל השליטה והדירקטורים בחברה הציבורית אקויטל, השולטת בישראמקו ובאיירפורט סיטי, בעקבות מיזוג עם חברת הבת יואל ● כעת, בית המשפט ביטל את ההחלטה ● נקבע כי לצוף לא היה עניין אישי במיזוג וכי הדירקטורים לא הכפיפו את שיקול דעתם לרצונו

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

מגמה מעורבת באירופה; ההנג סנג ירד ב-2%

הדאקס עולה ב-0.1% ● הבורסה ביפן סגורה לרגל חופשה במשק ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים הבוקר בעליות קלות ● ב-UBS ממליצים על שתי מניות מתחום האנרגיה המתחדשת למרות הצהרותיו השליליות של טראמפ על התעשייה ● בבנק השוויצרי לומברד אודייר צופים: "רקע כלכלי חיובי גם ב־2025, עם המשך הדיפלציה הגלובלית"

אילוסטרציה: Shutterstock

מיליון נבדקים, 83 מדינות: מחקר ישראלי חדש מסמן את הדרך לרפואת העתיד

מכון KL של היזם ניר קלקשטיין ובית החולים רמב"ם פרסמו השבוע מחקר שהקיף מיליון תיקים רפואיים של חולי קרוהן וקוליטיס ונעשה באמצעות מאגר מידע משותף ל־4,200 מדענים בעולם ● מה הם גילו, ולמה שיטת המחקר חשובה לפחות כמו התוצאות עצמן