גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעל המניות השתגע: אלו הם המחירים הפרועים ביותר שראינו בוול סטריט

למה לשלם דולר אחד אם אפשר לשלם 2 או 12 דולר עבור אותו נכס? כולם מכירים את המקרה של מיקרוסטרטג'י, שנסחרת כפול ממחיר הביטקוין שהיא מחזיקה, אבל היא לא המציאה את החריגות האלה, שלא אחת הצביעו על בועה מתנפחת ● זוכרים את הפאלם-פיילוט?

מייקל סיילור / צילום: Reuters
מייקל סיילור / צילום: Reuters

המשקיעים הוותיקים מגחכים כאשר המוני משקיעים משלמים שני דולרים עבור דולר בשוק, ולפעמים הם אפילו עולים לרגע בעצמם על רכבת הטירוף, אם נראה להם שהיא יכולה להגיע זמנית לשלושה דולר. אך חריגות בתמחור יכולות להיות רמז לבועה עבור השוק הרחב.

נתוני קרנות הנאמנות חושפים: הישראלים מגלים מחדש את הבורסה בתל אביב 
מה יקרה לתשואה שלכם אם תמכרו מניות כשהשוק יקר ותקנו בזול? התשובה תפתיע אתכם 

בדוגמה העדכנית והמוכרת ביותר, מחיר המניה של MicroStrategy מרמז על ערך הנכס העיקרי שלה - מאגר עצום של ביטקוין - והוא יותר מכפול ממחיר הביטקוין בשוק הפתוח.

בדוגמה קיצונית אף יותר, קרן השקעות סגורה בשם Destiny Tech100 נסחרה לאחרונה בערך של פי 11 מהערך הנכסי הנקי של הקרן, או ה- NAV , נכון ל-30 בספטמבר, ירידה מפי 21 מוקדם יותר השנה. משקיעים מיהרו לקנות מניות של הקרן, הידועה בעיקר בסמל הטיקר שלה, DXYZ , משום שהיא מחזיקה במניות של SpaceX של אילון מאסק ושל חברות טכנולוגיה אחרות המוחזקות על ידי מעטים. למשקיעים בודדים אין הרבה דרכים אחרות להשיג חשיפה אליהן.

האם זו תופעה חדשה? ממש לֹא. אין סיפורים חדשים, רק משקיעים חדשים, כמו שאומרים. אולם מצבים אלה מוזרים וראוי לבחון אותם היטב, שכן הם מפרים את העיקרון של "חוק המחיר היחיד", הקובע כי למוצרים זהים יש מחירים זהים. הם גם יכולים להיות סימפטום של אופוריה ספקולטיבית בשוק המניות, אם כי אין לדעת כמה זמן עשוי מצב הרוח להימשך או אם הוא יתעצם.

"דברים מוזרים יכולים לקרות בלי בועות, אך בועות אינן יכולות להתנפח בלי דברים מוזרים", אומר אוון למונט, מנהל תיקים ב- Acadian Asset Management, שחקר חריגות כאלה במשך עשרות שנים, עוד מימיו כפרופסור למימון בייל. "כשיש משקיעים קמעונאיים אופטימיים, הם ישלמו יותר מדי בכל מיני דרכים מטורפות, ולא תמיד אפשר יהיה לדעת זאת. אבל אפשר לדעת מתי יש תחליף שהם מתעלמים ממנו".

בשוק המניות יש היסטוריה ארוכה של 'סטיות' כאלה. בסופו של דבר הן נעלמות, אפשר לקוות, אך עלול להיות מסוכן בטווח הקצר לנסות לנצל את חוסר היעילות במחיר בדרך של מכירת הנכס המוערך יתר על המידה בשורט, וקניית הנכס שממעיטים בערכו. חריגות פרועות יכולות להתפרע עוד יותר ולהישאר כך לאורך זמן.

לפעמים אין דרך מעשית לנצל את הפערים במחירים באמצעות ארביטראז', מה שעשוי להסביר כיצד החריגה מתאפשרת. לא תוכלו לקנות מניות של SpaceX בבורסה ציבורית למשל, כי היא אינה נסחרת.

ההיסטוריה סיפקה כמה דוגמאות מאלפות, חלקן בלתי נשכחות.

1923: שורט על GM, לונג על דו פונט

בנג'מין גרהאם - שלימד את וורן באפט כיצד לנתח ניירות ערך - סיפר בזכרונותיו את סיפורה של חברת ההשקעות שהקים ב-1923 והליך המסחר הראשון שלה: רכישת דו פונט (חברת הכימיקלים), וביצוע שורט על ג'נרל מוטורס (יצרנית הרכב, GM ), שבה דו פונט הייתה בעלת נתח גדול.

"הדבר הראשון שעשיתי היה לקנות כמה מניות של דו פונט ולמכור פי 7 יותר מניות של ג'נרל מוטורס בשורט כנגדה", כתב. "בתקופה ההיא, דו פונט לא נמכרה בדרך כלל תמורת יותר משווי החזקותיה ב-GM, כך שהשוק לא באמת ייחס ערך לכל העסקים והנכסים הכימיים שלה. לכן גם נסחרה נמוך מאוד בהשוואה למחיר השוק של GM". המשחק הזוגי הזה הצליח וגרהאם הרוויח.

1929: קרנות סגורות

זינוק בהנפקת קרנות סגורות היה סימן ההיכר של השוק השורי של 1929 שקדם למפולת הבורסה באוקטובר באותה שנה. הפרמיה המתועדת הגבוהה ביותר ל- NAV עבור קרן סגורה הייתה 1,235% בקרן בשם Capital Administration Co. לפי מאמר משנת 1991 של ברדפורד דלונג ואנדריי שלייפר, שהיו אז שניהם פרופסורים לכלכלה בהרווארד.

בשימוע בסנאט ב-1940 על חקיקה חדשה הנוגעת לחברות השקעות ולקרנות נאמנות, סיפר היועץ הראשי של הרשות לניירות ערך על כך ששאל את השותף הבכיר של גולדמן זאקס, סידני ויינברג, לגבי הקרנות הסגורות שהקים, ובאופן ספציפי, "מדוע אתה מקים אותן מהר כל כך?" לדבריו, ויינברג השיב, "ובכן, האנשים רוצים אותן".

סוף שנות ה-80: קרנות 'מדינה אחת'

המאניה הזו הייתה בין המטופשות אי פעם. המשקיעים נהרו למכשיר שכונה קרנות 'מדינה אחת' ( single-country ) שנרשמו בבורסת ניו יורק, עם שמות כמו 'קרן גרמניה' ו'קרן ספרד'. הם הביאו פרמיות אדירות ל- NAV אף שניירות הערך שבבעלותם היו נגישים בקלות למשקיעים זרים במדינות הרלוונטיות. בשנת 1989, עלה המחיר הממוצע של מניית קרן 'מדינה אחת' ב-102%, יותר מפי שניים מן העלייה שנרשמה ב- NAV הבסיסי שלה, לפי מאמר במגזין בארונס בשנה שלאחר מכן.

צירוף של אירועים עזר להזין את הזינוק. חומת ברלין נפלה באותה שנה, בדיוק כאשר בועת מחירי הנכסים ביפן הגיעה לשיא. מאמר בוול סטריט ג'ורנל בספטמבר 1989 דיווח כי 'קרן ספרד' רשמה רווח של 45% ביום אחד, "העלייה הגדולה ביותר עבור כל מניה בכל בורסה" באותו יום, "ותודלקה על ידי קנייה חזקה ומתמשכת של משקיעים יפנים". הפרמיה שלה עמדה אז על 165% מה- NAV, שהורכב ממניות ספרדיות, והטירוף גלש לקרנות אחרות של 'מדינה אחת'.

לזמן מה, טרנד המסחר הלוהט היה למכור בשורט את הקרנות של 'מדינות בודדות' ולקנות את המניות שבבעלותן, במטרה להרוויח כאשר הערכים ישתוו. בסופו של דבר הם עשו זאת.

3Com/Palm: קלאסיקת המסחר בזוגות

במהלך שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000 היה הפאלם-פיילוט מכשיר לאחיזה ביד שהגיע עם מסך מגע ועט, ששימש עוזר אישי. פאלם הייתה היצרנית הגדולה ביותר של מכשירי מחשב ידניים, עם נתח שוק של 70%, והיא יצאה בהנפקה הראשונית שלה במרץ 2000, כשבוע לפני השיא של המדד המשוקלל נאסד"ק קומפוזיט במהלך בועת הדוט-קום.

מניית פאלם זינקה ב-150% ביום המסחר הראשון שלה, והעניקה לפאלם שווי בורסה של כ-53 מיליארד דולר. פאלם הייתה עדיין בבעלות של חברת האם Com 3 (ב-94%) באותה תקופה. עם זאת, ביום המסחר הראשון של פאלם, צנחה מניית 3Com ב-21%.

החלק המצחיק: לפי הבורסה, 3Com הייתה שווה כ-23 מיליארד דולר פחות משווי מניות פאלם שבבעלות Com 3. זה לא היה הגיוני, ובכל זאת הערכות השווי נשארו משובשות במשך חודשים. עם הזמן, ירדו שתי המניות לכדור הארץ, השפיות ניצחה והעולם עבר בסופו של דבר לסמארטפונים.

הארביטראז' נחת בכוכב הקופים

באוגוסט 2022, AMC Entertainment שערכה הרקיע שחקים במהלך מגפת הקורונה כחלק משורט סקוויז אגדי, אמרה שתעניק לבעליה מניה אחת ממניות בכורה שהונפקו לאחרונה, עם הסימול APE, עבור כל מניה רגילה של AMC (מעריצי מניות AMC קראו לעצמם apes - קופי אדם). מניות הבכורה לא שילמו דיבידנד, ומבחינה כלכלית הן היו כמעט זהות למניות הרגילות. כפי שדיווח הג'ורנל בזמנו, משקיעים רבים חשבו שהסיבה לכך ש-AMC עשתה זאת, היא שלא הצליחה לקבל רשות מבעלי המניות למכור עוד מניות רגילות.

למרות זהותן הווירטואלית, לשתי המניות היו מחירים שונים. מאמר בג'ורנל באוקטובר 2022 ציין כי AMC נסחרה בשווי של 6.97 דולר, בעוד APE בשווי של 2.71 דולר בלבד.

אף שהיו מעורבות בכך עלויות הלוואה, מי שהיה מבצע ארביטראז' היה אמור להיות מסוגל לבצע שורט במניות AMC (על ידי לקיחת הלוואה ומכירת המניה), לקנות מספר שווה של יחידות APE , ולהרוויח כשהן ישתוו - מה שאכן קרה לבסוף. הדבר הבטוח הוא, שכל מי שהשתתף בתמרון הזה נזקק לעצבים מברזל. יחידות APE הפסיקו להיסחר באוגוסט 2023 כשהחברה המירה אותן למניות AMC.

עוד כתבות

ברייק הפרסומות הפך לבזאר סופרלטיבים רעשני / צילום: Shutterstock, צילומי מסך מתוך פרסומות

סמנכ"ל השיווק לשעבר של חברות הביטוח נתקל בפרסומת לביטוח רכב, וכעס

ברייק הפרסומות הפך לבזאר סופרלטיבים רעשני, שבו כולם הכי זולים, מהירים וטובים, יעלימו לך את הקמטים ואת המינוס בבנק. הגיע הזמן לחזור לשקיפות

השינויים בענף הרכב / צילומים: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בעלי רכב צמוד ישלמו יותר, ומה יקרה למחירים של דגמי הבנזין?

מס הקנייה על המכוניות החשמליות יעלה והאגרה השנתית תתייקר ● על דגמי הבנזין וההיברידיות יוטלו גזירות חדשות ● וגם מקבלי הרכב הצמוד מהעבודה ישלמו הרבה יותר

טסלה Y לונג־ריינג' / צילום: יח''צ

גל העלאות מחירי הרכב יצא לדרך: טסלה ראשונה, ומה יעשו המתחרות?

הגזירות שהוטלו על הענף מורגשות בשטח ● הסנונית הראשונה הייתה טסלה, שהקפיצה מחירים ● יתר היבואניות צפויות לעדן את המכה, באמצעות מלאי ששוחרר מהמכס בתנאי המיסוי הקודמים

נוי הדס / צילום: סנדרה

רשת נוי השדה פותחת סניף אאוטלט בכפר סבא

הסניף מציע מחירים סיטונאיים הודות לרכישת סחורה לא ממויינת מחקלאים ● רשת הנעליים גלי עולה בקמפיין חדש עם שרוטונים, ובשישי הקרוב ייערך מרתון טבריה ● אירועים ומינויים

התובעת הראשית במשפט נתניהו, ליאת בן ארי / צילום: אורן בן חקון

ליאת בן ארי, התובעת במשפטו של רה"מ נתניהו, פורשת מתפקידה: "אין כל קשר לתיקי האלפים"

עו"ד ליאת בן ארי, המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית, הודיעה על החלטתה לפרוש מתפקידה לאחר יותר מ-27 שנים ● בן ארי היא התובעת הראשית במשפט נתניהו ● "לתזמון החלטתי זו אין כל קשר לתיקי האלפים המתנהלים בימים אלה בבית המשפט המחוזי בירושלים", הודיעה

צוף חיים בבית המשפט המחוזי בת''א / צילום: רוני שיצר

בוטלה תביעת הנגזרת נגד חיים צוף על מיזוג אקויטל-יואל

לפני כשנתיים אישר בית המשפט הכלכלי לנהל תביעת נגזרת נגד בעל השליטה והדירקטורים בחברה הציבורית אקויטל, השולטת בישראמקו ובאיירפורט סיטי, בעקבות מיזוג עם חברת הבת יואל ● כעת, בית המשפט ביטל את ההחלטה ● נקבע כי לצוף לא היה עניין אישי במיזוג וכי הדירקטורים לא הכפיפו את שיקול דעתם לרצונו

המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock, KiyechkaSo

חובות שתופחים לאלפי שקלים: כך תפעלו אם אתם חייבים כסף לביטוח לאומי

תלונות רבות הציפו את הרשתות החברתיות בשבועות האחרונים, כאשר צעירים גילו על חובות של אלפי שקלים לביטוח לאומי ● איך אפשר לצמצם את החוב, מתי הוא יכול להתיישן ועם אילו הליכים תאלצו להתמודד אם לא תשלמו כנדרש?

יו''ר ועדת החוקה, ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רוטמן מקדם קיצוץ מיידי של 20% בתקציב לשכת עורכי הדין

לקראת הדיון בשבוע הבא בהצעת החוק להגבלת תקציב הלשכה, הגיש יו"ר ועדת החוקה, שמחה רוטמן, הצעה לקצץ דרמטית בתקציבה ל-2025, אחרי שזה כבר אושר במוסדות הלשכה ● רוטמן מבקש גם להעניק זכות וטו לראשי מחוזות בלשכה, המזוהים עם הקואליציה, על מימון הפעילות הציבורית של הלשכה ● בייעוץ המשפטי לוועדה מזהירים: "קשיים משמעותיים בשינוי כה מרחיק לכת"

בנימין נתניהו ראש הממשלה, ובצלאל סמוטריץ' שר האוצר בהצבעה על חוק הרווחים הכלואים, שלשום / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

הרווחים הכלואים וחבילת הגזירות אושרו, עכשיו מגיע שלב הכאוס

בקצב מהיר ובלוח זמנים קצר במיוחד אישרה הכנסת את חבילת הגזירות המקיפה של הממשלה הכוללת שינויים דרמטיים במערכת המס, ובעיקרם רפורמת הרווחים הכלואים ● שאלות מהותיות נותרו ללא מענה, ברשויות ובאוצר מתקשים לעתים לספק תשובות ואפילו מומחי המס אובדי עצות

איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ ביטל את סמכות השר בן גביר להתערב בחקירות במשטרה

דעת הרוב בבג"ץ קבעה כי הסעיף פוגע בזכויות ההחוקתיות של חשודים ● עוד נקבע כי אין לבטל סעיפים אחרים שתוקנו כחלק מהתיקון, שהיה חלק מההסכמים הקואליציוניים עם הקמת הממשלה בינואר 2023 ● מ"מ הנשיא בדימוס פוגלמן: "הוראות התיקון עשויות להוליך לפגיעה קשה בעצמאות המשטרה וכפועל יוצא בזכויות אדם"

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

בדרך למכירה: הנושים של נטו פיננסים אישרו את הסדר החוב

רוב הנושים הצביעו בעד ההסדר לפיו תימכר סוכנות הפיננסים, אשר חובותיה נאמדים בכ-110 מיליון שקל, לסוכנות הביטוח ארבע עונות, שבבעלות IBI, תמורת כ-51 מיליון שקל ● החובות למשקיעים בקרן וולת'סטון, שנטו התחייבה לחלץ, מסתכמים בכ-59 מיליון שקל

יירוט / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

דקות אחרי שצה"ל הודיע על חיסול: צבע אדום בעוטף עזה

גורם מערבי מסביר: חמאס רוצה עסקה מצומצמת, אבל מתנגד לדרישות ישראל ● מסתערבי מג"ב איו"ש עצרו הלילה מבוקש בכיר בקסבה בשכם ● העזתים מדווחים על הרוגים בתקיפה של חיל האוויר בדרום הרצועה ● שר הביטחון כ"ץ קרא לתושבי עזה להתקומם נגד חמאס: "חמאס יספוג מכות בעוצמה שלא נראתה בעזה מזה זמן רב" ● עדכונים בולטים

רעות. אין אפליה בין רעות א' לרעות ב' / צילום: יוסי כהן

מאות מתושבי רעות יצטרכו לשלם למדינה דמי היתר: עד מיליון שקל לבית

בית המשפט המחוזי דחה את טענת התושבים כי הם פטורים מתשלומים אלה לרשות מקרקעי ישראל בשלב השני של היישוב, שנבנה לפני כ־30 שנה, בעיקר לאנשי קבע

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מסחר תנודתי בת"א; תדיראן קופצת בכ-6%, מדד הבנקים יורד ב-1%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ● השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ● פוריה פיננסים: "מדדי האג"ח להמרה הציגו שנה פנטסטית בהשפעת עליות המניות" ● ב-UBS ממליצים על שתי מניות מתחום האנרגיה המתחדשת למרות הצהרותיו השליליות של טראמפ על התעשייה ● בבנק השוויצרי לומברד אודייר צופים: "רקע כלכלי חיובי גם ב־2025, עם המשך הדיפלציה הגלובלית"

תדלוק בתחנת דלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

הגרף שמראה: ישראל מתחילה לוותר על ההכנסות מבנזין

נתוני האוצר מראים שלירידה בהכנסות מבנזין אחראים כמה גורמים, ובעיקר האטה בגידול בצריכת הדלקים לאור הכניסה המסיבית של רכבים חשמליים ● החדשות הרעות: ישראל מתרחקת מהמגמה העולמית של מעבר לתחבורה ציבורית

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

מגמה מעורבת באירופה; ההנג סנג ירד ב-2%

הדאקס עולה ב-0.2% ● הבורסה ביפן סגורה לרגל חופשה במשק ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים הבוקר בעליות קלות ● ב-UBS ממליצים על שתי מניות מתחום האנרגיה המתחדשת למרות הצהרותיו השליליות של טראמפ על התעשייה ● בבנק השוויצרי לומברד אודייר צופים: "רקע כלכלי חיובי גם ב־2025, עם המשך הדיפלציה הגלובלית"

ג'ימי קרטר באוניברסיטת נוטרדם, 22 במאי 1977 / צילום: ap

מאי 1977: ג'ימי קרטר הופך את זכויות האדם לציר מדיניות החוץ של ארה"ב

השבוע שבו מת הנשיא ה–39 מזכיר לנו את הרגע המחשמל ההוא, כשהמנהיג הטרי של העולם החופשי הבטיח לשלול תמיכה ממשטרי דיכוי גם אם הם אנטי–קומוניסטיים ● הרבה התנגדו לדוקטרינה שלו, אך היא מוסיפה לתת את הטון, או לפחות את מוזיקת הרקע, בדיפלומטיית ארה"ב

מטוס אל על / צילום: דני שדה

חברות התעופה הישראליות בוחנות הפעלת טיסות לארה"ב. האם המונופול של אל על יישבר?

בחברות התעופה הישראליות בוחנים כעת את האפשרות להפעיל טיסות לארה"ב ● זאת, לאחר שבאוצר הודיעו כי בוחנים מתן כיסוי של עד 50 אחוז מההפסדים התפעוליים של החברות הישראליות במקרים שבהם יבוטלו טיסות, כדי לעודד את התחרות ● איזה חברות יכולות להיכנס לתחרות על הקו המבוקש ביותר ועם אילו מכשולים יתמודדו בדרך?

ירידה דרמטית בגיוסי הקרנות ובפעילות המשקיעים

הקרנות שעצרו השקעות חדשות והריכוזיות: המספרים הפחות מחמיאים של ההייטק

2024 ביטאה התאוששות בגיוסי ההון של חברות ההייטק הפרטיות, עם כמעט 10 מיליארד דולר ● ואולם, נתח המשקיעים הפרטיים והמוסדיים בעוגה בשפל, וקרנות הון סיכון בולטות נמנעו מהרחבת הפורטפוליו בישראל ● וגם: לפי מכון RISE, תחום הסייבר מושך חלק ניכר מההשקעות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Richard Dre, Shutterstock

ת"א וניו יורק יטפסו ביותר מ-10%, השקל יתחזק, והריבית תרד: התחזיות ל-2025 ואיפה כדאי להשקיע

לאחר שנה חזקה במיוחד שבה הציגה הבורסה בת"א עלייה של 27% ועקפה את תשואת ה-S&P 500, מעריכים בגופים הפיננסיים המקומיים כי העליות בשווקים יימשכו גם בשנה הקרובה, אך בעוצמה נמוכה יותר ● אנליסט ומזרחי הכי אופטימיים לגבי ת"א, ואלטשולר שחם ביחס לוול סטריט