גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוא הפך לאחד השונאים הגדולים של ישראל, ההימור שעשה מקרב אותו לגבול שלנו

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן צפוי להתרכז השנה בקטיפת פירות ההימור המנצח שלו במלחמת האזרחים בסוריה ● אלה יכללו את הגבלת האוטונומיה הכורדית במדינתו ואת דחיקתם חזרה של הפליטים, שמעיקים על הכלכלה שחווה משבר חמור ● מעל לכל הוא יחפש דרך להישאר בשלטון כמה שיותר זמן

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: ap, Francisco Seco
נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: ap, Francisco Seco

 

המזרח התיכון השתנה ללא הכר במהלך 2024: חמאס הפך לכוח צבאי זניח, חיזבאללה במצבו החמור ביותר אי־פעם, ואיראן ראתה כיצד פרויקט הדגל של הסהר השיעי סביב ישראל מתפורר לה מבין הידיים. עם זאת, את השנה סיים כזוכה הבולט נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן. המנהיג שכבר נראה כי הימר בסוריה על הצד הלא נכון, הפך למנצח הגדול של מלחמת האזרחים.

טובי המוחות הכלכליים: כך תיראה הכלכלה הגלובלית בשנה הקרובה 
בים ועל פסי הרכבת: כך מתכננת טורקיה לנצל את ההזדמנויות הכלכליות בסוריה 

אנקרה השתמשה לאורך זמן בצבא הסורי הלאומי (SNA), ישות בובה שפיתחה טורקיה, וכן ניהלה מערכת יחסים קרובה עם היאת תחריר א־שאם - ארגון טרור סוני שהתנתק מאל־קאעידה אבל עודנו מתבסס על ג'יהאדיסטים ממדינות שונות. וכך, ברגע שנכנסה לתוקף הפסקת האש של ישראל עם חיזבאללה החבול, כשאיראן חלשה, ורוסיה מרוכזת באוקראינה - יצאה לדרך הפיכת הבזק נגד משטר אסד בתוך פחות משבועיים.

 

בשנה הקרובה צפוי ארדואן להתרכז במהלכים אסטרטגיים מבחינתו לטווח הארוך: מימוש הרווחים מהקמת ממשלת המורדים בסוריה וקידום מהלך פוליטי שיאפשר לו להמשיך לשלוט באנקרה עוד שנים קדימה, תוך הסטת תשומת הלב הציבורית מהמצב הכלכלי של טורקיה. זו עשויה להישאב לתוך מיתון עמוק, שיימשך שנים רבות.

מימוש הרווחים מסוריה

עוד בטרם תפילת יום השישי הראשונה במסגד האומיי בדמשק לאחר ההפיכה הגיע לשם ראש סוכנות המודיעין הטורקית (MIT) אברהים קאלין. בואו של האיש, מוסלמי אדוק ומקורב מאוד לארדואן, נועדה לשלוח מסר לכל האזור: מה שהיה בסוריה הוא לא מה שיהיה. זאת הן לחיוב מבחינת ישראל, בקטיעת נתיב משלוחי הנשק האיראניים לחיזבאללה, והן לשלילה, בדמות הגבלת חופש הפעולה. לכך נוספה פתיחה מחודשת של השגרירות בדמשק.

אנקרה תנסה עתה לממש שני רווחים מרכזיים מהפיכת סוריה למדינת חסות: הפחתה משמעותית ביכולות הכורדים שעל גבולותיה; ובתוך טורקיה - הקלה בעומס הכבד של הפליטים הסורים על כלכלתה.

הכוחות הכורדיים פועלים בעיקר תחת "המטרייה" של הכוחות הסוריים הדמוקרטיים (SDF), בד בבד עם פעילות הטרור של המחתרת הכורדית (PKK). במקרה של SDF מדובר במעין מדינה בתוך מדינה, בתמיכה אמריקאית. המניע המרכזי לכך הוא משטר יציב יחסית שמתנהל בצורה סבירה ומעל לכל חולש על כ־90% מ־85 אלף חביות הנפט שמופקות מדי יום בסוריה. זו סיטואציה שבאנקרה מעוניינים לשנות. ראשית כדי שהנפט יוכל לשמש את טורקיה - שתלויה ביבוא ב־75% מצורכי האנרגיה שלה. שנית, במטרה שהכורדים בטורקיה, כ־15 מיליון אזרחים, לא יביטו במדינה כורדית עצמאית או עצמאית למחצה בסוריה ויגידו "גם אנחנו רוצים".

פליטים חוזרים מטורקיה לסוריה, החודש. משפיעים על שיעור האבטלה / צילום: ap, Khalil Hamra

בשנה הקרובה ובמיוחד בחודשים הקרובים סוריה עשויה להפוך לעילה חדשה להתנגשות דיפלומטית בין טורקיה לבין ארה"ב, שתיהן חברות נאט"ו. הטורקים לא יקבלו חירות כורדית בסוריה, האמריקאים יתקשו לקבל את ריסוק הישות הכורדית.

ניסיון העבר מלמד שהתוצאה עלולה להיות חמורה עבור ארדואן. ממשלתו ממשיכה לחפש פתרון להתעקשות אנקרה לרכוש סוללות הגנה אווירית S-400 מרוסיה בכהונתו הקודמת של טראמפ, צעד שהביא להרחקת טורקיה מפרויקט F-35. "טראמפ הוא לא בהכרח בשורה רעה לטורקיה", אומרת ד"ר גליה לינדנשטראוס, חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS). "נכון שהוא נקט לעתים מדיניות נוקשה כלפי אנקרה, אבל אלה בעלי ברית בעלי משמעות הדדית".

מנגד, סוגיה שכבר התחילו בטיפול בה היא השימוש בממשלת המורדים בסוריה כאליבי לשלוח את הפליטים בחזרה לארצם. לפי הרישומים הרשמיים בטורקיה, המדינה אירחה עד ההפיכה נגד אסד כ־3.6 מיליון פליטים סורים, והמספר האמיתי גבוה בהרבה. אלה תופסים מקומות עבודה, ומשפיעים על שיעור האבטלה, שהיה 8.8% בחודש אוקטובר.

לכן עיריות בטורקיה כבר החלו להציע על חשבונן הסעות עד לגבול עם סוריה, בניסיון לעודד פליטים לחזור לארצם. אך לא כל הפליטים מאמינים כי ממשלת המורדים לא תכונן משטר אסלאמיסטי, כזה שבו הם לא מעוניינים לחיות. מנגד, טורקיה לא רוצה ליזום מהלכי גירוש, שיפגעו בתפיסתה כמי שדואגת לעמים "מדוכאים".

את המסורת הזאת הטורקים מייחסים, באותה המידה, לקבלת היהודים בגירוש ספרד בעבר ולנושא הפלסטיני כעת. ארדואן זקוק למעורבות בזירה הפלסטינית שתסייע לו מול קהל המצביעים שלו. אך בניגוד להצהרות, אנקרה לא צפויה להביא את יחסיה עם ישראל לשלב שבו כלו כל הקיצין. לכן היא השתלבה במגעים להפסקת אש ברצועת עזה - לצד קטאר ומצרים.

2025 עשויה להיות שנה שבה, בדומה לעבר ביחסי ישראל־ארדואן, הגל העכור יעבור. זה יכול לקרות אם ישראל תאפשר לנשיא טורקיה להציג השפעה על הזירה הפלסטינית. אולם משקל הנגד עלול לבוא מסוריה, שבה האינטרסים הטורקיים ביום לאחר אסד לא מתחברים לאלה הישראליים. "ארדואן ימשיך להציג קו התקפי לישראל, אלא אם כן יהיה שינוי משמעותי בעזה", מסבירה ד"ר לינדנשטראוס.

הלירה הטורקית מידרדרת

המהלכים בזירה הסורית והפלסטינית באים להסתיר מצב כלכלי חמור בטורקיה. במרץ השנה הגיע לשיא תהליך שהחל ב־2023, שבמסגרתו הריבית הועלתה מ־8.5% ועד ל־50%. זה הועיל לטורקים בהרגעת האינפלציה מקצב שנתי של 75.5% במאי ל־47.1% בנובמבר, אך גבה מחיר בדמות התכווצות התוצר ב־0.2% ברבעון השני והשלישי. זו הייתה הפעם הראשונה מאז 2018 והשנייה מאז 2009-2008 שהתוצר הטורקי התכווץ בשני רבעונים רצופים.

בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, ברבעון השלישי של 2024 נרשמה צמיחה של 2.1% - הנמוכה ביותר מאז שיא השפעות הקורונה באמצע 2020. סיבה משמעותית נוספת לדאגה עבור אנקרה היא שהרבעון השלישי מאופיין בהכנסות משמעותיות מהתיירות בחודשי הקיץ. זו אכן נכנסה, אבל לא איזנה את הירידה שהובילה הצריכה הביתית.

"בעקבות הניצחון בסוריה משטר ארדואן מפרסם תמונות ותיעודים של פליטים רבים חוזרים לסוריה", מספר ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק, מומחה לטורקיה במרכז משה דיין באוניברסיטת תל אביב ובמכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון. "ייתכן שלא נראה תוצאות מיידיות מסוריה, אבל ברור כשמש שיש ניצחון, ולכן אזרחים רבים ממוצא סורי עוזבים. המשמעות היא שיהיה יותר מקום למובטלים טורקים, וצפוי שיפור בשיעור המועסקים".

בשנה הקרובה, לפי מיטב ההערכות, לא מצפות לארדואן בשורות חיוביות בנוגע לכלכלה. לפי ה-OECD, הצמיחה הטורקית תפחת השנה ל־3.5%, ובהשפעת הצעדים של הבנק המרכזי אף תאט ל־2.6% ב־2025. להשוואה, לפי הבנק העולמי, הצמיחה הריאלית הממוצעת של טורקיה בשנים 2022-2002 עמדה על 5.4%.

אתגר נוסף הוא ייצוב הלירה הטורקית, שממשיכה להידרדר. שער ההמרה זינק מ-2.2 לירות טורקיות לדולר לפני עשור ליותר מ־35 לירות לדולר כיום. אם לא יימצא פתרון לסוגיה הזאת, טורקים בעלי הון ימשיכו להמיר את הכנסותיהם לדולר או לסחור במט"ח, וצעירים רבים ימשיכו לנהור אל המטבעות הקריפטוגרפיים. לפי פלטפורמת האנליזה chainalysis, טורקיה מדורגת במקום השביעי בעולם בהשקעה בנכסים דיגיטליים.

ד"ר כהן ינרוג'ק מציין כי בצל תוצאות ההפיכה נגד משטר "מניות החברות הטורקיות שעוסקות בבנייה עלו משמעותית, כי יודעים שאלה ייכנסו לסוריה במסגרת הבנייה מחדש של המדינה. אז על הנייר המצב הכלכלי מידרדר, אך ארדואן ישווק את הניצחון בסוריה כמקפצה לעתיד - ויטען כי מהרגע הנוכחי תהיה פחות אבטלה, הייצור יתרחב ומטבע חוץ ייכנס מסוריה".

מחזר אחרי הכורדים

ארדואן נמצא, לכאורה, בקדנציה האחרונה שלו - שאמורה להסתיים ב־2028. החוקה הטורקית מגבילה את כהונת הנשיא לשתי קדנציות מלאות ובפניו עומדות שתי ברירות: הכרזה על בחירות בזק, מצב שבו החוקה מאפשרת לו התמודדות נוספת, או שינוי החוקה. אך 2025 לא צפויה להיות שנת בחירות בטורקיה, אלא כזו שבה ארדואן יפעל להכשרת הקרקע הפוליטית.

האפשרות העדיפה היא שינוי החוקה, שיאפשר לו לממש את משך הקדנציה הנוכחית עד תום. עם זאת, שלא כמו בעבר, מפלגת הצדק והפיתוח של ארדואן לא שולטת על הפרלמנט בצורה שמאפשרת שינוי חוקה. הקואליציה שלו מונה 319 חברי פרלמנט מתוך 600, ועבור שינויי חוקה נדרשים 400.

לכן הוא נקט בחודשים האחרונים צעד פוליטי חריג: חיזור אחרי ברית העבודה והחירות הפרו־כורדית שמונה 64 חברים. מנהיג מפלגת התנועה הלאומית ושותפו הקואליציוני הבולט של ארדואן, דבלט בחצ'לי, ניסה לגרום למנהיג המחתרת הכורדית עבדוללה אוג'לאן להכריז על הפסקת פעילות הטרור ולקבל חנינה. זה אירוע חריג בקנה מידה היסטורי. לפי שעה זה לא התקדם.

"הניצחון בסוריה מעניק לארדואן מנוף על הכורדים, בעזרת הפעלת המורדים בסוריה נגדם", מדגיש ד"ר ינרוג'ק. "כך, אותם כורדים בסוריה עשויים להפוך לכלי עבורו לריכוך הכורדים בטורקיה". ד"ר לינדשטראוס מוסיפה כי "ברמה הפוליטית ארדואן מתחיל את 2025 בנקודה טובה בזכות הניצחון הטורקי בסוריה. עבור כיוון שינויי החוקה הוא יזדקק לתמיכה רחבה, ועל כן סוגיית סוריה והפיכתה למדינת השפעה טורקית תתפוס מקום משמעותי".

האפשרות הפחות מועדפת על נשיא טורקיה היא הכרזה על בחירות מוקדמות, צעד שהוא אינו צפוי לנקוט בשנה הקרובה. אך אם 2025 לא תביא עבורו מפנה פוליטי לשינויי חוקה, הדבר עשוי לקרות ב־2026. בנוגע לסוגיות פוליטיות ארדואן רץ למרחקים ארוכים. מטרתו הסופית היא לשלוט בטורקיה, וכמה שיותר זמן.

"טורקיה מתנהגת כמעצמה, ואי אפשר להתעלם ממנה. מי שמתעלם ממנה מגלה כי זה מתנקם בו", מסבירה ד"ר לינדנשטראוס. ד"ר כהן ינרוג'ק מסכם: "ארדואן לא מעוניין ללכת לבחירות מוקדמות. אם המפלגה הכורדית בטורקיה תשתף איתו פעולה, הוא עשוי לרכך את עמדתו על הכורדים בסוריה. אם לא - הוא עלול לנקוט צעדים נוקשים יותר כלפיהם. סימן שאלה מרכזי ייסוב בשנה הקרובה סביב השאלה אם ארה"ב תאפשר לטורקיה לפעול באמצעות המורדים נגד הכורדים הסורים".

עוד כתבות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בקרוב טראמפ ייכנס לבית הלבן ואנחנו נגלה עד כמה באמת הוא אוהב את ישראל

הוא יסגור את הגבולות, ירחיב את קידוח הדלק, יוריד את האינפלציה, יפחית את המסים, יטיל מכסים ויסיים את המלחמות ● דונלד טראמפ ייכנס בקרוב ללשכת הנשיאות החדשה–ישנה שלו, ולפחות לפי התוכניות הוא לא מתכוון לפספס רגע אחד

לוחמי שלדג / צילום: דובר צה''ל

חיסול השומרים והשמדת המפעל בשעתיים: פרטים חדשים מהמבצע של שלדג בעומק סוריה

פיגוע דריסה בשומרון, חיילת נפצעה באורח קל ● דיווח: החות'ים הודיעו על הפלת מל"ט אמריקאי נוסף ● איראן: סבב השיחות הבא בין טהראן ומעצמות אירופה בעניין תוכנית הגרעין האיראנית ייערך בג'נבה ● הלילה בוצעו שיגורים לעבר נתיבות ממרכז רצועת עזה ● אחרי הירי לנתיבות: דובר צה"ל בערבית פרסם התרעת פינוי לאזור אל-בוריג' ● טראמפ מאיים: "עדיף לחמאס לשחרר את החטופים בהקדם" ● 100 חטופים - 453 ימים למלחמה ● עדכונים שוטפים

בנין טכנולוגית להבים, נהריה / צילום: בר - אל

ימשיך לייצר: נדחתה סגירתו של מפעל טכנולוגיית להבים ופיטורי 900 עובדיו

שנתיים לאחר שפורסם כי המפעל בנהריה ייסגר ועובדיו יפוטרו, מתברר כי הוא צפוי להמשיך לפעול שנה נוספת לפחות ● זאת בשל שיקולים של בעליו, יצרנית מנועי המטוסים פראט אנד וויטני ● ההסתדרות: "מפעל להבים יוסיף לפעול גם ב–2025"

יואב גלנט / צילום: ap, Jacquelyn Martin, Pool

גלנט מתפטר מהכנסת: "יש רגעים שצריך לעצור"

עוזב את החיים הפוליטיים, בינתיים, אבל נשאר בליכוד: "מאמין בדרך המפלגה"

מדפי סופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

המחירים בסל הצריכה שיתייקרו בשיעור דו-ספרתי

במקביל לגל העלאות המסים, לא מעט חברות מזון הודיעו בחודשים האחרונים על העלאות מחירים ב־2025 ● מקפה עלית, דרך במבה אסם ועד רטבים: אלו המוצרים הפופולריים שיתייקרו

מערכת ההגנה האווירית הרוסית S-500 / צילום: מתוך יוטיוב

רוסיה מקימה גדוד חדש, ואלו חדשות רעות למערב

רמטכ"ל רוסיה הכריז על הקמת גדוד שיצויד במערכת ההגנה האווירית המתקדמת ביותר של מדינתו ● באוקראינה השיקו כטב"ם שנועד לנטר את תנועות אויב ● ערב הסעודית מנהלת מגעים עם טורקיה לרכישת 100 מטוסים הצפויים להיכנס לשירות מבצעי בעשור הבא ● והטיל הגרעיני החדש של צרפת ייכנס לשירות בעוד עשור ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ברייק הפרסומות הפך לבזאר סופרלטיבים רעשני / צילום: Shutterstock, צילומי מסך מתוך פרסומות

סמנכ"ל השיווק לשעבר של חברות הביטוח נתקל בפרסומת לביטוח רכב, וכעס

ברייק הפרסומות הפך לבזאר סופרלטיבים רעשני, שבו כולם הכי זולים, מהירים וטובים, יעלימו לך את הקמטים ואת המינוס בבנק. הגיע הזמן לחזור לשקיפות

בניה בישראל. חשש ממחסור בפלדה / צילום: הדר רות בשן

סחורה ב־150 מיליון שקל תקועה: חשש ממחסור בפלדה בענף הבנייה

ההסדרה, שעליה סוכם כבר באפריל אשתקד, מתעכבת בגלל התנגדויות ● בינתיים התורים חוזרים, עשרות ספינות ממתינות והיבואנים מזהירים ממחסור בברזל בבנייה

השבוע בעולם / צילומים: AP (Ebrahim Noroozi), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך להגן על חברה מפוחדת ולמה הטליבאן מוציאים חלונות אל מחוץ לחוק

מעמיק המשבר המערכתי, הכלכלי והמדיני בצרפת ● נשיא בית המשפט העליון בארה"ב נוזף בפוליטיקאים ● ההורים נתנו נשק, הילדים ירו, אבא ואמא הולכים לכלא ● הטליבאן מוציאים חלונות אל מחוץ לחוק ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

זירת הירי בקווינס | / צילום: לפי סעיף 27 א'

דיווחים בניו יורק על אירוע ירי: נפגעים אותרו בתוך מועדון לילה

הירי בוצע בשכונת קווינס • כוחות הצלה מדווחים על יותר מעשרה נפגעים, בהם גם הרוגים

סמי מצלאוי / צילום: מגדלור מדיה

סמי מצלאוי: "דירה בבת ים כבר עולה 3 מיליון שקל. מי היה מאמין?"

היזם סמי מצלאוי, מחלוצי ההתחדשות העירונית, פועל כיום בענף שבו כל החברות מקדמות פרויקטים של פינוי בינוי והתחרות עזה ● למה הוא מכניס שותפים לפרויקטים, איך הוא מתמודד על משך הזמן הארוך לאישור פרויקט ומה היתרונות בהעסקת בני משפחה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

מה יכול לעצור את חגיגת העליות בוול סטריט ב-2025?

לאחר השנתיים הרצופות הכי טובות ברבע המאה האחרונה, גם שורי השוק מעריכים שקצב העליות הפנטסטי לא יכול להימשך בשנה הקרובה ● בין החסמים: התמחורים כבר יקרים, רווחי החברות יצטרכו לעמוד ברף מאתגר, וגם הריבית עתידה להישאר גבוהה ולאורך זמן רב מהצפוי

איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ ביטל את סמכות השר בן גביר להתערב בחקירות במשטרה

דעת הרוב בבג"ץ קבעה כי הסעיף פוגע בזכויות ההחוקתיות של חשודים ● עוד נקבע כי אין לבטל סעיפים אחרים שתוקנו כחלק מהתיקון, שהיה חלק מההסכמים הקואליציוניים עם הקמת הממשלה בינואר 2023 ● מ"מ הנשיא בדימוס פוגלמן: "הוראות התיקון עשויות להוליך לפגיעה קשה בעצמאות המשטרה וכפועל יוצא בזכויות אדם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; טסלה נפלה ב-6%, אנבידיה עלתה ב-3%

נאסד"ק ירד ב-0.2% ● S&P 500 ירד ב-0.2%, ורשם את היום החמישי ברציפות של ירידות ● בורסות אירופה ננעלו הערב בעליות ● ב-UBS ממליצים על שתי מניות מתחום האנרגיה המתחדשת למרות הצהרותיו השליליות של טראמפ על התעשייה ● בבנק השוויצרי לומברד אודייר צופים: "רקע כלכלי חיובי גם ב־2025, עם המשך הדיפלציה הגלובלית"

טסלה Y לונג־ריינג' / צילום: יח''צ

גל העלאות מחירי הרכב יצא לדרך: טסלה ראשונה, ומה יעשו המתחרות?

הגזירות שהוטלו על הענף מורגשות בשטח ● הסנונית הראשונה הייתה טסלה, שהקפיצה מחירים ● יתר היבואניות צפויות לעדן את המכה, באמצעות מלאי ששוחרר מהמכס בתנאי המיסוי הקודמים

ג'ימי קרטר באוניברסיטת נוטרדם, 22 במאי 1977 / צילום: ap

מאי 1977: ג'ימי קרטר הופך את זכויות האדם לציר מדיניות החוץ של ארה"ב

השבוע שבו מת הנשיא ה–39 מזכיר לנו את הרגע המחשמל ההוא, כשהמנהיג הטרי של העולם החופשי הבטיח לשלול תמיכה ממשטרי דיכוי גם אם הם אנטי–קומוניסטיים ● הרבה התנגדו לדוקטרינה שלו, אך היא מוסיפה לתת את הטון, או לפחות את מוזיקת הרקע, בדיפלומטיית ארה"ב

איור: גיל ג'יבלי

בנק לאומי מסמן 3 מניות מסקרנות לשנה החדשה

אחרי שנתיים של עליות פנומנליות בוול סטריט, שנת 2025 עשוי להיות מאתגרת יותר בחיפוש אחר הזדמנויות השקעה בשוק המניות ● ניר אורגד מבנק לאומי מסמן 3 מניות שכדאי לשים לב אליהן. אחת מהן כבר עלתה ב־92% בשנה שעברה ● שאלת השבוע

אדם שהולך לעולמו מבלי שהותיר אחריו צוואה, דן את בן או בת זוגו לתלות מוחלטת בילדיו / צילום: Shutterstock

ללא צוואה, ילד יכול לפנות הורה מדירת מגוריו

אב הלך לעולמו מבלי להותיר אחריו צוואה. צו ירושה הוצא על פי דין, במסגרתו האם ירשה מחצית מעזבון האב, ושני ילדיהם, רבע כל אחד ● האם נותרה להתגורר בדירתה, אולם לאחר עשור נקלע הבן למצוקה כלכלית, וביקש למכור את הדירה ● מדוע דחה בית המשפט את הטענה שהאם זכאית למעמד של דייר מוגן בבית?

אלי אדדי, מנכ''ל סלקום / צילום: ענבל מרמרי

במטרה לשפר רווחיות: הצעדים החדשים של סלקום

סלקום הודיעה למאות בעלי נכסים שמהם היא משכירה אתרים סלולריים על הפחתה מיידית של עד 20% בתשלום - כך נודע לגלובס ● המהלך מצטרף לצעדים נוספים שמקדם המנכ"ל החדש אלי אדדי כדי לשפר את רווחיות החברה, וביניהם העלאת תעריפים בחבילות הדור החמישי

דיויד פרידמן / צילום: ענת קזולה

תוכנית החממה החדשה לסטארט-אפים בתחום המוזיקה

החודש יושק MusicTech Innovation Lab - אקסלרטור מיוזיק-טק למיזמים המחברים בין מוזיקה לטכנולוגיה ולחדשנות, שיתקיים בת"א ● אלביט מערכות ואינפיניטי לאבס יפעילו הכשרה ייעודית לפיתוח תוכנה עבור נפגעי המלחמה ● וגם: ארגון נפגעי פעולות האיבה משתף פעולה עם אפליקציית BIT ● אירועים ומינויים