שרה נתניהו / צילום: יוסי זמיר
בערב יום חמישי האחרון נקלעה המערכת המשפטית והפוליטית לטלטלה. היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, ופרקליט המדינה, עמית איסמן, הודיעו על פתיחת חקירה נגד אשת ראש הממשלה שרה נתניהו בעקבות תחקיר "עובדה". ההודעה הלאקונית מעוררת שורה של שאלות לגבי הצפוי כעת מצד המשטרה והפרקליטות בטיפול בתיק, וכן לגבי האתגרים הניצבים בפני החקירה הרגישה. גלובס עושה סדר בכל הפרטים.
● בגלל ניתוח הערמונית: עדות נתניהו השבוע בוטלה
● השופטים מבקשים להאיץ את חקירת נתניהו: "חזרה על דברים לא מקדמת"
מה הוביל להודעה כעת על פתיחה בחקירה נגד שרה נתניהו?
תחקיר "עובדה" חשף התכתבויות בין נתניהו לבין חני בליוויס ז"ל, אשר שימשה כראש לשכתו של בנימין נתניהו בליכוד ונפטרה במרץ 2023. בין היתר, נתניהו התייחסה להדס קליין, עדת התביעה בתיק 1000, בו נאשם נתניהו במרמה ובהפרת אמונים סביב קבלת טובות הנאה מג'יימס פאקר וארנון מילצ'ן, שקליין שימשה כעוזרת שלו במשך שנים.
נתניהו כתבה לבליוויס: "צריך לצאת על הדס קליין, המזכירה של ארנון מילצ'ן, שמשמיצה אותנו שנים. משקרת, מלכלכת, מנוולת".
על ען"ד ליאת בן ארי, התובעת הראשית במשפט נתניהו, כתבה אשת ראש הממשלה: "על ליאת בן ארי חייבים דחוף להפיץ ולקרוא לפתיחת חקירה והשעייתה!!!".
עוד תקפה נתניהו את היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, שהחליט להגיש את כתב האישום נגד ראש הממשלה. נתניהו כינתה את היועמ"ש לשעבר "שטן" וכתבה לבליוויס: "ללכת על המנוול, הוא יעשה משפט ויוציא אותו אשם".
בעקבות שידור התחקיר, פנתה הדס קליין ליועמ"שית בדרישה לפתוח בחקירה נגד שרה נתניהו. בנוסף הגישו אזרחים תלונות במשטרה נגד אשת ראש הממשלה.
מה כללה הודעת היועצת המשפטית לממשלה ופרקליט המדינה?
ההודעה של ראשי התביעה הכללית לא נקבה בשמה המפורש של שרה נתניהו או בשמות של חשודים אחרים, ואף לא פירטה לגבי הנסיבות שאליהן מתייחסים החשדות. מדובר בעמימות שאינה שכיחה בהודעות מסוג זה. ככל הנראה, הדבר נבע מהרגישות הפוליטית בסוגיה, כמו גם מהשלב המקדמי שבו מצוי ההליך, כאשר טרם הוברר האם צפויים מעורבים נוספים בפרשה.
במה חשודה שרה נתניהו, והאם צפויים חשודים נוספים?
נתניהו חשודה בשלב זה בשתי עבירות פליליות: הטרדת עד סביב הודעה או עדותו בחקירה או בבית המשפט; ושיבוש מהלכי משפט, באמצעות מניעה או הכשלה מכוונות של הליך שיפוטי או גרימת עיוות דין.
ההודעה של ראשי התביעה הכללית רומזת על כך שייתכן כי יהיו חשודים נוספים שייחקרו בפרשה. על פניו, אלה עשויים להגיע ממעגל הפעילים והיועצים, שהיה אמון על הוצאתן לפועל של הנחיות שרה נתניהו.
מהן טענותיה של אשת ראש הממשלה?
פרקליטה של נתניהו, עו"ד אוריאל חור ניזרי, שיגר אמש (מוצ"ש) מכתב ליועמ"שית ולפרקליט המדינה, בו טען כי החקירה אינה חוקית, וכי היא בוצעה בחוסר סמכות. עוד טוען ניזרי כי הראיות אינן קבילות, וכי מדובר בחשש להאזנות סתר או לכל הפחות בהפרה של חוקי הגנת הפרטיות.
בראיון לכאן רשת ב', הוסיף הבוקר (א') ניזרי כי גם אם בליוויס הסכימה לפני מותה לשימוש בחומרים, "תצטרך ראיות מאוד חזקות כדי להראות את זה". ניזרי אף טוען כי חלה התיישנות על העבירות.
טיעונים מרכזיים במכתבו עוסקים בכך שהיועמ"שית בחרה לפעול "ממניעים אישיים ופוליטיים", וכי "ישנו רצון לחפש עבירות ולהמציא עבירות, וכל זאת מתוך כוונה ברורה לפגוע בראש ממשלה מכהן באמצעים פסולים". לדבריו, מדובר ב"מסע ציד".
כיצד החקירה צפויה להתנהל?
יחידת להב 433 צפויה להוביל את החקירה. בסוף השבוע פורסם בחדשות 12 כי לחקירה מונה פרקליט מלווה מטעם מחלקת הסייבר בפרקליטות - מהלך המצביע על המקום המרכזי שצפוי לתפוס מידע שמקורו בטלפונים הניידים של בליוויס ושל נתניהו.
"לנוכח הרגישות והפרופיל הציבורי הגבוה, יש להניח שהחקירה תתנהל בזהירות יתרה", מעריך עו"ד גיא שנער ממשרד אייזנברג, שנער ושות', סנגור בתחום הצווארון הלבן ויו"ר ועדת פשיעה בינלאומית בלשכת עורכי הדין. לדבריו, "ליווי מחלקת הסייבר מרמז על הקושי העיקרי בחקירה. הימצאותן של מרבית הראיות על הטלפון הסלולרי של בליוויס מעוררת שאלות משפטיות מורכבות לגבי קבילותן, סוגיית הפגיעה בפרטיות המנוחה וכמובן, מטבע הדברים, לא ניתן לשמוע את גרסתה על הנסיבות שבהן נשלחו ההודעות".
האם די יהיה בהודעות מטלפון ניידים כדי לבסס את החשדות בתיק?
ההודעות, כשלעצמן, לא יספיקו לצורך הגשת כתב אישום. "המשטרה תצטרך לברר גם את היסוד הנפשי - כלומר, האם לשרה נתניהו הייתה כוונה להשפיע על העדים או לשבש את מהלכי המשפט", אומר שנער, "ולא כפי שהיא צפויה לטעון, כי ההפגנות מול בתיהם של עדי התביעה או של התובעת הן לגיטימיות במסגרת חופש הביטוי".
לדבריו, הקושי המרכזי שיעמוד בפני החוקרים הוא פטירתה של בליוויס, שכן באמצעותה ניתן היה לבסס את הקשר בין ההודעות ששלחה נתניהו לבין מעשי הפעילים בשטח.
כיצד ישפיע היעדרה של נתניהו מישראל, והאם חוקרי המשטרה יגבו ממנה עדות במיאמי?
בשבועות האחרונים שוהה שרה נתניהו במיאמי, פלורידה, וטרם פורסם מועד חזרתה המתוכנן לישראל. עו"ד שנער מעריך כי שהותה של נתניהו במיאמי "עשויה להשפיע על לוחות הזמנים של החקירה, אך לא למנוע אותה. מאחר שאין מדובר בחקירה של פשע חמור או סבוך, סביר כי מועד החקירה יתואם עם לוח הזמנים של נתניהו".
עם זאת, שנער צופה כי ככל ששהותה של נתניהו בחו"ל תתארך, "קיים חשש כי אותם מעורבים במעגל השני עלולים לשבש את הליכי החקירה, ולכן אף קיימת אפשרות, תאורטית ורחוקה בשלב הזה, של חקירה מרחוק באמצעות היוועדות חזותית, או אף יציאת החוקרים למיאמי לצורך גביית עדותה".
מהו רף הענישה בעבירות שבהן חשודה נתניהו?
לפי החוק, כל אחת מהעבירות של הטרדת עד ושיבוש מהלכי משפט עשויה לגרור עונש של שלוש שנות מאסר.
האם צפויה לחול התיישנות בתיק?
העבירות בהן חשודה נתניהו הן מסוג עוון, וההתיישנות לגביהן היא חמש שנים. ההודעות שנחשפו ב"עובדה" הן מ-2019, ומכאן הטיעון כי חלף הזמן בו ניתן היה להעמיד את שרה נתניהו לדין. אלא ששנער מסביר כי אם החקירה תעלה שנתניהו קשרה קשר עם אחרים לצורך ביצוע המעשים, הדבר עשוי להיחשב לנסיבות מחמירות, ובכך להעלות את תקופת ההתיישנות לעשר שנים, שטרם חלפו.
איזה משקל תקבל הטענה בדבר אכיפה בררנית?
מרבית הטענות שהעלה פרקליטה של נתניהו לגבי אכיפה בררנית, עוסקות באירועי המחאה נגד הממשלה סביב המהפכה המשפטית ועסקת חטופים, לרבות מה שמכנה ניזרי "עבירות המרדה, סרבנות הסתה להפסקת התנדבות בצה"ל, פגיעה בביטחון המדינה, חסימות כבישים ואלימות כלפי כוחות הביטחון". טענות אלה מתמקדות במישור הציבורי והפוליטי, ועל כן אינן צפויות להשפיע על חקירת נתניהו.
מעבר לכך, מאז שנפתח משפט נתניהו הגישה הפרקליטות מספר כתבי אישום בגין הטרדת עדים במשפט. אלה כללו אישומים לגבי הטרדתה של הדס קליין על-ידי אנשי התקשורת אבי וייס ואלי ציפורי (לשעבר עיתונאי גלובס); ואישומים לגבי הטרדתו של עד המדינה ניר חפץ, לשעבר יועץ התקשורת של נתניהו, על-ידי נאשמים נוספים. עוד הוחלט להגיש כתבי אישום בכפוף לשימוע נגד יועציו של ראש הממשלה - יונתן אוריך, עופר גולן ושרוליק איינהורן - לגבי הטרדתו של עד המדינה שלמה פילבר, לשעבר מנכ"ל משרד התקשורת. מכאן שהפרקליטות לא תתקשה להפריך את הטענה כי החקירה מפלה לרעה דווקא את שרה נתניהו.
כיצד תשפיע מעורבותו של המפכ"ל דני לוי בפרשה על החקירה?
שמו של המפכ"ל, רב-ניצב דני לוי, הוזכר בתחקיר "עובדה" כמי שזכה למחמאות מבליוויס ומנתניהו על היד הקשה שהפגין כלפי מפגינים נגד הממשלה. לכאורה לא אמורה להיות השפעה למעורבותו של לוי, שכן גופי החקירה אמורים לפעול בעצמאות. אלא שמשטרת ישראל מצויה כיום במצב חסר תקדים, כאשר השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, מוביל את הכפפתה לשיקולים פוליטיים ולמדיניות השר, תוך שהדבר נדון בימים אלה בבג"ץ. לוי נתפס מלכתחילה כמי שמונה למפכ"ל בזכות נאמנותו לשר.
"סביר כי הפיקוח ההדוק של הפרקליטות באמצעות פרקליט מלווה הוא גם בגלל מורכבות החקירה", מעריך שנער. לדבריו, "ככל שיעלה חשש לניגוד עניינים או להתנהלות פסולה מצד גורמי החקירה, הרי שלא מן הנמנע כי אף חוקרי המחלקה לחקירת שוטרים יהיו מעורבים בהליכי הבדיקה".
*** חזקת החפות: שרה נתניהו לא הואשמה ולא הורשעה, ועומדת לה חזקת החפות.