גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חובת סימון המחירים עוד לא בוטלה, אך חלק מרשתות השיווק כבר ויתרו על המדבקות

לפי המהלך שמקדם משרד הכלכלה, רשתות המזון יוכלו להציג את מחירי המוצרים שעל המדפים באמצעות צג דיגיטלי - במקום מדבקות ● אלא שכבר כיום, כשהתוכנית עוד בשלב גיבוש ההמלצות, ניתן כבר לראות מדפים שמחיר המוצרים עליהם הוא בגדר תעלומה ● למה זה עולה לנו, פרויקט מיוחד

מחירים מסומנים בסופר / צילום: טלי בודנובסקי
מחירים מסומנים בסופר / צילום: טלי בודנובסקי

 

אחד הנושאים שמעוררים סערה בשנה האחרונה הוא ביטול סימון המחירים בסופרמרקטים. על־פי התוכנית, שנמצאת בשלבי גיבוש המלצות ברשות להגנת הצרכן, סימון המחירים על גבי המוצרים יתחלף בצגים דיגיטליים, במקום להדביק מדבקות מחיר על כל מוצר (החובה הקיימת כיום). אלא שכבר כעת, בלא מעט רשתות ניתן כבר לראות מדפים שלמים שמחיר המוצרים עליהם הוא בגדר תעלומה, עד שמגיעים לקופה.

בעייני רבים, נושא סימון המחירים הפך לסמל להטעיית צרכנים. אבל עם תכנון נכון, פיקוח ואכיפה, אולי מעבר לצגים דיגיטליים יסתבר כמשהו שאינו כל־כך רע לצרכן?

ברשות להגנת הצרכן אומרים כי בעקבות המצב בעולם, ההתפתחויות הטכנולוגיות וההבנה שהמעבר לדיגיטציה עשויה לשפר את חוויית הקנייה ולחסוך זמן לצרכן, לצד חיסכון בעלויות לעסקים וטיעוני איכות הסביבה - המעבר הזה רצוי. המתנגדים, לעומת זאת, חוששים שהדבר יגרום לעליות מחירים תכופות ולכך שיהיה יותר קשה להשוות את מחירי המוצרים לאורך הקנייה ובבית.

 

"אף רשת לא יכולה לבצע את החוק הקיים"

בחודשים האחרונים ברשות להגנת הצרכן בוחנים את הסוגיה של שינוי שיטת סימון המחירים. קובי זריהן, הממונה על הרשות, מספר כי הרשות פרסמה קול קורא לציבור: "כ־60% מההתייחסויות - שמספרן עמד על 650 - ציינו כי לא רוצים לבטל את סימון המחירים. אבל לא הייתה לנו כוונה לבטל. אנחנו בוחנים האם ניתן להיטיב את השיטה. יש פתרונות טכנולוגיים טובים לכל הסוגיות שהעלו. השוני במחיר בין המדף לקופה לא יהיה, כי כל המערכות מחוברות לאותו המקום. בנוסף, הדרישה שלנו תהיה שהמוצרים יהיו מסודרים על המדף בצורה שאפשר יהיה להשוות מחירים ולראות איזה מחיר שייך לאיזה מוצר, וכן ברמת האכיפה. אנחנו לא נאפשר העלאת מחירים במהלך היום. נייצר מנגנון חובת דיווח אם יעלו מחירים".

כשאין מדבקות על המוצרים שאנחנו משתמשים בהם באופן יומיומי, איך נוכל לזכור כמה הם עולים? לדברי זריהן, יש שתי אפשרויות: "האחת היא שהסורקים שיהיו בבתי העסק יוכלו לייצר גם מדבקות. השנייה היא החשבוניות, שהופכות להיות דיגיטליות בטלפון, כך שנוכל לראות לא רק את הקנייה האחרונה אלא את כל הקניות בחמש השנים האחרונות".

בינתיים, המהלך מקבל רוח גבית דווקא מקמעונאים. אחד מהתומכים הבולטים שמזוהה עם המאבק במצב הקיים הוא רמי לוי, מנכ"ל רשת רמי לוי שיווק השקמה. "היום אף רשת לא יכולה לבצע את החוק הקיים", הוא אומר. "בכל סופר או שאין מחירים, או שהמחיר לא תואם. זה מביא למצב כאילו אנחנו לא אמינים מול הצרכן, כשנכנסים לסופר, והמחיר לא תואם לקופה".

אבל אפילו אם ישונה החוק, אף אחד לא מאמין שבאמת הרשתות יורידו מחירים.
"יורידו. הרווח הגולמי בהתאם לעלויות התפעול. אם עלויות התפעול נמוכות יותר, אפשר להוריד מחיר. עם צגים אלקטרוניים המחיר על המדף תואם לקופה, וכך זה עובד בכל העולם. רק פה, מי שאומר משהו נגד, הוא לא מבין ועושה מניפולציות על הצרכן. במצב היום אני יכול להעלות מחירים ברגע זה. היום מי שמרוויח מהחוק הזה היא רק המדינה, שבאה מדי פעם לעשות ביקורת ואז מחלקת קנסות".

"איך בני 65 יתמודדו עם אפליקציה?"

כאמור, רשתות רבות כבר כיום לא מסמנות מחירים. "מה שקורה כבר עכשיו אינו חוקי", אומרת מנכ"לית לובי 99, עו"ד לינור דויטש. "בכל פעם שיש שר כלכלה חדש, הקמעונאים עולים אליו לרגל ומתחילים לחצים לביטול חוק סימון המחירים. הם טוענים בעיקר לעלויות העובדים, למרות שמנכ"ל ויקטורי הודה בדיון בכנסת שגם אם יבטלו את החובה, העלויות לא יתגלגלו לצרכן, ואם כן אז בשיעור זניח של פחות מ־2%.

"אף אחד לא היה קופץ מגדרו אם היה ברור כמה כל דבר עולה. המטרה שלנו אינה למרר את חיי הרשתות, אלא לדעת כמה המוצר עולה. אבל הן ניצלו את הסרת חובת המדבקות הזמנית, ונוצר מצב שאתה לא יודע מה המחיר עד שאתה מגיע לקופה. אם יספקו קנסות גבוהים מספיק לרשתות הגדולות, כל השאר יתיישרו".

נציין כי בחודש האחרון הרשות להגנת הצרכן הודיעה על כוונה להטיל קנסות גם לרמי לוי בסך כ־800 אלף שקל וגם לשופרסל בסך 2.1 מיליון שקל בגין אי־סימון מחירים והטעיה.

"זה לא שאנחנו נגד דיגיטציה וקידמה כמו שהרשתות ניסו להציג את המתנגדים", אומרת דויטש. "אנחנו חושבים שהשוק בישראל הוא ריכוזי ומוטה, והכוח נמצא אצל הרשתות והספקים, כשהצרכן מגיע מעמדת נחיתות. המינימום הוא לאפשר לו ודאות במחיר, לקחת את המוצר הביתה ולהשוות מחיר, וגם לאפשר לאוכלוסיות שמתקשות בדיגיטציה להתמודד. איך בני 65 ומעלה אמורים להתמודד עם אפליקציה? איך מתמודדים עם הטענות שעלו במקומות אחרים בעולם שהדיגיטציה מאפשרת לרשתות להעלות מחירים מהרגע להרגע ולנצל שעות שפל וגאות?".

בשיטה הדיגיטלית הכול מתועד

"החוק צריך להשתנות, אבל אני מבין גם את ההתנגדות", אומר יניב מנצור, מנכ"ל חברת מאלרסריטייל הישראלית שמספקת פתרונות טכנולוגיים מתקדמים לקמעונאות, כולל תוויות מחיר דיגיטליות וצגים שיווקיים. "בסוף התועלות עולות על האיומים, וזה יהיה חייב להתקיים לצד אכיפה. וחשוב להבין שאכיפה קשה מאוד ליישם עם מדבקות נייר, בזמן שעם צג אלקטרוני זה יכול לקרות בשנייה.

"כשיש מדבקה, אי־אפשר לדעת מתי הורידו או העלו מחיר. בשיטה הדיגיטלית, הכול מתועד. יש ממשק ניהולי, אם המדינה תחליט לאכוף אותו. אם יהיה כפתור שבלחיצה יכול להוריד מחירים בכל הרשת, זה הרבה יותר יעיל אם יצטרכו להפעיל עובדים כדי להדביק מדבקות מחדש? ואני רוצה להאמין שאף קמעונאי לא ירצה לאבד את הלקוחות שלו, ומילת המפתח היא אמון. ליצור אותו זה תהליך, וכשקמעונאים היום, בטעות או שלא, לא מציגים מחיר, הם מחבלים בתהליך וגם בעצמם.

"לפי מחקרים, לסמן מחיר באמצעות מדבקות עולה פי 2.5 מאשר התווית. נכון שיש לכלי את האפשרות להעלות מחירים, אבל לא הוא שגורם לעליית המחיר, אלא החלטות ניהוליות של קמעונאי. אנחנו עם לא סלחן. אם צרכנים יראו שהקמעונאי דופק אותם, הם יעברו למישהו אחר שכן יקפוץ על העגלה ויראה שאצלו זה עובד. זה לא אוטופי, אבל זה הכלי היחיד שהוא חלק מהפתרון".

"אם נתייחס לאירוע המע"מ, מדובר במגה־אירוע. אין לאף קמעונאי מספיק עובדים לניהול האירוע. זה יעלה המון כסף. עדיף להשקיע בטכנולוגיות, בשביל ההיגיון העסקי. וכאמור, הצגת המחיר היא לא התפקיד היחיד של התווית הדיגיטלית. היא תדע על מלאי או מתן פרטים על המוצר, והקמעונאי יוכל לתת במה לכל הספקים שעל המדף. זה פתרון שהופך את כל הספקים לשווים. אז נכון, זה כלי שמאפשר לקמעונאי להעלות מחירים, אבל לי קשה להאמין שהם ירצו לפגוע בעצמם, כהחלטה עסקית. היום הכול בחוץ. לקוח לא מרוצה כותב על כך. אני לא רואה את הקמעונאי שמעז להסתכן".

כולם מתמקדים במזון, אבל גם בתחומים אחרים יהיה שינוי אם ישונה החוק, ביניהם האופנה, רק שזה תחום שלא מטריד את הצרכנים בניגוד למזון. "לא קיבלנו אף תלונה על חולצה שלא היה עליה מחיר. עליות המחירים שם בקושי קיימות, וזה לא האישיו", העיד זריהן. למרות זאת, גם בתחום האופנה פועלים להכנסת צגים דיגיטליים, למרות שפה מדובר בעיקר בניראות ובחוויית הלקוח ובהקלות מהתעסקויות מצד החנות.

"המסך תמיד נראה טוב, ויש את שיקול קלות ההחלפה", מעיד גל רוזנבלום, מנכ"ל רשת חנויות אדידס באלקטרה צריכה. "לא צריך לשקול אם להדפיס שילוט, ההחלפה מתבצעת בשנייה, והמחירון מתעדכן לאחר סריקה. האסתטיות היא חלק מהסיבות לשינוי. להדפיס על קאפה או נייר אף פעם לא ייראה אותו הדבר. הדיסוננס הוא העלות. אנחנו עשינו זאת בצורה קלילה כשהמערכת מעדכנת את המחיר בצג, כך שחיסכון ההדפסה הוא ללונג־ראן". 

ומה קורה בעולם? המקרה הבריטי

כשמדברים על צגים דיגיטליים, לא תמיד מבינים שלא מדובר בצגים שמיועדים לסמן מחיר בלבד, אלא במערכת שלמה מבוססת דאטה שמטרתה היא הבנת הלקוח ובניית הצעות ערך. רק לאחרונה חברת התוכנה, הייעוץ והאינטגרציה UST וחברת קוויקליזארד הישראלית חברו לרשת ג'ון לואיס הבריטית לפלטפורמת תמחור דינמית מתקדמת ב־AI, המאפשרת עדכון מחירים בזמן אמת. כך מאפשרת המערכת להציע בכל יום מחיר תחרותי ביחס למתחרותיה על פריטים דומים.

אז אם המערכת תיכנס לישראל, האם יש סיכוי שברמי לוי למשל יעקבו אחרי מה שקורה בקרפור, בטיב טעם ובשופרסל, ויורידו מחירים בזמן אמת כדי להגביר תחרות?

"אחת המגמות שזיהינו בעולם היא שאחד הנושאים החמים בריטייל הוא תמחור דינמי, שקשור ליכולת של רשת קמעונאית למקסם את רווחיה", מסבירה מעיין שחר, מנהלת שותפויות אסטרטגיות ב־UST Spark, תוכנית החדשנות הפתוחה של UST בישראל. "חברות ענק עדיין עובדות עם אקסלים, בתהליך מאוד מסורבל, והן מצליחות לכסות בפועל 5-15% מהקטלוג. מבחינתן, תמחור דינמי הוא עדכון המחירים פעם בחצי שנה או בחודש. ואי־אפשר להיות במקום הזה, כששולי הרווח כל־כך קטנים, שכל שינוי מאוד דרמטי".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; סלקום ופרטנר זינקו במעל 10%, איידנטי בכ-30%

מדד ת"א 90 עלה בכ-1.3% ● שנת 2024: בורסת ת"א זינקה בכ-28%, וול סטריט סגרה את השנתיים הטובות ביותר מזה 26 שנה ● דיסקונט: השקל ימשיך להפגין עוצמה בזכות הירידה בחששות הגאו-פוליטיים ● מיטב: השקעה במניות הטכנולוגיה הגדולות בוול סטריט עדיפה כעת על השקעה במניות הקטנות ● וגם, הפרופסורית שחזתה את הזינוק בביטקוין: "המטבע יעלה ל-200,000 דולר השנה"

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

מגמה מעורבת באירופה; ההנג סנג ירד ב-2%

הדאקס עולה ב-0.1% ● הבורסה ביפן סגורה לרגל חופשה במשק ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים הבוקר בעליות קלות ● ב-UBS ממליצים על שתי מניות מתחום האנרגיה המתחדשת למרות הצהרותיו השליליות של טראמפ על התעשייה ● בבנק השוויצרי לומברד אודייר צופים: "רקע כלכלי חיובי גם ב־2025, עם המשך הדיפלציה הגלובלית"

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: רויטרס, Piroschka van de Wouw, Bill Sikes ,AP, Mark Schiefelbein, AP, PETER DEJONG

מודרנה תתאושש, וזו ענקית הטק היחידה שתככב השנה: 10 המומלצות של בארונ'ס

המגזין הכלכלי ממליץ על 10 מניות להשקעה בשנה הקרובה - לאחר שב–2024 הציגו המלצותיו תשואת חסר ניכרת ביחס למדד S&P 500 ● ברשימה רק מניה אחת מ"שבע המופלאות", והיא כוללת את עליבבא, ברקשייר הת'אוויי, לואי ויטון, סיטיגרופ וגם חברת התרופות החבוטה

  / אילוסטרציה: Shutterstock

13% בשנה: שוק הפנסיה והגמל מציג תשואות חלומיות לחוסכים

החוסכים בגמל ובפנסיה נהנו בשנה החולפת מרווחים גבוהים במיוחד, על רקע הביצועים החיוביים של שוקי המניות בת"א ובניו יורק ● בעקבות הירידות האחרונות בוול סטריט, יש מי שמעריך בשוק כי "אפקט ינואר", של עליות בשבועות הקרובים, מוטל בספק ● אופטימיות לגבי השוק בת"א: "בהחלט ייתכן שנראה עוד שנה של תשואה דו ספרתית"

ג'ימי קרטר באוניברסיטת נוטרדם, 22 במאי 1977 / צילום: ap

מאי 1977: ג'ימי קרטר הופך את זכויות האדם לציר מדיניות החוץ של ארה"ב

השבוע שבו מת הנשיא ה–39 מזכיר לנו את הרגע המחשמל ההוא, כשהמנהיג הטרי של העולם החופשי הבטיח לשלול תמיכה ממשטרי דיכוי גם אם הם אנטי–קומוניסטיים ● הרבה התנגדו לדוקטרינה שלו, אך היא מוסיפה לתת את הטון, או לפחות את מוזיקת הרקע, בדיפלומטיית ארה"ב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דני שדה, Shutterstock

גם ישראייר משיקה מבצע: סימני השאלה בהטבות של חברות התעופה

לאחר שנה של ביקורת על עליות מחירים: בחברות התעופה הישראליות מכריזים על הטבות לקראת השנה החדשה, והיום נכנס לתוקף מבצע בישראייר ● באל על בחרו להתמקד במשרתי המילואים, בישראייר וארקיע בהנחות משמעותיות לכל הטסים ● אל על וארקיע לא הצליחו להתמודד עם העומס באתר, בקרוב נגלה אם ישראייר תצליח להשתלט על הביקושים ● חדשות התעופה

סניף קרפור סיטי בדיזנגוף, תל אביב / צילום: בר לביא

קרפור: נספוג את עליית המע"מ במוצרי המותג הפרטי

ברשת אומרים כי מטרתם היא להמשיך ולספוג את העלויות ככל הניתן, אף שצפויה שחיקה ברווחיות - גם לחודשים קדימה, אך מסייגים כי הדבר תלוי גם בגורמים כמו עליית שער האירו ומחיר חומרי הגלם ● אתמול עלה המע"מ ל-18%

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

בדרך למכירה: הנושים של נטו פיננסים אישרו את הסדר החוב

רוב הנושים הצביעו בעד ההסדר לפיו תימכר סוכנות הפיננסים, אשר חובותיה נאמדים בכ-110 מיליון שקל, לסוכנות הביטוח ארבע עונות, שבבעלות IBI, תמורת כ-51 מיליון שקל ● החובות למשקיעים בקרן וולת'סטון, שנטו התחייבה לחלץ, מסתכמים בכ-59 מיליון שקל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מסחר תנודתי בת"א; תדיראן קופצת בכ-6%, מדד הבנקים יורד ב-1.2%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.3% ● השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ● פוריה פיננסים: "מדדי האג"ח להמרה הציגו שנה פנטסטית בהשפעת עליות המניות" ● ב-UBS ממליצים על שתי מניות מתחום האנרגיה המתחדשת למרות הצהרותיו השליליות של טראמפ על התעשייה ● בבנק השוויצרי לומברד אודייר צופים: "רקע כלכלי חיובי גם ב־2025, עם המשך הדיפלציה הגלובלית"

צוף חיים בבית המשפט המחוזי בת''א / צילום: רוני שיצר

בוטלה תביעת הנגזרת נגד חיים צוף על מיזוג אקויטל-יואל

לפני כשנתיים אישר בית המשפט הכלכלי לנהל תביעת נגזרת נגד בעל השליטה והדירקטורים בחברה הציבורית אקויטל, השולטת בישראמקו ובאיירפורט סיטי, בעקבות מיזוג עם חברת הבת יואל ● כעת, בית המשפט ביטל את ההחלטה ● נקבע כי לצוף לא היה עניין אישי במיזוג וכי הדירקטורים לא הכפיפו את שיקול דעתם לרצונו

סמי מצלאוי / צילום: מגדלור מדיה

סמי מצלאוי: "דירה בבת ים כבר עולה 3 מיליון שקל. מי היה מאמין?"

היזם סמי מצלאוי, מחלוצי ההתחדשות העירונית, פועל כיום בענף שבו כל החברות מקדמות פרויקטים של פינוי בינוי והתחרות עזה ● למה הוא מכניס שותפים לפרויקטים, איך הוא מתמודד על משך הזמן הארוך לאישור פרויקט ומה היתרונות בהעסקת בני משפחה

יואב גלנט / צילום: ap, Jacquelyn Martin, Pool

גלנט מתפטר מהכנסת: "יש רגעים שצריך לעצור"

עוזב את החיים הפוליטיים, בינתיים, אבל נשאר בליכוד: "מאמין בדרך המפלגה"

לוחמי שלדג / צילום: דובר צה''ל

חיסול השומרים והשמדת המפעל בשעתיים: פרטים חדשים מהמבצע של שלדג בעומק סוריה

פיגוע דריסה בשומרון, חיילת נפצעה באורח קל ● דיווח: החות'ים הודיעו על הפלת מל"ט אמריקאי נוסף ● איראן: סבב השיחות הבא בין טהראן ומעצמות אירופה בעניין תוכנית הגרעין האיראנית ייערך בג'נבה ● הלילה בוצעו שיגורים לעבר נתיבות ממרכז רצועת עזה ● אחרי הירי לנתיבות: דובר צה"ל בערבית פרסם התרעת פינוי לאזור אל-בוריג' ● טראמפ מאיים: "עדיף לחמאס לשחרר את החטופים בהקדם" ● 100 חטופים - 453 ימים למלחמה ● עדכונים שוטפים

מערכת ההגנה האווירית הרוסית S-500 / צילום: מתוך יוטיוב

רוסיה מקימה גדוד חדש, ואלו חדשות רעות למערב

רמטכ"ל רוסיה הכריז על הקמת גדוד שיצויד במערכת ההגנה האווירית המתקדמת ביותר של מדינתו ● באוקראינה השיקו כטב"ם שנועד לנטר את תנועות אויב ● ערב הסעודית מנהלת מגעים עם טורקיה לרכישת 100 מטוסים הצפויים להיכנס לשירות מבצעי בעשור הבא ● והטיל הגרעיני החדש של צרפת ייכנס לשירות בעוד עשור ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ברייק הפרסומות הפך לבזאר סופרלטיבים רעשני / צילום: Shutterstock, צילומי מסך מתוך פרסומות

סמנכ"ל השיווק לשעבר של חברות הביטוח נתקל בפרסומת לביטוח רכב, וכעס

ברייק הפרסומות הפך לבזאר סופרלטיבים רעשני, שבו כולם הכי זולים, מהירים וטובים, יעלימו לך את הקמטים ואת המינוס בבנק. הגיע הזמן לחזור לשקיפות

איור: Shutterstock

באוצר מכנים אותו "מס עשירים": על מי יחול מס היסף ובאילו ענפים?

המס המכונה באוצר "מס עשירים" עולה ומורחב לתחומים חדשים ● במוקד: הכנסות פסיביות מהון ומנדל"ן ● מס היסף החדש צפוי לחול על כ-27 אלף משקי בית, ו-75% ממנו ישולם ע"י האלפיון העליון ● בשטח תכנוני המס כבר יצאו לדרך, ומי הוחרג ברגע האחרון?

מדפי סופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

המחירים בסל הצריכה שיתייקרו בשיעור דו-ספרתי

במקביל לגל העלאות המסים, לא מעט חברות מזון הודיעו בחודשים האחרונים על העלאות מחירים ב־2025 ● מקפה עלית, דרך במבה אסם ועד רטבים: אלו המוצרים הפופולריים שיתייקרו

זירת הירי בקווינס | / צילום: לפי סעיף 27 א'

דיווחים בניו יורק על אירוע ירי: נפגעים אותרו בתוך מועדון לילה

הירי בוצע בשכונת קווינס • כוחות הצלה מדווחים על יותר מעשרה נפגעים, בהם גם הרוגים

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

בהרכב של 7 שופטים: בג"ץ מבטל הגבלה על הגשת עתירות ציבוריות דומות

בג"ץ ביטל הלכה משפטית, "הלכת כספי" המגבילה הגשת יותר מעתירה אחת באותו נושא והותיר את ההחלטה לשיקול דעת השופט בכל עתירה, בשל הפגיעה בזכות הגישה לערכאות, ובפגיעה באיכות העתירות ● ההלכה המקורית נועדה למנוע עומס וסרבול בהליך המשפטי

טסלה Y לונג־ריינג' / צילום: יח''צ

גל העלאות מחירי הרכב יצא לדרך: טסלה ראשונה, ומה יעשו המתחרות?

הגזירות שהוטלו על הענף מורגשות בשטח ● הסנונית הראשונה הייתה טסלה, שהקפיצה מחירים ● יתר היבואניות צפויות לעדן את המכה, באמצעות מלאי ששוחרר מהמכס בתנאי המיסוי הקודמים